fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα εβδομάδας: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα εβδομάδας: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Η καινούρια εβδομάδα έχει φτάσει και μας υποδέχεται με τις πιο ενδιαφέρουσες υποσχέσεις. Η καρδιά της Θεσσαλονίκης αγαπά τα γλυκά καλοκαιρινά χρώματα, με τους καθιερωμένους ζωντανούς ρυθμούς της να κυριαρχούν. Κάθε ημέρα αποτελεί και μια πρόσκληση για απολαυστικές στιγμές ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Ας αξιοποιήσουμε την ποικιλία των επιλογών που έχουμε και ας εξερευνήσουμε νέους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της πόλης. Εμείς ξεχωρίσαμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολυαναμενόμενα events που θα προσθέσουν πινελιές χαράς στο πρόγραμμά σας.

Take a look!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Άννα Βίσση Live στο Θέατρο Γης

a76db2068131bccb9a622a0ba5c9846a-xl.jpg

Η Άννα Βίσση συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στη μουσική σκηνή και τα γιορτάζει με δύο επετειακές μεγαλειώδεις συναυλίες. Η αρχή θα γίνει στις 10 Ιουλίου στο θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη. Special guest και στις δύο συναυλίες θα είναι ο Νίκος Καρβέλας. Η υπερταλαντούχα καλλιτέχνις-φαινόμενο, που έσπασε το φράγμα του χρόνου και άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της μουσικής, χαρίζοντας στο κοινό αξέχαστες μελωδίες και στιγμές, διατηρεί το πάθος της ενώ παραμένει πρωτοπόρος και σύγχρονη, αφυπνίζοντας όλες τις γενιές που μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν με τα τραγούδια της.

Info: Θέατρο Γης, Νταμάρι Τριανδρίας. Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 21:30.

Παράσταση «Αταίριαστο Ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον στο Θέατρο Κήπου

atairiasto-zevgari.jpg

Δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης. Μια παράσταση - σχόλιο πάνω στη μοναξιά πάσης φύσεως του σύγχρονου ανθρώπου. Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Πλασκοβίτης. Πρωταγωνιστούν: Σιάρκου Θεοδώρα, Σοντάκη Μαριάνθη, Δωροπούλου Ισιδώρα, Μακρομαρίδου Βέρα, κ.ά.

Info: Θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ. Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 21:30.

Σινεμά με θέα στο Μέγαρο Μουσικής 

passagerposter.jpg

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στήνουν από τις 26 Ιουνίου για 9η συνεχή χρονιά το καλύτερο θερινό σινεμά στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο. Το «Σινεμά με Θέα», το αγαπημένο θερινό στέκι των σινεφίλ, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και αποτελεί την πιο αγαπημένη, οικονομική πρόταση εξόδου για όσους θα βρίσκονται το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου θα προβληθεί το γαλλικό φιλμ «Νυχτερινοί Επισκέπτες» (Les Passagers de la Nuit) σε σκηνοθεσία Mikhaël Hers. Διαδραματίζεται τη νύχτα των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 1981 και τις επόμενες μέρες και ακολουθεί μια πρόσφατα χωρισμένη μητέρα δύο εφήβων που γνωρίζει έναν έφηβο, ο οποίος είναι μπλεγμένος σε διάφορες επικίνδυνες ιστορίες. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (οροφή του κτιρίου Μ2), 25ης Μαρτίου & παραλία. Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 21:30.

ΤΡΙΤΗ 

Παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ στο Θέατρο Κήπου

790000.jpg

Στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει.

Το αινιγματικό και απροσδόκητο τέλος της τραγωδίας δεν προμηνύει κανένα ευτυχές τέλος, ούτε για την ηρωίδα ούτε για τα πάθη του οίκου της. Ο Σοφοκλής δεν παίρνει θέση για το θέμα της μητροκτονίας που απασχόλησε τόσο τον Αισχύλο, όσο και τον Ευριπίδη. Ως κινηματογραφιστής, εστιάζει τον φακό του στο πρόσωπο της Ηλέκτρας, που μετά τους άγριους πανηγυρισμούς για την ευόδωση του σχεδίου της εκδίκησης, παραμένει παράξενα σιωπηλή, μια κούφια μάσκα, που νιώθει κανείς πως δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ πια. Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Στρατής Χατζησταματίου, Ελισάβετ Μουτάφη, κ.ά. 

