fbpixel

Search icon
Search
Αλωπεκία: Τι ακριβώς είναι η ασθένεια της συζύγου του Will Smith;
HEALTH

Αλωπεκία: Τι ακριβώς είναι η ασθένεια της συζύγου του Will Smith;

Η Jada Pinkett Smith ζει με αυτήν εδώ και καιρό


Μετά το εξαιρετικά δυσάρεστο πρόσφατο γεγονός στη φετινή τελετή απονομής βραβείων Oscar και σχετικά με την αλωπεκία: είναι μια κοινή αυτοάνοση διαταραχή που συχνά οδηγεί σε απρόβλεπτη τριχόπτωση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα μαλλιά πέφτουν δημιουργώντας μικρές περιοχές χωρίς τρίχες.

Μερικές φορές, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής (ολική αλωπεκία) ή, σε ακραίες περιπτώσεις, σε ολόκληρο το σώμα (alopecia universalis).

Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

alopekia.webp

Κάθε τρίχα έχει κύκλο ζωής που χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

1. Αναγενής: Διαρκεί 3-5 χρόνια και είναι η φάση της ανάπτυξης.

2. Καταγενής: Διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και είναι η φάση της εξασθένησης και της «προετοιμασίας» της τρίχας για την πτώση της.

3. Τελογενής: Διαρκεί περίπου 2-4 μήνες και είναι η φάση της πτώσης της τρίχας. Η ρίζα της (θύλακας) όμως εξακολουθεί να υπάρχει και έτσι έπειτα από λίγο καιρό η τρίχα αναγεννάται. Η αναγέννηση μπορεί να γίνει έως 20 φορές αλλά δεν είναι συνεχόμενη.

Η διάχυτη αλωπεκία εκδηλώνεται όταν μεγάλος αριθμός των μαλλιών μπαίνουν ταυτοχρόνως στην τελογενή φάση της ανάπτυξής τους. Στον μέσο άνθρωπο, ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης το 85% των τριχών. Από το υπόλοιπο 15% το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στην τελογενή φάση. Ωστόσο, στη διάχυτη αλωπεκία μπαίνει στην τελογενή φάση το 30% των τριχών. Πρακτικά σημαίνει πως ο πάσχων αντί να χάνει καθημερινά έως 100 τρίχες από τα μαλλιά του, χάνει έως 300.

jada-pinkett.webp

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Συνήθως προτείνεται μία τοπική αγωγή ή θεραπείες με χάπια ή εγχύσεις στο τριχωτό για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν παρατηρείτε σημαντική απώλεια τριχών κατά το βούρτσισμα ή και αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, επικοινωνήστε άμεσα με τον δερματολόγο σας για εκτίμηση της κατάστασής σας, αφού πριν τη θεραπεία πρέπει να προσδιοριστεί ο εκλυτικός παράγοντας της απώλειας τριχών.

img-0593.jpg

About

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., ειδικεύτηκε στη Δερματολογική και Αλλεργιολογική Κλινική του Technische Universität München. Είναι πιστοποιημένη εφαρμοστής της θεραπείας Botox (Deutsche Gesellschaft für Botulinum Therapie), των εμφυτευμάτων με υαλουρονικό οξύ (Deutsche Gesellschaft für Botulinum Therapie), της μεσοθεραπείας (Deutsche Gesellschaft für Mesotherapie) και της ενέσιμης λιπόλυσης. Στο ιατρείο της παρέχονται υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα της Κλινικής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, καθώς και της Αισθητικής Δερματολογίας.

Info: Παλαιών Πατρών Γερμανού 2, τηλ. 2310 272255, radopouloudermatology.business.site, Instagram: @elenarado.dermatology