fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Τι νέο έρχεται το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Τι νέο έρχεται το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Το επόμενο δεκαήμερο φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Γεράσιμος Φλωράτος, έκθεση "Τraffix"

851354.jpg

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την τρίτη έκθεση του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Γεράσιμου Φλωράτου με τίτλο "Traffix" στην οποία ο καλλιτέχνης παρουσιάζει νέα ζωγραφικά έργα καθώς και κάποια γλυπτά. Ο Φλωράτος γεννημένος και μεγαλωμένος στην εμπορική και τουριστική καρδιά της Νέας Υόρκης, που είναι η Times Square, συνεχίζει να ζει και να εργάζεται εκεί μέχρι σήμερα. Περικυκλωμένος από την ανησυχία του κέντρου του Μανχάταν, ο Φλωράτος χρησιμοποιεί την υπερφορτισμένη ατμόσφαιρα της γειτονιάς του και τις καθημερινές του συναντήσεις ως εφαλτήριο για βαθύτερες εξερευνήσεις της αστικής μήτρας και του ανθρώπινου υποσυνείδητου. Η συνεχής εξερεύνηση των αστικών τοπίων και της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα σε αυτά αποτελούν βασικά θέματα στα έργα του. Εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους το αστικό περιβάλλον επηρεάζει τη βιωμένη μας εμπειρία, ο Φλωράτος διαμορφώνει μια κωδικοποιημένη οπτική γλώσσα και ένα μοναδικό λεξικό για να αποτυπώσει τον χαοτικό και ανήσυχο ρυθμό της πόλης.

Info: Eleni Koroneou Gallery (Δημοφώντος 30 και Θορικίων 7), εγκαίνια, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, 18:00 - 21:00, Τρίτη - Σάββατο 12:00 - 18:00, Κυριακή 12:00 - 16:00.

Ρίκα Πανά αναδρομική, έκθεση «Προς το φως»

845213.jpg

Η ζωγραφική της Ρίκας Πανά είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Το έργο της διαμορφώθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, την κατοχή, τη δικτατορία των συνταγματαρχών, καθώς και από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε. Στην αναδρομική έκθεση του έργου της στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα, θα παρουσιαστούν περίπου 80 ακρυλικά σε καμβά και σε χαρτί. Με τη χρήση μιας έντονα χειρονομιακής γραφής σε συνήθως μονοχρωματικό φόντο, τα έργα της αναδεικνύουν σχηματοποιημένη την ανθρώπινη μορφή για να επικεντρωθούν στην ουσία των ζητημάτων που απασχολούν την καλλιτέχνιδα. Η διαμαρτυρία για την έλλειψη ελευθερίας, η καταγγελία της διάβρωσης του πολιτισμού, η αναζήτηση ταυτότητας, η απόγνωση και η ελπίδα του ανθρώπου αποτελούν τους βασικούς άξονες της ζωγραφικής της Ρίκας Πανά, 95 ετών σήμερα.

Info: Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων Κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου), Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00.

Ιωάννα Μιχοπούλου, έκθεση "Urban Narratives"

848998.jpg

Στην γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της εικαστικού Ιωάννας Μιχοπούλου με τίτλο Urban Narratives. Η έκθεση στο σύνολό της αποτελείται από ακρυλικά έργα τα οποία έχουν μια συναισθηματική αξία για την ίδια, καθότι αποτελούν βιώματά της από πόλεις, σοκάκια, κτίρια που ενέχουν αναμνήσεις ευχάριστες και δυσάρεστες. Γνώμονάς της είναι η γεωμετρία σε συνδυασμό με το έντονο, δίχως σκιές, χρώμα. Θα λέγαμε ότι τα έργα της θυμίζουν κάτι από τον διάσημο πίνακα του Hockney "Α Bigger Splash", όπου η αυστηρή γεωμετρία καθορίζει το τοπίο. Έντονη προοπτική, βάθος και επίπεδα δημιουργούν έναν αστικό ιστό ως ένα δίκτυο το οποίο μόνο η καλλιτέχνης μπορεί να αντιληφθεί, σα να υπάρχει πόλη μέσα στην πόλη και νέες φόρμες κτιρίων να αποκαλύπτονται με ακτίνες Χ. Μάλιστα, ο ιστός αυτός της πόλης, όταν είναι ιδωμένος από ψηλά, πλησιάζει σε μορφολογία τις γεωμετρικότητες πλακέτας ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Info: Art Zone 42 (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 42), εγκαίνια, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 20:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 15:00 - 21:00, Τετάρτη, Σάββατο 11:00 - 15:00.

