fbpixel

Search icon
Search
6+1 γαστρο-καφενεία της Θεσσαλονίκης που συνδυάζουν την παράδοση με τις gourmet γεύσεις
CITY VIBES

6+1 γαστρο-καφενεία της Θεσσαλονίκης που συνδυάζουν την παράδοση με τις gourmet γεύσεις

Η μέρα των Φώτων είναι η ιδανική αφορμή για να τα επισκεφθείτε


Η μέρα των Φώτων αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να απολαύσουμε λίγο ακόμα από την εορταστική περίοδο και να χαρούμε κάθε στιγμή. Γι' άλλη μια φορά, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται στη number one επιλογή για τους κατοίκους αλλά και για επισκέπτες, με τον γαστρονομικό χάρτη της να απογειώνεται με τα πιο in spots για φαγητό. Εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα καταφέρνουν να συνδυάζουν τις traditional γεύσεις με πιο updated «πινελιές», έχοντας τον τρόπο να ξετρελαίνουν κάθε ουρανίσκο και να ικανοποιούν κάθε foodie.

Δείτε παρακάτω πού μπορείτε να απολαύσετε τις πιο εκλεκτές γεύσεις στα 7 must γαστρο-καφενεία της Θεσσαλονίκης!

Mezen Salonica

245803058-230857265693730-6916275364213016249-n.jpg

Σε ένα γραφικό πεζόδρομο της πόλης, «παντρεύεται» η Βολιώτικη τσιπουροποσία με τον Θεσσαλονικιώτικο αέρα και το αποτέλεσμα ξετρελαίνει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το team του Mezen Salonica προσέγγισε τους μεζέδες του τσίπουρου με μια σύγχρονη ματιά, κι εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε -μεταξύ άλλων- την καπνιστή κοπανιστή, χειροποίητο καπνιστό σκουμπρί, τόνος τηγανιά και σουτζουκάκια μπακαλιάρου είναι μία μικρή γεύση της τοπικής τσιπουροκατανάξης. Ακόμα, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς φτιάχνουν τα δικά του τουρσιά και αναζητούν στα βουνά μανιτάρια, τρούφες, άγρια χόρτα και μυρωδικά.

Info: Mezen Salonica, Ρογκότη 3, 2310 232749.

Δέκα Τραπέζια

81900414-557392675109600-5524916523660586751-n.jpg

Με ένα πλατύ χαμόγελο μπαίνει κάθε μέρα στην κουζίνα του στα Δέκα Τραπέζια ο chef Μανώλης Παπουτσάκης, ο οποίος ετοιμάζει για κάθε food lover τα πιο θαυμάσια πιάτα, τα οποία σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. Εσείς που αγαπάτε τα θαλασσινά, δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε στο εστιατόριο, όπου θα συναντήσετε το εντυπωσιακό μενού, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λαχταριστούς λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, χταπόδι τζουμαγιάς, βελουτέ ψαρόσουπα, τόνο club και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας! 

Info: Δέκα Τραπέζια, Στρ. Καλλάρη 4, 2310 251010.

Ηλιόπετρα

243517007-2808843682741836-6151615409813996925-n.jpg

Η Ηλιόπετρα, ένα από τα πιο πρόσφατα new entries στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων αυτών που γνωρίζουν από καλό φαγητό. Με μερικά όμορφα τραπεζάκια έξω, στην ανοικτή του κουζίνα βρίσκεται ο chef, Γιώργος Ζαννάκης δημιούργησε ένα στέκι στην πόλη μαζί με τη γυναίκα του, Βάσια Γκαμπράνη. Πεντανόστιμες δημιουργίες που σας ταξιδεύουν στο ταβερνάκι του αγαπημένου σας νησιού και καταφέρνουν να σας συστήσουν σε αυθεντικές μαγειρευτές προτάσεις. Από το μενού ξεχωρίζουν ο ταραμάς με παστουρμά μπακαλιάρου, η χειροποίητη κασόπιτα Ηπείρου με ταρτάρ παλαμίδας και μουστάρδα μούστου, καθώς και το εξαιρετικό συκώτι κουνελιού με σάλτσα σόγιας για μια ελληνική γαστρονομική εμπειρία με ένα twist gourmet κουζίνας.

Info: Ηλιόπετρα, Αισχύλου 5, 2314 055553.

