fbpixel

Search icon
Search
Art takes London: Οι βιτρίνες του Selfridges «καταλαμβάνονται» από τον οίκο Tiffany & Co.
FASHION NEWS

Art takes London: Οι βιτρίνες του Selfridges «καταλαμβάνονται» από τον οίκο Tiffany & Co.

4 Βρετανοί σύγχρονοι καλλιτέχνες γιορτάζουν την ιστορία της Tiffany & Co. και τους δεσμούς της με το Λονδίνο


Καταλαμβάνοντας τις βιτρίνες του Selfridges στο Λονδίνο αυτό το μήνα, η Tiffany & Co. αποτίνει φόρο τιμής στην σχεδόν 200χρονη ιστορία της και στις διάσημες βιτρίνες του καταστήματός της στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Γιορτάζοντας τη μακροχρόνια αγάπη του πολυτελούς οίκου κοσμαμάτων για την τέχνη, το design και την εξαιρετική χειροτεχνία, αυτή η ανοιχτή σε όλους «γκαλερί» περιλαμβάνει έργα τεσσάρων Βρετανών σύγχρονων καλλιτεχνών μαζί με ανασχεδιασμένες βιτρίνες εμπνευσμένες από τα αρχεία της Tiffany.

Από το πρώτο κιόλας άνοιγμα του καταστήματος στη Νέα Υόρκη το 1837, το εντυπωσιακό εξωτερικό του αποτελεί σήμα κατατεθέν και περήφανη παράδοση, με τη διαρκή γοητεία του να αποτυπώνεται στην εμβληματική ταινία Breakfast at Tiffany's, όπου η πρωταγωνίστρια, την οποία υποδύεται η Audrey Hepburn, προσελκύεται διαρκώς από τις δημιουργικές βιτρίνες του καταστήματος. 

ezmtk3xuaut4mehkrefiuq-768-80jpg.webp


Όταν ο Gene Moore εντάχθηκε στο luxury brand το 1955, έφερε επανάσταση στην εμφάνιση των βιτρινών, με τα πρωτοποριακά του σχέδια να αντιπαραβάλλουν τα κοσμήματα Tiffany με απροσδόκητα στοιχεία και υλικά, όπως σπάγκο, ποπ κορν και παιχνίδια. Επιστράτευσε, επίσης, καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol, ο Robert Rauschenberg και ο Jasper Johns για να συνεργαστούν μαζί του. Εν τω μεταξύ, για να γιορτάσουν την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας The Great Gatsby το 2013, ο σκηνοθέτης Baz Luhrmann και η σχεδιάστρια παραγωγής Catherine Martin δημιούργησαν βιτρίνες γεμάτες λάμψη από την αίγλη της εποχής της τζαζ.

snapinstaapp-464030596-18465461281024280-3109766870083494053-n-1080.jpg


Tιμώντας, λοιπόν, αυτήν τη μακρόχρονη σχέση με τις τέχνες, η Tiffany & Co ανέθεσε σε τέσσερις καλλιτέχνες -Damien Hirst, Rana Begum, Jason Bruges και James Righton- να επανασχεδιάσουν τις βιτρίνες του Selfridges στη βρετανική πρωτεύουσα, με τα σχέδια να προβάλλονται με φόντο τις εκθέσεις κληρονομιάς από τα αρχεία του οίκου κοσμημάτων. Τόσο ο Hirst όσο και η Begum εμπνεύστηκαν από τη γλυπτική μανσέτα από οστά της Elsa Peretti για την Tiffany, με τη δημιουργία του Hirst να συνυφαίνει το χαρακτηριστικό μπλε της Tiffany με την πεταλούδα, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για τον καλλιτέχνη, και γλυπτά από ιατρικές συσκευασίες που αντικατοπτρίζουν τη σειρά Pharmacy.

snapinstaapp-463945024-18465461311024280-627603318359758580-n-1080.jpg


Παράλληλα, η γεωμετρική ανακλαστική σύνθεση της Begum εξερευνά την αλληλεπίδραση του έργου της με το σώμα, την κίνηση και το φως. Η Bruges χρησιμοποιεί μαθηματικά και αλγορίθμους για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες φωτός αλληλεπιδρούν με τον εσωτερικό όγκο ενός διαμαντιού, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό καλειδοσκοπικό αποτέλεσμα. Και το σχεδόν υπνωτικό, διαρκώς μεταβαλλόμενο έργο της Righton είναι μια ακουστική έκφραση των συνεχιζόμενων κύκλων της ζωής, με τους φωτιζόμενους κύκλους του να κυματίζουν και να προσελκύουν το ενδιαφέρον των περαστικών. Μέσα σε αυτό το καθηλωτικό παιχνίδι φωτός και ήχου, η συλλογή HardWear της Tiffany αναλαμβάνει απρόσκοπτα τον κεντρικό ρόλο στις βιτρίνες του Selfridges. 

gk6yqxw5sja5x4zhlu5nvv-768-80jpg.webp

Και όλα αυτά για τον εορτασμό του πρόσφατα ανασχεδιασμένου καταστήματος της Tiffany & Co. στο εμβληματικό πολυκατάστημα, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη ναυαρχίδα του στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Πηγή: Wallpaper