Οι σαλάτες αποτελούν βασικό στοιχείο τις διατροφής μας, καθώς μπορούν μας προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας. Από την άλλη πλευρά είναι ιδανικές για να παραμένουμε σ' ένα υγιές βάρος, διότι έχουν λίγες θερμίδες και είναι ιδιαίτερα χορταστικές. Ένας τέλειος και άκρως θρεπτικός συνδυασμός είναι μαζί με το κοτόπουλο. Οι παραλλαγές τους είναι πολλές για να έχετε μεγάλη ποικιλία στο διατροφολόγιό σας αλλά και για να εξιτάρουν τους γευστικούς κάλυκες ακόμα και των πιο απαιτητικών.
Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε 4 γευστικότατες και άκρως χορταστικές σαλάτες, τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε και σαν βραδινό!
Κρύα σαλάτα με κοτόπουλο
Υλικά
- 400 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κλ. βασιλικό
- 1 κλ. δυόσμο
- 1 κλ. δεντρολίβανο
- 1 κλ. θυμάρι
- 250 γρ. μακαρόνια, στριφτά, ολικής αλέσεως
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 70 γρ. μέλι
- 50 γρ. μουστάρδα
- 20 γρ. σάλτσα σόγιας
- ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
- χυμό λάιμ, από 2 λάιμ
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 200 γρ. καλαμπόκι, σε κονσέρβα, στραγγισμένο
- δυόσμο, φρέσκο, για το σερβίρισμα
- βασιλικό, φρέσκο, για το σερβίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Χωρίζουμε το στήθος σε δύο κομμάτια. Ρίχνουμε τα φιλέτα κοτόπουλο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα ταψί, τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Ενδιάμεσα έχουμε βάλει αρκετό νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 10-11 λεπτά. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Τα κρατάμε σε ένα μπολ στην άκρη για 20 λεπτά μέχρι να κρυώσουν. Βγάζουμε τα φιλέτα από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής, τα κόβουμε σε κυβάκια του 1 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το μέλι, τη μουστάρδα, τη σόγια σως, τον χυμό από τα λάιμ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη σάλτσα τα ζυμαρικά και τα κομμάτια κοτόπουλο. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με το καλαμπόκι, το ξύσμα από τα λάιμ, τον δυόσμο και τον βασιλικό. Ανακατεύουμε απαλά με δύο κουτάλες τη σάλτσα με τα ζυμαρικά και το κοτόπουλο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε επιπλέον μυρωδικά (δυόσμο, βασιλικό) και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σαλάτα με μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο και ντρέσινγκ
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μπαλσάμικο
- 2 λιαστές ντομάτες
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κύβο λαχανικών
- λίγη ρίγανη
- λίγο θυμάρι
Για τη σαλάτα
- ανάμεικτες πράσινες σαλάτες - μαρούλι - άισμπεργκ - ρόκα κλπ.
- 1 αγγούρι
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- λίγα φύλλα δυόσμου
- κολοκυθόσπορο
- σουσάμι
Για το ντρέσινγκ
- 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
Εκτέλεση
Για τη σαλάτα με κοτόπουλο, βάζουμε πρώτα το φιλέτο στον πάγκο εργασίας, το κόβουμε σε δύο τρία κομμάτια και με το χέρι σε μπουνιά χτυπάμε καλά να πλατύνει. Βάζουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες, το ξίδι, το μέλι, τον κύβο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Τοποθετούμε το φιλέτο σε πυρίμαχο σκεύος. Το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί από 4 ώρες έως και μία νύχτα. Όσο πιο πολύ μείνει στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Μπορούμε να το ψήσουμε σε σχάρα μπάρμπεκιου για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, στο γκριλ για 10 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, ενώ σε αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σαλάτα και το κοτόπουλο.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Σαλάτα με Ψητό Κοτόπουλο και Μανιτάρια
Υλικά
Για την Σαλάτα
- 6-7 φύλλα μαρούλι
- 200 gr. στήθος κοτόπουλου
- 4-5 μανιτάρια
- 1 αγγούρι
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 3-4 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
- Φλύδες τυρί παρμεζάνα
- Θυμάρι
- Αλάτι
Για το Ντρέσινγκ
- 2-3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Εκτέλεση
Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο. Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το φιλέτο του κοτόπουλου και τα μανιτάρια και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στον φούρνο, στην σχάρα ή στο τηγάνι για 10 λεπτά. Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι. Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες. Βάζουμε το μαρούλι σε σαλατιέρα και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του dressing και περιχύνουμε.