Η Ντάνγκαρα

241313602-604735570516742-771414903197574900-n.jpg

Η γεύση ξυπνά μνήμες, ιδιαίτερα όταν προσφέρεται σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον γεμάτο cult αναφορές. Σε έναν φιλόξενο και «ζεστό» χώρο, το εστιατόριο Ντάνγκαρα τιμά τις δημιουργίες της Μακεδονίας, ενώ επιλέγει αποκλειστικά προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας για τις παρασκευές και τα πιάτα του. Οι σλαβικές ρίζες του ονόματός του - η λέξη Ντάνγκαρα αντικατοπτρίζει το κλίμα της παρέας και το γέλιο ανάμεσα σε φίλους - καθώς και η αίσθηση του οικογενειακού τραπεζιού εισάγει μια καινούργια λαχτάρα για επιστροφή στην παράδοση. Η ιδιαίτερη αισθητική του διαφαίνεται στο εποχιακό μενού του και την προσαρμοστικότητα του. Χαρακτηριστικό ανοιξιάτικο πιάτο αποτελεί η καπνιστή πέστροφα, με ανοιξιάτικη πατατοσαλάτα, μανιτάρι, αγγουράκι τουρσί, φρέσκο κρεμμυδάκι, αρωματικά και φύλλα ρόκας. 

Info: H Ντάνγκαρα, Αρμενοπούλου 26, 2310 204452

Μούργα

118982711-10157074995032827-6487739115676984743-n.jpg

Μια νέα εκδοχή της ψαροφαγίας συστήνει η Μούργα, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο γεύσεις από το παρελθόν, σε ένα too cozy περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με δημιουργικότητα και πειραματισμό, το μενού αλλάζει συνέχεια και οι εκπλήξεις πολλές! Ψητές γαρίδες Θερμαϊκού, φρέσκο αυγοτάραχο μπακαλιάρου πάνω σε λευκό ταραμά, τηγανητά «φλούδια» πράσου και κρεμμυδιού, σαλάτα παντζάρι με πηχτόγαλο, πέστο κόκκινης πιπεριάς, σπασμένο ντάκο και ξερή τσουκνίδα είναι μερικά από τα πιάτα που αξίζουν τη δοκιμή μας. Bonus, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα λαχανικά είναι βιολογικά.

Info: Μούργα, Χριστόπουλου 12, 2310 268826.

Πσαράς Ιχθυοπωλείον

img-0911.jpg

Στην καρδιά της Άθωνος, το πιο διάσημο ιχθυοπωλείο της Θεσσαλονίκης προσφέρει τις γεύσεις που οφείλετε να δοκιμάσετε! Ο θρυλικός Πσαράς από το 1928, που ξεκίνησε όταν ο παππούς Ζαχαρίας άρχισε να οργώνει τις θάλασσες, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, με την οικογένεια Παπαδοπούλου να έχει συνδέσει το όνομα της με το φρέσκο, ποιοτικό ψάρι δίνει άλλη διάσταση στην έννοια ψαροταβέρνα. Δεν πρόκειται για έναν απλό προορισμό όπου θα αγαπήσουν οι ψαροφάγοι, αλλά για ένα μοναδικό γραφικό ταβερνάκι, που προσφέρει το καλύτερο ψάρι στην πόλη, μέσα από πιάτα που θυμίζουν fine dining εστιατόριο.

Info: Πσαράς Ιχθυοπωλείον, Μητροπολίτου Γενναδίου 7, 2310 232228.

+ ΤροΦή | Sintrofi

255387330-1324791904645143-7278576026883248180-n.jpg

Το «αδελφάκι» της Μούργας, η + ΤροΦή, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα spots για φαγητό σε ολόκληρη την πόλη, γι' αυτό και δε θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτήν εδώ τη λίστα! Ο Γιάννης Λουκάκης συνεργάζεται με τον οινοποιό Ιάσωνα Λίγα, προσφέροντας μια ακόμα πιο ανατρεπτική, πιο τεχνική αλλά και πλέον οινική, εμπειρία στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Τι να δοκιμάσετε; Από αθηναϊκή σαλάτα με μυλοκόπι βραστό και βιολογικό μοσχαράκι ραγού με χυλοπίτες, μέχρι κολοκύθα με κάστανα, πετεινό και κυμά, αλλά και τα υπέροχα κρασιά που θα ολοκληρώσουν το γαστρονομικό σας ταξίδι.

Info: + ΤροΦή, Δόξης 7, 2310 540260.

Χρόνια πολλά!