fbpixel

Search icon
Search
Από τα προεδρικά έδρανα των Βρυξελλών, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μοιράζεται μαζί μας τις καινοτόμες αναπτυξιακές βλέψεις, τους στόχους και τα σχέδιά της
MAGAZINE

Από τα προεδρικά έδρανα των Βρυξελλών, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μοιράζεται μαζί μας τις καινοτόμες αναπτυξιακές βλέψεις, τους στόχους και τα σχέδιά της

Με την κατάκτηση του νέου της επίσημου τίτλου, βρίσκεται στο τιμόνι της εξέλιξης της Ευρώπης, η οποία -ως πολιτική και οικονομική οντότητα- δείχνει πλέον έμπρακτα πως εμπιστεύεται τους Έλληνες, για να ηγηθούν της θεμελίωσης των μεταρρυθμίσεών της


Η πορεία της Εύας Καϊλή εντός των πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετράει μόλις δύο τετραετίες. Όσοι γνωρίζουν πώς κινούνται πολιτικά οι διαδικασίες αναγνωρίζουν πως ένα τέτοιο διάστημα είναι -αρκετές φορές- μικρό για έναν εκλεγμένο, ώστε ξεδιπλώνοντας τις ικανότητές του να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στο τραπέζι. Κι όμως, η θεσσαλονικιά ευρωβουλευτής δεν επηρεάστηκε ποτέ από αυτήν τη συνθήκη, ούτε βασίστηκε σε «θα», για να στηρίξει την ανέλιξή της. Έτσι και κατόρθωσε με πείσμα να φτάσει ψηλά, πρωτίστως για χάριν της Ελλάδας, την εικόνα της οποίας προασπίζεται όλα αυτά τα χρόνια στις Βρυξέλλες. Σήμερα, η προσπάθεια, οι γνώσεις, οι προτάσεις, το έργο και το γενικότερο προφίλ της δέχονται τη μεγαλύτερη αναγνώριση, καθώς η ίδια εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών. Αναλαμβάνοντας τις νέες της αρμοδιότητες, ορίζει πλέον τις προτεραιότητές της για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της Ευρώπης του μέλλοντος: «Καταρχάς, είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα στην ψηφιακή εποχή, η ενεργειακή ασφάλεια και η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. στον ραγδαίο μετασχηματισμό που διέρχεται η οικονομία και η κοινωνία μας, όπως και η ανάγκη να θωρακίσουμε τους πολίτες απέναντι στις αβεβαιότητες. Παράλληλα, με τη διπλωματία της τεχνολογίας μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Αφρική, για να επεκτείνουμε τη σφαίρα επιρροής, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τον ΟΟΣΑ, δημιουργώντας ισχυρές συμμαχίες. Ως προς την πράσινη ατζέντα, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και η εταιρική κοινωνική ευθύνη πρέπει να σχεδιαστούν σε συνάφεια με τις ανάγκες που αναδύονται και με οριζόντιες στρατηγικές».

Νέα Αντιπρόεδρος, Νέοι Στόχοι

Λίγους μήνες πριν από την κατάκτηση της νέας της θέσης ευθύνης, η ελληνίδα πολιτικός είχε λάβει μια εξαιρετική διάκριση, ούσα ανάμεσα στους 20 ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή και το καλύτερο δίκτυο διαμόρφωσης πολιτικής. Στον απόηχο αυτής της επιτυχίας, η εκλογή της για τον ρόλο της Αντιπροέδρου θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν μάλλον ένα στοίχημα που φαινόταν ήδη κερδισμένο. Ωστόσο, όπως η ίδια δηλώνει, η διαδικασία ήταν τελικά δύσκολη και -μέχρι την τελευταία στιγμή- καθόλου δεδομένη. «Υπήρχε στο πρόσωπό μου η υπόσχεση, το 2019, από την ισπανίδα Πρόεδρό μας, ότι θα με προτείνει ως υποψήφια, αναγνωρίζοντας πόσο είχα εργαστεί με την ομάδα μου έως τότε. Όμως, η εκλογή μου διασφαλίστηκε με την ψήφο των συναδέλφων μου, που μάλιστα αναπάντεχα με εξέλεξαν από τον πρώτο γύρο. Η σκληρή δουλειά σε πολλαπλούς φακέλους, όπου χτίσαμε συναινέσεις και διαμορφώσαμε συμμαχίες με γνώμονα το κοινό καλό, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο φυσικά», αποκαλύπτει. Και πράγματι, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο να υπάρξει αυτή η στήριξη γύρω από το πρόσωπό της ήταν πως η ίδια αντιλήφθηκε από νωρίς ότι, για να προχωρήσει μια πρόταση, απαιτείται καλή προετοιμασία, καθαρές κόκκινες γραμμές και πνεύμα διαλλακτικό, για τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων. Μαζί με τους συνεργάτες της «έχτισε», λοιπόν, μια διαπαραταξιακή σχέση σεβασμού και αλληλοκατανόησης πάνω σε αυτές τις θεμελιώδεις βάσεις, που τελικά αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

