fbpixel

Search icon
Search
Agenda Update: Όλα όσα μπορείτε να κάνετε στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη
AGENDA

Agenda Update: Όλα όσα μπορείτε να κάνετε στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη

Ολοκληρώστε αυτόν τον μήνα με τον καλύτερο τρόπο


Άλλος ένας μήνας οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος του και η Θεσσαλονίκη παραμένει πιστή στο ραντεβού της με την τέχνη και τον πολιτισμό, εντυπωσιάζοντας τους κατοίκους της αλλά και τους επισκέπτες της. Μια εβδομάδα αφιερωμένη τόσο στην πόλη μας όσο και σε ολόκληρη τη χώρα μόλις ξεκίνησε κι εσείς δεν έχετε παρά να διαμορφώσετε την ατζέντα σας γι' αυτές τις ημέρες, πάντα με βάση όλα όσα διαδραματίζονται και χαρίζουν παλμό στο αστικό τοπίο!

Δευτέρα 26/10

Σινεμά

Info: Odeon Μακεδονία, προβολή στις 21:00.



Ο σεναριογράφος Aaron Sorkin μετρώντας ήδη πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του με περίτρανο παράδειγμα το The Social Network (2010) που κέρδισε βραβείο Oscar Διασκευασμένου Σεναρίου, επιστρέφει και πάλι με μια ταινία που θα έχει τίτλο "The Trial of the Chicago 7". Πρόκειται για ένα δράμα που είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από τη ζωή στις ΗΠΑ το 1968, όταν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις μιας μερίδας πολιτών για το Βιετνάμ έλαβαν επικίνδυνες μεγάλες διαστάσεις, ανάλογες με αυτές του κινήματος #BlackLivesMatter, και η καταστολή τους από την τότε κυβέρνηση του Lyndon Johnson τις μετέτρεψε σε αιματηρές εξεγέρσεις με την πόλη να καίγεται απ' άκρη σ' άκρη. Παίζουν οι: Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen, κ. ά. 

Τρίτη 27/10

Εκθέσεις

Info: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 11:00 - 19:00.

Στην έκθεση "Anthropause" παρουσιάζεται σε ειδική προβολή υλικό ακόμη 110 φωτογράφων από το ανοιχτό κάλεσμα. Το σύνολο του υλικού της έκθεσης και της προβολής θα είναι αναρτημένο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του MOMus, res.momus.gr συνιστώντας ένα ευρύ ψηφιακό αρχείο εικόνων που θα είναι χρήσιμο ιστορικά, κοινωνικά, δημοσιογραφικά, ερευνητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο. 



Info: Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Παλαιών Πατρών Γερμανού 5, ώρες λειτουργίας: 10:30 - 14:00 & 17:30 - 21:00.



Η Zina Athanassiadou Gallery συμμετέχει στην Art Athina με δεκαπέντε σημαντικούς καλλιτέχνες από τη γενιά του '60 μέχρι σήμερα: Κωστής Βελώνης, Γιώργος Γεροντίδης, Απόστολος Γεωργίου, Πάρης Γιαχουστίδης, Γιώργος Γυπαράκης, Δανιήλ, Ingo Dunnebier, Λίνα Θεοδώρου, Βλάσης Κανιάρης, Mαριάννο & Ντένι Καπουράνη, Νίκος Κεσσανλής, Μαρία Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Αλέξανδρος Τουλιόπουλος, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Τετάρτη 28/10

Θέατρο

Info: Μονή Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντίνος, στις 19:00.

Στο θεατρικό έργο «Βαβυλωνία» του Δημήτρη Βυζαντίου που παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας. Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος κουβαλώντας πλείστα όσα κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιωτατισμός κι έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, το «γλωσσικό ζήτημα» κυρίαρχο. Παίζουν οι: Τάκης Χρυσικάκος, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ηλίας Μπερμπέρης κ. ά.

