Η ελληνική γαστρονομία έχει κατακτήσει τη διεθνή σκηνή, με την ιστορία της να κάνει τον γύρο του κόσμου και να γίνεται όλο και πιο αγαπητή. Εντός των δικό μας συνόρων τώρα, μια σημαντική διάκριση είναι αυτή των Χρυσών Σκούφων, που κάθε χρόνο τοποθετούν στο επίκεντρο τα κορυφαία εστιατόρια ανά τη χώρα. Ο θεσμός αυτός, που έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ποιότητα και την καινοτομία των εστιατορίων στην Ελλάδα, έχει αναδείξει τις γαστρονομικές δημιουργίες και την υψηλή κουζίνα, αποτελώντας το πιο αξιόπιστο βραβείο στον ελληνικό γαστρονομικό κόσμο.
Αυτήν τη Δευτέρα, απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία, στο "Asteria Domus" της Γλυφάδας, σε ένα λαμπερό event με επίκεντρο αυτό που όλους μας ενώνει: το φαγητό! Το θέμα της βραδιάς ήταν η «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες», αποδεικνύοντας πώς αυτά τα δύο μπορούν τελικά να συνδεθούν, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία. Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν την κορυφαία ελληνική διάκριση.
Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο "club" των βραβευμένων. Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ισχύει από το προηγούμενο έτος κι επηρεάζει τόσο τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις TopNotch, όσο και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, φαίνεται ότι ώθησε σεφ κι εστιατόρια να ανεβάσουν τον πήχη της γαστρονομικής τους πρότασης. Έτσι, την τιμητική διάκριση TopNotch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό.

Πώς, όμως, η γαστρονομία και η μόδα συνδέονται μεταξύ τους; Μέσα από έξι βίντεο και σχετικά κείμενα που προέκυψαν ύστερα από έρευνα, ένα για κάθε δεκαετία από το 1970 ως σήμερα, φωτίστηκαν ταυτόχρονα χαρακτηριστικά πρόσωπα και δημιουργίες από τον κόσμο της μόδας και της γαστρονομίας, ζωντάνεψαν στιγμές και φάνηκε ανάγλυφα πως η συγγένεια ανάμεσα στις δύο αυτές τέχνες είναι τελικά πρώτου βαθμού. Γεγονός που επιβεβαίωσαν και με την ανάλυσή τους, ο σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης και ο βραβευμένος chef-patron Αλέξανδρος Τσιοτίνης, απαντώντας σχεδόν ταυτόσημα στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ένα ρούχο υψηλής μόδας κι ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας.

Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης "Gucci Osteriada Massimo Bottura" στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, η Διευθύντρια Χορηγιών και Συνεργασιών της ΔΕΗ Έλενα Χριστοπούλου, ο Bar & Restaurant Sales Manager της Nestle Waters Hellas Γρηγόρης Μανωλέλης, ο Senior Vice President Commerce & Marketing της ΑΒ Βασιλόπουλος Ανδρέας Συμεώνογλου, η Managing Director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου, ο Managing Director της Campari Hellas Βασίλης Βελισκιώτης, ο Junior Brand Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Ευάγγελος Κυρίτσης, η Director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος» Νίκος Παττίχης, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Ανάμεσα στα 45 εστιατόρια στην Ελλάδα που βρέθηκαν στην κορυφή, εμείς ξεχωρίσαμε τα τρία της Θεσσαλονίκης και το ένα στη Χαλκιδική.

Πιο συγκεκριμένα, με βαθμολογία 15/20, το Moldee Bar Restaurant στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με τον οδηγό να γράφει γι' αυτό: «Σ’ έναν μοντέρνο χώρο με τολμηρό design, τον οποίο μοιράζεται με το εντυπωσιακό μπαρ, το εστιατόριο των σεφ Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη συστήνει στη συμπρωτεύουσα το fine dining με μια φίνα, σύγχρονη κουζίνα με γερό κλασικό υπόβαθρο, εξαιρετικά υλικά και παρασκευές υψηλής τεχνικής. Τα εμπνευσμένα πιάτα τους συνδυάζουν βαθιά γεύση με ισορροπία, όπως το χριστόψαρο με άγρια μανιτάρια και σάλτσα μπέικον».

