fbpixel

Search icon
Search
2010-2020: Μία δεκαετία που έφερε την επανάσταση στον τομέα της αρχιτεκτονικής
INTERIORS

2010-2020: Μία δεκαετία που έφερε την επανάσταση στον τομέα της αρχιτεκτονικής

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που έχουν αφήσει το στίγμα τους παγκοσμίως


Όσο περνάνε τα χρόνια κι εξελίσσεται η τεχνολογία, βλέπουμε όλο και περισσότερους επιστήμονες να κάνουν μεγάλα βήματα με τα σχέδιά τους και να πειραματίζονται με τα έργα τους. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχιτεκτονική αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και κάθε φορά έχει κάτι καινούριο να δείξει. Νέα τεχνολογία, επαναστατικές διαδικασίες και όραμα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν το σχέδιο ενός αρχιτέκτονα το επόμενο μεγάλο σημείο θαυμασμού σε μία πόλη και να στρέψουν τον κόσμο του design σε μια τελείως νέα κατεύθυνση.

Από ουρανοξύστες, μέχρι headquarters και ecofriendly κτίρια, παρακάτω θα δείτε μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έργα των τελευταίων χρόνων!

CopenHill, by Bjarke Ingels, Copenhagen

99d0a7d7d41d12fa0cc5a48a5820cccc.jpg

Ο αρχιτέκτονας Bjarke Ingels έφερε μια επαναστατική μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Κοπεγχάγη το 2017, με χαρακτηριστικό σημείο την οροφή της που χρησιμεύει ως πίστα σκι! Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η ιδέα αυτή της στέγης του κτιρίου προήλθε από το γεγονός ότι η πόλη δεν έχει κάποιο βουνό. Το έργο αυτό έρχεται να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει η ecofriendly αρχιτεκτονική με πολύ υψηλό design φέρνοντας την Κοπεγχάγη πιο κοντά στον στόχο της, που είναι να γίνει η πρώτη carbon neutral πόλη μέχρι το 2025.

    Shanghai Tower, by Gensler, Shanghai

    042528eab40a369441bd580c00c66b27.jpg

    Το ψηλότερο κτίριο της Κίνας, αλλά και το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο ολοκληρώθηκε το 2015 στη Σαγκάη. Ο ουρανοξύστης εκτείνεται στα 632 μέτρα και φημολογείται ότι είναι ο πιο γρήγορος ανελκυστήρας παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό του κτίσματος είναι ότι παρά το μεγαλείο του, η κατασκευή του, βασισμένη στην ασυμμετρία, είναι τέτοια που γλίτωσε την παραγωγή από 58 εκ. στο κόστος υλικών σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα έργα και κατάφερε να κρατήσει τον ουρανοξύστη ασφαλή από τους δυνατούς ανέμους της Σαγκάης.

    The Learning Hub, by Thomas Heatherwick, Singapore

    a9b4e1f0edc1f18802194ee808cbe1bf.jpg

    Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2015 και αποτελεί μέρος του Nanyang Technological University στη Σιγκαπούρη, φιλοξενώντας 33.000 φοιτητές. Αποτελείται από 12 πύργους και 56 αίθουσες διδασκαλίας. Ο σχεδιασμός του συμβολίζει τις ανάγκες μιας νέας εκπαιδευτικής προσέγγισης, με κυκλικές αίθουσες που βοηθούν τους μαθητές να αλληλεπιδρούν περισσότερο μεταξύ τους και να συζητάνε καλύτερα με τους εκπαιδευτικούς. Είναι αξιοθαύμαστο ότι η αρχιτεκτονική ενός κτιρίου μπορεί να κρύβει πολλά περισσότερα από μια επιβλητική εικόνα!

    The Oculus, by Santiago Calatrava, New York

    the-oculus-santiago-calatrava-1.jpg

    Ο Ισπανός αρχιτέκτονας είναι ευρέως γνωστός για τα έργα του. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Το 2016 ολοκλήρωσε ένα από τα πιο «δυναμικά» σημεία της Νέας Υόρκης. Η κατασκευή του έργου έγινε από ατσάλι, γυαλί, πέτρα και τσιμέντο κι έχει τη μορφή του φοίνικα, που συμβολίζει την αναγέννηση, γεγονός που γίνεται αντιληπτό αν σκεφτείτε ότι είναι χτισμένο κοντά στο εθνικό μνημείο και μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου. Πέρα από τον συμβολισμό του, όμως, ο Calatrava έχει δηλώσει ότι ήθελε να κατασκευάσει έναν σταθμό όπου όλοι θα έβρισκαν εύκολα τον δρόμο τους.

    The National Museum of Qatar, by Jean Nouvel, Doha

    doha.jpg

    Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Μάρτιο στην Doha, μετά από 18 χρόνια εργασιών και κρύβει την ιστορία δημιουργίας του Qatar έως και σήμερα. Ο σχεδιασμός του συμβολίζει το ρόδο της ερήμου και αποτελείται από μεγάλους καμπυλωτούς δίσκους, τομές και γωνίες, όπως έχει δηλώσει ο βραβευμένος με Νόμπελ Jean Nouvel. Το εσωτερικό του απαρτίζεται από 11 αίθουσες που δημιουργούν μια ιδιαίτερη δυναμική με πολλές εκπλήξεις!

    Kεντρική φωτογραφία: The National Museum of Qatar, Doha