fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι εδώ


Το επόμενο δεκαήμερο φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις!

Exhibitions

«Μελάνι σε Χαρτί 9: ...Τρέξε πιο γρήγορα από τη φθορά»

847965.jpg

Ο επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 32 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο παρουσιάζουν την έκθεση «Μελάνι σε Χαρτί 9: ...τρέξε πιο γρήγορα από τη φθορά», την 9η διοργάνωση της ομώνυμης σειράς. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, καθώς και εικαστικά αντικείμενα φιλοτεχνημένα με μελάνι και χαρτί. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα Παρασκευή 2 - Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.

Info: Luminous Eye (Μητσαίων 2Α), 2 Φεβρουαρίου 2024 - 11 Φεβρουαρίου 2024, Τετάρτη 14:00 - 18:00, Πέμπτη - Κυριακή 17:00 - 21:00.

Energy Athens 2024 ομαδική έκθεση

847298.jpg

Για 14η χρονιά το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση Energy Athens 2024. Σκοπός της διοργάνωσης του Energy Athens είναι να συγκεντρώσει σε μία ομαδική έκθεση, διαφορετικές απόψεις και τάσεις της εποχής. Να συνδυάσει διαφορετικές τεχνικές αλλά και να συνθέσει μία ενιαία εικόνα της τέχνης του σήμερα. Η έκθεση περιλαμβάνει, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, ψηφιδωτό, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, design, graphics design, installation, και video art.

Info: The European Centre (Μητροπόλεως 74), 2 Φεβρουαρίου 2024 - 3 Μαρτίου 2024, Τετάρτη - Κυριακή 12:00 - 19:00.

Αφιερωματική έκθεση χαρακτική «Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών 1979-2008» - μέρος 2

846750.jpg

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών - Pandolfini & Σιατερλή Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της μεγάλης σπονδυλωτής αφιερωματικής έκθεσης χαρακτικής «Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών 1979-2008». Σε συνέχεια της επιτυχημένης παρουσίασης του πρώτου σκέλους της έκθεσης που έλαβε χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, το δεύτερο μέρος του εκθεσιακού προγράμματος παρουσιάζει τις χαλκογραφίες που δημιούργησε ο καλλιτέχνης κατά την χρονική περίοδο 1988-2008. Μέσα από δύο διαδοχικά και οργανικά μέρη, το αφιερωματικό αυτό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 αποσκοπεί στην εκτενή παρουσίαση του συνόλου των χαλκογραφιών του καλλιτέχνη, που φιλοτεχνήθηκαν και τυπώθηκαν σε συνεργασία με το εργαστήριο του Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών - Pandolfini & Σιατερλή από το 1979 μέχρι το 2008.

Info: Κέντρο Χαρακτικής - ETCH INK art space (Αργυρουπόλεως 16), 3 Φεβρουαρίου 2024 - 24 Φεβρουαρίου 2024, Τετάρτη - Παρασκευή 17:00 - 21:00, Σάββατο 11:00 - 15:00.

ActionPlus ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

734927.jpg

Στην καρδιά της Αθήνας ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου περιμένει να το ανακαλύψουμε. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκουμε συγκεντρωμένα εκθέματα από κάθε γωνιά του αρχαίου ελληνικού κόσμου δίνοντάς μας την δυνατότητα να αποκτήσουμε την μεγάλη εικόνα για την εξέλιξη της τέχνης από τις απαρχές της. Όμως, επειδή η τέχνη αποτελεί και έκφανση των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χρονική περίοδο, μας δίνει την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας από την εποχή των κυκλαδικών ειδωλίων και των μυκηναϊκών ανακτόρων μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση.

Info: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1), 4 Φεβρουαρίου στις 10:30.