13eua-kaili.jpg

Τo διακύβευμα της ειρήνης

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυσάρεστες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαδέχονται η μια την άλλη. Στους χώρους του Κοινοβουλίου της Ευρώπης, η αναστάτωση μεγάλη, καθώς το οικοδόμημα της ειρήνης βάλλεται με τον χειρότερο τρόπο. Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων, όσο η Ένωση προσπαθεί να επέμβει δραστικά, για να προλάβει τα χειρότερα: «Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύει την ανάγκη ν’ αποκτήσουμε ευρωπαϊκό στρατό και στρατηγική αυτονομία. Ο παραλογισμός του Πούτιν έχει ξεπεράσει τα όρια της κοινής λογικής και έχει προκαλέσει ένα κύμα κυρώσεων που στέλνει ισχυρό μήνυμα στον αναθεωρητισμό του. Δυστυχώς, ο λογαριασμός καταλήγει στον λαό, και μπορεί να οδηγήσει τους Ρώσους σε παρατεταμένη φτώχεια και απομόνωση, θυμίζοντας εποχές πριν την παγκοσμιοποίηση. Η Ε.Ε. εξαντλεί την φαρέτρα των οικονομικών της όπλων, εξοργίζοντας τους ολιγάρχες, ελπίζοντας πως εκείνοι θα ανατρέψουν τις αποφάσεις του Πούτιν, για να περάσουμε στην αποκλιμάκωση και να επιδιώξουμε ως Ευρώπη μια Συμφωνία για Ειρήνη, γεφυρώνοντας εκ νέου το νέο χάσμα Δύσης-Ανατολής».

Εμπειρίες Ευρώπης

Στις Βρυξέλλες, η Εύα Καϊλή έχει βιώσει από κοντά σημαντικότατα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα. Από τη μέχρι τώρα διαδρομή της υπάρχουν μια σειρά από στιγμές που της έχουν μείνει ανεξίτηλες: «Μια από αυτές ήταν η μέρα που αποχαιρετήσαμε με δάκρυα τους φίλους μας από τη Βρετανία, με την υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούμε στην ευρωπαϊκή μας πορεία, και λίγες ώρες μετά, η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα σε μια συζήτηση που διοργάνωσα με την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, και τον Άντονι Γκουτς του ΟΟΣΑ, για τις προτεραιότητές μας, με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, που μετασχηματίζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Μερικά 24ωρα μετά, θυμάμαι -σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας- να αδειάζουν οι Βρυξέλλες και να προσπαθούμε να προλάβουμε μια από τις τελευταίες πτήσεις για Ελλάδα, πριν από το lockdown. Ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή που κρατώ ήταν η προσπάθεια να μείνει το Ευρωκοινοβούλιο ανοιχτό με τηλεργασία, ώστε να ασκήσουμε πιέσεις -ορισμένοι συνάδελφοι των νοτίων χωρών κυρίως- για την έκδοση ευρωομολόγου. Ευτυχώς, κερδίσαμε τη μάχη της κοινής λογικής, γράφοντας μια ακόμη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης».

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε, ως μέλος του Greek team των Βρυξελλών, ήταν και η εδραίωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης από πλευράς Ευρώπης στις δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας μας. Σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας εντός της Ένωσης σήμερα και το εάν αυτή έχει αλλάξει προς το καλύτερο, η ελληνίδα πολιτικός μάς αναφέρει πρώτα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως αρκετοί συνάδελφοί της γνωρίζουν αρχαία ελληνικά και την Ιστορία μας, και μάλιστα καλύτερα κι από εκείνη! «Ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν, με θαυμασμό και αγάπη σχεδόν πάντα, αποδεικνύει ότι η εικόνα της χώρας μας έχει βελτιωθεί σημαντικά, χάρη βεβαίως στους ίδιους τους Έλληνες και τα όσα έχουμε καταφέρει, παρά τις δυσκολίες και τα μέτρα λιτότητας που μας επιβλήθηκαν - θα έλεγε κανείς ως τιμωρία. Τα ισχυρά αντανακλαστικά στην αρχή της πανδημίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Δυστυχώς, η συνέχεια της διαχείρισης της κρίσης δεν ήταν εξίσου αποτελεσματική, αλλά μπροστά στο κύμα που σάρωσε και τις πιο ανθεκτικές οικονομίες, ήταν έτσι κι αλλιώς άθλος το ότι αντέξαμε», εξηγεί.

