fbpixel

Search icon
Search
6 δημιουργικές προσωπικότητες μοιράζονται μαζί μας τα podcasts, τα βιβλία, τις μελωδίες και τα φιλμ που θα τους κρατήσουν συντροφιά φέτος το καλοκαίρι
MAGAZINE

6 δημιουργικές προσωπικότητες μοιράζονται μαζί μας τα podcasts, τα βιβλία, τις μελωδίες και τα φιλμ που θα τους κρατήσουν συντροφιά φέτος το καλοκαίρι

Δίνοντάς μας έμπνευση μέσα από τις προτάσεις τους


Έξι δημιουργικές προσωπικότητες μοιράζονται μαζί μας τα podcasts, τα βιβλία, τις μελωδίες και τα φιλμ στα οποία δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία φέτος το καλοκαίρι, χαρίζοντάς μας τα πιο ξεχωριστά ερεθίσματα για να απολαύσουμε τις στιγμές μας πλάι στο κύμα.

Νάντια Κοντογεώργη - Ηθοποιός & Παρουσιάστρια

dsc02637.jpg
Φωτογραφία: Σοφία Δρακοπούλου

Aγαπημένο μου podcast είναι αυτό της Tara Brach. Ακούω τις ομιλίες και τους καθοδηγούμενους διαλογισμούς της και έρχομαι σε επαφή με το τώρα. Αυτό για μένα σημαίνει διακοπές. Για να παρακολουθήσω ταινίες, προτιμώ τα θερινά σινεμά της γειτονιάς μου, που είναι από τις πιο αγαπημένες μου καλοκαιρινές εμπειρίες, όπου κυρίως απολαμβάνω κλασικά φιλμ παρέα με φίλους και... αντικουνουπικά. Επισκέπτομαι αυτά που βρίσκονται κοντά στο σπίτι μου, γιατί αναπτύσσω φιλικές σχέσεις με τους εργαζόμενους και η οικειότητα αυτή με ηρεμεί. Όσον αφορά στα βιβλία, αυτό το καλοκαίρι θα διαβάσω όλον τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, για να ολοκληρώσω την εμπειρία της καλοκαιρινής μας περιοδείας με το έργο αυτό σε θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου. Θα ταξιδέψω στις περιπέτειες του ήρωα και θα συνδεθώ με τις πανανθρώπινες αλήθειες για τη δύναμη της πίστης και της αγάπης. Για τις επιλογές της μουσικής, τα δικά μου καλοκαίρια έχουν Astrud Gilberto, Joyce DiDonato, Ermonela Jaho, jazz standards, musicals, Μαρίζα Ρίζου, Melody Gardot, Camille και στο «τσακίρ», pop των ’90s και ’00s.

Πρόδρομος Μοναστηρίδης - Διευθυντής Marketing, Oργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης 

20210704-021.jpg
Φωτογραφία: Αμάντα Πρωτίδου

Ο πιο fun τρόπος για να καταλάβει κανείς ότι η ιστορία και η αρχαιολογία απέχουν από τα βαρετά είναι ακούγοντας τo podcast «Η ιστορία μιας πόλης» της Αγιάτης Μπερνάδου αλλά και τον “Archaeostoryteller”. Το “The rest is history”, όπως και το «Σκληρές Αλήθειες» του Άρη Δημοκίδη, είναι εξίσου σίγουρες προτάσεις. Όσον αφορά σε αναγνώσματα, καινούριες περιπέτειες ξεκινούν στη «Ματωμένη Σελήνη» του Jo Nesbo, το «Διαιρεμένο Βασίλειο» του Jonathan Coe μάς ταξιδεύει στη σύγχρονη Αγγλία, ενώ οι «Έντιμοι Άνθρωποι» του Leonardo Padura είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Κι επειδή το καλοκαίρι βλέπουμε όσα δεν προλάβαμε τον χειμώνα, σ’ ένα θερινό σινεμά το “The Fall Guy” θα μας αποκαλύψει έναν διασκεδαστικό Ryan Gosling. Από τις πρόσφατες πρεμιέρες, σίγουρα το “Kinds of Kindness” και το “Godzilla X Kong: The New Empire” ξεχωρίζουν. Σε μουσικά μονοπάτια, οι συναυλίες των φανταστικών Smashing Pumpkins και Lenny Kravitz στην Αθήνα, όπως κι αυτή του Tom Jones στο Sani Festival, υπόσχονται πολλά. Ενδιάμεσα θα παίζουμε και playlists από Pepper, Best και En Lefko!

Αναστασία Καμβύση - Executive Director, Marie Claire

ios-2-EQjpA.jpg

Αν έπρεπε να χωρέσω το καλοκαίρι σε μία ταινία, θα ήταν το «Σινεμά ο Παράδεισος» ή το “Grease”. Από τη σχετικά πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή, θα έβαζα στην καλοκαιρινή βαλίτσα μου τα βιβλία της Taylor Jenkins Reid, το «Οι εφτά σύζυγοι» της Evelyn Hugo, το “Daisy Jones and the Six” και το «Ξημέρωμα στο Μαλιμπού», γιατί με ταξιδεύουν σε μία μυθική για μένα γωνιά του πλανήτη. Ακόμα, η τριλογία της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, «Ο Δράκος της Πρέσπας», είναι ένα φανταστικό ανάγνωσμα. Με βάζει σε τρεις πολύ διαφορετικούς κόσμους, φτιαγμένους από νερό, σκόνη και πάγο - ό,τι πρέπει για ανάγνωση σε συνθήκες καύσωνα. Όσο κι αν ψάξω στη δισκοθήκη του μυαλού μου, τίποτα δεν ξεπερνά το “Face à la mer” των Negresses Vertes, που το έχω συνδέσει με ένα από τα ωραιότερα καλοκαίρια της ζωής μου στην Κέρκυρα. Το συναγωνίζεται μόνο ο υπνωτιστικός ρυθμός του “La femme d’argent” των Air, που το θυμάμαι να ακούγεται ενώ κολυμπάω στη θάλασσα από ένα μπαρ στη μέση του πουθενά, καταμεσήμερο στην Πάρο.

