fbpixel

Search icon
Search
10 πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σώμα σας αν σταματήσετε τα γαλακτοκομικά
HEALTH

10 πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σώμα σας αν σταματήσετε τα γαλακτοκομικά

Οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να σας συμβούν...


Σκέφτεστε να κόψετε τα γαλακτοκομικά τρόφιμα; Οι περισσότεροι διατροφολόγοι δεν θα συνιστούσαν να εγκαταλείψετε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, εκτός αν έχετε πολύ σοβαρό λόγο να το κάνετε- όπως μια αλλεργία, για παράδειγμα, ή επειδή επιλέγετε μια vegan διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε ομάδα παρέχει διαφορετικά, ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που οδηγούν το σώμα μας στο να λειτουργεί σωστά. Σε περίπτωση όμως που δεν έχετε πολλές επιλογές (ή έχετε αποφασίσει ότι είναι η σωστή επιλογή για εσάς) καλό θα ήταν να είστε ενημερωμένοι για το πώς μπορεί να αντιδράσει ο οργανισμός σας. 

Παρακάτω, σας φανερώνουμε τις 10 πιθανές επιδράσεις που θα έχει η έλλειψη γαλακτοκομικών στον οργανισμό σας...

1. Λιγότεροι πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προέρχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω μιας φυσικής χημικής ουσίας που βρίσκεται συχνά στα τυριά, της τυραμίνης. Για ορισμένους ανθρώπους που τρώνε πολλά τυριά, αυτό μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων. Παρόλα αυτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν τη σημαντική βιταμίνη Β2 και η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης συνδέεται, επίσης, με την πιθανή παρενέργεια των ημικρανιών.

shutterstock-2182433637.jpg

2. Μειωμένο φούσκωμα

Παρόλο που μπορεί να μην έχετε διαγνωστεί επίσημα με δυσανεξία στη λακτόζη, το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού δυσκολεύεται να χωνέψει το γάλα, σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στερούνται τη λακτάση, το ένζυμο που απαιτείται για τη σωστή πέψη του αγελαδινού γάλακτος. Αν κόψετε τα γαλακτοκομικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η πέψη σας βελτιώνεται, κάνοντάς σας ίσως να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι,

Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να συμβεί και το αντίθετο, δυστυχώς, καθώς είναι επίσης πιθανό η διακοπή των γαλακτοκομικών να σας κάνει να νιώσετε περισσότερο φουσκωμένοι, καθώς το σώμα σας αντιδρά στην αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών.

3. Η υγεία του εντέρου σας μπορεί να επηρεαστεί

Ο πεπτικός σας σωλήνας περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, τόσο καλά όσο και κακά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το φυσικό ελληνικό γιαούρτι και το κεφίρ, είναι γεμάτα με καλά βακτήρια και προβιοτικά που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας. Αν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης προβιοτικών δισκίων προκειμένου να βοηθήσετε στη διατήρηση της σταθερότητας του εντέρου.

4. Μπορεί να χάσετε βασικά θρεπτικά συστατικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D, οπότε αν αποφασίσετε να εξαλείψετε αυτή την ομάδα τροφίμων από τη διατροφή σας, τότε πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε την πρόσληψη αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών.

5. Είστε πιο επιρρεπείς στις αρρώστιες

Όταν σταματήσετε να τρώτε γαλακτοκομικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα γίνεται σημαντικά πιο αδύναμο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή σας λείπει η σημαντική βιταμίνη Β12. Η Β12 βρίσκεται συνήθως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα βακτήρια.

Έτσι μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο αδύναμοι και μπορεί να κολλήσετε πιο εύκολα ανεπιθύμητες ασθένειες, οπότε φροντίστε να καταπολεμήσετε αυτή την έλλειψη τρώγοντας τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με αυτή τη βιταμίνη ή συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα Β12.

shutterstock-1523708435.jpg

6. Μπορεί να δείτε βελτίωση στο δέρμα σας

Είναι ευρέως γνωστό ότι η διακοπή των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βελτιώσει το δέρμα ενός ατόμου. Το αγελαδινό γάλα περιέχει συχνά ορμόνες, οι οποίες μπορεί να αντιδράσουν στις ορμόνες του δικού σας σώματος και να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος στο δέρμα σας, που είναι υπεύθυνο για την απόφραξη των πόρων σας.

7. Μπορεί να έχετε περισσότερη ενέργεια

Όταν κόψετε τα γαλακτοκομικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να σκέφτεστε πιο προσεκτικά τις τροφές που τρώτε. Για παράδειγμα, προκειμένου να καταπολεμήσετε την έλλειψη ασβεστίου στη διατροφή σας που αρχικά αποκτούσατε από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πιθανότατα θα τα αντικαταστήσετε με άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το σπανάκι, το λάχανο και τα λευκά φασόλια. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, όπως αυτές, μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στο να έχετε περισσότερη ενέργεια, καθώς η διατροφή σας γίνεται γεμάτη με περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

8. Η διάθεση σας μπορεί να σταθεροποιηθεί

Λόγω του μεγάλου αριθμού ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα, όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά ο οργανισμός σας προσλαμβάνει αυτές τις ορμόνες ως υποπροϊόν. Αυτές οι πρόσθετες ορμόνες, όταν αναμιγνύονται με τις δικές σας, μπορεί να προκαλέσουν εναλλαγές στη διάθεση.

9. Μπορεί να βιώσετε μια περίοδο στέρησης

Εάν ο οργανισμός σας έχει συνηθίσει να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα, τότε θα πρέπει να περιμένετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε συμπτώματα στέρησης εάν αποκόψετε ολόκληρη την ομάδα τροφίμων από τη διατροφή σας, όπως θα κάνατε όταν αποβάλλετε τα περισσότερα πράγματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από έλλειψη ύπνου, μέχρι κούραση. 

10. Πιθανή έλλειψη πρωτεΐνης από τον οργανισμό σας

Ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό που λαμβάνετε από τα γαλακτοκομικά είναι η πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των μυών και τη σωστή λειτουργία των οργάνων και των οστών σας. Ενώ άλλες τροφές μπορούν να σας εξασφαλίσουν την απαραίτητη πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αν αποφασίσετε να ζείτε χωρίς γαλακτοκομικά, θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό. Ανταυτού, προσπαθήστε να φροντίσετε να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κινόα και αμύγδαλα.