fbpixel

Search icon
Search
Χίος: Ταξιδέψτε μαζί μας στο νησί με τις «ομηρικές απολαύσεις»
TRAVEL

Χίος: Ταξιδέψτε μαζί μας στο νησί με τις «ομηρικές απολαύσεις»

Το νησί του Αιγαίου που έχει λάβει το χρίσμα της μοναδικότητας


Η Χίος είναι πολυσύνθετη και αυθεντική μα συνάμα ακαταμάχητη. Αντλεί σίγουρα τα χαρακτηριστικά της από τους ανθρώπους της, που την αγαπούν - μα πάνω από όλα την τιμούν. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου στη νησί του κεντρικού Αιγαίου, έγινα κι εγώ επιτέλους μάρτυρας αυτής της απίστευτης ομορφιάς που μάλλον αντίκρυσε ο Όμηρος και δίχως δεύτερη σκέψη ξεκίνησε το δικό του ταξίδι... Αυτό της έμπνευσης. Γιατί αυτό είναι η Χίος. Ένας τόπος που σου δίνει έμπνευση και περιμένει υπομονετικά τη στιγμή της να λάμψει. Χωρίς φαμφάρες και νεοτερισμούς, αλλά με αυθεντική ελληνική ψυχή που έχει περάσει πολλά. Πολέμους, επαναστάσεις, σεισμούς, πυρκαγιές. Ωστόσο, στέκεται δυνατή και συνεχίζει αποδεικνύοντας πως η ελπίδα πηγάζει έστω και από την πιο μικρή χαραμάδα. 

Με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια της καταστροφής του νησιού από τους Τούρκους, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μας έδειξε μια άλλη πλευρά της Χίου. Την κοσμοπολίτισσα. Αυτή με το καλό φαγητό, τις απέραντες θέες, το βαθύ γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, τον Βορρά και τον Νότο αλλά και των ωραίων κουβέντων. 

Ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτού του τόπου, αντιλαμβάνεται κανείς άμεσα την ευλογία του. Το μοναδικό μέρος που βγαίνει η μαστίχα. Πόσο ευλογία να χωρέσει ένας τόπος αναρωτιέμαι. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν εκεί όπου έσυραν τον Άγιο Ισίδωρο που πλέον φυτρώνει μαστίχα. 

Προικισμένη απλόχερα από τη φύση, με μεγάλη ιστορία και μεσαιωνικά χωριά με κρυμμένους θησαυρούς, όλο το νησί περικλύεται από ένα άρωμα: αυτό της μαστίχας. 

To Kάστρο

shutterstock-1145425331.jpg
Κάστρο της Χίου

Το Κάστρο της Χίου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού και διαθέτει έκταση περίπου 180.000 τ.μ. Τα τείχη του χωρίζονται σε χερσαία και επιθαλάσσια, σχηματίζοντας ένα ακανόνιστο πεντάγωνο όπου ισχυροί προμαχώνες δεσπόζουν κατά μήκος τους. Σήμα-κατατεθέν του νησιού προσφέρει απίστευτη θέα και ξυπνάει στο νου ιστορικές μνήμες. Δείτε τον σαν έναν χαμένο παράδεισο που αναδεικνύει τις ενετικές επιρροές του νησιού.

Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά 

img-8163.jpg
Μονή του Αγίου Μηνά

Ένα πραγματικό στολίδι του νησιού, που πλέον διαθέτει το καινούριο μουσείο του νησιού, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής, το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του, φέροντας το όνομα, «Ιστορίης απόδεξις ήδε» και παρουσιάζοντας μια ιστορική έκθεση για τις Σφαγές της Χίου, ανάμεσά τους κι ένα μοναδικό αντίγραφο του περίφημου πίνακα του Ντελακρουά.

Εκεί, πέρα από την τρομερή σύνδεση με τον τόπο όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες αθώοι Έλληνες, με μια επίσκεψη γνωρίζει κανείς όλες τις λεπτομέρειες για την τρομερή Σφαγή που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1822 και κατανοεί σε βάθος τη δύναμη του ελληνισμού και την αντίσταση των ντόπιων που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας. 

