Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες και όπως είναι φυσικό, πολλοί αναζητούμε τρόπους για να αισθανθούμε τη «ζεστασιά» που μας λείπει. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να την εντοπίσουμε σε υπέροχες γεύσεις που θα εξιτάρουν τον ουρανίσκο μας, και θα μας χαρίσουν απολαυστικές στιγμές. Μια από αυτές τις special συνταγές; Οι αγαπημένες μας χειμωνιάτικες σούπες. Μπορείτε να τις δημιουργήσετε εύκολα, γρήγορα και συχνά, με υλικά που ήδη διαθέτετε στο σπίτι. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις καλύτερες προτάσεις για εσάς που θέλετε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σας σε υψηλά νούμερα, ενώ παράλληλα επιθυμείτε να δοκιμάσετε νέες ή και κλασικές γεύσεις του μοναδικού χειμωνιάτικου αυτού πιάτου.
Super tasty!
Εξωτική σούπα με κοτόπουλο
Υλικά
Για τον ζωμό
- 2 καρότα
- 2 κρεμμύδια
- 3 στικ σέλερι
- 1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος
- 2 καρκάσες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
- 4 λίτρα νερό
Για τη σούπα
- 250 γρ. στήθος κοτόπουλου
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. μανιτάρια champignon
- 1 γλυκοπατάτα
- 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
- αλάτι
- πιπέρι
- 20 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
- 50 γρ. χυμό λάιμ
- 1 στικ λεμονόχορτο
- 500 γρ. γάλα καρύδας
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Για το σερβίρισμα: φύλλα κόλιανδρου
Εκτέλεση
Κόβουμε τα καρότα σε φέτες, τα κρεμμύδια στα 4, και χοντροκόβουμε τα σέλερι και το πράσο.κατσαρόλα τις καρκάσες και τα κομμένα λαχανικά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις καρκάσες και τα κομμένα λαχανικά. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους του πιπεριού και καλύπτουμε με το νερό. Θέλουμε το νερό να καλύπτει εντελώς όλα τα λαχανικά και τις καρκάσες. Αν η κατσαρόλα είναι πολύ πλατιά, προσθέτουμε κι άλλο νερό.Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μια κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που μπορεί να έχει μαζευτεί στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Βράζουμε τον ζωμό για 45-50 λεπτά.Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και σουρώνουμε τον ζωμό. Τον κρατάμε στην άκρη μέχρι να τον χρειαστούμε. Στη συνέχεια, κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κυβάκια 2 εκατοστών. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το στήθος μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, τη γλυκοπατάτα σε κυβάκια 2 εκ., και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα για 3 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό κοτόπουλου που έχουμε ετοιμάσει και αλατοπιπερώνουμε. Τρίβουμε το τζίντζερ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον χυμό λάιμ και το λεμονόχορτο. Βράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Σερβίρουμε με φύλλα κόλιανδρου.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σούπα με καλαμπόκι
Υλικά
- 1 φέτα μπέικον καπνιστό
- 30 γραµ. βούτυρο
- Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 λίτρο ζωμό κότας
- 500 γραµ. καλαμπόκι
- 1 γλυκοπατάτα κόκκινη ψιλοκομμένη
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- Λίγη πάπρικα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- Λίγο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ροδίζουμε σε αντικολητική κατσαρόλα μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε το βούτυρο με το λάδι και μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 4-5′ να αποκτήσει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με κουτάλα για 1′. Προσθέτουμε τον ζωμό, το καλαμπόκι, την γλυκοπατάτα, το θυμάρι και την πάπρικα. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20′. Βάζουμε την μισή σούπα στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε. Την προσθέτουμε ξανά στην σούπα καλαμποκιού. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο. Σερβίρουμε σε μπολ με λίγο γιαούρτι ή λίγη κρέμα. Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο και λίγη πάπρικα. Ισομοιράζουμε τα κομματάκια μπέικον στα μπολ με τη σούπα καλαμποκιού.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαραμπαρίγου
Σούπα με πατάτα, πράσο & μπέικον
Υλικά
- 300 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 75 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
- 150 γρ. πράσο, σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. μπέικον, σε μικρό καρέ
- 200 γρ. γλυκό καλαμπόκι, κονσέρβα
- 800 γρ. ζωμός κοτόπουλου
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 10 γρ. κλωνάρια θυμάρι
- αλάτι
- ζάχαρη, προαιρετικά
- χυμός λεμονιού, προαιρετικά
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο. Αλατίζουμε και ιδρώνουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μετά από λίγα λεπτά, ρίχνουμε και το μπέικον. Ρίχνουμε τις πατάτες, το γλυκό καλαμπόκι, το θυμάρι και τον ζωμό και φέρνουμε σε βρασμό. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Προσθέτουμε την κρέμα και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμη. Αφαιρούμε τα κλωνάρια θυμαριού. Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ, αλέθουμε πολύ καλά τη σούπα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε, γαρνίροντας με λίγο γλυκό καλαμπόκι, ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι.
Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος