fbpixel

Search icon
Search
Από τους New York Times στο Meta: Η Κατερίνα Ζάνου γράφει τη δική της ιστορία με τον πιο σημαντικό τίτλο, αυτόν της γυναίκας
MAGAZINE

Από τους New York Times στο Meta: Η Κατερίνα Ζάνου γράφει τη δική της ιστορία με τον πιο σημαντικό τίτλο, αυτόν της γυναίκας

Η Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών μιλάει για την καριέρα, τη μητρότητα αλλά και όλα όσα απασχολούν τις γυναίκες στις μέρες μας


Από τα γραφεία των “New York Times”, η Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Κατερίνα Ζάνου κατευθύνθηκε και ανήκει πλέον στην οικογένεια της Meta. Εκεί προσφέρει τις γνώσεις της ως μηχανικός Λογισμικού και Μηχανικής Μάθησης, στους τομείς, δηλαδή, όπου κατέχει «Άριστα».

Mεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ποιες διαφορές βλέπετε στη θέση των γυναικών;

Ζώντας στη Νέα Υόρκη, μία άκρως φιλελεύθερη πολιτεία, αντιλήφθηκα πόσο εσφαλμένες είναι κάποιες νοοτροπίες στη χώρα μας, τις οποίες ως γυναίκες έχουμε μάθει να τις αποδεχόμαστε ως φυσικές, γιατί έτσι μεγαλώσαμε. Αυτό που κρατάω είναι ο πυρήνας της ελληνικής οικογένειας. Αυτό το μοντέλο προσπαθώ να ακολουθήσω ως παράδειγμα τώρα που έφτιαξα και εγώ τη δική μου.

«Ο προορισμός όλων των γυναικών δεν είναι η μητρότητα και δεν είναι ντροπή μια γυναίκα να είναι γυναίκα καριέρας. Αν επιλέξει ωστόσο να είναι, ενώ είναι και μητέρα, αυτό δεν την κάνει κακή στον ρόλο της».
shutterstock-256920154.jpg

Παρατηρείτε αλλαγές στο μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας; Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, το 50% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο στις ΗΠΑ. Πέφτει τελικά ένα δυσανάλογο βάρος στις γυναίκες;

Το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας έχει όντως αλλάξει και πιστεύω πως είναι προς το καλύτερο. Υποστηρίζει περισσότερο την ισότητα των δύο συντρόφων και αναγνωρίζει ότι πρέπει να συμβάλλουν ισότιμα και οι δύο για να πετύχει. Αν και τα στατιστικά διαζυγίων είναι στενάχωρα, πιστεύω ότι είναι ένδειξη πως οι γυναίκες πλέον μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή, αν ο γάμος τους δεν μπορεί να τους την προσφέρει.

«Αν και στο παρελθόν η διατήρηση μιας οικογένειας έπεφτε δυσανάλογα στις πλάτες της γυναίκας, πλέον είναι αποτέλεσμα δουλειάς και αφοσίωσης και των δύο συντρόφων».

Ως νέα μητέρα, πόσο θεωρείτε ότι επηρεάζονται οι γυναίκες από τις κοινωνικές πιέσεις και το άγχος της ηλικίας; Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί ακόμη ταμπού;

Η πρόοδος της επιστήμης έχει χαρίσει μεγάλη ελευθερία στο ζήτημα της μητρότητας. Πλέον καθεμία έχει τη δύναμη να αποφασίσει η ίδια πότε και με ποιον θα κάνει παιδιά. Οι κοινωνικές πιέσεις και το άγχος, βέβαια, ακόμη υπάρχουν. Τις βίωσα πρόσφατα που έγινα μητέρα και τις βιώνουν και πόσες άλλες γυναίκες καθημερινά. Η διαφορά, όμως, είναι ότι τώρα μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

1659713971-h-meta-topotheti-to-teleftaio-tis-chatbot-ai-ston-isto.jpg

Πώς αντιμετωπίζετε τη μισθο-λογική ανισότητα;

Το κύριο αίτιο για μένα, το οποίο υπονομεύει την καριέρα των γυναικών, είναι η αντιμετώπιση της κοινωνίας όταν γίνονται μητέρες. Η περιορισμένη γονική άδεια, όπως και η στασιμότητα στην επαγγελματική ανέλιξη, τις υποχρεώνουν να επιλέξουν μεταξύ καριέρας και οικογένειας. Και όταν οι ευκαιρίες προσπερνούν, είναι σχεδόν αναπόφευκτο το να μείνουν πίσω μισθολογικά σε σχέση με άνδρες συναδέλφους. Η διαφάνεια στις απολαβές μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να βοηθήσει ριζικά. Το γεγονός ότι μπορούμε να συζητάμε και να αναγνωρίζουμε εξάλλου αυτήν την ανισότητα είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα.

«Μία δυναμική γυναίκα στηλιτεύεται με επίθετα όπως “δύσκολη”, “εριστική” και “πεισματάρα”. Αντίθετα, ένας δυναμικός άντρας χαίρει θαυμασμού και επιβραβεύεται ως παράδειγμα επιτυχίας και εργατικότητας».

Κατακτήσατε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα, πόσο εύκολο ήταν να συνομιλήσετε επί ίσοις όροις;

Ο κόσμος της τεχνολογίας και δη των μηχανικών υπολογιστών είναι όντως ανδροκρατούμενος, όμως ευτυχώς αυτό έχει αρχίζει ν’ αλλάζει δραστικά. Αν και πολύ συχνά βρίσκομαι σε ανδροκρατούμενες ομάδες, ήμουν αποφασισμένη να διεκδικήσω και να απαιτήσω να βρίσκομαι εκεί ισάξια. Συχνά σαμποτάρουμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας, εξαιτίας του ότι αισθανόμαστε ξένοι ή ότι δεν ανήκουμε ή ότι δεν είμαστε άριστοι γνώστες ενός αντικειμένου. Αν δεν πιστέψεις εσύ σε εσένα, κανένας άλλος δε θα το κάνει. Στη δική μου περίπτωση, σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι είχα ως παράδειγμα τη μητέρα μου, η οποία ποτέ δε δίστασε να παλέψει στη ζωή της, βρισκόμενη και σε πολύ αντίξοες συνθήκες σ’ ένα αντίστοιχα ανδροκρατούμενο επάγγελμα: αυτό της δικηγορίας. Ε.Φ.

Η Κατερίνα Ζάνου δεν ομιλεί εκ μέρους της Meta, αλλά εκφέρει μόνο προσωπικές της απόψεις.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022