Info: Θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ. Τρίτη 11 & Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21:30.

Παράσταση «E-pass ή επί τας!» στην Tαράτσα του Βασιλικού Θεάτρο 

801305.jpg

Ακόμη πιο απολαυστικοί, καυστικοί, διασκεδαστικοί και "δροσεροί" επιστρέφουν οι Μπαντα- ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση. Αυτή τη φορά το κοινό θα τους απολαμβάνει από την Τρίτη 11 Ιουλίου στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro για να πάρει θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής: E-pass ή επί τας!

Θα ξαναβρούν την κλεμμένη τους αδερφή οι Καρυάτιδες που ζωντανεύουν μια νύχτα στο μουσείο; Η πιστοποιημένη σύμβουλος σχέσεων Dr. Μένη Φλάντζα θα μπορέσει να σώσει έναν βαλτωμένο γάμο; Εντέλει, ύστερα απ’ τον όλεθρο των πάντων, θα επιβιώσει μόνο η κατσαρίδα; Κι αν ναι, θα μπορέσει να βρει πατρίδα;

Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν επί σκηνής από τους παλιούς μας γνώριμους Μπαντα-ρισμένους. Με χαρακτηριστικά εφόδια στη φαρέτρα τους τους "σπιντάτους" διαλόγους και τα "πειραγμένα" τραγούδια θα καταθέσουν αυτό το καλοκαίρι τη δική τους στοχευμένη, σατιρική ανάγνωση της εποχής με κείμενα και σκηνοθεσία που υπογράφει ο συνήθης ύποπτος, Χρήστος Παπαδημητρίου.Κείμενα- Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Σκηνικά- Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη. Πρωταγωνιστούν: Ηρώ Δημητριάδου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Εύη Σαρμή, κ.ά. 

Info: Cafe Θέα/tro, Βασιλικό θέατρο, 30ής Οκτωβρίου 2. Πρεμιέρα: Τρίτη 11 Ιουλίου στις 21:15. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή στις 21:15. Διάρκεια: έως Παρασκευή 3 Αυγούστου, 

Συναυλία «60 Χρόνια Τραγουδάω» στο Φεστιβάλ Επταπυργίου

maria-farantoyrh-mikhs-theodorakis-6.jpg


Χειμώνας του 1963, τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης ακούει τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και μαγεύεται, το ίδιο καλοκαίρι η έφηβη τότε Μαρία εντάσσεται στο γκρουπ του Θεοδωράκη και ξεκινάει η λαμπρή πορεία της.

Το 1965 κάνει την πρώτη της επαγγελματική ηχογράφηση και το 1966 ακολουθεί ο Μάνος Χατζιδάκις, ο John Williams, ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το Canto General και ο Πάμπλο Νερούδα, ο Eckerhardt Schall και ο Bertolt Brecht, οι The Beatles, ο τζαζίστας Nels Cline, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Zülfü Livaneli, ο Zubin Mehta και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Charles Lloyd είναι ελάχιστοι μόνο από τους πολλούς σταθμούς της πραγματικά διεθνούς της πορείας μέσα στα 60 χρόνια που ακολούθησαν εκείνο το καλοκαίρι του 63. Φέτος, 2023, γιορτάζουμε αυτό το ορόσημο των 60 χρόνων, με μια μεγάλη συναυλία στο Φεστιβάλ Επταπυργίου, με ένα ειδικά φτιαγμένο πρόγραμμα που θα τιμά και θα φωτίζει κάθε περίοδο της μεγάλης της καριέρας.

Info: Επταπύργιο, Επταπυργίου 130. Τρίτη 11 & τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21:15. 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

791457.jpg

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε "δει" τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα. Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, κ.ά. 

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Τετάρτη 12 & Πέμπτη 13 Ιουλίου στις 21:00. 

