fbpixel

Search icon
Search
5 beauty προϊόντα που πρέπει να αποφύγετε στον ήλιο
FACE & BODY

5 beauty προϊόντα που πρέπει να αποφύγετε στον ήλιο

Ποια συστατικά πρέπει να αποσύρετε από την καλοκαιρινή σειρά προϊόντων που χρησιμοποιείτε;


Οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και όπως και οι αποδράσεις στις παραλίες απαιτούν αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, καθώς ορισμένα προϊόντα ομορφιάς δεν λειτουργούν κατάλληλα με τον επικείμενο καυτό ήλιο της season. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επιμείνετε στη δοκιμασμένη χειμερινή σας ρουτίνα. Εξάλλου, η ζέστη δεν θα έπρεπε να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά, σωστά; 

Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο λάθος για την επιδερμίδα σας καθώς η ζέστη αυξάνεται. Ακριβώς όπως υπάρχουν βασικά προϊόντα ομορφιάς που πρέπει να χρησιμοποιείτε το καλοκαίρι, όπως το αντηλιακό προφανώς, υπάρχουν επίσης κάποια που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε, ή τουλάχιστον να αποφεύγετε. Αυτό ισχύει κυρίως αν σκοπεύετε να απολαύσετε τον ήλιο και να στοχεύσετε στο πολυπόθητο μαύρισμα. Παρόλα αυτά, είτε μένετε στην πόλη είτε ταξιδεύετε σε ηλιόλουστους προορισμούς, η προσαρμογή της ρουτίνας ομορφιάς σας στις απαιτήσεις της εποχής είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, λαμπερό και προστατευμένο. 

img-5495.jpg
Image source: @kyliejenner

Τι πρέπει να προσέξετε και να προσαρμόσετε στη beauty ρουτίνα σας.

Ρετινόλη

Ας ξεκινήσουμε με το πιο σημαντικό: τη ρετινόλη. Τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ρετινοειδή όπως η ρετινόλη και η τρετινοΐνη είναι προϊόντα ισχύος για μια σειρά από οφέλη, όπως η φωτεινότητα του δέρματος, η μείωση της υπερμελάγχρωσης, η ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των ρυτίδων και η εξασθένιση των ουλών ακμής. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή οποιαδήποτε στιγμή σχεδιάζετε να βρίσκεστε κάτω από τον ήλιο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Τα ρετινοειδή μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στο ηλιακό φως, οδηγώντας σε υψηλότερο κ  ίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και ηλιακής βλάβης. Έτσι, για τους θερμότερους μήνες, είναι καλύτερο να στραφείτε σε πιο ήπιες εναλλακτικές λύσεις, όπως το υαλουρονικό οξύ ή τα κεραμίδια, για να διασφαλίσετε ότι το δέρμα σας παραμένει προστατευμένο.

img-5496.jpg
Image source: @emilisindlev

Full Coverage Foundations και Concealers

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε τα foundations και τα concealers πλήρους κάλυψης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί να μοιάζουν με την τέλεια λύση για την επίτευξη αψεγάδιαστου δέρματος, αλλά μπορεί να αποτελέσουν προβληματική επιλογή όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά παχύρρευστες φόρμουλες που μπορεί να φράξουν τους πόρους και να παγιδεύσουν τον ιδρώτα, οδηγώντας σε ξεσπάσματα ακμής, ερεθισμούς και συμφόρηση του δέρματος στη ζέστη. Επιπλέον, επειδή έχουν υψηλή κάλυψη, μπορεί να δημιουργήσουν ένα φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος, εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει και να ρυθμίζει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία. Αντ' αυτού, συνιστούμε να επιλέγετε ελαφρύτερες εναλλακτικές λύσεις, όπως ενυδατικές κρέμες με χρώμα, κρέμες BB και ελαφριά concealers. Aν μπορείτε να βρείτε κάποια με ενσωματωμένο SPF, αυτό θα ήταν ιδανικό.

img-5493.JPG

Οξέα απολέπισης

Τα οξέα όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, το μανδελικό οξύ, το τρυγικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ είναι ισχυρά συστατικά που αγαπήθηκαν για την ικανότητά τους να απολεπίζουν, να ανανεώνουν και να φωτίζουν το δέρμα. Ωστόσο, η χρήση αυτών των οξέων στο άμεσο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Επειδή αυτά τα οξέα λειτουργούν αφαιρώντας το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, αφήνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά, όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως χωρίς την κατάλληλη προστασία, τα συστατικά αυτά μπορεί να κάνουν το δέρμα επιρρεπές σε ερεθισμούς, φλεγμονές, ακόμη και υπερμελάγχρωση. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όλο το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τους σε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και να τα ενσωματώσετε μόνο στη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

img-5494.jpg
Image source: @haileybieber

Αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών

Ενώ τα έλαια εσπεριδοειδών μπορούν να προσφέρουν φωτεινές και αναζωογονητικές ιδιότητες, αυξάνουν επίσης την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτά τα έλαια περιέχουν ενώσεις που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο σε φωτοτοξικές αντιδράσεις όταν εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες, οδηγώντας ενδεχομένως σε ηλιακές βλάβες. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν έλαια εσπεριδοειδών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

PHAs, BHAs και AHAs

Ακριβώς όπως και τα οξέα απολέπισης, τα PHAs, τα BHAs και τα AHAs έχουν απολεπιστικές ιδιότητες που είναι επιβλαβείς κατά τη χρήση τους αν εκτεθούν στον ήλιο. Επειδή προάγουν τη γρήγορη εναλλαγή των κυττάρων, αφήνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα οξέα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή να τα χρησιμοποιείτε με φειδώ και να ακολουθείτε με άφθονο αντηλιακό.