fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Ό,τι νέο «τρέχει» αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Ό,τι νέο «τρέχει» αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Ο Χορός των εραστών» του Tiago Rodrigues στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

the-lovers-chorus-pinelopi-gerasimou-5-1-scaled.jpg

Έργο-ύμνος στις σχέσεις αγάπης και τη συντροφικότητα κι ένα μεγάλο ερωτικό ποίημα, με δύο ηθοποιούς να γίνονται ένα. Ένα ζευγάρι μες στη νύχτα. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» λέει εκείνη. «Δεν μπορεί να αναπνεύσει» επαναλαμβάνει εκείνος. Ορμούν στο αυτοκίνητο και τρέχουν για το νοσοκομείο. Το έργο του Πορτογάλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Τιάγκο Ριντρίγκες μάς γραπώνει ήδη από τις πρώτες φράσεις. Ο Χορός των εραστών, που κάνει πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μας παρασύρει στην καρδιά της σχέσης δύο ανθρώπων, την ώρα που αναμετρώνται με μια οριακή εμπειρία ζωής και θανάτου. Κι από εκεί, στην πορεία της κοινής ζωής τους, ενός «μαζί για πάντα», κόντρα στον χρόνο και τη φθορά. Ερμηνεύουν οι: Νίκος Καραθάνος και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), Πέμπτη - Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 17:00.

«18/9» στο 'Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

18-9-marios-lwlos-aleksandros-katsis-3-1024x453.webp

Στο επίκεντρο αυτής της παράστασης βρίσκεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η εμβληματική δίκη για τη ναζιστική οργάνωση. Στοιχεία από αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά περιστατικά μπλέκονται μέσα από τη μυθοπλασία με το κοινωνικό ψυχογράφημα ενός κοριτσιού που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σ’ ένα ακροδεξιό έγκλημα με αποτέλεσμα να αλλάξει η ζωή της και να βρεθεί μπροστά σε αδυσώπητα διλήμματα. Ερμηνεύει η Δώρα Χρυσικού.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 18:30 και στις 20:30, Κυριακή στις 19:30.

''ANNA-X'' του Joseph Charlton στο Θέατρο Άνεσις

anna-x-1.jpg

Η Happy Productions παρουσιάζει αποκλειστικά στο θέατρο Άνεσις, απευθείας από το West End, το βραβευμένο έργο του Joseph Charlton "ANNA-X", σε μετάφραση και σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, με την Αναστασία Παντούση και τον Γιώργο Νούση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μια παράσταση εμπνευσμένη από την συναρπαστική ιστορία της Άννας Σορόκιν, της διαβόητης, δήθεν πλούσιας κληρονόμου, που γοήτευσε και εξαπάτησε την κοσμική ελίτ της Νέας Υόρκης στην πορεία της προς την κορυφή, πείθοντας μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά της αλλά και τον πανάκριβο τρόπο ζωής της. Η εξωφρενική αυτή ιστορία που σκανδάλισε πριν λίγα χρόνια την Αμερική, απετέλεσε αφορμή για δεκάδες άρθρα, βιογραφίες, ντοκιμαντέρ και μίνι σειρές όπως το Inventing Anna στο Netflix, κάνοντας την Άννα, τελικά, διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Info: Θέατρο Άνεσις (Κηφισίας 14), Κυριακή και Δευτέρα στις 21:00, Τρίτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:15, Κυριακή 18:00.


Music Nights


Τέμπη - Συναυλία μνήμης στο Καλλιμάρμαρο

shutterstock-2477503111.jpg

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο σύλλογος συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, διοργανώνει μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στις ψυχές της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Μία νύχτα μνήμης με την ευχή και την παράκληση να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε. Μες στην κοιλάδα των Τεμπών έσβησαν οι φωνές 57 ανθρώπων. Μια ανείπωτη τραγωδία που ο νους προσπαθεί να συλλάβει, χωρίς τέλος. Ενάμιση χρόνο μετά, οι συγγενείς μιλούν με τη φωνή των θυμάτων και ενώνονται μέσα από τον πόνο και την απουσία προσκαλώντας μας όλες και όλους να γίνουμε κι εμείς η φωνή των αδικοχαμένων. Στη συναυλία αυτή δίνουν το «παρών» σπουδαίοι καλλιτέχνες μέσα από το απόθεμα της ψυχής και της αγάπης τους. Όλοι αφιλοκερδώς, με μοναδικό στόχο την εξύμνηση της ζωής και την τιμή όσων αποκλείστηκαν βίαια από αυτή.