Oι "James" στη Μονή Λαζαριστών

james-1.jpg

Οι James με τις αξέχαστες εμφανίσεις στην Ελλάδα, έρχονται για να γιορτάσουν μαζί μας τα 40 χρόνια της μουσικής τους πορείας σε μια μαγική βραδιά στο πλαίσιο της περιοδείας James Lasted Orchestral Tour – 40th Anniversary. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι James συμπράττουν με συμφωνική ορχήστρα 22 ατόμων και χορωδία γκόσπελ για να μας ταξιδέψουν σε όλους τους σταθμούς της μουσικής τους διαδρομής.

Έχοντας πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια άλμπουμ ανά τον κόσμο, το βρετανικό indie συγκρότημα από το Μάντσεστερ, είναι ταυτισμένο με την έντονη σκηνική παρουσία του τραγουδιστή Tim Booth και ύμνους όπως τα "Senorita", "Getting away with it (All Messed Up)", "She’s a Star", "Sometimes" που διαμόρφωσαν ένα μοναδικό μουσικό αποτύπωμα.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21:00.

Παράσταση «Όνειρο…» της Φρόσως Λύτρα στην Εξωτερική αυλή του Κυβερνείου

798643.jpg


Το θέατρο για την ίδια ήταν πάντα ταυτισμένο με ένα αέναο παιχνίδι επαναπροσδιορισμού. Η καλλιτεχνική φιλοσοφία της, πρωτοπόρα, καθώς μεταφέρει κάθε έργο στον σκηνικό του βιότοπο. Αυτήν τη φορά κάνει πράξη το δικό της όνειρο, ένα όραμα που ζυμώνεται για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτή τη φορά, η Φρόσω Λύτρα θα μοιραστεί μαζί μας τη διασκευή της παράστασης «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι) που βρίσκεται στον Δήμο της Καλαμαριάς. Το έργο «Όνειρο…» είναι μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και της ομάδας naan και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, της Εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σκηνικά- Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης. Πρωτότυπη μουσική: DNA (Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας). Χορογραφία: Αναστασία Κελέση. Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Ανδρέου, Ελένη Γιαννούση, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, κ.ά.

Info: Κυβερνείο (Παλατάκι), Θεμιστοκλή Σοφούλη 131, Καλαμαριά. Πρεμιέρα: Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21:00. Ώρες & ημέρες παραστάσεων: Τρίτη έως Κυριακή στις 21:00. Διάρκεια: έως 23 Ιουλίου.

Συναυλία «Τα τραγούδια που ταξίδεψαν παντού» της Κασσάνδρας Δημοπούλου στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής

dimopouloy-kassandra2.jpg

Ένα ταξίδι στις μουσικές κουλτούρες του κόσμου, σε ιδιαίτερες διασκευές για φωνή, τσέλο και πιάνο. Μαγικές μελωδίες των Κελτών, απόκοσμα νανουρίσματα των Νορβηγών, ένα αργεντίνικο τανγκό του Πιατσόλα, το μελωδικό παράπονο των Μεξικανών, το μελαγχολικό φάντος των Πορτογάλων, τα αισιόδοξα τραγούδια της Νάπολης και τα μεθυστικά τραγούδια της Ελλάδας, συνταξιδεύουν με πασίγνωστες κλασικές μελωδίες στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Κασσάνδρα Δημοπούλου: Φωνή, τσέλο. Κωνσταντίνος Γκαρίπης: Πιάνο. 

Info: Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής, 25ης Μαρτίου & παραλία. Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21:00.

ΠΕΜΠΤΗ

Παράσταση «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

794280-LaKVq.jpg


O «Γυάλινος Κόσμος»  του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με την Κάτια Δανδουλάκη στον εμβληματικό ρόλο της Αμάντα και τους Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Ρένο Ρώτα, επιστρέφει με περιοδεία στην Ελλάδα και το φετινό καλοκαίρι. Θεωρείται –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ρένος Ρώτας. 

Info: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης, Κάρολου Κούν 13, Συκιές. Πέμπτη 12 & Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 21:30. 

