fbpixel

Search icon
Search
A new era:  Η ιστορική Villa Medici αναγεννήθηκε από τον οίκο Fendi
DESIGN NEWS

A new era: Η ιστορική Villa Medici αναγεννήθηκε από τον οίκο Fendi

To luxurious fashionhouse σε συνεργασία με τη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης και την Mobilier National μεταμόρφωσαν έξι ιστορικά σαλόνια


Στη βόρεια Ρώμη, συνεχίζει να δεσπόζει από τον 16ο αιώνα αυτή η ξεχωριστή έπαυλη. Η Villa Medici πάντα είχε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των κατοίκων αυτής της γης. Έγινε η πρώτη ιδιοκτησία των Μεδίκων στη Ρώμη και είχε σκοπό να δώσει σταθερή προοπτική στην άνοδό τους μεταξύ των Ιταλών πριγκίπων και να δηλώσει την σταθερή παρουσία τους στον συγκεκριμένο τόπο. Πρόσφατα, το κόσμημα αυτό πέρασε σε μια νέα εποχή, χωρίς να χάσει την αίγλη του παρελθόντος του. To luxurious fashionhouse, Fendi, σε συνεργασία με τη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης και την Mobilier National μεταμόρφωσαν έξι ιστορικά σαλόνια της βίλας, δημιουργώντας μια σειρά από χώρους "που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και το σύγχρονο σχεδιασμό".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Wallpaper",  το έργο επιμελήθηκαν η καλλιτεχνική διευθύντρια υψηλής ραπτικής και γυναικείων ενδυμάτων της Fendi, Kim Jones, και η Silvia Venturini Fendi, creative director αξεσουάρ και ανδρικών ενδυμάτων xαρακτηρίζεται από την ένωση του σύγχρονου σχεδιασμού με την επιφανή κληρονομιά. "Αυτό καθιστά τη Villa Medici ένα μέρος που διαιωνίζει την εξαιρετική τεχνογνωσία, ενώ παράλληλα δημιουργεί την κληρονομιά του αύριο", αναφέρεται σε σημείωμα της Fendi. Η προσέγγιση αυτή συνάδει με την αρχιτεκτονική και αισθητική ιστορία της Villa Medici: το πολυεπίπεδο κτίριο ανεγέρθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και προσαρμόστηκε και βελτιώθηκε με την πάροδο των αιώνων, μέχρι τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όταν ο τότε διευθυντής, ζωγράφος Balthus, έδωσε στους κήπους της βίλας μια νέα όψη, και τη δεκαετία του 2000, όταν ο σκηνογράφος Richard Peduzzi έδωσε σε ορισμένους από τους χώρους της μια σύγχρονη ερμηνεία.

kkuj3ffj27varvyvj7yos-768-80jpg.webp

Η επιλογή των κεντρικών χρωματικών παλετών κάθε χώρου επηρεάστηκε από τις υπάρχουσες τοιχογραφίες, με ειδικά σχεδιασμένα χαλιά χειροποίητης πλέξης από ανακυκλωμένο γαλλικό μαλλί. "Το έργο εμπνεύστηκε από την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας διάλογος μεταξύ της υπάρχουσας κληρονομιάς και των σύγχρονων σχεδίων", συνεχίζει το σημείωμα της εταιρείας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσα στα δωμάτια αυτά έχουν τοποθετηθεί ειδικά παραγγελθέντα pieces από σχεδιαστές όπως οι Chiara Andreatti, Noé Duchaufour-Lawrance, Ronan και Erwan Bouroullec και Toan Nguyen.

kqvrwbb5yqwbx7btuevmg-768-80jpg.webp
villa4.jpg


Η συνεργασία μεταξύ της Fendi και της Mobilier National είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από καλλιτεχνικά αριστουργήματα να βρίσκονται διάσπαρτα στο παλάτι. Σε κάθε χώρο, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από καλλιτέχνες όπως οι Louise Bourgeois, Sheila Hicks, Aurelie Nemours, Alicia Penalba και Sonia Delaunay, καθώς και οι Raoul Ubac, Edoardo Chillida και Patrick Corillon. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε επίσης στον ήχο, με την εγκατάσταση να είναι μια σειρά προσαρμοσμένων ακουστικών πάνελ που κρύβονται πίσω από τις ταπισερί. Η επίσημη ανακοίνωση του πολυτελούς Οίκου τονίζει στον επίλογό της: "Η Fendi επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της προς τη διατήρηση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς μέσω αυτής της αποκλειστικής συνεργασίας και αιγίδας, τροφοδοτώντας την αέναη σύνδεση του οίκου με την Αιώνια Πόλη, καθ' όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, μια σημαντική πηγή έμπνευσης". 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery...

Source: Architectural Digest 

Photo credits: Courtesy Fendi