Info: Καλλιμάρμαρο - Παναθηναϊκό στάδιο (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου), 11 Οκτωβρίου στις 19:00.

Γιώργος Θεοφάνους «35 Σ’ Αγαπώ… Μαζί Για Το Παιδί» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

giorgos-theofanoys.jpg

Ο Γιώργος Θεοφάνους, ο συνθέτης και στιχουργός με τις τεράστιες διαχρονικές επιτυχίες, γιορτάζει τα 35 χρόνια του στο ελληνικό τραγούδι, ΜΑΖΙ με τους φίλους του ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, σε μία μεγάλη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 8:30 το βράδυ. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην Ένωση «Μαζί Για Το Παιδί». Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Αργυρός, Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Δάντης, Ευρυδίκη, Πέγκυ Ζήνα, Κώστας Μακεδόνας, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 11 Οκτωβρίου στις 20:30.

«Πυξ Λαξ Για Πάντα» στο Θέατρο Άλσος

73f3e10b-ee02-4558-a611-832c5edb8e04-piix-lax.jpeg

Μετά τις εμφανίσεις τους με μεγάλες ορχήστρες, οι Πυξ Λαξ επιστρέφουν και πάλι στα αγαπημένα ροκ μονοπάτια και ανεβαίνουν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άλσος, έτοιμοι να δονήσουν και πάλι την ψυχή μας όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Πάντα και παντού μαζί με τους θρυλικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής ροκ, με την ενωτική δύναμη της μουσικής που ζωντανεύει τις παρέες και βάζει φωτιά στα συναισθήματα. H νύχτα ομορφαίνει χορεύοντας συντροφιά με τις νότες!

Info: Θέατρο Άλσος - θερινό (Ευελπίδων 4, «Το Άλσος» Κυψέλης), 11 Οκτωβρίου στις 20:30.

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

mikis-theodorakis-fabrik-070004.jpg

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού μια μεγάλη συναυλία "Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη" με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Θα ερμηνευτούν αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη από τους: Ελένη Βιτάλη, Χρήστο Θηβαίο, Δημήτρη Μπάση, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παυλίνα Βουλγαράκη, Νίκος & Γιώργο Στρατάκης, Μαριάννα Ζάχου.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 12 Οκτωβρίου στις 20:00.


E is for Exhibitions


Platforms Project 2024 στο Καπνεργοστάσιο

kapnergostasio.jpg

Tο Platforms Project – Independent Art Fair, η διεθνής φουάρ της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής και τόπος συνάντησης καλλιτεχνικών ομάδων – πλατφορμών και καλλιτεχνών από 25 χώρες, παρουσιάζεται στο Καπνεργοστάσιο με ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα. To Platforms Project 2024 – Independent Art Fair θα παρουσιαστεί φέτος στο εμβληματικό κτίριο του Καπνεργοστάσιου με ημερίδες, performances, ομιλίες και workshops από τις συμμετέχουσες ομάδες.

Info: Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218), 11-13 Οκτωβρίου 12:00 - 21:00.

Μάγδα Αστέρη: Όσα φέρνει ο άνεμος

06b133aa236e40ada039c4b7301b6364.webp

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Όσα φέρνει ο άνεμος» της Μάγδας Αστέρη. Πρόκειται για μια αφαιρετική έκθεση στην οποία η καλλιτέχνις εμπνέεται από την φύση και τον τρόπο που αυτή αναγεννάται την άνοιξη, η οποία αποτελεί την αγαπημένη της εποχή. Η ίδια η Μάγδα Αστέρη αναφέρει για τα έργα της: «Η ζωγραφική, είτε παραστατική, είτε αφαιρετική, αποπνέει διάθεση, ατμόσφαιρα. Το χρώμα προσδίδει ενέργεια, όρεξη, διάθεση, συναίσθημα. Εξυπηρετεί την αίσθησή μας για τα πράγματα. Αυτήν ζωγραφίζουμε, όχι τα πράγματα. Αυτή κυλάει μέσα μας. Είναι ένα ρεύμα, μια τάση που σε κυριαρχεί. Την αφήνεις να σε πηγαίνει».

Info: Τεχνοχώρος Art Gallery (Λεμπέση 12), Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11:00 - 14:30 και 17:30 - 20:30, Τετάρτη και Σάββατο 11:00 - 16:00.

