fbpixel

Search icon
Search
Ξεκινάτε γυμναστήριο κι έχετε άγχος; Πώς να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
WELLNESS

Ξεκινάτε γυμναστήριο κι έχετε άγχος; Πώς να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Μην αφήνετε το «σύνδρομο του απατεώνα» να σας κρατάει πίσω...


Κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το μισούν, παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γυμναστήριο είναι το ιδανικό μέρος για όποιον θέλει να ασχοληθεί με ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με βάρη, να συμμετάσχει σε ομαδικά classes ή να έχει μια σειρά από τον απαραίτητο εξοπλισμό στη διάθεσή του. Το μόνο πρόβλημα; Όσοι από εμάς έχουν προηγούμενη εμπειρία στις εγκαταστάσεις ενός γυμναστηρίου, έχουν σταματήσει ή έχουν απλώς κάνει μια παύση κι επιθυμούν να συνεχίσουν ξανά, γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση - ιδίως για τις γυναίκες. Δεν ξέρετε πώς να κινηθείτε, δεν γνωρίζετε κανέναν εκεί και δεν μπορείτε με τίποτα να καταλάβετε τι κάνουν κάποια από τα μηχανήματα που μπορεί στα αλήθεια να μην έχετε ξαναδεί. 

spencer-davis-0shts8ipy28-unsplash.jpg

Λοιπόν, δεν είστε η μόνη. Μια μελέτη του 2019 από το Sure Women διαπίστωσε ότι 1 στις 4 γυναίκες βιώνει «τον εκφοβισμό στο γυμναστήριο» και σχεδόν οι μισές από εμάς έχουν νιώσει ότι τις κρίνουν όταν γυμνάζονται. Πολλές από αυτές εξήγησαν ότι συχνά αισθανόταν πολύ φοβισμένες για να χρησιμοποιήσουν τον χώρο με τα βάρη. Δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιος εξοπλισμός είναι διαθέσιμος και νιώθουν ότι η ατμόσφαιρα είναι βαριά από τεστοστερόνη και όχι ιδιαίτερα φιλική. Αυτά τα συναισθήματα δεν τα βιώνουν μόνο οι αρχάριοι - αλλά και πολλοί που μπορεί να επιστρέφουν στο γυμναστήριο μετά από ένα διάστημα απουσίας.

Το συμπέρασμα όμως είναι ότι για τους περισσότερους, το γυμναστήριο είναι ένας χώρος για να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία, και έτσι καλό θα ήταν να ξεπεράσετε αυτό το αρχικό εμπόδιο και να χαρίσετε στον εαυτό σας την ευεξία που του αξίζει. Πρόκειται για τη δική σας ευημερία - το σώμα σας, το μυαλό σας - και κανενός άλλου.

Έτσι, αν αισθάνεστε άγχος για την επιστροφή ή την εγγραφή σας σε ένα γυμναστήριο, δείτε παρακάτω πώς να καταπολεμήσετε αυτόν τον φόβο! 

|1| Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Μπορεί να νιώθετε ενθουσιασμό σε συνδυασμό με άγχος ή απογοήτευση επειδή δεν είστε πλέον στο ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης που ήσασταν πριν από χρόνια. Αυτό είναι φυσιολογικό. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας, γιατί το σημαντικό είναι ότι έχετε θέσει τον στόχο να ξεκινήσετε και αυτό είναι αρκετό! Υπενθυμίστε σας ότι βρίσκεστε εκεί για να σας βελτιώσετε και να νιώσετε καλύτερα μέσα σας. Αυτό είναι αρκετό προς το παρόν! 

bruce-mars-zxq7xoo98b0-unsplash.jpg

|2| Επικεντρωθείτε σε εσάς - όχι στους άλλους

Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του εκφοβισμού από τη γυμναστική είναι η ανησυχία για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εμάς. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλο μέρος της κουλτούρας του γυμναστηρίου - δύναμη, ευλυγισία, ιδρώτας, ποιος έχει το νέο πιο fashionable κολάν - αλλά δεν χρειάζεται να παίξετε αυτό το παιχνίδι εάν δεν σας εξυπηρετεί.

Η φυσική κατάσταση και οι δυνατότητες των άλλων δεν σας αφορούν. Βρίσκεστε στο δικό σας ταξίδι και κάνοντας αυτό το πρώτο βήμα, κάθε φορά που θα πηγαίνετε το άγχος θα μειώνεται. Αλλά αν δυσκολεύεστε με αυτό, τότε μετατρέψτε το σε κινητήρια δύναμη - χρησιμοποιήστε τα ως κίνητρο για να επιτύχετε πιο εύκολα και άμεσα τον σκοπό σας.

Προσπαθήστε να αναγνωρίζετε πότε προκύπτουν αυτές οι σκέψεις - «νομίζουν ότι δεν ανήκω εδώ», «νομίζουν ότι φαίνομαι ανόητη», και να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να ξέρετε τι σκέφτεται ή τι αισθάνεται ένας άλλος άνθρωπος. Όσο περισσότερο εστιάζετε στη δική σας εμπειρία και αμφισβητείτε τις δικές σας αρνητικές σκέψεις και την αυτο-ομιλία σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε. Το θέμα είναι να εστιάσετε σε εσάς και στη δική σας εμπειρία και να βιώνετε τα πράγματα μέρα με τη μέρα και με τον δικό σας ρυθμό.

|3| Ζητήστε βοήθεια από έναν φίλο

Είτε πρόκειται για τον σύντροφό σας, τον συγκάτοικο, την κολλητή σας, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να αντιμετωπίσετε τον εκφοβισμό του γυμναστηρίου και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση κατά τη διάρκεια της άσκησης από το να ζητήσετε από έναν φίλο να έρθει μαζί σας. Θα σας κάνει αμέσως να νιώσετε οικεία και ο εαυτός σας, ενώ ασκούμενοι μαζί θα περνάτε πολύ πιο ευχάριστα. Μπορείτε να γελάσετε μεταξύ σας ή και με τον γυμναστή σας που σας ζητάει να κάνετε μαζί άλλα 10 burpees. Μπορείτε να γίνετε ο ένας το δίχτυ ασφαλείας του άλλου και έτσι - αν πέσετε, κάποιος θα είναι εκεί να σας πιάσει.

alexandra-tran-fs3tgokp0xy-unsplash.jpg

|4| Θυμηθείτε, το μυαλό είναι πάνω από το σώμα

Η αλλαγή της νοοτροπίας σας γύρω από το γυμναστήριο μπορεί να σας προσφέρει μια πιο δυνατή προπόνηση. Είναι στην πραγματικότητα ένα μέρος της προπόνησης του μυαλού και του σώματος- σπρώχνοντας τα όριά σας και βγάζοντας τον εαυτό σας από τη ζώνη άνεσής σας (το γνωστό comfort zone), θα αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι με πολλαπλούς τρόπους.

Απολαύστε τον στόχο και τη διαδικασία, αντιμετωπίστε τους φόβους και τις ανησυχίες σας και συζητήστε. Μιλώντας γι' αυτά, μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και και να κάνουμε το γυμναστήριο έναν χώρο που να τους υποδέχεται όμορφα όλους. Θυμηθείτε: όλοι έχουμε το δικαίωμα να βρισκόμαστε εκεί!