fbpixel

Search icon
Search
Yellowjackets: H σειρά για την οποία όλοι μιλούν
ARTS & CULTURE

Yellowjackets: H σειρά για την οποία όλοι μιλούν

Ένα ψυχολογικό δράμα που δεν έχετε ξαναδεί


Σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί οι εφηβικές σειρές είναι το next big thing στη βιομηχανία του θεάματος. Μπορεί το πολλά υποσχόμενο εφηβικό δράμα Euphoria να επέστρεψε δυναμικά με δεύτερη σεζόν ύστερα από τρία χρόνια παύσης, καθηλώνοντας χιλιάδες fan στις οθόνες τους, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το πραγματικό hit του μήνα δεν είναι άλλο από τη σειρά Yellowjackets. Ένα αρκετά εναλλακτικό ψυχολογικό δράμα που απευθύνεται σε θεατές με γερό στομάχι και έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο.

Story telling

647mnte5dfors8cpklxbpg-768-80.jpg

Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Συγκεκριμένα, όλα ξεκινάνε το 1996 όταν μια σχολική ποδοσφαιρική ομάδα κοριτσιών από το New Jersey προκρίνεται να συμμετάσχει σε ένα εθνικό τουρνουά στο Seattle. Ωστόσο, η ομάδα δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να αγωνιστεί εξαιτίας ενός αεροπορικού δυστυχήματος από το οποίο, όμως, ευτυχώς –ή δυστυχώς- υπήρχαν επιζώσες. Ο θεατής, λοιπόν, ακολουθεί τα επιζήσαντα μέλη της ομάδας στην καινούρια τους ζωή κατά μέσης ενός πυκνού δάσους του Οντάριο όπου θα περάσουν τους επόμενους 19 μήνες. Όταν το ένστικτο της επιβίωσης ξυπνά η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και η κάποτε αγαπημένη και συνεργάσιμη ομάδα διασπάται και τα μέλη της στρέφονται το ένα ενάντια στο άλλο με σκοπό την κυριαρχία. Παράλληλα, συναντάμε τις ηρωίδες 25 χρόνια μετά το συμβάν, καθώς προσπαθούν να επανενταχτούν πλήρως στην κοινωνία και να ξεφύγουν από τις εφιαλτικές αναμνήσεις και το σαδιστικό παρελθόν τους.

Η Karyn Kusama, που έγινε γνωστή από τις ταινίες Girlfight και Jennifers Body, σκηνοθετεί τον πιλότο και μας βάζει από την πρώτη κιόλας σκηνή στο νόημα της σειράς. Ένα νεαρό κορίτσι τρέχει φοβισμένο στο χιονισμένο δάσος φορώντας μόλις ένα νυχτικό, ενώ στο φόντο ακούγονται φωνές ζώων και άλλων κοριτσιών. Ξαφνικά η νεαρή κοπέλα πέφτει σε μία παγίδα από όπου θα βγει δεμένη από τις μασκοφόρους συμπαίκτριες της και θα συρθεί μέχρι την κατασκήνωση τους, και η συνέχεια στις οθόνες σας...

About

ie-81814-850x560.webp

Πολλοί σύγκριναν τοYellowjackets με τη δημοφιλή σειρά Lost, ωστόσο η Ashley Lyle και ο σύζυγος της Bart Nickerson, οι οποίοι έχουν κάνει και την παραγωγή του Narcos: Mexico, είχαν διαφορετικά ερεθίσματα. To 2017 η Warner Bros ανακοίνωσε τη διασκευή του μυθιστορήματος «Ο Άρχοντας των Μυγών», μιας ιστορίας του William Golding για την αποτυχημένη αυτοδιοίκηση μιας παρέας αγοριών που βρίσκονται σε ένα έρημο νησί ύστερα από αεροπορικό ατύχημα, αλλά με γυναικείο cast. Το project παρέμεινε στα χαρτιά, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τη λειτουργικότητα γυναικών πρωταγωνιστριών σε τόσο βάρβαρους ρόλους, γεγονός που προβλημάτισε και ενέπνευσε τη σεναριογράφο. Βασισμένη στα προσωπικά της βιώματα και τις σχέσεις με τις συνομήλικες της όταν ήταν έφηβη, αλλά προσθέτοντας και στοιχεία από αντίστοιχες πραγματικές ιστορίες, η Lyle υπογράφει μαζί με τον Nickerson μια σειρά που δοκιμάζει τα όρια και τις δυνατότητες της γυναικείας φύσης και, σύμφωνα με τον τελευταίο, «ανακατασκευάζει τις οργανωτικές αρχές μιας κοινωνίας».

Cast

yellowjackets-110-0360-r.jpg

Παρά τις αμφιβολίες των προηγούμενων ετών, το κοινό εξέλαβε θετικά το συνολικό concept της σειράς, η οποία ξεπέρασε τους 4 εκατομμύρια θεατές σε λιγότερο από ένα μήνα. Η ανανέωση της δεύτερης σεζόν ήταν επόμενη, ενώ το επίσημο storyline της σειράς εξελίσσεται σε πέντε κύκλους. Θετικά έχουν σχολιαστεί και οι ερμηνείες των τεσσάρων πρωταγωνιστριών, με τη Melanie Lynskey στο ρόλο της ενήλικης Shauna να ξεχωρίζει και να είναι υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού σε δραματική σειρά στα CriticsChoice Television Awards. H Juliette Lewis υποδύεται την εναλλακτική και αντικοινωνική Natalie στην ενήλικη εκδοχή της και αποτυπώνει άψογα τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αυτοκαταστροφική τρέλα και την ευαισθησία του χαρακτήρα της. Την τελειομανή ενήλικη Taissa ενσαρκώνει η Tawny Cypress, ενώ στο ρόλο της χειριστικής και της κοινωνικά αδέξιας Misty συναντάμε την Christina Ricci.

Info: Η πρώτη σεζόν της σειράς Yellowjackets είναι διαθέσιμη μέσω του Cosmote TV.