Moxy Art Affair Goes Urban

Το Moxy Athens City, υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality, συνεχίζει να στηρίζει τη σύγχρονη τέχνη μέσω του θεσμού Moxy Art Affairs, παρουσιάζοντας μια μοναδική live painting εμπειρία! Πέντε ταλαντούχοι urban καλλιτέχνες, illustrators και graphic designers, θα μεταμορφώσουν τη στοά του Moxy Athens City σε έναν ζωντανό και πολύχρωμο χώρο γεμάτο φαντασία και δημιουργικότητα, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου από τις 19:00 έως τις 22:00. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες – Soteur, George Chionis, Bassment Rats, Βασίλης Γεωργούλας και Gospel – θα δημιουργήσουν ζωντανά μπροστά στο κοινό της Αθήνας, σύγχρονα έργα αστικής τέχνης επιδεικνύοντας τις μοναδικές και πρωτοποριακές τεχνικές τους. Πρόκειται για ένα μοναδικό event, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια των Αλίκη Τσιρλιάγκου και Λενιώ Παπαντωνοπούλου, που θα φέρει το κοινό σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη urban art. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία δημιουργίας των έργων σε πραγματικό χρόνο, από την αρχή έως το τέλος. Το live painting δεν θα είναι απλώς μια καλλιτεχνική επίδειξη, αλλά και μια ευκαιρία αλληλεπίδρασης, καθώς οι καλλιτέχνες θα συνομιλούν με το κοινό, εξηγώντας τα στάδια της δημιουργικής τους διαδικασίας. Με αυτή την πρωτοβουλία, το Moxy Athens City στηρίζει κάθε μήνα την τέχνη, τη μόδα και ανερχόμενους καλλιτέχνες μέσω του θεσμού Moxy Art Affairs. Η σύμπραξη στοχεύει στη διαμόρφωση μιας πλατφόρμας, όπου ανερχόμενοι εικαστικοί θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τα έργα τους στο ευρύ κοινό. Το Moxy Athens City προσκαλεί το κοινό σε μια γιορτή δημιουργικότητας με έμπνευση από την αυθεντικότητα της Αθήνας, υπό τους ήχους της μουσικής και του παλμού της ​πόλης!

Info: Moxy Athens City (​Σταδίου 65), 16 Οκτωβρίου από τις 19:00 - 22:00.


New in Town


Fellos

zara-1-UXmBv.jpg

Πρόκειται για το νέο νέο wine bar της Αιόλου που ήδη έχει γίνει talk of the town! Βρίσκεται στη θέση ενός παλιού υφασματάδικου και σερβίρει ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και cocktails κι εκλεκτά finger foods, που επιμελείται ο σεφ Ηλίας Μπαλάσκας του Seawolf στο Κουκάκι. Bonus, η ηλεκτρονική μουσική στα ηχεία απογειώνει το vibe!

Info: Fellos, Κολοκοτρώνη & Βασιλικής, Αιόλου.


Good to Know


50 Χρόνια Spiros & Vasilis: Μια ξεχωριστή βραδιά γαστρονομίας και παράδοσης

pan-0004.jpg
Φωτογραφία: Studio Panoulis


Aποτελώντας διαχρονικό σημείο αναφοράς στην πρωτεύουσα και σερβίροντας από το 1974 αυθεντική γαλλική κουζίνα, το εμβληματικό εστιατόριο SPIROS & VASILIS στον Λυκαβηττό γιόρτασε τα 50 του χρόνια! Για τον εορτασμό αυτόν, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου έλαβε χώρα μια ξεχωριστή βραδιά, ωδή στην υψηλή γαστρονομία και την παράδοση, στον καταπράσινο κήπο του εστιατορίου. Οι εκλεκτοί παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ιδιαίτερη "Apéro" βραδιά, ενώ στη γαστρονομική αυτή εμπειρία συνδυάστηκαν επιλεγμένα ελληνικά κρασιά με εκλεπτυσμένα made in France εδέσματα, όπως Tartare, Foiegras, Salmon Blinis, Saint Jacques, Tete de Moine και άλλα super tasty πιάτα, όλα με την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Φύτρου. Στο επίκεντρο του event δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο πέρα από τη γαλλική παράδοση, που αναβίωσε με τον πιο λαμπερό τρόπο, με τη ζεστή ατμόσφαιρα και τη μοναδική φιλοξενία να έχουν τον πρώτο λόγο.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας του, το εστιατόριο SPIROS & VASILIS στηρίζει το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά – Έρευνα & Υποτροφίες για τη Θεραπεία και Πρόληψη του Καρκίνου. Με κάθε παραγγελία του διάσημου πιάτου Πάπια με πορτοκάλι και Grand Marnier (Magret de canard à l’orangeet Grand Marnier), το εστιατόριο δωρίζει 1,00€ στο Ίδρυμα.

Info: SPIROS & VASILIS (Λάχητος 5, Λυκαβηττός).