Αποτελούν πρώτη επιλογή στη διατροφή μας εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι ένα από τα αγαπημένα συστατικά, μικρών και μεγάλων. Τα αυγά εκτός από την μοναδική τους γεύση, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του οργανισμού. Είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνη D, κάλιο και βιταμίνη B12. Plus, λειτουργούν ως βασικό συστατικό για πολλές συνταγές, χαρίζοντας ποικιλία.
Με αφορμή τη World Egg Day, που γιορτάζεται σήμερα, σας παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας εκδοχές για να απολαύσετε αυτό τη διαχρονική διατροφική επιλογή!
Πεντανόστιμα open sandwiches με avocado και αυγά
Υλικά
- 1κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 6 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ένα λιωμένο αβοκάντο
- Κόλιανδρος
- Φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο
Εκτέλεση
Ρίξτε σε ένα τηγάνι λίγο λαδάκι κι αφήστε το να κάψει. Σε ένα μπολ προσθέστε τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρέψτε τα για 3 λεπτά. Αφαιρέστε το τηγάνι σας από τη μαγειρική εστία. Σε φέτες ψωμιού αλείψτε το αβοκάντο και ρίξτε από πάνω τα αυγά και τον κόλιανδρο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τυρί χαμηλών λιπαρών της επιλογής σας και βραστή ή καπνιστή γαλοπούλα και να το συνοδεύσετε με χυμό φρούτων.
Σπαράγγια με Αυγά ποσέ
Υλικά
- 1 μάτσο σπαράγγια
- 4 αυγά
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & Πιπέρι
- 3 κ.σ. ξύδι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα σπαράγγια. Βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα νερό να βράσει, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα σπαράγγια. Βράζουμε για 5-8 λεπτά, ανάλογα το πόσο χοντρά είναι. Θέλουμε να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τα σουρώνουμε και τα παγώνουμε αμέσως σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε 4 δάχτυλα νερό σε μια μικρή και πλατιά κατσαρόλα. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά, αλατίζουμε και ρίχνουμε το ξίδι. Βάζουμε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολ και το ρίχνουμε με πολύ προσοχή στο νερό. Σε περίπτωση που απλωθεί το ασπράδι, το μαζεύουμε σιγά σιγά προς τον κρόκο με μία τρυπητή κουτάλα. Αφήνουμε να ποσαριστεί για 3 λεπτά και γυρίζουμε το αυγό με προσοχή. Αφήνουμε άλλο ένα λεπτό και μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας με την τρυπητή κουτάλα. Σοτάρουμε τα σπαράγγια σε ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε με τα αυγά ποσέ και αρκετό τριμμένο πιπέρι.
Συνταγή: Madame Ginger
Omelette
Υλικά
- 10 αβγά, χτυπημένα
- 1 κολοκύθι
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 πατάτες φούρνου σαν τηγανητές
- 250ml γάλα φρέσκο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες
- 4 μέτριες πατάτες
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις πατάτες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε μπαστουνάκια. Ραντίστε με λίγο λάδι, αλατοπιπερώνετε πολύ ελαφρά και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, στρώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και τοποθετήστε τις πατάτες ομοιόμορφα. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Για την ομελέτα
Πολτοποιήστε το κολοκύθι, το καρότο και το κρεμμύδι. Σε μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση κατάλληλο και για φούρνο) ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τις πατάτες, ανακατέψτε ελαφρά και περιχύστε με τα αβγά. Μεταφέρετε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ομελέτα.
Scrambled eggs with salmond
Υλικά
Για τα αυγά
- 75 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 4 αυγά, μεσαία
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 150 γρ. καπνιστό σολομό, σε φέτες
- Για το σερβίρισμα
- ψωμί, brioche
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι ή ένα σύρμα χειρός. Μόλις πάρει μια βράση η κρέμα γάλατος, ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης για περίπου 2 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα. Προσέχουμε να μην παραψήσουμε τα αυγά! Θέλουμε να μοιάζουν λίγο άψητα όταν τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μοιράζουμε τα scrambled eggs πάνω σε φρυγανισμένα brioche και τοποθετούμε από πάνω τις φέτες καπνιστού σολομού.Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, πιπέρι και ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης