fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Τι να κάνετε το επόμενο δεκαήμερο στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Τι να κάνετε το επόμενο δεκαήμερο στην Αθήνα

Οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι εδώ


Το επόμενο δεκαήμερο φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Ομαδική έκθεση: «Το κουκλόσπιτο»

849939.jpg

Η ομαδική εικαστική έκθεση «Το Κουκλόσπιτο», αποτελεί την καθιερωμένη ετήσια επετειακή επιμελητική πρόσκληση της Artevisione και του Νίκου Χιωτίνη στην αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα έξι χρόνια λειτουργίας του εκθεσιακού αθηναϊκού χώρου. Ο τίτλος της έκθεσης που προτάθηκε από την επιμελήτρια, αποτελεί μια δυνητική πρόσκληση για την αποτύπωση ενός προσφιλούς πεδίου του κόσμου των παιχνιδιών που ασκούν εξακολουθητική έλξη σε όλους μας με κυρίαρχες τις κούκλες, το κουκλόσπιτο και το μικρονοικοκυριό του που ήδη σε πρώιμη εποχή χρησίμευσε ως πρακτική μέθοδος διδαχής σε μελλοντικές οικοδέσποινες. Αποτελεί επίσης συμβολική αναφορά στον δυνητικό εγκλεισμό μέσα σε ένα φαινομενικά υποδειγματικό ανέφελο μικρόκοσμο. Το ομότιτλο κορυφαίο θεατρικό έργο του Ίψεν εξάλλου στο οποίο αναφέρονται επίσης κάποια από τα συμμετέχοντα έργα της έκθεσης, καταπιάνεται ακριβώς με τη συνθήκη αυτή, μέσω της εξιστόρησης της ζωής της ηρωίδας του, Νόρας.

Info: ArteVisione Gallery (Πηλίου 5, Πατήσια), Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 16:00 - 20:00, Τετάρτη, Σάββατο 11:00 - 15:00.

Αφιερωματική έκθεση χαρακτική «Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών 1979-2008» - μέρος 2

846750.jpg

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών - Pandolfini & Σιατερλή Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της μεγάλης σπονδυλωτής αφιερωματικής έκθεσης χαρακτικής «Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών 1979-2008». Σε συνέχεια της επιτυχημένης παρουσίασης του πρώτου σκέλους της έκθεσης που έλαβε χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, το δεύτερο μέρος του εκθεσιακού προγράμματος παρουσιάζει τις χαλκογραφίες που δημιούργησε ο καλλιτέχνης κατά την χρονική περίοδο 1988-2008. Μέσα από δύο διαδοχικά και οργανικά μέρη, το αφιερωματικό αυτό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 αποσκοπεί στην εκτενή παρουσίαση του συνόλου των χαλκογραφιών του καλλιτέχνη, που φιλοτεχνήθηκαν και τυπώθηκαν σε συνεργασία με το εργαστήριο του Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών - Pandolfini & Σιατερλή από το 1979 μέχρι το 2008.

Info: Κέντρο Χαρακτικής - ETCH INK art space (Αργυρουπόλεως 16), 3 Φεβρουαρίου 2024 - 24 Φεβρουαρίου 2024, Τετάρτη - Παρασκευή 17:00 - 21:00, Σάββατο 11:00 - 15:00.

Ingbert Brunk: Έκθεση γλυπτικής «Γη και φως»

850922.jpg

Η αίθουσα τέχνης artworx στην Κηφισιά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Ingbert Brunk με τίτλο «Γη και φως». Στην έκθεση, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει κάποια από τα κλασικά του έργα καθώς και πρόσφατες δημιουργίες. Μικρά γλυπτά σε λιτές γραμμές, υλικά αντικείμενα που έχουν χάσει το βάρος και τον όγκο τους. Έργα που εκπέμπουν φως. Η δική του πατρίδα είναι το μάρμαρο της Νάξου. Η απαστράπτουσα και πολύχρωμη κρυσταλίνα. Αυτό το υλικό μάγεψε τον Γερμανό γλύπτη που επέλεξε να ζει τα τελευταία σαράντα χρόνια στη Νάξο και να δουλεύει αποκλειστικά με το μάρμαρο της. Το έργο του Ingbert Brunk είναι ένα έργο για το φως. Ο ίδιος πιστεύει ότι το Ναξιώτικο μάρμαρο ανήκει στο φως.

Info: Artworx (Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά - Ν. Ερυθραία - Εκάλη), Τρίτη 11:00 - 20:00, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 - 16:00, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 20:00.