Διπλή έκθεση φωτογραφίας "GuruShots 2024"

852893.jpg

Η διεθνής φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots θα φιλοξενηθεί για μια ακόμα φορά από τη Blank Wall Gallery στην Αθήνα με δύο εκθέσεις και αυτή τη φορά. Η πρώτη έκθεση έχει τίτλο "The Beauty of Earth" και είναι μία συλλογή από φωτογραφίες που δείχνουν την ομορφιά και το μεγαλείο της Γης. Στη δεύτερη έκθεση, οι φωτογράφοι παρουσιάζουν φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα αντικείμενο το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο, σε μία έκθεση με τίτλο "Solo – Single Subject". Και στις δύο εκθέσεις υπάρχει ένα πλήθος φωτογραφιών από φωτογράφους από όλο τον κόσμο σε τυπωμένη αλλά και ψηφιακή μορφή. Οι δύο αυτές εκθέσεις στέκονται η μία δίπλα στην άλλη και αλληλοσυμπληρώνονται.

Info: Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55), έως 18 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 20:00 - 22:00, Σάββατο, Κυριακή 12:00 - 17:00.


Theatre & Performances

«Η τραγική ιστορία των Μακμπέθ» του William Shakespeare στο Εν Αθήναις

849233.jpg

Η ουσία του κλασικού έργου του William Shakespeare αναδεικνύεται φωτίζοντας την ψυχοσύνθεση των δύο βασικών ηρώων, καθώς τους συναντάμε τη στιγμή πριν την καταστροφή. Αναλογιζόμενοι την πορεία τους μέχρι το τέλος, ο Μακμπέθ και η Λαίδη Μακμπέθ έρχονται αντιμέτωποι με δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης: τον φόβο, την πλεονεξία, τον έρωτα, τον εγωισμό. Η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός, ένα μέσο που καταπίνει όποιον την πλησιάζει και τον αποκόπτει από τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Μετάφραση από το πρωτότυπο – Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκουτζαμάνης. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Κρίστη Παπαδοπούλου.

Info: Θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις (Ιάκχου 19), Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00.

«Οι Δούλες» του Jean Genet στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

821426.jpg

Οι δούλες (Les Bonnes) είναι το μονόπρακτο θεατρικό δράμα του Γάλλου λογοτέχνη, Jean Genet που γράφτηκε το 1947. Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο, από το διαβόητο έγκλημα των αδερφών Παπέν που διαπράχθηκε το 1933. Εξερευνά και παρουσιάζει τις σχέσεις εξουσιαστή - εξουσιαζόμενου στους κοινωνικούς ρόλους των ανθρώπων. Μια νύχτα σαν όλες τις άλλες που περνάνε οι δυο αδερφές Σολάνζ και Κλαίρη, στην υπηρεσία της Κυρίας, ξετυλίγεται στην αρχή του έργου. Οι δυο αδερφές μόνες στο σπίτι παίζουν το αγαπημένο τους "παιχνίδι ρόλων": η Κλαίρη στο ρόλο της Κυρίας βασανίζει με τα λόγια της και την συμπεριφορά της, την υπηρέτριά της την Κλαίρη, που την υποδύεται η Σολάνζ . Μέσα από αυτό το παιχνίδι της φαντασίας οι δυο νεαρές εξωτερικεύουν και δραματοποιούν τα συναισθήματά τους για το αφεντικό τους αλλά και για τον εαυτό τους. Δημιουργώντας την Κυρία τους, την έχουν πλέον υποχείριό τους και μπορούν να προχωρήσουν στην επιθυμία τους, που είναι η δολοφονία της. Διασκευή – σκηνοθεσία – ερμηνείες: Σοφία Αλεξανιάν και Κλεοπάτρα Εμμανουήλ Κυριακοπούλου.

