fbpixel

Search icon
Search
7 φορές που ο Cillian Murphy απέδειξε το ταλέντο του στο Hollywood
PEOPLE & MOMENTS

7 φορές που ο Cillian Murphy απέδειξε το ταλέντο του στο Hollywood

Έχοντας μόλις στεφθεί καλύτερος ηθοποιός στα φετινά Oscars παρουσιάζουμε μια αναδρομή στους ρόλους που σημάδεψαν την καριέρα του


Το όνομα του Cillian Murphy βρίσκεται στα χείλη όλων από τότε που το φαινόμενο Oppenheimer, βγήκε στους κινηματογράφους το περασμένο καλοκαίρι. Σε σκηνοθεσία του αριστοτέχνη Christopher Nolan, στην ταινία πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός με τα υπνωτικά γαλάζια μάτια ως ο πατέρας της ατομικής βόμβας, Robert Oppenheimer. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τον σκηνοθετεί ο Nolan, αφού έχει συμμετάσχει στα γυρίσματα της τριλογίας του Batman, του Inception και της Δουνκέρκης, ο Ιρλανδός ηθοποιός έχει καλλιεργήσει ένα εργασιακό ήθος και κινηματογραφικές ικανότητες που έχουν βοηθήσει την καριέρα του να ανθίσει.  

Ας δούμε τις top στιγμές του παρακάτω! 

1//Batman του Christopher Nolan (2005-2012)

1-R1qAy.jpg

Αν και αρχικά του ζητήθηκε να περάσει από οντισιόν για τον ρόλο του Bruce Wayne στο Batman Begins, ο Cillian Murphy δεν πίστευε ότι είχε την κατάλληλη σωματική διάπλαση για τον υπερήρωα (ο ηθοποιός Christian Bale ήταν αυτός που τελικά τον υποδύθηκε στον Σκοτεινό Ιππότη). Παρόλα αυτά, αποφάσισε να συναντήσει τον Christopher Nolan, ο οποίος του ζήτησε να υποδυθεί τον κακό της σειράς, τον Dr Jonathan Crane, γνωστό και ως σκιάχτρο. Ο ηθοποιός δέχτηκε και επανέλαβε τον ρόλο του στις δύο ταινίες που ακολούθησαν, τη "The Dark Night" το 2008 και το "The Dark Knight Rises" το 2012.

2//The Wind Rises του Ken Loach (2006)

the-wind-that-shakes-the-barley-1200-1200-675-675-crop-000000.jpeg

Το 2006, ο Cillian Murphy έφερε στη μεγάλη οθόνη το "The Wind Rises". Ένα δράμα για τον Ιρλανδικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στα βάθη της δεκαετίας του 1920. Η ταινία, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, είναι ακόμη πιο σημαντική για τον ηθοποιό επειδή γυρίστηκε στην κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας, όπου μεγάλωσε.

3//Sunshine του Danny Boyle (2007)

3-MAZid.jpg

Πριν υποδυθεί τον Robert Oppenheimer, ο Cillian Murphy είχε ήδη δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον κόσμο της επιστήμης και του φωτός στην ταινία Sunshine. Υποδύεται έναν φυσικό-αστροναύτη στο έτος 2057, αποστολή του οποίου είναι να αναζωπυρώσει τον Ήλιο, ο οποίος σταδιακά σβήνει, προκειμένου να σώσει την ανθρωπότητα. Για άλλη μια φορά, ο Murphy κουβαλά στους ώμους του μια βαριά ευθύνη...

4//Inception του Christopher Nolan (2010)

mv5bmtq1zmizotatndcwzi00ndvklwe4nwitywnhzgy1mmvlzgu0xkeyxkfqcgdeqwrvb2xpbmhk-v1.jpg

Στο Inception, ο κόσμος των ονείρων γίνεται μια επικίνδυνη παιδική χαρά. Στην ταινία του Nolan, η οποία απέσπασε όχι λιγότερες από 8 υποψηφιότητες για Oscar και τελειώνει με ένα από τα πιο αινιγματικά και πολυσυζητημένα φινάλε, ο Leonardo Dicaprio υποδύεται τον Dom Cobb, έναν ειδικό ο οποίος συνίσταται στην οικειοποίηση των πιο προσωπικών μυστικών ενός ατόμου -που είναι θαμμένα στο υποσυνείδητό του- ενώ αυτός κοιμάται. Περιζήτητος, αυτός ο «κλέφτης» γίνεται ένας από τους πιο κυνηγημένους φυγάδες στον πλανήτη, και ο Cillian Murphy (στον ρόλο ενός επιχειρηματικού κληρονόμου ονόματι Robert Fischer) ένα από τα θύματά του.

5//Peaky Blinders του Steven Knight (2013 - 2022) 

3-6vRPh.jpg

Aναντικατάστατος Tommy της οικογένειας Shelby. Τον ακολουθούμε στους γεμάτους καπνό δρόμους του Birmingham μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο χαρακτήρας του είναι τόσο αξιαγάπητος όσο και βίαιος, αλλά πάντα εξαιρετικά πολύπλοκος. Το σενάριο της σειράς του BBC είναι εξίσου πλούσιο και πειστικό, και ο λόγος της επιτυχίας της τόσο στους κριτικούς όσο και στο κοινό. Μετά από 6 σεζόν που μεταδόθηκαν στην Ελλάδα από το Netflix, οι περιπέτειες των αδελφών με τα καπέλα εποχής και τις κοφτερές λεπίδες ολοκληρώθηκαν σε μια τελευταία ταινία.

6//Dunkerque από Christopher Nolan (2017)

14.png

Η ταινία Dunkerque επανεξετάζει ένα αιματηρό και ξεχασμένο επεισόδιο, την «Επιχείρηση Dynamo». Συνίστατο στην εκκένωση των συμμαχικών στρατευμάτων που ήταν περικυκλωμένα από τον γερμανικό στρατό στον θύλακα της Δουνκέρκης τον Μάιο του 1940. Ο Cillian Murphy, μαζί με τον Tom Hardy και τον Harry Styles, ήταν ένας από τους Βρετανούς στρατιώτες που μεταφέρθηκαν στις παραλίες της Νορμανδίας. Το 2018, η ιστορική τοιχογραφία βραβεύτηκε με τρία Oscar, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επιτυχία παγκοσμίως για ταινία με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας Oppenheimer.

7//Oppenheimer του Christopher Nolan (2023)

10-MMc4y.jpg

Με το πορτρέτο του Robert Oppenheimer, ο πολυβραβευμένος Nolan αφηγείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στον χάρτη των παγκόσμιων ανακαλύψεων στον χώρο της επιστήμης, εξερευνώντας τις πολιτικές, ηθικές, προσωπικές και οικογενειακές οδύσσειες του γνωστού φυσικού. Μια δυνατή και ανησυχητική ιστορία, που ενσαρκώνεται από έναν εκπληκτικό Cillian Murphy, το παίξιμο του οποίου «κόβει» την ανάσα. Οι κριτικές επιτροπές σε όλες τις μεγάλες τελετές απονομής κινηματογραφικών βραβείων συμφώνησαν, βραβεύοντας τη μία μετά την άλλη: BAFTA, Χρυσές Σφαίρες, Screen Actors Guild Awards, Oscars... Ο ηθοποιός κέρδισε όχι λιγότερα από 4 βραβεία καλύτερου ηθοποιού γι' αυτόν τον εκπληκτικό ρόλο.