Μιχάλης Οικονόμου. Η αλχημεία της ζωγραφικής

846599.jpg

116 έργα του κορυφαίου ζωγράφου Μιχαήλ Οικονόμου, που γεννήθηκε το 1884 στον Πειραιά και πέθανε στο Δρομοκαΐτειο το 1933 στα 49 του χρόνια, ολοκληρώνουν την έκθεση με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου. Η αλχημεία της ζωγραφικής». Πρόκειται για ευφάνταστα έργα τα οποία αντανακλούν άμεσα τη βαθιά επιθυμία του ίδιου του ζωγράφου, ο οποίος τόνιζε: «Θέλω να δώσω αίσθημα, όσο μπορώ περισσότερο αίσθημα...». Έτσι, μέσα από τους πίνακες του, όπως «Το κόκκινο βουνό», «Η Ακρόπολη», «Ξωκκλήσι με πέντε κυπαρίσσια», «Ψαρόσπιτο», «Ύδρα» έως «Το σπίτι που ονειρεύεται», "Martigues", «Σπίτι με κόκκινη τέντα», «Μετά τη βροχή», αναδύονται έντονες αισθήσεις.

Info: Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1), Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00, Πέμπτη 10:00 - 20:00.


Theatre & Performances

«Σέρρα, η Ψυχή του Πόντου» στο Θέατρο Άνεσις

808781.jpg

Η παράσταση-μονόλογος «Σέρρα, η Ψυχή του Πόντου», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Μικρό Άνεσις, σε ερμηνεία της Χρύσας Παπά. Μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που παρασέρνει τον θεατή σε ένα μοναδικό ταξίδι. Ένα έργο γεμάτο έρωτα, αγάπη, μυστήριο, ραδιουργίες, τρυφερότητα, εξαθλίωση και αξιοπρέπεια. Ένα ταξίδι που γράφει η ζωή, που φαντάζει με τις φλόγες του χορού της φωτιάς, του χορού Σέρρα. Συγγραφέας και θεατρική διασκευή: Γιάννης Καλπούζος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Ερμηνεύει η Χρύσα Παππά.

Info: Μικρό Άνεσις (Κηφισίας 14), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο στο Θέατρο Πόρτα

6e7579cc3c2045bda33e3ef54bea5c15.jpg

Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και τους δύο ρόλους, τον Μαρτίν και τον Φεδερίκο, τους ερμηνεύει ο ίδιος ηθοποιός. Ο Γαλλο-ουρουγουανός Σέρχιο Μπλάνκο, από τις πιο δυνατές σύγχρονες φωνές του ισπανόφωνου θεάτρου, μας παραδίδει μια σύγχρονη σπουδή για την ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου, με αναφορές στον μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογέφσκι. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης.

Info: Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59), 3 Φεβρουαρίου 2024 - 25 Φεβρουαρίου 2024, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.\

«Οι δύο χέστηδες» των Eugène Labiche - Marc Michel στο Θέατρο Τέχνης

eni-0256-oi-dio-xestides-640x640.jpg

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει στη Φρυνίχου, μεταφράζοντας και σκηνοθετώντας ως ο απόλυτος μαιτρ του είδους μια μονόπρακτη φαρσοκωμωδία (βωντβίλ) του 1860, που μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και τα κοινωνικά ήθη της εποχής. Και αν τα ήθη σήμερα έχουν αλλάξει, τα ζητήματα που θίγει το έργο, όπως τα προβλήματα που προκαλεί η υπερβολική ευγένεια και η δειλία, αλλά και το καυτό θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, δεν έχουν πάψει ακόμα να μας απασχολούν. Το μέλλον της Σεσίλ κρέμεται από δύο…χέστηδες. Από τη μια ο πατέρας της που δεν τολμά να αρνηθεί το χέρι της σε έναν αλαζόνα και δόλιο προικοθήρα. Από την άλλη ο αγαπημένος της που δεν τολμά να της κάνει πρόταση γάμου. Πώς θα καταφέρει η Σεσίλ να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά; Χάρη στην αποφασιστικότητά της, αλλά και χάρη σε μια ανατροπή της μοίρας που αποκαλύπτει ότι ο προικοθήρας είναι ένας βίαιος άνθρωπος που είχε φυλακιστεί επειδή χτύπησε την πρώτη του γυναίκα, η Σεσίλ θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της... Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου. Πρωταγωνιστούν: Κλέλια Ανδριολάτου, Γιώργος Γλάστρας, Σμαράγδα Κακκίνου, Άγγελος Μπούρας, Θέμης Πάνου.

