fbpixel

Search icon
Search
5 σημάδια ότι το νευρικό σας σύστημα είναι εκτός λειτουργίας & τι να κάνετε γι' αυτό
PSYCHOLOGY

5 σημάδια ότι το νευρικό σας σύστημα είναι εκτός λειτουργίας & τι να κάνετε γι' αυτό

Χάρη στην πολυάσχολη ζωή και τα γεμάτα inboxes, όλοι τείνουμε να αισθανόμαστε περισσότεροι αγχωμένοι


Το άγχος είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είτε προκαλείται από επικείμενα deadlines, είτε από τα υπερφορτωμένα e-mails μας, είτε από τη διαχείριση πολλών προσωπικών υποχρεώσεων, το άγχος είναι ένα διάχυτο χαρακτηριστικό της καθημερινότητάς μας, με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Διότι, αν το αγνοήσουμε, μπορεί γρήγορα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με σοβαρές συνέπειες σε όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νευρικών.

«Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας που είναι "πάντα σε λειτουργία" σημαίνουν ότι υπερδιεγείρουμε το νευρικό μας σύστημα σχεδόν καθημερινά», λέει η Holly Warren, energy και body worker. «Προτρέχουμε τον κίνδυνο ενός burn out αν δεν κάνουμε κάποιες προσαρμογές στον τρόπο ζωής μας». Αν και η νεύρα χωρίς λόγο, οι δυσκολίες στον ύπνο και οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος έχει αντίκτυπο στο νευρικό σας σύστημα, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο συνηθισμένα που πρέπει να προσέξετε. 

Διαβάστε παρακάτω και ξεκινήστε ν' αγχώνεστε λιγότερο...

1. Ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο 

shutterstock-2113787765.jpg

Τα αυξημένα επίπεδα στρες ενεργοποιούν τη λειτουργία "fight ή flight mode" του σώματος, μια αντίδραση που ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Όταν αυτό ενεργοποιείται, απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Εκτός από την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της θερμοκρασίας του σώματος, προτρέπει τους ευαίσθητους αποκρινούς αδένες να αντιδράσουν απελευθερώνοντας υπερβολικό ιδρώτα για να δροσίσουν το σώμα και να διατηρήσουν τα επίπεδα υγρών σε ισορροπία. Εάν το σώμα σας βρίσκεται σε χρόνια κατάσταση στρες - όποια και αν είναι η αιτία - αυτοί οι αδένες μπερδεύονται και συνεχίζουν να υπερπαράγουν ιδρώτα. Αν και είναι σύνηθες να παρατηρείτε αυτόν τον ιδρώτα στις μασχάλες, τη γραμμή των μαλλιών και τα γεννητικά όργανα, μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο το σώμα.

2. Είστε πιο ευαίσθητοι 

Ένα απορρυθμισμένο νευρικό σύστημα, φαίνεται τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, και μπορεί να προκαλέσει χάος στην ανταπόκρισή σας στα εξωτερικά ερεθίσματα. «Ένα υπερφορτωμένο νευρικό σύστημα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας - από το να αντιδράτε εύκολα στο θόρυβο, το άγγιγμα, το φως μέχρι το να αισθάνεστε βαθιά επηρεασμένοι από την ενέργεια ή τη διάθεση των άλλων», εξηγεί η Sophie Belle Watts, ιδρύτρια του Mind You Club. Προσθέστε σε αυτό τις καθημερινές προκλήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας κανονικής ημέρας και δεν θα είναι πια περίεργο που νιώθετε εξαντλημένοι.

«Πλέον έχουμε πολλές απαιτήσεις από τους εαυτούς μας - πάνω από 70% περισσότερες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αυτή η συνεχής ζήτηση, καθώς και οι πηγές σύγκρισης και ευκαιριών στις οποίες εκθέτουμε τον εαυτό μας (όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι στοχευμένες διαφημίσεις, τα χιλιάδες e-mails και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων) μας υπερδιεγείρουν», λέει η Sophie. Αυτό δημιουργεί περισσότερους κύκλους σκέψης από αυτούς που μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας (η εξέλιξη της τεχνολογίας ξεπερνά κατά πολύ την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας) και δημιουργεί μια ανησυχία στο σώμα μας, το οποίο δυσκολεύεται να επανέλθει σε ισορροπία.

shutterstock-2289580751.jpg

3. Έχετε πόνους στα δόντια ή το σαγόνι

Οι ανεξήγητες εξάρσεις πόνου οπουδήποτε στο σώμα είναι ένα σημάδι ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημά σας (μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος) ενεργοποιείται συνεχώς, αλλά ο επίμονος πόνος στη γνάθο ή τα δόντια σας είναι το πρώτο προφανές σημάδι πολλών ανθρώπων ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε πρόκειται για οξύ πόνο στα δόντια σας, είτε για μια έντονη αίσθηση πόνου ή μαγκώματος στο εσωτερικό των μάγουλών σας είτε για προβλήματα με την ευθυγράμμιση της γνάθου σας, είναι πιθανό να προκαλείται από νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών που προκαλείται από το άγχος.