Όσο για την πορεία της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια μέσα απ’ όσα διεκδικεί πλέον εντός της Ευρώπης, η κ. Καϊλή θεωρεί πως: «Εφόσον ξεπεράσαμε τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης και τα σκληρά μέτρα, με την επίσπευση στην υιοθέτηση των ψηφιακών εργαλείων, αλλά και την άρση των εμποδίων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πορεία μας στην Ευρώπη μπορεί να είναι προοδευτικά ανοδική στα επόμενα χρόνια». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι, μετά την πανδημία, η τεχνολογία που θα καθορίσει τον μετασχηματισμό όλων των τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Παράλληλα, προβλέπει πως την επανάσταση της πληροφορίας θα ακολουθήσει εκείνη της βιοτεχνολογίας, με γεωμετρικό ρυθμό ανάπτυξης.

20150310-ep-017363-ccr-029.jpg

Τεχνητή Νοημοσύνη & Blockchain

Η ελληνίδα Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ευρώπης είναι γνώστρια, θιασώτρια κι εξαιρετικά ενθουσιώδης για τις νέες τεχνολογίες που συστήνουν σήμερα επιστήμονες και millennials, λόγω των καινοτομιών που μπορούν να προσφέρουν στο σύνολό τους. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια, ασχολείται ενεργά με το θέμα του artificial intelligence και με τον τρόπο που αυτό μπορεί να ανασχηματίσει τον κόσμο του αύριο. Κάπου εδώ, όμως, προκύπτει και η ερώτηση που από πάντα απασχολεί την ανθρωπότητα: εάν υπάρχει προοπτική ώστε η επικράτησή του να γίνει υπό όρους που δε θα απειλούν ή δε θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη ύπαρξη. «Ακριβώς αυτό είναι το μέλημά μας», απαντά. «Με τους συνεργάτες μου εργαζόμαστε προκειμένου να τεθούν κανόνες και ασφαλές, σαφές πλαίσιο για την ανάπτυξη και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία μπορεί να λειτουργεί επικουρικά στις ικανότητες του ανθρώπου σε κάποιες περιπτώσεις, να υποκαταστήσει ίσως κάποιες επικίνδυνες ή επαναλαμβανόμενες πράξεις, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας για εκείνους που θα έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Το 2016, ζήτησα από την Ε.Ε., μέσω της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ν’ ανοίξει τη συζήτηση για ένα πλαίσιο ηθικής στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπερ και εγένετο. Πλέον, σχεδιάζουμε νομοθεσία με επίκεντρο τον άνθρωπο και ρυθμίζουμε το διαδίκτυο, προστατεύοντας τα ψηφιακά δικαιώματα όλων».

Το blockchain είναι μία ακόμη από τις τεχνολογίες που η Εύα Καϊλή μελετά εμπεριστατωμένα για τις σπουδαίες δυνατότητες που προσφέρει στο περιβάλλον του web. Με την επικράτησή του, η κατεύθυνση της οικονομίας και των επιχειρήσεων στο εξής θα πρέπει να στρέφεται προς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει: «Οι λύσεις blockchain περιορίζουν την πλεονάζουσα διαμεσολάβηση και δημιουργούν με ασφάλεια νέες λειτουργικές δομές, οι οποίες οδηγούν σε ευκαιρίες για δημιουργία αξίας και νέα επιχειρηματικά μοντέλα, παρέχοντας σε όσους υιοθετούν την τεχνολογία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, και οπουδήποτε παρατηρούνται ανεπάρκειες, πολυπλοκότητα, έλλειψη διαφάνειας ή δαπανηρές καθυστερήσεις. Περαιτέρω, η κρυπτογράφηση στην οποία βασίζεται μπορεί να συμβάλει στην προστασία, την ασφαλή αποθήκευση και χρήση ευαίσθητων δεδομένων, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη μετάβασή μας με ασφάλεια στην ψηφιακή εποχή, και μάλιστα δίνοντας τον έλεγχο στον χρήστη, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να άρει την πρόσβαση στα δεδομένα του ή να την επαναφέρει, όταν το επιλέξει». Ως χώρα, σημειώνει πως έχουμε πολλούς λόγους και αιτίες να επιδιώξουμε την ταχεία ψηφιακή μας μετάβαση. Ειδικά σήμερα, με το σύνολο των διαθέσιμων πόρων που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκτούμε την ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την οικονομία μας , διερευνώντας και επαναπροσδιορίζοντας τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες και τον τρόπο που παράγουμε αξία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της για το συγκεκριμένο θέμα, την προηγούμενη χρονιά, κυκλοφόρησε μάλιστα και το βιβλίο “Disintermediation Economics: The Impact of Blockchain on Markets and Policies”, που υπογράφει μαζί με τον Δημήτρη Ψαρράκη και συγκαταλέχθηκε στα bestsellers της Amazon σε τρεις κατηγορίες. Το σύγγραμμα πραγματεύεται συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία το έφεραν στον δρόμο της επιτυχίας του, όπως η απομάκρυνση των μεσαζόντων που επιβαρύνουν με δυσθεώρητα κόστη τις συναλλαγές μας, η οποία έγινε πιθανή με την καινοτομία της τεχνολογίας blockchain. «Πάνω σε μια αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική επετεύχθη η απαραίτητη κρυπτογράφηση, ώστε με σχεδόν απόλυτη ασφάλεια και ευκολία να διευθετούνται οι ψηφιακές μας συναλλαγές στιγμιαία. Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβα, και μαζί με τον εξαιρετικό επιστημονικό συνεργάτη μου, προσπαθήσαμε ν’ αναδείξουμε την πρωτοπορία της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του blockchain ως μιας θετικής ανατρεπτικής τεχνολογικής ανακάλυψης. Μας τίμησαν εξαιρετικά σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο σε αυτήν την προσπάθεια, και χαίρομαι που κέρδισε τις εντυπώσεις σε μια απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία», επισημαίνει.

