fbpixel

Search icon
Search
5 λόγοι που κάποιοι συγκεκριμένοι πρώην δε μπορούν να φύγουν από το μυαλό σας
PSYCHOLOGY

5 λόγοι που κάποιοι συγκεκριμένοι πρώην δε μπορούν να φύγουν από το μυαλό σας

Μήπως τελικά είναι ένα trick του μυαλού;


Υπάρχει λόγος που η φράση «ποτέ, δε θα ξεχάσεις την πρώτη σου αγάπη» είναι κλισέ. Πράγματι, μια πρώτη αγάπη είναι βέβαιο ότι θα έχει κάποιες μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις, όμως, δεν είναι το μόνο είδος σχέσης που μπορεί να μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό σας. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις σχέσεις, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να κάνουν μια ανάμνηση να μείνει χαραγμένη στο μυαλό σας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οι σκέψεις αυξάνονται επειδή οι αναμνήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν.

french-woman-makeup.jpg

Φυσικά, αυτές οι αναμνήσεις είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο οδυνηρές για κάποιον που είχε πολύ έντονα συναισθήματα για έναν πρώην. Μάλιστα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αυτά τα αισθήματα μπορούν να αναζωπυρωθούν χρόνια αργότερα ακόμα και με το πολύ απλό έναυσμα, όπως ένα άρωμα ή ένα τραγούδι. Για αυτό το λόγο παρακάτω συγκεντρώσαμε τους πέντε κυριότερους λόγους που δε μπορείτε να σταματήσετε να τους σκέφτεστε.

Σκέφτεστε πολύ

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά αν τείνετε να κρατάτε τα πράγματα στο μυαλό σας, ένας πρώην είναι πιθανό να μην αποτελεί εξαίρεση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο λόγος που δεν μπορείτε να τον ξεχάσετε μπορεί να συνδέεται με το ότι υπεραναλύετε. Το μυαλό μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία ασυνείδητα ώστε να προστατευτείτε από το μελλοντικό πόνο προσπαθώντας να καταλάβετε γιατί σας συνέβη εξ αρχής. Αυτό μπορεί γρήγορα να σας οδηγήσει στο δρόμο της αμφιβολίας του ίδιου σας του εαυτού καθώς στο τέλος θα γυρίσετε τα πάντα σε εσάς και στα δικά σας λάθη. Όχι, δεν κάνατε τα πάντα με το χειρότερο τρόπο. Αν κάνετε μια ουσιαστική ανασκόπηση θα το καταλάβετε.

face-woman-makeup.jpg

Έχετε βιώσει τραύμα από ένα χωρισμό

Ένας χωρισμός είναι βέβαιο ότι θα μείνει στο μυαλό σας για κάποιο καιρό και εξίσου πιθανό είναι ότι μπορεί να επανεμφανιστεί μπροστά σας κάποια χρόνια μετά, εάν χτυπήσει σε κάποιο προϋπάρχον τραύμα. Αυτό κυρίως παρατηρείται σε άτομα με τραύμα εγκατάλειψης, σύμφωνα με τον Jess Carbino, PhD, πρώην κοινωνιολόγο του Tinder and Bumble. Αν η εγκατάλειψη υπήρχε για εσάς σαν ψυχολογικό μοτίβο στην παιδική ηλικία, το να νιώθετε ότι σας εγκαταλείπει ξανά ένας σύντροφος μπορεί πραγματικά να σας διαταράξει σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο σχέσης.

Δεν ήταν κάτι που περιμένατε

Αν βρίσκεστε από αυτή την πλευρά της ιστορίας τότε είναι βέβαιο πως είχατε λιγότερο χρόνο για να προχωρήσετε στη διαδικασία της "αποσύνδεσης". Ενώ το αντίθετο μέλος της σχέσης σχεδίαζε το χωρισμό και είχε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για το αντίο και το τέλος. Σε αυτή την περίπτωση δε θρηνείτε μόνο για την απώλεια της σχέσης, αλλά αντιμετωπίζετε και το σοκ της απογοήτευσης. Το να μην μπορείτε να κατανοήσετε τον λόγο πίσω από την επιλογή του πρώην σας να φύγει μπορεί ακόμα να το κάνει πιο δύσκολο να αποστασιοποιηθείτε, ψυχολογικά. Παρόλα αυτά αν κοιτάξετε μέσα σας θα δείτε κάθε σημάδι που επιβεβαίωνε αυτή την κατάληξη.

woman.jpg

Η σχέση έληξε απότομα εν μέσω άλυτων ζητημάτων

Μια σχέση στην οποία δε δόθηκε χρόνος και χώρος για να επιλυθούν τα υποκείμενα ζητήματα είναι σίγουρα ένας λόγος για τον οποίο δε μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το άλλο άτομο. Όταν ορισμένες πτυχές δεν αντιμετωπίζονται τότε κάποια πράγματα μπορούν να μείνουν ανείπωτα και εσείς να μετανιώνετε. Αυτό συμβαίνει καθώς το μυαλό θέλει να καταλάβει πώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά οι καταστάσεις, έτσι συχνά ανακυκλώνει παλιό "υλικό" καθώς προσπαθεί να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Αλλά στην πραγματικότητα, συχνά δεν υπάρχει κάποιο σαφές συμπέρασμα και το μόνο που πετυχαίνετε είναι να ζείτε στο παρελθόν και όχι στο τώρα. Απλώς μην ξεχνάτε πως σε κάθε φάση κάνετε ακριβώς αυτό που μπορούσατε να κάνετε. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον είναι τρεις απόλυτα διαφορετικές καταστάσεις ύπαρξης. 

Ο χωρισμός ήταν μια επανάληψη ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβο

Εάν ένας συγκεκριμένος χωρισμός έχει τις ίδιες αιτίες με αυτόν που συνέβη πριν από αυτόν, μπορεί να επιστήσει την προσοχή σας σε μια εσωτερική σύγκρουση που δεν μπορέσατε να επιλύσετε. Οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν τους ανθρώπους με τους οποίους βγαίνουν για να ολοκληρώσουν όλα τα ψυχολογικά paterns που έχουν μάθει από το σπίτι, όσον αφορά τις σχέσεις προσκόλλησης. Επομένως, εάν επιλέγετε συνεχώς το ίδιο είδος ανθρώπου και δεν σας βγαίνει, τότε αυτό σας οδηγεί σε συνεχείς σκέψεις.