Με την ίδια βαθμολογία ακολουθεί το Salonika Restaurant & Bar του Makedonia Palace, το μενού του οποίου φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, που αγκαλιάζει απλόχερα την ελληνική κουζίνα με εμβληματικά υλικά και συνταγές της παράδοσης, αλλά χωράει και κλασικές αξίες χωρίς σύνορα.

Όσο για την κατηγορία Top Notch 2025, στις σημαντικότερες διακρίσεις βρίσκεται το Clochard. Ο εκτενής κατάλογος που δημιουργεί ο σεφ Σωτήρης Μαντζαράκης έχει σύγχρονο ύφος και αρθρώνεται με πιάτα που εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από τη γαλλική κουζίνα, χωρίς να λείπουν ορισμένες προτάσεις σε μοντέρνο ελληνικό μοτίβο, αλλά και πολυτελείς κοπές κρέατος. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το Όλυμπος Νάουσα στο ON Residence, στην κουζίνα του οποίου βρίσκεται ο Δημήτρης Τασιούλας.

Περνώντας τώρα στη Χαλκιδική, Treehouse του ξενοδοχείου Ekies All Senses Resort ξεχώρισε στους Χρυσούς Σκούφους με βαθμολογία 16/20. Το ατμοσφαιρικό γαστρονομικό εστιατόριο του ξεχωριστής αισθητικής βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα μεγάλα κλαδιά ενός γέρικου πεύκου. Σε αυτό το ξεχωριστό περιβάλλον, με λίγα μόλις τραπέζια βασισμένα στην κομψότητα, ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης παρουσιάζει την αιχμή της μαγειρικής του πρότασης μέσα από δύο μενού γευσιγνωσίας που δομούνται γύρω από signature δημιουργίες αλλά και νέες, ρηξικέλευθες ιδέες. Στο ίδιο resort βρίσκεται και το Bubo, που υπογράφει ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης και το οποίο πήρε επίσης Χρυσό Σκούφο.
Χρυσό Σκούφο απέσπασε και το Andromeda και το Squirrel στο Danai Beach Resort, όπου ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει μια fine comfort εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας του, εστιάζοντας σε επιλεγμένες πρώτες ύλες και άρτιες εκτελέσεις.
Στην κατηγορία Top Notch 2025 βρίσκεται και το Over Water του ξενοδοχείου Sani Asterias. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει η διάσημη Γαλλίδα σεφ Stéphanie Le Quellec, με πιάτα όπως το εξαιρετικό pithivier με φιλέτο μόσχου, φουαγκρά, μανιτάρια, μουσελίν πατάτας και πράσινη σάλτσα με τρούφα. Ξεχώρισε επίσης το Fresco, το open air εστιατόριο του Έκτoρα Μποτρίνι, σε ένα από τα ειδυλλιακότερα σημεία του ξενοδοχείου Sani Dunes. Τέλος, το Kamares του Eagles Palace, με την επιμέλεια της κουζίνας του να φέρει ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης.

Όσο για την αθηναϊκή σκηνή, 15/20 απέσπασε το Makris Athens με σεφ τον Πέτρο Δήμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Makris Corfu στην Κέρκυρα βρέθηκε εξίσου στη λίστα με τους Χρυσούς Σκούφους, με αντίστοιχη βαθμολογία. Υπό τη στέγη της «Μεγάλης Βρεταννίας», το GB Roof Garden, με σεφ τον Νίκο Λιόκα κι executive σεφ τον Αστέριο Κουστούδη, κατακτά τη βαθμολογία 15/20, όπως επίσης και το Lycabettus.
Φωτογραφίες εκδήλωσης: Studio Panoulis