fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο απολαμβάνουμε στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη
ARTS & CULTURE

Ό,τι νέο απολαμβάνουμε στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Οδυσσέας - Τα μπλε σου μάτια και ο πατέρας της θάλασσας του φανταστικού» του Λύσανδρου Σπετσιέρη στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

b-43237-untitled-09.jpg

Το Θέατρο Μικρό Γκλόρια σηκώνει αυλαία και εγκαινιάζει τη χειμερινή σεζόν με το νέο έργο του Λύσανδρου Σπετσιέρη «Οδυσσέας (Τα μπλε σου μάτια και ο πατέρας της θάλασσας του φανταστικού)», με τον Τάσο Παλαντζίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο βασίζεται στον μύθο του ομηρικού Οδυσσέα, ερωτεύεται τη λυσσαλέα ανάγκη για επιβίωση και επιστροφή και εμπνέεται από θραύσματα της πραγματικής ιστορίας του πατέρα του δημιουργού του. Με οδηγούς τον James Joyce και τον Κωνσταντίνο Καβάφη παραπαίει συνεχώς μεταξύ του απολαυστικά κωμικού, του τραγικού και της ματαίωσης. Είναι η κατασκευή ενός ονείρου που «κλέβει» αναφορές και φόρμες από τον κινηματογράφο του Fellini, του Pasolini, του Tarkovsky, τον κόσμο των παραμυθιών και των σπουδαίων εξερευνητών και δημιουργεί τον δικό του μοναδικό, ποιητικό κόσμο, εξυμνώντας το ρηξικέλευθο της φαντασίας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Τάσος Παλαντζίδης, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου.

Info: Θέατρο Μικρό Γκλόρια (Ιπποκράτους 7), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

"The second woman" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

second-woman.webp

Είχατε φανταστεί να κάνετε binge-watching στο θέατρο; Μια γυναίκα. 100 άντρες. 24 ώρες. Ένας πρωτόγνωρος θεατρικός μαραθώνιος, μανιφέστο για τις σχέσεις ή η πιο εθιστική παράσταση της ζωής σας; Η ελληνική εκδοχή της παράστασης που κράτησε άγρυπνες τη Νέα Υόρκη, το Σίδνεϋ, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, την Ταϊβάν και το Τορόντο έρχεται στη Στέγη στην ελληνική της εκδοχή. Η σεζόν αρχίζει στη Στέγη το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με ένα συναρπαστικό happening 24 ωρών στην Κεντρική Σκηνή. Το "The Second Woman" των Nat Randall και Anna Breckon είναι ένας μαραθώνιος αντοχής, τόσο για την κύρια ερμηνεύτρια, τη Στεφανία Γουλιώτη, όσο και για το κοινό. Και παράλληλα, ένας μαραθώνιος εκπλήξεων, καθώς η κάθε σκηνή, αν και φαινομενικά ίδια, αποκαλύπτει άλλες ποιότητες στη ρομαντική σχέση του εκάστοτε ζευγαριού, αφού κανείς, ούτε η πρωταγωνίστρια, δεν ξέρει ποιοι θα ανέβουν μαζί της στη σκηνή, κι αν ο επόμενος παρτενέρ της θα είναι ερασιτέχνης ή κάποιος διάσημος καλλιτέχνης.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), 5 Οκτωβρίου στις 16:00.

Ζωρζ και Φρεντερίκ: Ποιητές του Ονείρου

7aa7e2946cdb43bf988c2ff4260a6d92.webp

Ένας ύμνος στον Έρωτα. Μια συναρπαστική παράσταση στο Ρομαντικό Παρίσι του 19ου αιώνα, με επίκεντρο την θυελλώδη και παθιασμένη σχέση δύο κορυφαίων καλλιτεχνών. Πρωταγωνιστές η ανατρεπτική Γαλλίδα συγγραφέας George Sand (Μαριλίτα Λαμπροπούλου) και ο ιδιοφυής συνθέτης Frederic Chopin (Δημήτρης Λάλος), ο κατ’ εξοχήν ποιητής του πιάνου κι εκφραστής του αέναου πάθους. Ο θυελλώδης έρωτας των δυο δημιουργών θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από αριστουργηματικά μουσικά έργα και προσωπικές επιστολές που αντάλλαξαν, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επιστήθιους φίλους τους Franz Liszt και Eugène Delacroix. Η σχέση τους καταγράφηκε ανά τους αιώνες, έγινε θρύλος και ενέπνευσε διανοούμενους και απλούς ανθρώπους.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 6 Οκτωβρίου στις 20:30.


