fbpixel

Search icon
Search
4+1 μικρά χρόνια προβλήματα υγείας που μπορεί να γίνουν απειλητικά
MAGAZINE

4+1 μικρά χρόνια προβλήματα υγείας που μπορεί να γίνουν απειλητικά

«Ακούστε» το σώμα σας και μην το παραμελείτε


Το σώμα σας είναι έξυπνο. Σας προειδοποιεί για μεγάλα προβλήματα υγείας χρόνια νωρίτερα, με ελάχιστα συμπτώματα, που, εάν εντοπιστούν έγκαιρα, αντιμετωπίζονται εύκολα με τη βοήθεια του γιατρού. Πολλές ασθένειες «χτυπούν» χωρίς προειδοποίηση. Οι αιτίες τους μπορεί να βρίσκονται στο οικογενειακό σας ιστορικό ή στα γονίδιά σας, στα οποία δεν έχετε κανέναν έλεγχο. Ωστόσο, ένας εκπληκτικός αριθμός προβλημάτων υγείας μπορεί πραγματικά να αποφευχθεί με τη σωστή πρόληψη και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

1. Ινομυώματα

Πρόκειται για μη καρκινικούς συμπαγείς σχηματισμούς στα τοιχώματα της μήτρας, που εμφανίζονται συνήθως μετά τα 30, αλλά κυρίως στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Σημάδια: Δεν υπάρχουν πάντα εμφανή συμπτώματα. Τα πιο συχνά είναι: βαριά περίοδος, συχνουρία, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, πόνος στα πόδια ή χαμηλά στη μέση, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Επιπλοκές: Παρόλο που τα περισσότερα ινομυώματα δε θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα, επιπλοκές εξαιτίας της ύπαρξής τους είναι δυνατόν να υπάρξουν. Π.χ. κάποιο ινομύωμα το οποίο ενώνεται με τη μήτρα με κάποιο λεπτό μίσχο μπορεί να υποστεί συστροφή και να προκαλέσει οξύ πόνο, ναυτία ή και πυρετό. Σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις, η ταχεία αύξησή τους μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων μπορεί να είναι σημάδι κακοήθειας, ενώ μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα στη γυναίκα.

Αντιμετώπιση: Μην αμελείτε τον γυναικολογικό έλεγχο! Τα ινομυώματα πολλές φορές είναι ασυμπτωματικά και η διάγνωση τους γίνεται τυχαία σε κάποιον προληπτικό κλινικό ή υπερηχογραφικό έλεγχο της πυέλου ή κατά τον προγεννητικό έλεγχο με τον υπέρηχο.

shutterstock-1999573802.jpg

2. Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας. Μερικές φορές είναι σημάδι μιας κατάστασης υγείας που χρειάζεται θεραπεία, όπως μια ουρολοίμωξη, αρθρίτιδα ή πρόπτωση της ουρήθρας. Μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Σημάδια: Μπορεί να νιώθετε «διαρροή» όταν φτερνίζεστε, γελάτε, σηκώνετε κάτι βαρύ ή ασκείστε. Ή να έχετε «ατυχήματα», επειδή η επιθυμία για ούρηση γίνεται τόσο πιεστική ξαφνικά, που δεν μπορείτε να πάτε εγκαίρως στο μπάνιο.

Επιπλοκές: Ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα, όπως εξανθήματα, δερματικές λοιμώξεις και πληγές, λόγω του ότι αυτό είναι συνεχώς βρεγμένο/υγρό, καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η ακράτεια αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων/υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων.

Αντιμετώπιση: Συχνά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι σωστές ασκήσεις πυελικού εδάφους (Kegels) θα βοηθήσουν.

3. Ξηροστομία

Εμφανίζεται όταν υπάρχει μείωση της ροής και της ποσότητας σάλιου στο στόμα. Οι αιτίες της οφείλονται σε κατάθλιψη, φαρμακευτική αγωγή, θεραπείες για τον καρκίνο, νόσο των σιελογόνων αδένων, νευρική βλάβη και διαβήτη.

Σημάδια: Ξηρό στόμα, που «κολλάει», έντονη ξηρότητα στον λαιμό.

Επιπλοκές: Αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα του διαβήτη που πιθανόν να μην έχει ακόμη διαγνωσθεί.

Αντιμετώπιση: Ανακουφίστε την ξηροστομία και τον ξηρό λαιμό πίνοντας άφθονο νερό και μασώντας τσίχλες χωρίς ζάχαρη, που ενεργοποιούν την παραγωγή σάλιου. Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε ουσίες που είναι γνωστό ότι αφυδατώνουν, όπως το αλκοόλ, τον καπνό, την καφεΐνη και τα γλυκά. Η επιμελής στοματική υγιεινή, η χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας και φθοριούχου διαλύματος και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος ανά 6 μήνες είναι απαραίτητος.

shutterstock-1728530461.jpg

4. Ουλίτιδα

Είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας και ενδέχεται πολλές φορές να είναι ασυμπτωματική και να μην την παρατηρήσετε.

Σημάδια: Τα ούλα είναι κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγούν εύκολα. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κακοσμία του στόματος και ευαίσθητα δόντια, που πονάνε όταν μασάτε.

Επιπλοκές: Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία ενδέχεται να γίνει περιοδοντίτιδα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των οστών και των ιστών που συγκρατούν τα δόντια. Έτσι, θα διαπιστώσετε συρρίκνωση και υποχώρηση των ούλων, χαλαρά δόντια, επίμονη κακοσμία του στόματος, ενώ μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονή σε όλο το σώμα σας. Η βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται από τη στοματική κοιλότητα στις βαλβίδες της καρδιάς και τις καταστρέφει σταδιακά, προκαλώντας ενδοκαρδίτιδα. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η περιοδοντική νόσος μπορεί να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στην πορεία της νόσου Covid-19.

Αντιμετώπιση: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσεκτικό καθαρισμό από τον οδοντίατρό σας. Για να αποτρέψετε την επανεμφάνισή της, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Η οδοντιατρική φροντίδα για την περιοδοντίτιδα περιλαμβάνει τακτικό περιοδοντολογικό καθαρισμό, αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης και παραπομπή σε περιοδοντολόγο.

shutterstock-1532068016.jpg

5. Οσφυαλγία

Ο πόνος στη μέση, ή αλλιώς οσφυαλγία, αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ιατρικά προβλήματα παγκοσμίως. Ωστόσο, μπορεί να υποκρύπτει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πέτρα στα νεφρά, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, χολοκυστίτιδα ή όγκο.

Σημάδια: Πόνος στη μέση, που πολλές φορές αντανακλά στο γόνατο.

Επιπλοκές: Μπορεί να εξελιχθεί σε κήλη δίσκου, που πιέζει τις νευρικές ρίζες, προκαλώντας πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αδυναμία στην περιοχή, σπονδυλολίσθηση, που διαταράσσει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, συμπιέζοντας τις νευρικές ρίζες και σπονδυλική στένωση.

Τι να κάνετε: Τις περισσότερες φορές ο πόνος αντιμετωπίζεται με την ξεκούραση και τη λήψη παυσίπονων. Βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση με ραχιαίους και κοιλιακούς που βοηθούν στη στήριξη της μέσης. Χάστε βάρος, για να μην ασκείτε πίεση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Εάν κάνετε καθιστική εργασία, κάντε τον χώρο όπου εργάζεστε όσο το δυνατόν πιο εργονομικό.

Η έγκαιρη πρόληψη δείχνει πώς αντιλαμβανόμαστε και ιεραρχούμε την υγεία, επομένως και τον ίδιο μας τον εαυτό.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022