Έφτασε η εποχή που η θερμοκρασία στη χώρα μας πέφτει κατακόρυφα και η όρεξη όλων μας για τα πιο λαχταριστά και -δυστυχώς– θερμιδογόνα φαγητά «ανοίγει» με γοργούς ρυθμούς. Ανησυχείτε γι' αυτές τις ύπουλες, παραπανίσιες θερμίδες που θα καταναλώσετε και για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο σώμα σας; Υπάρχει η λύση στο πρόβλημα! Αντισταθείτε στον πειρασμό να «πέσετε με τα μούτρα» σε φαγητά, τα οποία θα ικανοποιήσουν την όρεξή σας βραχυπρόθεσμα, χωρίς να σας δίνουν ενέργεια. Κινηθείτε έξυπνα: επιλέξτε αντιοξειδωτικές τροφές που είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα «θωρακίσουν» τον οργανισμό σας από τις διάφορες ιώσεις ενώ παράλληλα θα σας τροφοδοτήσουν με καλές θερμίδες, για να κρατηθείτε ζεστοί τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικότερα, ποιες είναι αυτές οι υπεροτροφές και τι σας προσφέρουν.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Ένας basic κανόνας, όταν μιλάμε για λαχανικά, είναι ο εξής: όσο εντονότερο το χρώμα, τόσο περισσότερα τα πλεονεκτήματα για τον οργανισμό σας. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ένα από τα πιο «δυνατά» και αγαπημένα veggies των διατροφολόγων. Περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, καθώς «κουβαλάει» και μία μεγάλη σειρά από βιταμίνες (A, B1, C, Β-καροτίνη) και μέταλλικά ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ). Συνοδέψτε τα φαγητά σας με μπρόκολο ως γαρνιτούρα ή προσθέστε το ως κύριο συστατικό στις συνταγές σας, μαζί με λίγη σόγια σος για extra γεύση.
ΚΙΝΟΑ
Αποτελεί πλέον ένα από τα top-trends των διατροφικών συνηθειών και δεν είναι τυχαίο, ότι έχει χαρακτηριστεί ως "η βασίλισσα των superfoods". Παρά το γεγονός, ότι είναι ένας αποξηραμένος σπόρος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα ξεπερνάει ακόμη και το σιτάρι. Δώστε βάση σε αυτήν τη gluten-free υπερτροφή, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, Ω3 λιπαρά, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Μπορεί να σερβιριστεί ως σαλάτα ή να αντικαταστήσει το ρύζι σε ορισμένες συνταγές.
ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, «φορτωμένο» με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που μπορούν να καταπολεμήσουν ή να προλάβουν μία ίωση. Το έντονο πορτοκαλί χρώμα της «κρύβει» υψηλή περιεκτικότητα σε Β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται και δρα στο σώμα ως βιταμίνη Α -απαραίτητη για την υγεία των ματιών και του δέρματος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι σπόροι της κολοκύθας αποτελούν άριστη πηγή πρωτεϊνών και βιταμίνης C. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε μία κολοκυθόσουπα και δε θα το μετανιώσετε!
ΒΡΩΜΗ
Απ' όση λιγότερη επεξεργασία έχουν περάσει τα δημητριακά, τόσο περισσότερα τα οφέλη για εσάς. Μία μόνο μερίδα βρώμης την ημέρα παρέχει στον οργανισμό σας σημαντική ποσότητα διαλυτής ίνας, η οποία συμβάλλει στην μείωση χοληστερόλης στο αίμα. Επιπροσθέτως, έχει έναν από τους χαμηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες ανάμεσα σε όλα τα σιτηρά και θα σας προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεστε, καθώς περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Β. Απολαύστε την με άπαχο γάλα ή γιαούρτι και λίγη κανέλα στη θέση της ζάχαρης.
ΚΑΣΤΑΝΑ
Καθώς αρχίζετε να μπαίνεται σε χειμερινό mood, θυμηθείτε να αγοράσετε κάστανα, ωμά ή ψητά, τα οποία αποτελούν μία τροφή με πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Χαμηλά σε λιπαρά και υψηλά σε φυτικές ίνες, θα σας δώσουν την ιδανική ενέργεια που χρειάζεστε, ενώ ταυτόχρονα θα σας προσφέρουν μία ποικιλία εξαιρετικών συστατικών, όπως σίδηρο, κάλιο και φώσφορο. Έτσι, λοιπόν, δεν έχετε παρά να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ως ένα γρήγορο snack μέσα στην ημέρα ή ακόμη και σε σαλάτες και διάφορα άλλα πιάτα.
Food styling & φωτογραφία: Νίκη Χατζηνικολάου