4. Συχνά αντιμετωπίζετε προβλήματα εντέρου

Η κακή υγεία του εντέρου, το IBS και οι αλλαγές στην όρεξη είναι συχνά άμεσο αποτέλεσμα ενός δυσρυθμισμένου νευρικού συστήματος. Χάρη στον άξονα εγκεφάλου-εντέρου (ένα συνδετικό σύστημα που διατρέχει τον γαστρεντερικό σωλήνα και το κεντρικό νευρικό σύστημα) η υγεία του ενός έχει άμεσο αντίκτυπο στο άλλο και το αντίστροφο. Θυμηθείτε ότι το σώμα είναι αγγελιοφόρος και θα δείξει πού διατηρούνται το άγχος και η ένταση.

Πώς να επαναφέρετε το νευρικό σας σύστημα στο σωστό δρόμο...

Θέστε ξανά τα όριά σας

Το να λέτε «όχι» σε πράγματα που δεν σας εξυπηρετούν, σας απορροφούν την ενέργεια και επηρεάζουν τη σωματική σας υγεία είναι ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα. Είτε πρόκειται για χρόνο μακριά από οθόνες, είτε για να αρνηθείτε πράγματα που δεν σας προσφέρουν ικανοποίηση ή ευτυχία, τα όρια θα σάς προσφέρουν έναν πολύ καλό τρόπο να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και να επαναφέρετε την ισορροπία στο σώμα σας - παρόλο που μπορεί να νιώθετε άβολα στην αρχή.

shutterstock-1667279608.jpg

Δώστε προτεραιότητα στη χαλάρωση

Αφήστε αρκετό χρόνο ξεκούρασης πριν από τον ύπνο (τουλάχιστον μία ώρα), καθώς αυτό δίνει την ευκαιρία να αποσυνδεθούμε από την ημέρα, να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να προετοιμαστούμε για τον ύπνο. Αν και μπορεί να φαίνεται αθώο, ο προγραμματισμός ενός μπάνιου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επαναφορά του νευρικού συστήματος. Το δέρμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες ως απάντηση στο χαλαρωτικό ζεστό νερό. Αυτό θα σας βοηθήσει να βγείτε από μια αγχώδη κατάσταση και θα πλημμυρίσει το σώμα με ορμόνες ευεξίας.

Πειραματιστείτε με διάφορες μεθόδους

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, του αντίπαλου συστήματος προς το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που αναλαμβάνει τη φάση «ανάπαυσης και πέψης». Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι να διεγείρετε το πνευμονογαστρικό, κάτι που μπορείτε να κάνετε γρήγορα και εύκολα τραγουδώντας, σιγοτραγουδώντας ή ακόμα και κάνοντας γαργάρες (ή οτιδήποτε άλλο ενθαρρύνει τη φυσική αντήχηση των φωνητικών σας χορδών). Όταν κάνετε ένα από αυτά τα πράγματα, στέλνει σήματα για να επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό, να εμβαθύνει την αναπνοή σας και να εξισορροπήσει τη ροή του αίματός σας, θέτοντάς σας ουσιαστικά σε μια πιο χαλαρή κατάσταση.

Η συνειδητή εστίαση στην αναπνοή σας είναι μια άλλη καλή επιλογή. Το να αναπνέετε έτσι ώστε να διαστέλλετε κάθε φορά την κοιλιά σας, γνωστό και ως διαφραγματική αναπνοή, είναι ένας άλλος τρόπος για να διεγείρετε άμεσα το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Τέλος, αν είστε έτοιμοι για κάτι πιο έντονο, δοκιμάστε κάποια θεραπεία με κρύο νερό. Αν και το σώμα σας μπαίνει αρχικά σε κατάσταση αντίδρασης στο στρες, καθώς προσαρμόζεται στην κρύα θερμοκρασία, η παρασυμπαθητική σας δραστηριότητα αυξάνεται, ενώ η συμπαθητική σας δραστηριότητα μειώνεται.