fbpixel

Search icon
Search
3 σαλάτες εποχής κατάλληλες για την καλοκαιρινή σας διατροφή
TASTE

3 σαλάτες εποχής κατάλληλες για την καλοκαιρινή σας διατροφή

Δημιουργήστε ένα summer-ready diet plan


Το καλοκαίρι είναι σχεδόν εδώ και μας προσκαλεί ν' απολαύσουμε κάθε γευστική στιγμή. Αυτήν την εποχή, λίγο πριν βγούμε στις παραλίες, επενδύουμε στην υγιεινή διατροφή αλλά και σε επιλογές που δημιουργούν κορεσμό ενώ ταυτόχρονα είναι νόστιμες. Οι σαλάτες του καλοκαιριού μας δροσίζουν και ταυτόχρονα μας προετοιμάζουν για το summer body που επιθυμούμε. Δείτε παρακάτω τις πιο λαχταριστές και healthy επιλογές για να δοκιμάσετε asap!

1. Πράσινη σαλάτα με σταφύλια και κινόα

shutterstock-1155915166.jpg

Υλικά

Για τη σαλάτα με σταφύλια και κινόα

  • 350 γρ. σταφύλια ανάμεικτα λευκά και μαύρα
  • 200 γρ. baby φύλλα σαλάτας
  • 100 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • 100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 6 ντοματίνια μακρόστενα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Φύλλα δυόσμου
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. φυστίκια Αιγίνης
  • Φύτρες
  • Κινόα βρασμένη

Εκτέλεση

Διαλέγουμε τα σταφύλια ️που σας αρέσει να τρώμε και τα απολαμβάνουμε σε μια δροσερή σαλάτα. Πρώτα τα πλένουμε πάντα με το τσαμπί. Τα βάζουμε σε μπολ με νερό να τα καλύπτει και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Έπειτα σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι. Καθαρίζουμε τις ρόγες σταφυλιού από το τσαμπί τους. Κόβουμε στη μέση τα μισά σταφύλια. Βάζουμε όλο το σταφύλι ολόκληρες και κομμένες ρόγες σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το βαλσάμικο ξύδι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέτουμε τα φύλλα από δυόσμο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ντυθούν τα σταφύλια με τα υλικά.  Σερβίρουμε λίγη βρασμένη κινόα σε πιάτα, βάζουμε σαλάτα με τα σταφύλια και γαρνίρουμε με φύτρες Σερβίρουμε τη σαλάτα με σταφύλια αμέσως. Σε αυτή την συνταγή ταιριάζει πολύ το τυρί κρέμα.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


2. Δροσιστική, καλοκαιρινή σαλάτα με αγγούρι & πεπόνι 

shutterstock-2297719039.jpg

Υλικά για τη σαλάτα

  • 4 αγγουράκια
  • 1/2 πεπόνι
  • 1 πιπεριά jalapeño, ψιλοκομμένη ή πιπεριά chilli

Υλικά για το dressing

  • 1 κ.σ. μέλι ή maple syrup
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 1 κ.σ. σουσάμι, καβουρντισμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα

  • ½ ματσ. κόλιανδρο ή άνηθο, μόνο τα φυλλαράκια ολόκληρα
  • 100-150 γρ. φυτικό λευκό τυρί, θρυμματισμένο ή ανθότυρο
  • 60 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ψημένα,αλατισμένα & χοντροκοπανισμένα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα αγγουράκια, τα στεγνώνουμε και με το πλαι του μαχαιριού μας τα χτυπάμε ελαφρώς. Τα κόβουμε κάθετα στη μέση και μετά ξανά στη μέση και τα ξαναχτυπάμε ελαφρώς μέχρι να «σπάσουν» και να δημιουργηθούν ρωγμές. Μεταφέρουμε τα αγγουράκια σε ένα μπολ, αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Καθαρίζουμε και κόβουμε το πεπόνι σε λεπτά φετάκια και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την jalapeño και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι, το ξύδι, το σουσάμι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μισό dressing στο μπολ με το πεπόνι, τα φυστίκια Αιγίνης και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο κάτω το πεπόνι με την jalapeño, προσθέτουμε τα αγγουράκια από τον Κήπο της Ξάνθης, πασπαλίζουμε το τυρί της επιλογής μας, λίγα παραπάνω φιστίκια και κόλιανδρο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο dressing.

Συνταγή: Madame Ginger 


3. Σαλάτα με αυγά, τσιπς παρμεζάνας και πιπεριές Φλωρίνης

shutterstock-2337230855.jpg

Υλικά

  • 80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες (από βαζάκι, καλά στραγγισμένες)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πράσινη ή ανάμεικτη σαλάτα της αρεσκείας μας (έτοιμη, πλυμένη, σε σακουλάκια στο σούπερ μάρκετ)
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης (ψητές από βάζο) κομμένες σε λωρίδες
  • 3 βρασμένα αυγά

Για το σερβίρισμα

λίγα φυλλαράκια από φρέσκα μυρωδικά (αν μας βρίσκονται)

Εκτέλεση

Στρώνουμε 1 μικρό ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε κουταλιά-κουταλιά την παρμεζάνα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε στους 150° C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν τραγανοί δίσκοι παρμεζάνας. Παράλληλα, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ξίδι βαλσαμικό, αλατοπίπερο, τις λιαστές ντομάτες και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το dressing σε 1 μπολ με την σαλάτα, προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Καθαρίζουμε τα αυγά, τα κόβουμε στη μέση και τα προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τα τσιπς παρμεζάνας και λίγα φυλλαράκια από φρέσκα μυρωδικά.

Συνταγή: Tina Webb