Μεστά και Πυργί

Το μυθικό κομμάτι της Χίου περιμένει κάθε λάτρη της ιστορίας να το γνωρίσει. Οι μεσαιωνικοί οικισμοί του νησιού προσφέρουν μια μοναδική διαδρομή που αναβλύζει «μαγεία». Χτισμένα από Γενοβέζους κατακτητές με υποδειγματική αρχιτεκτονική καταφέρνουν έως σήμερα να παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και να προσφέρουν ένα ιδιαίτερο θέαμα μέσα από το πιο γραφικό σκηνικό. 

shutterstock-1993599755.jpg
Πυργί

Ο παραδοσιακός οικισμός Πυργί με τα χαρακτηριστικά «ξυστά» του στις προσόψεις των κτιρίων του που αντλούν έμπνευση τη Γένοβα με τα σχέδια να θυμίζουν εκείνα από το χαλί του Πάπα στο Βατικανό. Χωριό που σου μένει στη μνήμη, αφού χάνεσαι στα μικρά στενά του και αλλάζεις για λίγο εποχή, μέσα από μια πραγματική αριστοτεχνική αρχιτεκτονική προσέγγιση. 

shutterstock-1717957402.jpg
Μεστά

Από την άλλη το μεσαιωνικό χωριό Μεστά σου δίνει διαφορετική αύρα. Εκεί είναι που σταματά χρόνος. Με μια γουλιά σούμα, το παραδοσιακό ποτό της Χίου και το μυαλό ταξιδεύει στην εποχή των ιπποτών. Χαμηλά σπίτια, όλο πέτρα, πολύχρωμα λουλούδια και μια απίθανη αρχιτεκτονική διάταξη που θέλει το κάθε οίκημα να ενώνεται από τις ταράτσες, δημιουργώντας ένα απίθανο, απόκοσμο «κρυφό» μονοπάτι.

Ο Κάμπος

shutterstock-718533193.jpg

Από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Χίου, ο Κάμπος συνιστά ένα ιδιαίτερο οικιστικό σύνολο, όπου συνδυάζεται αρμονικά το μοναδικό φυσικό τοπίο με τα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Γνωστός για τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών, αλλά και τα παλιά αρχοντικά σπίτια σε κάνει να χάνεσαι μέσα του, καθώς νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο πιο λυτρωτικό παραμύθι. Μια βόλτα από το παραδοσιακό περιβόλι Citrus και το πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό Αντουάνικο θα σας κάνει να δείτε τη Χίο μέσα από τα μάτια του αριστοκρατικού παρελθόντος της.

Από άκρη σε άκρη...

shutterstock-2048557214.jpg
Άγιος Ισίδωρος

Από τη Βολισσό του Βορρά, την παραλία Μαύρα Βόλια (με τα σκούρα εντυπωσιακά βότσαλα) μέχρι το ψαροχώρι Λαγκάδα και το γραφικό λιμανάκι των Μεστών, η Χίος προσφέρει απλόχερα την ομορφιά της. Ο αέρας της αλλάζει ώρα με την ώρα και σε παρασέρνει σε διαφορετικές διαθέσεις. Στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί έρχεσαι αντιμέτωπος με εμπειρίες. Τρως φρέσκο ψάρι κοντά στη θάλασσα και νόστιμο κρέας επάνω στο βουνό. Χάνεσαι σε μοσχομυριστά μονοπάτια και αφήνεις το βλέμμα σου να τρέχει ελεύθερο σε θάλασσες που χάνονται στον ορίζοντα.

shutterstock-1391104757.jpg
Θέα από τη Βόρεια Χίο

Οι εκκλησίες της Χίου έχουν επίσης κάτι το συναρπαστικό. Σε ξεναγούν μονές τους στην ιστορία τους καταφέρνουν να σε μαγέψουν με την κατανυκτική ατμόσφαιρά τους. Από τη χαμογελαστή Παναγιά Αγιογαλούσαινα μέχρι τον Άη Γιώργη Σικούσης - περιοχή που πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτείτε τσάι από ροδοπέταλα - θα έρθετε σε πλήρη ένωση με το μυστηριακό αίσθημα του νησιού.

Δεν τον αλλάζουν οι Χιώτες τον τόπο τους και αυτός τους ανταμείβει.