Κινηματογραφική προβολή «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο»

801076.jpg

Στην ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο», o Ethan Hunt (Tom Cruise) και η IMF ομάδα του αναλαμβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: Πρέπει να εντοπίσουν ένα τρομακτικό νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού αυτό πέσει στα λάθος χέρια. Έτσι ξεκινά μια θανάσιμη καταδίωξη ανά την υφήλιο,καθώς ο έλεγχος του μέλλοντος και η μοίρα του κόσμου απειλούνται. Όταν βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μυστηριώδη, πανίσχυρο εχθρό, ο Ethan αναγκάζεται να θέσει την επιτυχία της αποστολής πάνω από όλους και όλα, ακόμα και από τις ζωές των ανθρώπων που αγαπά. Σκηνοθεσία: Christopher McQuarrie. Σενάριο: Bruce Geller, Erik Jendresen, Christopher McQuarrie
Πρωταγωνιστούν: Rebecca Ferguson, Tom Cruise, Hayley Atwell, Pom Klementieff, Vanessa Kirby, Simon Pegg κ.ά.

Info: Η ταινία θα προβληθεί σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Σύντομα, θα ανακοινωθούν οι ώρες και οι ημέρες προβολής. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

Παράσταση «Μαλλιά Κουβάρια» του Νικολάου Λάσκαρη στο Θέατρο Κήπου

793103.jpg


Τι συμβαίνει όταν ένας ευυπόληπτος παντρεμένος, πρέπει να φύγει για μυστική επιχείρηση, κάτω από τα μάτια μιας ζηλόφθονης συζύγου; Τι ρόλο παίζει η μυστική μάντισσα που διαβάζει τις τρίχες και ανακαλύπτει τις ερωτικές επιθυμίες; Πώς μπλέκουν μαζί τρεις καλοί φίλοι και οι σύζυγοί τους; Και πως ξεδιαλύνεται ένα κουβάρι παρεξηγήσεων μέσα από μια σειρά ξεκαρδιστικών επεισοδίων; Συγγραφέας: Νικόλαος Λάσκαρης. Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ορφανός - Τάσος Πυργιέρης. Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης. Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κουντουπής: Νίκος Ορφανός
Γιακουμής, υπηρέτης του: Χρήστος Σταθούσης, κ,ά.

Info: Θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ. Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 21:00.

Συναυλία της Ελένη Τσαλιγοπούλου στην Πλαζ Αρετσούς

tsaligopoulou.jpg

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ύστερα από μία πορεία που μετρά πια 30 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, επιλέγει φέτος να παρουσιάσει τις πιο ξεχωριστές στιγμές της σε μία συναρπαστική καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό το καλοκαίρι η αγαπημένη ερμηνεύτρια δίνει έμφαση στις μουσικές εκείνες με τις οποίες μεγάλωσε και την καθόρισαν: Η σπουδαία ελληνική μουσική παράδοση, από τα δημοτικά της Νάουσας μέχρι τα διαχρονικά νησιώτικα, συνδυάζεται με κορυφαία λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών μας, φτάνοντας μέχρι το δισκογραφικό της παρόν και τις σύγχρονες διασκευές των τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα από τον τελευταίο δίσκο της, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο συνθέτη. Φυσικά δεν θα λείψουν και τα τραγούδια που αγαπήσαμε από τη φωνή της σε πρώτη εκτέλεση.

Η Τέχνη, η γνώση, το ταλέντο και το πάθος της Ελένης Τσαλιγοπούλου ως ερμηνεύτριας, καθώς και η ευρηματικότητα και η δεξιοτεχνία των εξαιρετικών μουσικών που τη συνοδεύουν και συν δημιουργούν μαζί της επί σκηνής, υπόσχονται μία μοναδική συναυλία, γεμάτη τραγούδια που άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο. Ένα σύγχρονο διονυσιακό πανηγύρι, με εξωστρέφεια, αισθητική και υπέροχες ερμηνείες, που θα γίνει η πιο ταιριαστή υπόκρουση στις όμορφες καλοκαιρινές νύχτες!

Info: Πλαζ Αρετσούς, Νικολάου Πλαστήρα. Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 20:00.

