fbpixel

Search icon
Search
Art & The City: 3 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε
AGENDA

Art & The City: 3 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Η εικαστική δραστηριότητα στην πόλη συνεχίζεται και στη διάρκεια του καλοκαιριού


Το καλοκαίρι στην πόλη συχνά δίνει την ιδανική αφορμή για εικαστικές εξερευνήσεις, είτε ανήκετε στους φανατικούς οπαδούς του είδους, είτε απλά ξεμείνατε και ψάχνετε κάτι εποικοδομητικό για να γεμίσετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Και τι πιο inspiring από μια γερή δόση τέχνης, που ανοίγει το μυαλό, τροφοδοτεί με ιδέες και δημιουργεί νέους ορίζοντες. Ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνετε εκείνη τη στιγμή, τα οφέλη είναι μακροπρόθεσμα και είναι πάντα σημαντικά. Σημειώστε, λοιπόν, τρεις σημαντικές εκθέσεις, δύο νέες και μία παλαιότερη, που "τρέχουν" ήδη στην πόλη και θα παρουσιάζονται έως και τον Σεπτέμβριο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

dimoraktia2.jpg

 

Στον φορτισμένο και υποβλητικό χώρο του Επταπυργίου –τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου για δεκάδες πολίτες αριστερών και δημοκρατικών πεποιθήσεων στα χρόνια της χούντας–, σύγχρονοι εικαστικοί αποτυπώνουν στα έργα τους τις αξίες της Δημοκρατίας, στην ομότιτλη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Επταπύργιο, στους πύργους Π2, Π3, Π5 και στα κελιά απομόνωσης, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. 

dimoratia3.jpg

Τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να συγκροτήσουν μια ενιαία και εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση –μεστή σε περιεχόμενο, πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες– μια πολυεπίπεδη σύνθεση εικόνων. Οι εικαστικοί ξεκινούν τα έργα τους από μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, που σηματοδοτεί το τέλος μιας σκοτεινής, ανελεύθερης και βίαιης περιόδου (εκείνης της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών) και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων. Η έκθεση διοργανώνεται υπό τον συντονισμό/παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των συμμετεχόντων βλέπουμε καταξιωμένους παλαιότερους αλλά και νεότερους Έλληνες δημιουργούς, όπως τον Ξενή Σαχίνη, την Έλλη Χρυσίδου, τον Ανδρέα Βούσουρα, τον Μανώλη Γιανναδάκη, τον Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, την Αλεξία Ξαφοπούλου και τον Νίκο Παπαδημητρίου. 

GREEK BODY OVERLAYS 

pryor-2.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την περιοδική έκθεση Greek Body Overlays του Gerald Pryor, Αμερικανού καλλιτέχνη και καθηγητή φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Steinhardt, σε επιμέλεια της δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, καθηγήτριας της Φιλοσοφίας της Τέχνης, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση, που θα παρουσιάζεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου, περιλαμβάνει δώδεκα έργα, τη νέα δουλειά του καλλιτέχνη, στην οποία χρησιμοποιεί τη ζωγραφική και τη φωτογραφία ως ένα ενιαίο εκφραστικό μέσο. Ως πηγή έμπνευσης έχει το ίδιο το  ανθρώπινο σώμα, καθώς όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης «η σπουδαιότητα του ανθρώπινου σώματος είναι ο κύριος άξονας στην αρχαία ελληνική τέχνη, όπως φαίνεται και από τα αγάλματα των Κούρων αλλά και από μεταγενέστερα γλυπτά». Τα έργα που προκύπτουν είναι το αποτέλεσμα σύνθεσης εικαστικής και φωτογραφικής αποτύπωσης του σώματος του καλλιτέχνη και του διαλόγου που προτείνει με έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Με αυτήν τη “σωματοποιημένη” αλληλουχία ο Gerald Pryor επιδιώκει να συνομιλήσει με την αρχαιοελληνική κληρονομιά.

RESILIENT FUTURES 

resilience.jpg

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα "Ανθεκτικά Μέλλοντα"; Μια έκθεση που ενώνει σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας, φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την  Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (PCAI). Με το πρωτότυπο αυτό concept, η έκθεση που παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Λιμάνι, αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα αφιερωμένο στη video art και την περιβαλλοντική αφύπνιση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων διεθνών εικαστικών. Έως τις 23 Σεπτεμβρίου.