fbpixel

Search icon
Search
Marriage issues: Πόσο σίγουροι είστε ότι ο γάμος σας χρειάζεται «διάσωση»;
PSYCHOLOGY

Marriage issues: Πόσο σίγουροι είστε ότι ο γάμος σας χρειάζεται «διάσωση»;

Οι σημαντικές συμβουλές του συγγραφέα και οικογενειακού θεραπευτή "Terry Real" για την υγιή μεταμόρφωση της σχέσης


Υποχώρηση, κατανόηση, σεβασμός αποτελούν κεντρικά γνωρίσματα ενός γάμου που έχει τη δυναμική να παραμένει ανέγγιχτος στον χρόνο, παρόλες τις σημαντικές προκλήσεις. Η απόφαση μας να ακολουθήσουμε μια κοινή πορεία στη ζωή μαζί με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει δεν είναι ποτέ μια διαδρομή, στρωμένη με ροδοπέταλα. Η ισορροπία είναι πολύ λεπτή, και τις περισσότερες φορές, τα ζευγάρια πέφτουν σε ατοπήματα, προξενώντας ένα αρκετά μεγάλο χάσμα επικοινωνίας μεταξύ τους. Και τότε ακολουθούν ήπιες ή πιο σοβαρές εντάσεις μεταξύ τους, χωρίς να συνοδεύονται πάντα από ψυχραιμία, ουσιαστικό διάλογο και ανάγκη επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν άμεσα και τους δύο. 

Ο Terry Real, δημοφιλής οικογενειακός θεραπευτής, συγγραφέας βιβλίων γάμου και ιδρυτής του "Relational Life Institute", έχει μοιραστεί αρκετές φορές τις δικές του εκτιμήσεις και συμβουλές σχετικά με τους τρόπους «διάσωσης» ενός γάμου. Μέσα από την καθημερινή του τριβή και τις ουσιαστικές συζητήσεις του με διαφορετικά ζευγάρια, που τον επισκέπτονται, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ζήτημα της εγωιστικής τάσης αρκετών ανδρόγυνων, η οποία δεν τους δίνει το σημαντικό κίνητρο να παλέψουν για τη σχέση τους. Όμως, επικρατούν και οι άλλες στιγμές, οι οποίες δεν έχουν πισωγύρισμα. Όταν τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά και δεν είναι γόνιμο το έδαφος για μια πραγματική εξέλιξη της κατάστασης, τότε ο ίδιος πιστεύει ότι δίνουμε χώρο στον σύντροφό μας και αναζητούμε αλλού την αγάπη. 

Μερικές από τις σημαντικές έννοιες, τις οποίες ο Real έχει υποστηρίξει, χαρίζουν σπουδαία μαθήματα για κάθε ζευγάρι, ώστε να αξιολογήσει με ειλικρίνεια τα δεδομένα της σχέσης του πριν και αφού μπει στη διαδικασία να σώσει αυτόν τον γάμο.

Απολογισμός σχέσης: Οι ουσιαστικές απαντήσεις

jonathan-borba-ylx-gcvp5-c-unsplash.jpg

Όταν στη σχέση ενός ζευγαριού φτάνει η στιγμή της ανισορροπίας, τότε μια ειλικρινής αξιολόγηση αποδεικνύεται απαραίτητη. Το βήμα του απολογισμού σχέσης υπάρχει ώστε να επιτρέψει στο ζευγάρι να ελέγξει με απόλυτα ξεκάθαρη ματιά και κριτική σκέψη τους παράγοντες εκείνους που οδήγησαν στην μεταξύ τους «ταλαιπωρία». Τότε, είναι καθοριστικό να υπάρξει μια συζήτηση με αλήθειες. Να τεθούν κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία ταλανίζουν εδώ και καιρό και τους δύο, αλλά δεν τόλμησαν να τα παραδεχτούν και να τα μοιραστούν. «Νιώθω όμορφα με την σχέση μας;», «Να παλέψω γι' αυτήν ή να εγκαταλείψω;» , αποτελούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της αναζήτησης. Αυτή η συζήτηση μπορεί να δημιουργήσει και κάτι φωτεινό και ελπιδοφόρο στη σχέση και να γίνει το έναυσμα για μια καινούργια αρχή.

Ενσυνειδητότητα: Η προσπάθεια για την κατάκτηση της ώριμης αγάπης

couple.jpg

O Terry Real έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην έννοια της ενσυνειδητότητας στη σχέση. Αποτελεί το βασικό κριτήριο για την βαθιά κατανόησή της, αλλά και της προσωπικότητα του/της συντρόφου και οδηγεί στην υγιή ωρίμανση της σχέσης. Είναι σημαντικό να επικρατεί ειλικρινές «νοιάξιμο», ασφάλεια, αλλά και φροντίδα. Το να μπαίνει ο ένας σύντροφος στη θέση του άλλου και να καταλαβαίνει και να ερμηνεύει τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά του δομεί τη βάση ενός επιτυχημένου δεσμού. Ακόμη, διορθώνει ο καθένας τα λάθη του και θυμίζει στον εαυτό του τους λόγους που αγαπά τον/ την σύντροφό του. Η συγκεκριμένη έννοια αν γίνει πράξη, μπορεί να «διασώσει» με επιτυχία έναν γάμο.

Το «Όχι»: Η προστασία απέναντι στην συναισθηματική υποδούλωση

jonas-weckschmied-950jjjw35zy-unsplash.jpg

Ένας κύριος παράγοντας που τονίζει ο Real όσον αφορά την ενδοσκόπηση της σχέσης και την απόφαση για αποχώρηση από αυτήν είναι η συναισθηματική υποδούλωση. Είναι απαραίτητο να τίθενται όρια όσο και να είναι έντονο το συναίσθημα οικειότητας μεταξύ τους. Πρέπει να υπάρχει η εκδήλωση του «όχι» και να γνωρίζει ο κάθε σύντροφος τι είναι διατεθειμένος να ανεχτεί. Έτσι μόνο μπορεί να χτιστεί μια υγιής σύνδεση μεταξύ τους, στην οποία θα κυριαρχεί ο σεβασμός.