Συναυλία «Οι όψεις της ψυχής» του Βασίλη Κώστα στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής

vasilis-kostas.jpg


Ο υποψήφιος για Grammy λαουτίστας Βασίλης Κώστας, μαζί με το νέο του τρίο, παρουσιάζει τη μουσική παράσταση "Οι Όψεις της Ψυχής", που βασίζεται στις αυθεντικές συνθέσεις του ίδιου, με ρίζες από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό. Η έμφαση στη μελωδία, το στοιχείο του ρίσκου και η αναδημιουργία των ίδιων των συνθέσεων επί σκηνής βρίσκεται στο κέντρο της δημιουργικής προσέγγισης του σχήματος, προκαλώντας ακόμα και τα μέλη του να συνθέσουν μουσική σε πραγματικό χρόνο. Μαζί σε αυτό το ταξίδι είναι οι διεθνείς μουσικοί Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο και Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, με στόχο να προσφέρουν μια εμπειρία και νέες μουσικές γέφυρες στο κοινό που θα παρακολουθήσει την μοναδική παρουσίασή τους. 

Info: Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 21:00.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

4-nfmdk.jpg


«Καθήκον μου είναι να φροντίσω κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε».
Σε αυτά τα λόγια περικλείεται το πάθος για τη φωτοδημοσιογραφία και συγχρόνως το ήθος του κορυφαίου φωτοδημοσιογράφου Γιάννη Μπεχράκη για το ρεπορτάζ και την είδηση. Τα ίδια λόγια αποτελούν τον βασικό άξονα αποτύπωσης γεγονότων κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες όπως η Τσετσενία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο, η Σομαλία, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβύη, η Ελλάδα, η Βοσνία και το Ιράν, όπου ο ίδιος βρέθηκε ως αυτόπτης μάρτυρας, και παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Ως ανταποκριτής πολέμου του πρακτορείου Reuters, ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε στις πιο ταραχώδεις στιγμές της σύγχρονης, παγκόσμιας ιστορίας, τιμήθηκε με τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίσεις για το έργο του και ενέπνευσε μια νεότερη γενιά Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων. Η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τις φωτογραφίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019, πλαισιωμένες από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου, με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του. Επιμέλεια: Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Πιταράκης, φωτοδημοσιογράφος / Associated Press.


Info:
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Πέμπτη 11:00-20:00, Δευτέρα κλειστά. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου 2023. Η έκθεση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Athens Photo World.

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής Γιώργου Ιωάννου «Επίμονες παρουσίες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-κτίριο Casa Bianca

796359-uaxuh.jpg


Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-κτίριο Casa Bianca παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ιωάννου με τίτλο «Επίμονες παρουσίες». Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει περισσότερους από 100 πίνακες, καθώς και αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και σχέδια του γνωστού εικαστικού, μέσα από τα οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εικαστική του διαδρομή, από τα πρώτα έργα που δημιούργησε στην περίοδο της Κατοχής έως και τα τελευταία, το 2008. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, την καθημερινότητα αλλά και την επικαιρότητα, ο Γιώργος Ιωάννου δημιούργησε αφηγηματικά έργα με μια δική του προσωπική εικαστική γλώσσα. Πλήρης συμβόλων, υπομνήσεων και κριτικής, η ζωγραφική του προσεκτικά μελετημένη, μας προσφέρει την απόλαυση της ανακάλυψης και της ερμηνείας ενός φανταστικού κόσμου, πολυσυλλεκτικού και χωρίς όρια. Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτρης Ιωάννου, εικαστικός καλλιτέχνης.

Info:
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-κτίριο Casa Bianca, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 182 και Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10:00 - 20:00 & Σάββατο: 10:00 - 16:00. Διάρκεια: έως 12 Αυγούστου.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Παράσταση «Μαύρη Σαμπούκα» του Τόλη Παπαδημητρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

729664.jpg

Όλα ξεκινούν από μια… λάθος διάρρηξη. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν κάνει την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος (αλλά αυτό δεν θα το αποκαλύψουμε, spoiler δεν κάνουμε).