Info: Μικρό Θέατρο Κεραμεικού (Ευμολπιδών 13), Παρασκευή 23:30.

«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Tom Stoppard στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

850972.jpg

Η σαρωτική κωμωδία του Tom Stoppard στην ιστορική μετάφραση του Μίνου Βολανάκη. Μια γλυκόπικρη τραγική φάρσα για τους αντι-ήρωες του περιθωρίου της ξακουστής τραγωδίας του Άμλετ, που τα βάζουν με τα μεγαθήρια της Ιστορίας και καταλήγουν να έχουν το γνωστό ένδοξο-άδοξο τέλος. Ρομαντισμός, θλίψη και πικρό χιούμορ σε ένα καταιγιστικό έργο που μιλά για τον μοναχικό αγώνα που δίνει ο «μικρός» άνθρωπος για να επιβιώσει, όταν γύρω του συμβαίνουν «σημεία και τέρατα». Πρωταγωνιστούν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης κ.ά.

Info: Θέατρο Οδού Κυκλάδων (Kυκλάδων 11 και Kεφαλληνίας, Κυψέλη), Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00.

''Platonov'' του Anton Chekhov στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

platonov.jpg

Στο πρώιμο αυτό έργο που βρέθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα, υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον Chekhov στην ωριμότητά του. Η άφιξη του Πλατόνοφ αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της χήρας Άννα Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και το υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και το φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό, διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα. Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Adolf Shapiro. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή, Όμηρος Πουλάκης κ.ά.

Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32), Τετάρτη, Κυριακή 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 17:30 και στις 21:00.

«Το Έκτο Πάτωμα» του Αλφρέντ Ζερί στο Παλλάς

761870.jpg

32 χρόνια μετά την θρυλική πλέον παρουσίασή του στο θέατρο «Περοκέ» (1991-92) ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί και αναβιώνει στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ από τον Φεβρουάριο του 2023, την μουσική παράσταση «Το έκτο πάτωμα» με ένα επιτελείο σπουδαίων καλλιτεχνών. Με άξονα την κωμωδία που χαρακτηρίζει την επιτυχημένη διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου στο δημοφιλές έργο του Αλφρέντ Ζερί -που έχει μεταφραστεί και παιχτεί με τεράστια επιτυχία σχεδόν σε όλο τον κόσμο από το 1938 ως σήμερα- ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου δημιούργησαν ίσως τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ακούστηκαν ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες σε θεατρική παράσταση. Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης. Πρωταγωνιστούν: Υρώ Μανέ, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Καστάνη.

Info: Έρχεται στις 23 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5).

«Ταξίδι στο κέντρο της Μουσικής - Ουβερτούρα» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

823240.jpg

Μια σειρά διαδραστικών συναυλιών με σκοπό να φωτίσει όσα συνδέουν τον σύγχρονο ακροατή με την διαχρονική συμφωνική μουσική, φέρνοντάς την εγγύτερα τόσο στους μη γνώστες, όσο και τους ήδη φανατικούς της φίλους. Βίντεο, Ομιλίες και Μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας κάθε φορά το πορτραίτο ενός διαφορετικού συμφωνικού μουσικού είδους. Γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες, κρυφοί συμβολισμοί και μοτίβα και η μαγεία της δομής των έργων, παρουσιάζονται με τρόπο ψυχαγωγικό. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου, Μαρία Ευθυμίου.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 16 Φεβρουαρίου στις 20:30, 17 Φεβρουαρίου στις 18:00.