Πέμπτη 29/10

Έκθεση

Info: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, 10:00 - 20:00.


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση "Για λουλούδια θα μιλάμε τώρα;" στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν με αφορμή τα λουλούδια, από καλλιτέχνες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και χρησιμοποιούν διαφορετικά εικαστικά μέσα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Caroline Luigi, Βασίλης Ζωγράφος, Ελένη Θεοφυλάκτου, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Τέτα Μακρή, Γιώργος Μπουδαλής, Μαρία Μπουρίκα, Μαρία Ξυνοπούλου, Φένια Παγώνη, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Νίκος Τριανταφύλλου.

Παρασκευή 30/10

Μουσική σκηνή

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2), στις 21:00.

Πρεμιέρα για το 4ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με μία συναυλία αφιερωμένη στις σονάτες για βιολί του Μπαχ. Η συναυλία με τίτλο "Musica Medicina Dolorum" ξεκινά με μία Παρτίτα για βιολί σόλο του Μπαχ από τον Σίμο Παπάνα. Στο υπόλοιπο πρόγραμμα θα ακουστούν Σονάτες για βιολί και τσέμπαλο του Johann Sebastian και του Carl Philipp Emanuel Bach, με δύο κορυφαίους Έλληνες μουσικούς της μπαρόκ σκηνής. Το Φεστιβάλ διεξάγεται υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη.

Σάββατο 31/10

Θέατρο



Info: Θέατρο Σοφούλη, στις 21:00.



«Το Παλτό» του Νικολάι Γκογκόλ έρχεται ξανά στο Θέατρο Σοφούλη, έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε κατά τον προηγούμενο καιρό. Story: Ο Ακάκιος, ο κεντρικός ήρωας του έργου, γύρω από τον οποίο σχηματίζονται ομόκεντροι κύκλοι, είναι ένας τίμιος, ευσυνείδητος και αγνός υπάλληλος, που υπηρετεί έναν μηχανισμό, επινοημένο και φτιαγμένο ώστε να υποτάσσει, να αποβλακώνει και να αμείβει ελάχιστα. Ταλαιπωρημένος από τον βαρύ χειμώνα της Αγίας Πετρούπολης, ο Ακάκιος αναγκάζεται να αντικαταστήσει το παλιό και φθαρμένο του παλτό με ένα νέο και όμορφο. Αυτή η πράξη, όσο ασήμαντη και να φαίνεται στις μέρες μας, αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή του και γίνεται η αιτία να βιώσει το πιο σκληρό πρόσωπο της βαθιά ταξικής ρωσικής κοινωνίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης.

Περιήγηση για όλη την οικογένεια

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στις 16:00.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. συνεχίζει και αυτήν τη χρονιά το οικογενειακό μουσείο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Μικροί & μεγάλοι εξερευνητές» με τη συνάντηση που έχει οριστεί για το Σάββατο που έρχεται.. Ο τίτλος της αγαπημένης περιπέτειας σε αυτήν την επίσκεψη θα είναι: «#familytime Μικροί και Μεγάλοι εξερευνητές: Το Halloween έχει φαντάσματα και κολοκύθες φωτεινές για νύχτες σκοτεινές!».

Κυριακή 01/11

Θέατρο

Info: Θέατρο Αμαλία, στις 20:00.

Ο Λεωνίδας Κακούρης και ο Χρήστος Σαπουντζής πρωταγωνιστούν στη θεατρική παράσταση «Κάτω Παρθενώνας» που επιστρέφει στην πόλη μας, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Σε μια λεπτομερή αποτύπωση των σημερινών συνθηκών, ένας χρηματιστής κι ένας άστεγος διαπραγματεύονται μια «συνεργασία» που ισορροπεί εφιαλτικά ανάμεσα στην ιδεολογία και τη δικαιολογία, τη φτώχεια και την ηθική εξαθλίωση, την ευκαιρία και την καταστροφή, τη δολοφονία και τη σωτηρία.

Feel the art vibes!