Info: Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14), 2 Φεβρουαρίου 2024 - 28 Απριλίου 2024, Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη - Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

''Happy Ντεθ Day'' του Στράτου Λύκου στο Από Μηχανής Θέατρο

847774.jpg

Τι μπορεί να συμβεί όταν μια θριλερολάγνα χήρα, ένας νευρωτικός εραστής, ένας politically incorrect gay, ένας Πολωνός ταξιτζής κι ένας «επιθεωρητής» παίρνουν μέρος σε ένα παρανοϊκό κυνήγι θησαυρού σε μια εγκαταλελειμμένη έπαυλη; Η απάντηση είναι απλή! Μπορούν να συμβούν τα πάντα... Πρωταγωνιστούν: Έλενα Γραψοπούλου, Φανούρης Κορρές, Ροζαμάλια Κυρίου, Στράτος Λύκος, Ηλίας Μιχαήλ, Βασίλης Τσιγκριστάρης.

Info: Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13) 5 Φεβρουαρίου 2024 - 2 Απριλίου 2024, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Νατάσσα Μποφίλιου στο Vox

bofiliou-vox-3.jpg

4 χρόνια μετά την «Εποχή του Θερισμού», η Νατάσσα Μποφίλιου, με το Θέμη Καραμουρατίδη και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο στο πλευρό της, ανεβαίνει από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο για περιορισμένες παραστάσεις μαζί με την μπάντα της στη σκηνή του ανανεωμένου Vox, για να παρουσιάσει επιτέλους την νέα μουσική παράσταση «Κάτι Καίγεται». Φέτος το χειμώνα, βρίσκει τον σταθερό προορισμό της στο Vox της Ιεράς Οδού, σε μια παράσταση γεμάτη δυναμισμό και όλη τη συσσωρευμένη ενέργεια δύο χρόνων αποχής από τις αθηναϊκές σκηνές.

Info: Vox (Ιερά Οδός 16), 3 Φεβρουαρίου 2024 - 30 Μαρτίου 2024, Σάββατο στις 22:00.

''The Amy Winehouse Original Band'' στο Christmas Theater

amy-winehouse.jpg

Η αυθεντική μπάντα της Amy Winehouse έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Christmas Theater. Μια μοναδική συναυλία πρόκειται να χαρίσει στο ελληνικό κοινό η αυθεντική μπάντα της μεγάλης Βρετανίδας star, Amy Winehouse, που σημάδεψε με τη χροιά της φωνής της μία ολόκληρη γενιά. Με επικεφαλής τον επί σειρά ετών μουσικό διευθυντή και μπασίστα της, Dale Davis, στήνεται μία μεγάλη γιορτή- αφιέρωμα στην καριέρα και στη μουσική της Amy που κατάφερε να καθορίσει τη γενιά της.

Info: Christmas Theater (Λεωφ. Βεΐκου, στο ύψος του Άλσους Βεΐκου), 3 Φεβρουαρίου στις 21:00.

Φοίβος Δεληβοριάς στο Κύτταρο

foivos-delivorias.jpg

Μετά από μια συναρπαστική καλοκαιρινή περιοδεία, ο Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει το φθινόπωρο στις μουσικές σκηνές της Ελλάδας. Από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Κύτταρο. Μια μουσική παράσταση βασισμένη σε όλη την τραγουδοποιία του Φοίβου από τα 16 του έως σήμερα, με ηλεκτρισμό και συγκίνηση, με τον αρχαίο θησαυρό στο σεντούκι και τον καθρέφτη σπασμένο δια παντός.

Info: Κύτταρο Live (Ηπείρου & Αχαρνών), 3 Φεβρουαρίου 2024 - 9 Μαρτίου 2024, Σάββατο στις 21:30.