eva-kaili-citizens-corner-debate-on-fighting-against-corruption-in-eu-15318842323-cropped.jpg

Ζωή στις Βρυξέλλες

Σε προσωπικό επίπεδο, η Εύα Καϊλή διανύει μια από τις πιο ευτυχισμένες και ολοκληρωμένες περιόδους της ζωής της, ειδικά μετά τη γέννηση της κόρης της. Πέρα από την αξιέπαινη πολιτική της πορεία στο κέντρο της Ευρώπης, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, η γνωριμία με τον οποίο ξεκίνησε μέσα από τον χώρο της εργασίας: «Εκτίμησα τη μόρφωσή του, τη σοβαρότητα και την ευγένειά του. Οι συμβουλές του ήταν πάντα εύστοχες κι η εμπειρία του περιζήτητη στους κύκλους των Βρυξελλών». Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζει και θαυμάζει σε εκείνον είναι η αγάπη του για την οικογένεια και το πόσο νοιάζεται για τους άλλους, όπως και το γεγονός ότι βλέπει με θετική διάθεση λύσεις στα προβλήματα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεις έναν σύντροφο που σέβεται όσα είσαι και έχει την παιδεία και την αυτοπεποίθηση ν’ αναλάβει νέους ρόλους και ευθύνες», λέει. Τα τελευταία χρόνια, η καθημερινότητά τους στο Βέλγιο ήταν αρκετά διαφορετική, καθώς η πανδημία ανάγκαζε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου σε τηλεργασία. Έτσι, μπόρεσε να δουλέψει από το σπίτι, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ανατροφή της μικρής της. «Ο ερχομός της Αριάδνης έθεσε σε νέες βάσεις τη ζωή μας, προσαρμοστήκαμε αναλόγως και είναι η άμεση προτεραιότητά μας», συμπληρώνει. Ως οικογένεια, στον ελεύθερο χρόνο τους, απολαμβάνουν μαγειρέματα, παιχνίδια, τραγούδια, ανακαλύπτοντας ξανά τα πιο απλά πράγματα, μέσα από τα μάτια των παιδιών, της κόρης και του ανιψιού της. Για την ελληνίδα ευρωβουλευτή, η οικογένεια είναι το παν, ενώ οι άνθρωποι που έχει δίπλα της -η μητέρα, η αδελφή, ο πατέρας της- και όσα έχουν καταφέρει αποτελούν για εκείνη έμπνευση: «Είναι η άνευ όρων αγάπη τους, η υπομονή κι οι αντοχές τους, η θετική τους ματιά, η αξιοπρέπεια κι η περηφάνια τους».

Όσον αφορά στις προτεραιότητές της για το μέλλον, η απάντησή της είναι ξεκάθαρη: «Οι Έλληνες, που ελπίζουν σε εμένα να πετυχαίνω νίκες, έστω και μικρές, με στόχο να κάνω τη ζωή όλων μας καλύτερη στον βαθμό που μπορώ. Δε θέλω να γίνω μια πολιτικός που θα επιβεβαιώνει τα στερεότυπα. Για να ξεφύγω από αυτά, ακολουθώ την πολύ σκληρή οδό. Κι έτσι και θα συνεχίσω. Διαψεύδοντας εκείνους που επιλέγουν να με υποτιμούν, όπως δε θα τολμούσαν να κάνουν για έναν άντρα ή για έναν πολιτικό που περνάει ευχάριστα απαρατήρητος. Στόχος μου, να κοιτάζω πίσω και να έχω κάνει όσα θα έκανε κάποιος που νοιάζεται για την πατρίδα του, τους πολίτες μας και το μέλλον της Ε.Ε.» 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Φωτογραφία: Χρήστος Ζήνας