Ομαδική έκθεση "Ένα Ταξίδι στον Χρόνο: The Immersive Experience"

847204.jpg

Με μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία που θα παρασύρει κάθε επισκέπτη σε μια συναρπαστική περιήγηση στο χρόνο, το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, μέλος της Luxury Collection, εγκαινιάζει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τους Always Grand εορτασμούς για την 150η επέτειο αδιάλειπτης λειτουργίας του. Από την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, η πρωτοποριακή έκθεση "Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience" «προσγειώνεται» στο θρυλικό Grand Ballroom του ξενοδοχείου, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της Αθήνας για ενάμισι αιώνα. Μέσα από ένα διαδραστικό υπερθέαμα με επίκεντρο τον επισκέπτη, που συνδυάζει εικόνες, ήχους και διηγήσεις, η έκθεση ταξιδεύει στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Info: Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (Πλατεία Συντάγματος), Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 19:00, Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 11:00 - 15:00.


Theatre & Performances

''Amber Alert'' του Odise Plaku στο Θέατρο Βικτώρια

850216.jpg

Η εταιρεία πολιτισμού Διώνης Αίνιγμα από την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Βικτώρια, το έργο του πολυβραβευμένου Αλβανού συγγραφέα Odise Plaku (Οντίς Πλακού) "Amber Alert". Μια παράσταση γροθιά στην κοινωνική μάστιγα της εκμετάλλευσης ανήλικων θυμάτων, με την υποστήριξη του εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού» και της Αλβανικής Πρεσβείας, σε σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη, με την Γεωργία Ζώη στον ρόλο της Μάνας.

Info: Θέατρο Βικτώρια (Μαγνησίας 5, Γ' Σεπτεμβρίου 119), Πέμπτη και Παρασκευή 21:00.

''Burn this'' του Λάνφορντ Γουίλσον στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

847396.jpg

Ένα από τα γνωστότερα έργα του Μπρόντγουεϊ ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 14 Φεβρουαρίου 2024. Η Νάντια Κοντογεώργη παρουσιάζει την πρώτη σκηνοθεσία της στο θέατρο με το Burn this! του Λάνφορντ Γουίλσον, σε μετάφραση Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Ένα έργο για τη σαρωτική δύναμη του έρωτα, τη φιλία, το πένθος και την προσωπική εξέλιξη, με πρωταγωνιστές τέσσερις ανθρώπους που προσπαθούν να κατακτήσουν όσα ονειρεύονται. Πόσο μπορεί να μας μετακινήσει η δύναμη του έρωτα και πόσο ορμητικά μας διαμορφώνει η καλλιτεχνική δημιουργία; Και τελικά, πώς αξίζει να ζει κανείς;

Info: Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 και Θαρύπου), Τετάρτη - Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 18:30.

«Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα», βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι

844726.jpg

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία της εμβληματικής ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα, το κύκνειο άσμα του αιρετικού Ιταλού σκηνοθέτη, που παραμένει μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες όλων των εποχών, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Απαγορευμένη μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η ταινία που σόκαρε το κοινό και τους κριτικούς την εποχή της κυκλοφορίας της, αμέσως μετά τη δολοφονία του δημιουργού της, βασίζεται στο ημιτελές μυθιστόρημα 120 ημέρες στα Σόδομα του Μαρκησίου ντε Σαντ.

Info: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Λ.Συγγρού κι Ευριπίδου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), από 10/2, Τετάρτη - Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:30.

H όπερα "El Greco" του Γιώργου Χατζηνάσιου για πρώτη φορά στο Μέγαρο

giorgos-xatzinasios-2-1024x710.jpg

Η πρωτότυπη όπερα "El Greco" του Γιώργου Χατζηνάσιου, του πολυδιάστατου δημοφιλούς συνθέτη που έχει συμπληρώσει πάνω από πενήντα χρόνια διαρκούς παρουσίας στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 13,15,17 και 20 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.). Σε αυτή τη νέα παραγωγή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη ένα μουσικοσκηνικό θέαμα με ψηφιακές προβολές που μεταφέρουν τους θεατές στο εικαστικό σύμπαν του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Τη σκηνοθεσία και δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Αγγέλα Σαρόγλου. Μεταξύ άλλων, λαμβάνουν μέρος οι λυρικοί τραγουδιστές: Ελένη Καλένος, Δημήτρης Τηλιακός, Deyan Vatchkov κ.ά.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 68), 13,15,17, 20/2 στις 20:00.

Η Κατερίνα Παπουτσάκη live στη Σφίγγα

katerina-papoutsaki-6.jpg

Η Κατερίνα Παπουτσάκη για πρώτη φορά στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, για τέσσερις παραστάσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, για να μας παρουσιάσει μια συλλογή από τραγούδια που σημαίνουν πολλά για εκείνη. Τραγούδια δικά της, τραγούδια που της φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις αλλά και μελωδίες του σήμερα. Όλα αυτά «πειραγμένα» με αγάπη και κέφι, από εμπνευσμένους μουσικούς με γούστο, σκέρτσο και φινέτσα.

Info: Μουσική Σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13), Παρασκευές στις 21:00.