Μήπως σκέφτεσαι ξανά και ξανά μια κατάσταση της ζωής σου, που δεν σε ικανοποιεί και ονειρεύεσαι πώς θα ήθελες να είναι, χωρίς όμως να δοκιμάζεις να αλλάξεις κάτι; Μήπως φέρνεις μπροστά σου όλες τις αποτυχίες και τα λάθη σου με αποτέλεσμα να βυθίζεσαι σε ενοχές και να νιώθεις πολύ κουρασμένη για να προσπαθήσεις κάτι καινούργιο; Μήπως επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου και στους άλλους ότι δεν θα τα καταφέρεις και ότι είναι άσκοπο τελικά να το παλέψεις; Μήπως αναλύεις ακόμη και το παραμικρό που συμβαίνει;
Οι γυναίκες τείνουν πολύ περισσότερο και εντονότερα να αναμασούν και να γυρίζουν βασανιστικά γύρω από το ίδιο ζήτημα ξανά και ξανά. Από τη μια, αυτό καθρεφτίζει την επιθυμία αλλά και την ικανότητα να βρουν λύση. Από την άλλη, αυτό το χαρακτηριστικό μετατρέπεται σε μειονέκτημα καθώς επιβαρύνει σοβαρά την ψυχική τους υγεία. Όταν αναμασάμε τα ίδια, επικεντρωνόμαστε στο αρνητικό, με αποτέλεσμα να ερμηνεύουμε την εξωτερική πραγματικότητα με δυσμενή τρόπο. Βλέπουμε συχνά προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν ή δίνουμε μεγαλύτερες διαστάσεις σε αυτά που υπάρχουν, με κίνδυνο να πάρουμε λανθασμένες αποφάσεις.
Είναι σημαντικό να μάθουμε να μην μπερδεύουμε την απλή ανησυχία, για κάτι που μας απασχολεί με την αναμάσηση των γεγονότων. Για παράδειγμα, είναι αναμενόμενο να ανησυχούμε για το πώς θα τα πάμε στις εξετάσεις που θα δώσουμε και να αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν δεν τα πάμε καλά. Όταν ανησυχούμε για κάτι προσανατολιζόμαστε στο μέλλον ενώ όταν αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια καθηλωνόμαστε στο παρελθόν.
Μια πρώτη συνέπεια αυτού του φαινομένου, δηλαδή της αναμάσησης των γεγονότων και των σκέψεων, είναι να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη. Μια δεύτερη συνέπεια είναι να κουράζουμε τους άλλους με κίνδυνο να αρχίσουν να μας αποφεύγουν. Σύμφωνα με την Colette Dowling η μοναξιά είναι κάτι δυσάρεστο που μας προξενεί άγχος και δημιουργεί την ανάγκη να ξεφύγουμε από αυτό καταφεύγοντας σε εθιστικές συμπεριφορές, όπως το τσιμπολόγημα, την κατανάλωση αλκοόλ ή το υπερβολικό σεξ, που σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά μας ανακουφίζουν προσωρινά.
Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στους άλλους. Οι γυναίκες τείνουν να εμβαθύνουν περισσότερο και να χρησιμοποιούν συχνότερα το συναίσθημα στις σχέσεις ως σημείο αναφοράς. Μια υπόθεση λοιπόν είναι ότι αναμασούν περισσότερο, γιατί είναι πιο συναισθηματικές. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι γυναίκες ξεκινούν την αυτοκριτική τους από μία πολύ αυστηρή και καθόλου επιεική θέση, καθώς έχουν πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και δεν ικανοποιούνται εύκολα. Η Colette Dowling υποστηρίζει ότι οι περισσότερες μεγαλώνουν με μια αίσθηση αναζήτησης ψεγαδιών και αυτό εξηγεί το γιατί συνεχίζουν να μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους και να τραβούν την προσοχή των άλλων στις ανεπάρκειές τους σε αντίθεση με τους άντρες που δε μιλούν συνήθως τόσο υποτιμητικά για την εικόνα τους. Όταν λοιπόν είναι ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό της γυναίκας να μειώνει τον εαυτό της και να επικεντρώνεται στα σκοτεινά της σημεία, γίνεται ξεκάθαρο πως εξακολουθεί να γυρίζει γύρω από τα ίδια προσπαθώντας να τα διορθώσει ή έστω να τα εξηγήσει.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σε ωθεί σε μια τέτοια συμπεριφορά να θυμάσαι ότι πρόκειται για ένα σχήμα που λειτουργεί εις βάρος σου και συχνά εις βάρος των σχέσεων σου με τους άλλους.
Info:
Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Επιπλέον, έχει κυκλοφορήσει πέντε βιβλία, με πιο πρόσφατο το «Και τώρα οι τρεις μας», το οποίο κυκλοφορεί από την University Studio Press.
Facebook: Νέλη Βυζαντιάδου, Instagram: neli_byzantiadou