fbpixel

Search icon
Search
Design news: Η παγκόσμια σχεδιαστική κοινότητα υποδέχεται το φθινόπωρο με τις πιο inspiring διοργανώσεις
INTERIORS

Design news: Η παγκόσμια σχεδιαστική κοινότητα υποδέχεται το φθινόπωρο με τις πιο inspiring διοργανώσεις

Πρωτότυπες δημιουργικές ταυτότητες υπόσχονται να εμπλουτίσουν κάθε σημείο του χάρτη


Το διεθνές σχεδιαστικό τοπίο μας χαρίζει όλο και περισσότερες αφορμές για να ταξιδέψουμε αυτή την εποχή σε αγαπημένες μητροπόλεις. Δημιουργήματα που διακρίνονται για τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, υποδέχονται το κοινό που καταφθάνει από κάθε άκρη της γης για να μοιραστούν μαζί τους μια μοναδική αφήγηση. Στη διαδρομή της δημιουργίας και της γνώσης, το στοιχείο που παίζει κεντρικό ρόλο είναι η πρωτοτυπία, γι' αυτό και τα design events που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει ήδη να γίνουν "talk of the world". 

Ας δούμε μαζί τα 4 κορυφαία design νέα, τα οποία πρωταγωνιστούν σε 4 μητροπόλεις, με την υπόσχεση να εμπλουτίσουν τους σχεδιαστικούς τους κανόνες... 

Lake Como Design Festival (16 - 23 Σεπτεμβρίου)

lcdf23-villa20olmo-05.webp

Το παρελθόν συναντά το παρόν μέσα από τη φετινή διοργάνωση του Lake como Design Festival. Στην πέμπτη χρονιά της διοργάνωσής του, προσκαλεί το παγκόσμιο κοινό με την θεματική "Naturalis Historia", εμπνευσμένη από την ομώνυμη εγκυκλοπαιδική συλλογή της αρχαίας επιστημονικής γνώσεως του Πλίνιου του Πρεσβυτέρου, ως φόρος τιμής στον συγγραφέα και φυσιοδίφη, στον εκλεκτικό και περίεργο χαρακτήρα του. Η διοργάνωση θα εμψυχωθεί από εκθέσεις, εγκαταστάσεις και ευρέως διαδεδομένες εκδηλώσεις. «Από την πρώτη του έκδοση, το πρόγραμμα του Lake Como Design Festival έχει αρθρωθεί και ποικίλλει», εξηγεί ο Lorenzo Butti, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδήλωσης. «Το design δεν είναι η μόνη δημιουργική έκφραση στην οποία αναφερόμαστε. Αντίθετα, ένας από τους στόχους μας είναι ακριβώς να δούμε τα θέματα που καθοδηγούν το φεστιβάλ κάθε χρόνο μέσα από τις πιο διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις».

Info: Vila Olmo, Via Simone Cantoni, 1, 22100 Como CO, Ιταλία. Διάρκεια: 16 - 23 Σεπτεμβρίου.

London Design Festival (16 - 24 Σεπτεμβρίου)

ldf23-aura-pablo-valbuena-supported-by-bloomberg-philanthropies-01.jpg
Aura by Pablo Valbuena

Το London Design Festival αποτελεί μια ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται για τον εορτασμό και την προβολή του Λονδίνου ως της παγκόσμιας σχεδιαστικής πρωτεύουσας και ως πύλης προς τη διεθνή δημιουργική κοινότητα. Ο διευθυντής του London Design Festival, Ben Evans CBE ανέφερε: «Το Λονδίνο και το design πάνε χέρι-χέρι. Είναι μέρος της ιστορίας μας. Το London Design Festival είναι μια πλατφόρμα για εκατοντάδες σχεδιαστικές ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν. Κάθε ένα από αυτά μιλά σε ένα διευρυμένο κοινό που «διψά» για σχεδιαστικές ιδέες και απολαμβάνει την ποιότητα και την ποικιλομορφία αυτού που προσφέρεται. Όλα επιβεβαιώνουν τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιου κέντρου σχεδιασμού».