Άρης Δημοκίδης - Δημοσιογράφος & Διευθυντής «Μικροπράγματα», LiFO

olgha-deikoy.jpg
Φωτογραφία: Όλγα Δέικου

Προτείνω τα βιβλία του ζεύγους των ηθοποιών Ασπασίας Κράλλη και Χρήστου Βαλαβανίδη. Το «Σταμάτα να παριστάνεις τον Φασουλή» της Κράλλη είναι γεμάτο δυνατά, απολαυστικά διηγήματα, με κορυφαίο τον «Κηπουρό που περίμενε μάταια να πληρωθεί». Η ποιητική συλλογή «Ανέκδοτα αδέσποτα και ιδιωτικά» του Βαλαβανίδη συγκινεί και αφυπνίζει με μαεστρία. Το καλοκαίρι είναι εποχή για μυστήριο και νουάρ και η σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Βούλγαρη παρουσιάζει στα Lifo Podcasts μια μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων με τίτλο «Ποιος Σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ», για τον φόνο του δημοσιογράφου στη Θεσσαλονίκη. Διαφωτιστικό και συναρπαστικό. Πολύ καλοκαιρινό και μελωδικό, το ολοκαίνουργιο άλμπουμ της τραγουδοποιού Nalyssa Green με τίτλο «Πολύ καλή στα πάρτυ». Η τραγουδίστρια φτιάχνει το πιο αρμονικό σύμπαν της καριέρας της και βρήκα εξαιρετικούς τους πειραματισμούς της αλλά και τα κλεισίματα ματιών σε παλιότερα έργα της. Το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» του Γιάννη Σπανού είναι επίκαιρο κάθε χρόνο, φέτος όμως και λίγο περισσότερο, χάρη στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, που σίγουρα αξίζει να δείτε σε κάποιον θερινό κινηματογράφο.

Θούλη Μισιρλόγλου - Καλλιτεχνική Διευθύντρια, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

photo-aris-rammos.jpg
Φωτογραφία: Άρης Ράμμος

Ένα αγαπημένο ανάγνωσμα είναι το «Τι απομένει από τον πατέρα;» του ψυχαναλυτή Massimo Recalcati. Ιδιαιτέρως ανθρώπινο, χαρτογραφεί τα χαρακτηριστικά του πατέρα της πράξης - και όχι αναγκαστικά της εξ αίματος προέλευσης. Μια από τις ταινίες της χρονιάς ήταν οι «Υπέροχες μέρες» του σπουδαίου Wim Wenders. Ανθρωπινότητα, αντοχή και ποίηση μέσα στην πιο πεζή καθημερινότητα. Μιλώντας για podcasts, μ’ αρέσουν πολύ τα «Μικροπράγματα» του Άρη Δημοκίδη, τα οποία ερευνούν εμβληματικά θέματα και θρυλικά ή και αμφιλεγόμενα πρόσωπα. Τα podcasts για τον Αλέξανδρο Ιόλα, τον πρώτο μεγάλο δωρητή έργων του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, είχαν ειδικό ενδιαφέρον για μένα και για μια εποχή που καθόρισε και την Ελλάδα. Τα προτείνω σε όσους θέλουν να δουν την πυρηνική συλλογή του Μουσείου μας κάτω από άλλο πρίσμα. Το καλοκαίρι κρύβει και ατελείωτες διαθέσεις, που άλλοτε φτιάχνουν δροσερές κοριτσίστικες φωνές. Nalyssa Green, Μαρίνα Σάττι -είμαι φαν-, αλλά και η ατμοσφαιρικότητα του Miki Berenyi Trio ή οι χορευτικοί ρυθμοί των Gorillaz... Δεν είμαι έτοιμη γι’ αυτήν τη μακριά λίστα!

Ισμήνη Τορνιβούκα - Director of Operations, "Tor Hotel Group"

400743220-10160791781443618-2250809117827905626-n.jpg

Από podcasts, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα «Μικροπράγματα» του Άρη Δημοκίδη. Ο τρόπος που προσεγγίζει κάθε θέμα του με δημοσιογραφική ακεραιότητα αλλά και αγάπη κερδίζει κάθε ακροατή. Τα επεισόδιά του για την κόντρα του Χατζιδάκι με την «Αυριανή», για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, για τον Σαββόπουλο και για την Άννα Παναγιωτοπούλου είναι από τα αγαπημένα μου. Μιλώντας για ταινίες, θα τρέξω να δω τον καινούριο Λάνθιμο που παίζεται σε όλα τα θερινά σινεμά, ή θα ξαναπαρακολουθήσω στην τηλεόραση κάτι από τα παλιά του. Στις επιλογές των αναγνωσμάτων, θα προτιμήσω «Τα άπαντα» του Πολ Όστερ σε μια ερημική παραλία στην Αμμουλιανή, έτσι για επανάληψη. Αγαπώ όλα του τα βιβλία και τώρα που έχει φύγει από τη ζωή, σκέφτηκα ξανά πόσο είχε λείψει το ταλέντο του. Σχετικά με τις μουσικές μου προτιμήσεις, τον τελευταίο καιρό τρελαίνομαι για τους Pan Pan -όχι μόνο για την «Ανισόπεδη Ντίσκο»-, Nalyssa Green και the Boy. Και φυσικά δεν έχασα τη συναυλία των αγαπημένων μου Pulp στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2024