fbpixel

Search icon
Search
Υψηλή Ραπτική στο Παρίσι: Η haute couture συνεργασία του John Galliano με τον Maison Margiela
TRENDS & CATWALKS

Υψηλή Ραπτική στο Παρίσι: Η haute couture συνεργασία του John Galliano με τον Maison Margiela

...και παραπάνω highlights από το Fendi show


Η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής για τη σεζόν SS'24, έχει φτάσει και επισήμως στο τέλος της, αφήνοντας πίσω μοναδικές εντυπώσεις. Μπορούμε να πούμε πως έκλεισε with a bang, με τα shows των Maison Margiela και Fendi!

John Galliano for Maison Margiela Haute Couture SS24

Η Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια μετά από αυτή τη συνεργασία. Ο Galliano ενσάρκωσε κάθε ίχνος δημιουργικότητας βασίζοντας το setting σε μια εποχή Βικτωριανή, σε ένα σκηνικό θεατρικών και κινηματογραφικών διαστάσεων - σε μια υπόγεια tavern κάτω από την Pont Alexandre III.

Το show άνοιξε με ένα "film noir" σε σκηνοθεσία του Baz Luhrmann. Ο Galliano είναι ιδιοφυΐα- πήρε το κοινό του και το μετέφερε στον πυρήνα της νυχτερινής ζωής του Παρισιού για να συνδεθεί απόλυτα με την ουσία του δράματος που διαδραματίζεται μπροστά του - αναδεικνύοντας την ομορφιά και το μυστήριο της Πόλης του Φωτός after dark. 

screenshot-2024-01-26-at-120304-pm.png

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Galliano παρουσίασε μια εξαιρετική συλλογή με ανατρεπτικές σιλουέτες. Καθεμία από αυτές αποτελεί έναν δραματικό χαρακτηρισμό της ανθρώπινης ανατομίας - η μέση και το derrière, το κεντρικό σημείο εστίασης, υπερτονίζονται σε ογκώδεις αναλογίες και αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο από βικτοριανό κορσέ. Μπορεί να φαινόταν σκοτεινό και προκλητικό, αλλά κάθε σύνολο αποτέλεσε ένα ολοκληρωμένο ένα έργο τέχνης.

screenshot-2024-01-26-at-120325-pm.png

Η συλλογή "Artisanal", πιστή στο όνομά της, έδωσε έμφαση στη τεχνική ουσία της υψηλής ραπτικής. Κάθε ρούχο ήταν ένα αριστούργημα, αναδεικνύοντας ένα μείγμα ανακυκλωμένων υλικών και πρωτοποριακού σχεδιασμού. Οι κορσέδες, τα δαντελένια φορέματα και τα κρινολίνα αποδομήθηκαν και επανασυναρμολογήθηκαν με τρόπους που μόνο ο Galliano θα μπορούσε να οραματιστεί.

screenshot-2024-01-26-at-120335-pm.png

Κάθε κομμάτι της συλλογής μιλούσε για «Θηλυκή υπερβολή». Η έξυπνη χρήση του βικτοριανού κορσέ από τον Galliano ενίσχυσε αυτή την τολμηρή εξερεύνηση της νέας φόρμας, δημιουργώντας οπτικές ψευδαισθήσεις που κατέληγαν σε μια αφήγηση της «σκόπιμης ανισορροπίας» στα looks, όπου η ασυμμετρία και το drama ενώθηκαν για να σχηματίσουν οπτικά συναρπαστικές και δυναμικά απρόβλεπτες σιλουέτες.

Καθώς το show κορυφώθηκε, η απουσία του Galliano για μια τελευταία υπόκλιση πρόσθεσε έξτρα μυστήριο στη βραδιά!

Δείτε ολόκληρο το show παρακάτω

Fendi Haute Couture SS24

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής υψηλής ραπτικής και γυναικείων ενδυμάτων του οίκου Fendi, Kim Jones, σκεφτόταν την προσέγγιση του Karl Lagerfeld για τη haute couture collection SS24. Για να παραμείνει απόλυτα πιστός στο θέμα, ολόκληρο ο χώρος στο Palais Brongniart στολίστηκε με ασημί χρώμα που συνδυάζει έναν ρετρό χαρακτήρα με φουτουριστικές λεπτομέρειες. 

mjazodc5nzq2mdq2ntm1mtyz.webp
mjazodc5nzq2mze1mdm2mjiw.webp

Καθώς τα μοντέλα περπατούσαν στην πασαρέλα, έγινε γρήγορα φανερό ότι αυτή η συλλογή ήταν all about contrast (αντίθεση). Είδαμε minimal μαύρα και sheer φορέματα, αλλά και κάποια που ήταν ιδιαίτερα στολισμένα. Με κάθε μινιμαλιστική και μαξιμαλιστική εμφάνιση, υπήρχαν και οι αντίστοιχες τσάντες -  από υπερμεγέθη baguette bags μέχρι ασημένιες με κρόσσια.

mjazodc5nzq3mtiwnda4mti0.webp
mjazodc5nzq2mze0otcwnjg0.webp

Υπήρχε μια δομημένη και εξαιρετικά πρακτική αίσθηση στα ρούχα - ειδικά στα puffy παλτό με κρόσσια. Το θέμα παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια σταθερό: αποφεύγοντας τη μεγαλοπρέπεια και εστιάζοντας στη χειροτεχνία και την πρακτικότητα.

mjazodc5nzq2ntgzntm3mtq3.webp
mjazodc5nzq2ntgzndcxnjex.webp

«Η προσέγγιση του Fendi για τη γυναίκα που επιλέγει κομμάτια υψηλής ραπτικής είναι να επιβεβαιώσει την ανθρώπινη πλευρά της», έγραφε το note που μοιράστηκε στους καλεσμένους λίγο πριν την έναρξη του show. 

Δείτε ολόκληρο το video του show παρακάτω:

Images: Maison Margiela SS'24 Giovanni Giannoni/WWD, @fendi, Launchmetrics Spotlight