Είναι η μοίρα, είναι οι θεοί- και τα δύο ή τίποτα από αυτά- που συνωμότησαν για να φέρουν αυτούς τους δύο ανθρώπους κοντά; Το μόνο σίγουρο είναι πως, υπό άλλες συνθήκες, ο Βλάσης και το είδωλό του, ο δημιουργός του λαϊκού σουξέ "Μαύρη Σαμπούκα" δεν θα είχαν συναντηθεί ποτέ και δεν θα ανέπτυσσαν μια σχέση παράδοξα δυνατή.

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν με την ιστορία το hashtag #Pentheas, η Φουρέιρα και ο Αργυρός, τα απανωτά έκτακτα δελτία ειδήσεων, ο Tweety και τα αμέτρητα σφηνάκια, η απάντηση θα δοθεί επί σκηνής. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η "Μαύρη Σαμπούκα" είναι μια κωμωδία-ωδή στη φιλία που καλεί τους δύο βασικούς της χαρακτήρες να ζήσουν-και κυρίως να μοιραστούν- την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους!Κείμενο - Σκηνοθεσία: Τόλης Παπαδημητρίου. Πρωταγωνιστούν: Τόλης Παπαδημητρίου, Αντώνης Στάμος. Μαζί τους: Ανάργυρος Βαζαίος, Γραμματική Γκόρου.

Info: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 11. Κυριακή 16 Ιουλίου στις 21:30.

Έκθεση «50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη

791038-7orvg.jpg

Τι θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου; Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις 50 συν 1 ιστορίες που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση, από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών. Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη. Από Τρίτη έως Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Διάρκεια: έως 12 Νοεμβρίου 2023.

Περιοδική έκθεση «Χρόνος Μέλλοντας. Έργα από τις συλλογές του MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

797347.jpg

Θέματα όπως η τεχνολογία, η επιστήμη, η μνήμη και ο χρόνος, μέσα από την οπτική Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και οργανωμένα σε ενότητες όπως η ροή του χρόνου, το καινούργιο, το άγνωστο, το φαντασιακό, το ονειρικό και τα νέα υλικά παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Χρόνος Μέλλοντας. Έργα από τις συλλογές του MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Το Μέλλον συνεχίζει και λειτουργεί ως βασική θεματική και στη συγκεκριμένη έκθεση, παράλληλα με το Inspire Project 2023 στον ίδιο χώρο, και δίνει την αφορμή για μια εκ νέου διερεύνηση έργων των μόνιμων συλλογών του Μουσείου.

H έκθεση προσεγγίζει και αναδεικνύει τη συνεχή αναζήτηση της καλλιτεχνικής κοινότητας για έμπνευση στραμμένη στην ανθρώπινη επινόηση της έννοιας του Μέλλοντος.Τα έργα τέχνης των συλλογών του Μουσείου αποκαλύπτονται σε χρόνο μέλλοντα και συνεχίζουν να αναδύονται με την πάροδο του χρόνου, είτε μέσω της τεχνολογίας, είτε μέσω εκθέσεων, δημοσιεύσεων και έρευνας. Αυτές οι παρεμβάσεις εξερευνούν τις πολυεπίπεδες αφηγήσεις και τις κρυφές πτυχές της κοινωνικο-υλικής ιστορίας μας. Χρησιμοποιώντας την οπτική γλώσσα του παρόντος και κάνοντας εικασίες σχετικά με τις δυνατότητες για το μέλλον, οι μνήμες του παρελθόντος ανακαλούνται, εκτίθενται και ερμηνεύονται εκ νέου. Στην έκθεση "συμμετέχουν" επίσης έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου των Ξύδη, Απέργη και Ίολα, με ειδική σήμανση που τα ενώνει με τη θεματική του Μέλλοντος, δημιουργώντας μια ενοποιημένη περιήγηση για τον επισκέπτη.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός της τέχνης - επιμελητής MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικός της τέχνης - επιμελήτρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αρχιτεκτονικός και γραφιστικός σχεδιασμός: Loopo Studio

Info: Μomus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ-Helexpo. Hμέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00 και Πέμπτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου.

Enjoy every day!

Κεντρική φωτογραφία: Από την παράσταση «Όνειρο…» της Φρόσως Λύτρα στην Εξωτερική αυλή του Κυβερνείου.