fbpixel

Search icon
Search
5 βήματα για να δημιουργήστε μία καινούρια και αποτελεσματική σχέση με τη διατροφή σας
WELLNESS

5 βήματα για να δημιουργήστε μία καινούρια και αποτελεσματική σχέση με τη διατροφή σας

Εκμεταλλευτείτε το vibe του Σεπτέμβρη για αναδιοργάνωση


Ο Σεπτέμβρης μπήκε για τα καλά και αναπόφευκτα η οργάνωση και ο προγραμματισμός μετά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κομμάτι του. Μέσα σε αυτά είναι συνήθως και η βελτίωση της διατροφής, πράγμα λογικό αφού στις διακοπές το ρίχνουμε λίγο - ή πολύ - έξω, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Η ισορροπημένη διατροφή δεν αφορά μόνο την απώλεια βάρους. Σχετίζεται με την καλύτερη υγεία, τη βελτίωση της διάθεσης και την προσφορά στον οργανισμό μας όλων αυτών των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη για να λειτουργούμε καλύτερα.

Βρείτε παρακάτω 5 εύκολα βήματα για να βελτιώστε και να οργανώσετε καλύτερα τη διατροφή σας!

Meal Planning

aa1a1dea90882bd2a3aec27931cb1149.jpg

Όχι, δεν εννοώ όλα αυτά τα τάπερ που φτιάχνουμε την Κυριακή και τα καταναλώνουμε μέσα στην εβδομάδα - αν και είναι εξαιρετική ιδέα εφόσον υπάρχει χρόνος και κουράγιο την Κυριακή. Αφορά την οργάνωση της εβδομάδας, παίρνει 5 λεπτά και είναι από τα πιο σημαντικά βήματα για μία εύκολη (διατροφικά) καθημερινότητα. Γίνεται ως εξής: σκεφτείτε τι γεύματα θα φτιάξετε την εβδομάδα. Πόσες μέρες θα έχετε λαδερά και όσπρια; Κοτόπουλο, κρέας και ψάρι; Τι σάλτσα θα φτιάξετε για τα ζυμαρικά σας; Ύστερα σκεφτείτε τι και που θα τρώτε το πρωινό σας, στο σπίτι ή στη δουλειά. Θα φτιάχνετε ένα τοστ ή κάποιο γιαούρτι με δημητριακά κ.α.; Με αυτές τις πληροφορίες, αφού τις αναπτύξετε περισσότερο, θα καταφέρετε να προχωρήσετε εύκολα στο επόμενο βήμα.

Οργανώστε την κουζίνα σας

827e49e6518d210c79bee0b6eaeba0a8.jpg

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία χωρίς μία οργανωμένη κουζίνα. Πιάστε μολύβι και χαρτί – ή το smartphone σας – και κάντε μία λίστα με τα απαραίτητα, σύμφωνα με το meal planning σας. Συμπεριλάβετε τρόφιμα από τις παρακάτω ομάδες: Φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες (ζωικές και φυτικές όπως τα όσπρια), δημητριακά (όπως ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί κ.α.), καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξ. καρποί) και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μην ξεχάσετε υλικά που προσφέρουν γεύση χωρίς ιδιαίτερες θερμίδες όπως μουστάρδα, μυρωδικά, μπαχαρικά κ.α. Με τα κατάλληλα υλικά θα έχετε την ευκολία ανά πάσα στιγμή να φτιάξτε κάτι ισορροπημένο και νόστιμο.

Εύκολες και γρήγορα συνταγές 

9702b69c6792adcefc083a844623cf3f.jpg

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το σιγομαγειρεμένο μελωμένο φαγητό στον φούρνο αλλά όταν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, οι γρήγορες και νόστιμες συνταγές δρουν ως από μηχανής θεός. Το διαδίκτυο αποτελεί εξαιρετική πηγή συνταγών και μπορείτε να βρείτε μία τεράστια γκάμα που είναι θρεπτικές, νόστιμες αλλά και γρήγορες στην παρασκευή, αρκεί να ψάξετε στις σωστές ιστοσελίδες. Βρείτε μερικές ιδέες εδώ, εδώ κι εδώ.

Red flags

bba52a1dd91e8e6af07c03adc1f42dc0.jpg

Οι λεγόμενες κόκκινες σημαίες είναι όλα τα τρόφιμα που θεωρούνται πειρασμοί και βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας. Μπορείτε να δώσετε αυτά τα τρόφιμα σε κάποιον άλλο ώστε να μην λειτουργούν ως πειρασμός ή να τα καταναλώσετε και να μην τα αγοράσετε εκ νέου. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εξολοκλήρου τα γλυκά ή τα πατατάκια για να πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε για παράδειγμα μία σοκολάτα, δεν χρειάζεται να υπάρχει ήδη στο ντουλάπι σας. Μπορείτε να βγείτε έξω και αποκτήστε την εκείνη τη στιγμή!

Μην ξεχνάτε το νερό

43b9279de8262adfdf76b04352100dd2.jpg

Μπορεί να μην έχει θερμίδες αλλά το νερό αποτελεί σημαντικό κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του σώματος, στην ελαστικότητα και λαμπρότητα του δέρματος και στην καλύτερη ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού. Αν δεν σας αρέσει το νερό, εμπλουτίστε τη γεύση του με φέτες λεμόνι ή lime ή την προσθέστε δυόσμο σε μία κανάτα.

Το πιο σημαντικό

Τις ουσιαστικές και σημαντικές αλλαγές που χρειάζεστε τις γνωρίζετε μόνο εσείς. Ακολουθήστε τα παραπάνω ως οδηγό και σκεφτείτε πώς μπορείτε να τα προσαρμόσετε ώστε να σας βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι και η γυμναστική είναι εξίσου σημαντική. Εντάξτε την στο πρόγραμμα σας και δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 

niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.