Info: Victoria and Albert Museum, Cromwell Rd, London SW7 2RL, Ηνωμένο Βασίλειο. Διάρκεια: 16-24 Σεπτεμβρίου.

Vienna Design Week (22 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου)

vdw23-kampagne-theo-q-print600x01684925040.jpg

Η Εβδομάδα Σχεδίου της Βιέννης μετατρέπει την πόλη  σε hotspot σχεδιασμού κάθε χρόνο. Το Vienna Design Week θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, με περίπου 200 εκδηλώσεις και αναμένοντας έως και 40.000 επισκέπτες. Πολλά υποσχόμενη συμμετοχή αποτελεί η έκθεση με τίτλο "Design for Use", η οποία αφηγείται τις ιστορίες σχεδιασμού καθημερινών αντικειμένων από τη συσκευασία μέχρι τα ποδήλατα και τα έπιπλα. Το project "Debut", πρόκειται να παρουσιάσει την κατεύθυνση της επόμενης γενιάς σχεδιαστών και η "Stadtarbeit", θα φέρει στο προσκήνιο εργαλεία σχεδιασμού για κοινωνικά ζητήματα – με όλα τα έργα της να πραγματοποιούνται σε δημόσιο χώρο και να είναι ανοιχτά σε όλους.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, το φετινό Urban Food Symposium θα έχει θέμα την πόλη ως πόρος. Εκδηλώσεις δικτύωσης, εργαστήρια, ομιλίες και έργα θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σχεδιασμού γύρω από θέματα όπως η αστική γεωργία και η δημιουργική αξιοποίηση των απορριμάτων της κουζίνας. Μια εφαρμογή VDW23 έχει αναπτυχθεί από το Studio Weholo για να επιτρέπει στους επισκέπτες να «συναρμολογούν τις δικές τους διαδρομές και να πλοηγούνται παιχνιδιάρικα» στις εκδηλώσεις του VDW.

Info: Laufberggasse 12. Διάρκεια: 22 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου. 

"Prismatic" playground, Χονγκ Κονγκ (έως 14 Σεπτεμβρίου)

8sefw7dhctwzkckqmutcu8-1600-80jpg.webp
Image source: Courtesy Craig & Karl

Μια νέα πολύχρωμη εγκατάσταση παιδικής χαράς στον κήπο Sai Lau Kok του Χονγκ Κονγκ είναι το τελευταίο έργο του ντουέτου καλλιτεχνών Craig Redman και Karl Maier (γνωστός και ως Craig & Karl) με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Η καθηλωτική εγκατάσταση επαναπροσδιορίζει τη διάταξη του αστικού κήπου Sai Lau Kok στη γειτονιά Tsuen Wan μέσα από μια πολύχρωμη σύνθεση γεωμετρικών γλυπτών που φέρουν τις χαρακτηριστικές φωτεινές παλέτες και γραφικά των Craig & Karl.Οι επισκέπτες της τοποθεσίας καλούνται να αλληλεπιδράσουν με την εγκατάσταση σε όλους τους χώρους του κήπου, μέσω ενός σχεδίου που ορίζεται από ένα τοπίο ενοτήτων που περιλαμβάνει καθίσματα, ζαρντινιέρες και ένα μικροσκοπικό γαϊτανάκι.

Info: Tsuen Wan, Χονγκ Κονγκ. Η παιδική χαρά θα είναι ανοιχτή στο κοινό για να συμμετέχει και να την παρακολουθεί έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Κεντρική φωτογραφία: Αριστερά, image source: Έκθεση "Design without Borders" στο Vienna Design Week. Δεξιά: Εγκατάσταση "Halo", Studio Waldemeyer στο London Design Festival.