Music Nights


Goran Bregovic Live στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

goran-bregovic-2-1200x675.webp

O Goran Bregovic με τη μπάντα του, The Wedding and Funeral Band έρχεται για μια μοναδική βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η συναυλία του περιλαμβάνει τις πιο διάσημες στιγμές του από το παραδοσιακό "Ederlezi" και τον «Καιρό των Τσιγγάνων» μέχρι το "Mesecina" και το "Kalasnjikov" αλλά και το υπέροχο "Ausencia" από το "Undergound" και φυσικά μελωδίες που ντύθηκαν με ελληνικούς στίχους και έγιναν αγαπημένα τραγούδια όπως «Το Βενζινάδικο» ή το «Θεός αν είναι» και το «Παραδέχτηκα». Παράλληλα, ο Bregovic θα παρουσιάσει και την αγαπημένη του δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Τρία Γράμματα από το Σεράγεβο» και περιέχει έναν ύμνο για την γενέθλια πόλη του συνθέτη.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 5 Οκτωβρίου στις 21:00.

Άννα Βίσση «Προτιμώ» στο Καλλιμάρμαρο

tour-photo-33535.jpg

Η Άννα Βίσση ανοίγει ακόμα πιο πολύ τη μουσική αγκαλιά της και τραγουδά για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, μεταφέροντας εκεί τις δύο συναυλίες που θα έκανε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, οι οποίες έχουν γίνει sold out από πολύ νωρίς. Η Άννα Βίσση θα εμφανιστεί στο εμβληματικό και παγκοσμίου φήμης Παναθηναϊκό Στάδιο, το στάδιο - σύμβολο του αθλητισμού και του πολιτισμού και θα γιορτάσει με ακόμα περισσότερο κόσμο μισό αιώνα επιτυχημένης μουσικής διαδρομής, καθώς και την κορύφωση της φετινής περιοδείας της που έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες θεατές σε κάθε σταθμό της.

Info: Καλλιμάρμαρο, Παναθηναϊκό στάδιο (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου), 5 Οκτωβρίου στις 20:30.

Σταμάτης Κραουνάκης «Πιάνει ο έρωτας δουλειά» στο Κηποθέατρο Παπάγου

kraounakis1.png

Ο Έρωτας κομμάτι της ζωής μας. Πολλά τραγούδια καινούργια και παλιά, του Σταμάτη. Μεγάλες διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες που σφράγισαν βράδια και καημούς και ελπίδες, από μια παρέα ανθρώπων που πιστεύουν στο τραγούδι και στην ψυχαγωγική του λειτουργία, και είναι έτοιμοι να οδηγήσουν αυτή τη βραδιά, στα ωραιότερα όνειρα μας. Με ηγέτη τον συνθέτη οι καλλιτέχνες.

Info: Κηποθέατρο Παπάγου (Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς), 5 Οκτωβρίου στις 21:00.


E is for Exhibitions


Τhe Deeper I Go, The More I Reveal

unnamed-GTcDu.jpg

Η The Blender Gallery με χαρά ανακοινώνει την ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη με τίτλο "Τhe Deeper I Go, The More I Reveal", σε επιμέλεια της Διδάκτoρος ιστορίας της τέχνης, μουσειολόγου και επιμελήτριας Κατερίνας Κοσκινά. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Κατερίνα Κοσκινά γράφει: «Η Μαρία Φραγκουδάκη με την έκθεση The Deeper I Go, The More I Reveal στην γκαλερί The Blender Gallery, κινείται θεματικά σ’ έναν άξονα, όπου συγκεράζονται διαφορετικής φύσης ζητήματα, κοινωνικά, βιωματικά και περιβαλλοντικά...». 

Info: The Blender Gallery (Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα), Tρίτη 10:00 - 18:00, Τετάρτη - Παρασκευή 10:00 - 20:00, Σάββατο 12:00 - 16:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Δημοκρατία και Συγκρούσεις

896715.jpg

Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Δημοκρατία και Συγκρούσεις/Democracy and Conflicts» εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στις 19:00, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων «1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάρθα Δημητροπούλου, Απόστολος Καρακατσάνης, Βάλλυ Νομίδου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νάντια Σκορδοπούλου, Άγγελος Σκούρτης, Ηλέκτρα Σταμπούλου και Βιβέττα Χριστούλη. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης, μεταφράζουν σκέψεις, τόπους και επιθυμίες σε φόρμες, προσκαλώντας το κοινό́ σε μια συμμετοχική́, εννοιολογική́ και αισθητηριακή́ διαδικασία που εγείρει ερωτήματα για την δημοκρατία και την σύγκρουση.

Info: Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων Κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου), Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00.

Οι Θρησκείες των Άλλων

nioras-2.jpg

Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει έργα της Αναστασίας Φραγκιά και του Γιάννη Νιώρα, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας και της εξωστρέφειας του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η Αναστασία Φραγκιά και ο Γιάννης Νιώρας πραγματοποιούν την πρώτη τους προσωπική έκθεση με θέμα «Οι θρησκείες των άλλων». Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες στα πλαίσια του ντοκουμέντου και του φωτογραφικού δοκιμίου, ως αποτέλεσμα παραγωγής φωτογραφικού έργου δύο ετών.

Info: Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη), Δευτέρα - Τετάρτη 17:30 - 21:30, Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο 12:30 - 14:30. Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 9 Οκτωβρίου.

Enjoy!