fbpixel

Search icon
Search
4 λαχταριστές κρύες σαλάτες που θα αναβαθμίσουν το πασχαλινό τραπέζι
TASTE

4 λαχταριστές κρύες σαλάτες που θα αναβαθμίσουν το πασχαλινό τραπέζι

Και θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας


Οι γιορτές είναι η ιδανική αφορμή για να έρθουμε κοντά με φίλους και συγγενικά πρόσωπα. Πέρα από τα νόστιμα εδέσματα που θα πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι, μεγάλη σημασία έχουν, φυσικά, και οι σαλάτες, που θα απογειώσουν και θα ολοκληρώσουν με την παρουσία τους το όλο γεύμα. Ιδανική επιλογή ακόμα και τους καλεσμένους σας που αποφεύγουν το κρέας.

Παρακάτω ανακαλύψτε τις συνταγές που σας προτείνουμε να εντάξετε στο πασχαλινό τραπέζι για μια φρέσκια, δροσερή νότα!

Σαλάτα με φράουλες

shutterstock-578356189.jpg

Υλικά:

  • 1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε φέτες
  • 150 γρ. baby ρόκα
  • 150 γρ. φύλλα baby σπανάκι
  • 1/2 φλ. φύλλα δυόσμου ολόκληρα
  • 200 γρ. φράουλες κατακόκκινες (ώριμες και γερές)
  • 1 φλ. βρασμένο σιτάρι
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
  • Λίγες φύτρες λαχανικών

Για τη βινεγκρέτ φράουλας

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ξίδι
  • 1/2 κ.γ. μέλι
  • 6 φράουλες κατακόκκινες ώριμες
  • Αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση:

Επιλέξτε φράουλες κατακόκκινες ώριμες και γερές. Στεγνώστε πολύ καλά τα λαχανικά και τις φράουλες αφού τα πλύνετε σχολαστικά. Κόψτε τις φράουλες σε φέτες με ένα μαχαίρι για τη σαλάτα με φράουλες. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τη ρόκα και το δυόσμο. Προσθέτουμε τις φράουλες, το βρασμένο σιτάρι, το αβοκάντο και τον κολοκυθόσπορο. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ φράουλας. Ανακατεύουμε τη σαλάτα γαρνίρουμε τις φύτρες και σερβίρουμε αμέσως. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε να πολτοποιηθούν σε μια κόκκινη βελούδινη βινεγκρέτ φράουλας. Περιχύνουμε τη σαλάτα με φράουλες με τη σως τελευταία στιγμή.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου


Σαλάτα κολοκυθιού με φασολάκια και φέτα

shutterstock-1314688622.jpg

Υλικά

  • 20 γρ. καρύδια
  • 160 γρ. φασολάκια φρέσκα, κομμένα
  • 10γρ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 μικρό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • ½ κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κολοκυθάκια
  • 20 γρ. φέτα θρυμματισμένη

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ºC. Βάζουμε τα καρύδια σε ταψί και τα ψήνουμε για 8-10΄ ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα ψιλοκόβουμε. Στο μεταξύ σιγοβράζουμε τα φασόλια σε ένα τηγάνι με βραστό νερό για 3-4' ή μέχρι να μαλακώσουν και μετά ξεπλένουμε με κρύο νερό. Στραγγίζουμε καλά. Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα μυρωδικά, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι και το τσίλι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το ξίδι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και με έναν αποφλοιωτή λαχανικών τα κόβουμε σε φλοίδες. Τις βάζουμε στο μπολ με το μείγμα των βοτάνων, προσθέτουμε τα φασόλια και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε πιατέλα ή μπολ για σαλάτα και πασπαλίζουμε με τη φέτα.

    Συνταγή: Γιώργος Δημητρακόπουλος


    Σαλάτα με πέστο αρακά

    shutterstock-1735925564.jpg

    Υλικά:

    Για το πέστο αρακά

    • 250 γρ. αρακά, φρέσκο
    • 20 γρ. φύλλα βασιλικού
    • 50 γρ. καρυδόψιχα
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
    • Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • 50-100 γρ. ελαιόλαδο

    Για τη σαλάτα

    • 250 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα
    • 100 γρ. ρόκα
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 120 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια
    • 1 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο

    Εκτέλεση:

    Βάζουμε όλα τα υλικά στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια εκτός από το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα. Χτυπάμε 2' μέχρι να σπάσουν τα καρύδια και να γίνουν σκόνη. Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα. Χτυπάμε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και είναι έτοιμο. Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα τοματίνια με τη ρόκα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες πάχους 1εκ. και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε τη σαλάτα. Τέλος, απλώνουμε την σάλτσα πέστο πάνω από την σαλάτα μας. Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

    Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 


    Σαλάτα με κράνμπερι και μανούρι

    shutterstock-739120534.jpg

    Υλικά:

    • 200 γραμ. διάφορες πράσινες σαλάτες
    • 1 πορτοκάλι σαγκουίνι (φιλέτο)
    • 2 κ. σ. σπόρους όπως κολοκυθόσπορο - ηλιόσπορο, καρύδια, κ. ά.
    • 2 κ.σ. αποξηραμένο κράνμπερι
    • 1/2 καθαρισμένο ρόδι
    • 100 γραμ. μανούρι σε κυβάκια
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (ακέρωτο)
    • Χυμός από 1 πορτοκάλι
    • 1 κ. γλ. ζάχαρη ή μέλι
    • 1 κ. γλ. μουστάρδα
    • 1 κ. γλ. βαλσαμικό ξίδι
    • Αλάτι

    Εκτέλεση:

    Στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα που θα σερβίρουμε την πράσινη σαλάτα με φρούτα. Προσθέτουμε το φιλέτο πορτοκαλιού, τους σπόρους, το κράνμπερι ή τις σταφίδες, το ρόδι και το μανούρι. Σε ένα μπρίκι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά τον συμπυκνώνουμε, δηλαδή βράζουμε να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη μουστάρδα, το balsamico και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι και με το σύρμα χτυπάμε να πυκνώσει. Περιχύνουμε την πράσινη σαλάτα με φρούτα, με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

    Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

    Καλή απόλαυση!