fbpixel

Search icon
Search
Women's Rights: Τελικά στις ΗΠΑ έχει πραγματική αξία η ζωή της σύγχρονης γυναίκας;
PEOPLE & MOMENTS

Women's Rights: Τελικά στις ΗΠΑ έχει πραγματική αξία η ζωή της σύγχρονης γυναίκας;

Ένας νόμος που θα βυθίσει στο σκοτάδι τη Νότια Καρολίνα


Είναι πραγματικά τρομακτικό το γεγονός ότι εν έτη 2023 υπάρχουν ακόμη τόσο κολλημένα μυαλά, που δεν υπολογίζουν τη ζωή μίας γυναίκας. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι υπάρχουν «άνδρες» που μισούν τις γυναίκες και θέλουν να τους αφαιρέσουν οποιαδήποτε ελευθερία, οποιοδήποτε δικαίωμα, οποιαδήποτε ελπίδα. Το ίδιο τους το μέλλον! Για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται με τον πιο σκληρό τρόπο πως στις ΗΠΑ -και προφανώς όχι μόνο εκεί- ο φυλετικός ρατσισμός όχι απλά εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι βαθιά ριζωμένος σε μία κοινωνία που αρνείται πεισματικά να προοδεύσει. 

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την Ημέρα της Γυναίκας, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δείξουν πως μάλλον έχουν αλλάξει πολύ λιγότερα από όσα πιστεύουμε στον κόσμο κι είναι σίγουρο πως οι μάχες θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη...

Οι ΗΠΑ βυθίζονται στο σκοτάδι!

Ο μεσαιωνικός νόμος που σοκάρει

Πριν από μερικούς μήνες, οι ΗΠΑ πήραν μία σκληρή απόφαση. Έκαναν πολλά-πολλά βήματα πίσω, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο (με πλειοψηφία 6-3) αναίρεσε το σκεπτικό προηγούμενης απόφασής του, της «Roe v. Wade» του 1973, με την οποία δινόταν στις γυναίκες το δικαίωμα της απόφασης, μεταθέτοντας τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις αμβλώσεις σε πολιτειακό επίπεδο. Ήταν ξεκάθαρο πως όλη αυτή η ιστορία δε θα σταματούσε εκεί. Υπάρχουν χώρες που με τεράστια... ευχαρίστηση θα ακολουθούσαν το συγκεκριμένο μονοπάτι και φυσικά, πολιτείες που προσανατολίζονταν στην επιβολή μεγαλύτερων περιορισμών με φόντο τις αμβλώσεις ή ακόμη και την πλήρη απαγόρευσή τους. Δεν πέρασε πολύς καιρός κι ήδη, εκατοντάδες γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν τεράστιο και πολύ σκοτεινό εφιάλτη. 

Η προσοχή στρέφεται -τώρα- στη Νότια Καρολίνα, που όπως φαίνεται ετοιμάζεται να μπει σε μία νέα εποχή. Το Ανώτατο Δικαστήριο -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά- θέλει να περάσει έναν νεό νόμο στην πολιτεία, που θα αλλάξει ριζικά όσα γνωρίζαμε και θα αποτελεί ωδή στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο νόμος «House Bill 3549» έρχεται για να... προστατεύσει τα δικαιώματα των αγέννητων μωρών κι όπως σημειώνει ο νομοθέτης, Rob Harris, εφόσον πράγματι ψηφιστεί οι γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση, θα κινδυνεύουν ακόμη και με θανατική ποινή! Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι τίθεται ακόμη και θέμα συζήτησης, δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Οι... άνθρωποι που προσπαθούν με κάθε μέσο να περάσουν τον συγκεκριμένο νόμο, υποστηρίζουν πως οι 6 εβδομάδες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να ακολουθήσει μία γυναίκα το δρόμο της άμβλωσης, ενώ το ακόμη χειρότερο -και πιο εξοργιστικό- είναι πως αν η ζωή της κινδυνεύσει εξαιτίας της εγκυμοσύνης και προχωρήσει σε άμβλωση, θα πρέπει μετά να καταθέσει στο δικαστήριο, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά της. Προφανώς από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά όλα τα παραπάνω, υπήρξε τεράστια ανησυχία και πάρα πολλές αντιδράσεις, ενώ και ο Κυβερνήτης της Νότας Καρολίνας κινητοποιήθηκε, στέλνοντας γράμμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για αυτόν το νόμο. 

Τελικά μετράει η ζωή μίας γυναίκας;

Διανύουμε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο, στο Ιράν εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες γυναίκες και τώρα, οι ΗΠΑ έρχονται να μας δείξουν πως τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα από όσο νομίζαμε. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά κι αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. «Οκτώ νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις τίθενται αυτόματα σε ισχύ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων γυναικών. Κάποιοι χωρίς εξαιρέσεις, τόσο ακραίοι, που οι γυναίκες μπορεί να τιμωρηθούν για την προστασία της υγείας τους, τόσο ακραίοι που γυναίκες και κορίτσια αναγκάζονται να κυοφορήσουν το παιδί του βιαστή τους. Εάν οποιοσδήποτε πολιτειακός ή τοπικός αξιωματούχος – υψηλός ή χαμηλός – προσπαθήσει να παρέμβει όταν μια γυναίκα ασκεί το βασικό της δικαίωμα να ταξιδεύει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση», ανέφερε σε μία από τις τοποθετήσεις του τότε ο Joe Biden και πλέον, άπαντες περιμένουν τη δική του αντίδραση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. 

b7612810-8cc4-4440-a5e3-91e3dc1e2f8c.jpeg

Τραγική ειρωνία; Η νέα αυτή εξέλιξη, έρχεται να μας επαναφέρει στην -πολύ- σκληρή πραγματικότητα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την Ημέρα της Γυναίκας. Είναι πολύ ωραίο να θεωρούμε πως εν έτη 2023 δεν τίθεται θέμα φυλετικού ρατσισμού στις ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά το μίσος είναι πιο έντονο από ποτέ! Υπάρχουν άνδρες που απλά δε θέλουν να ακούνε τις γυναίκες. Θέλουν να τους αφαιρέσουν οποιοδήποτε δικαίωμα και να τις μετατρέψουν σε άβουλα όντα, που θα εκτελούν τις εντολές τους. Πιστεύουν ότι είναι εφικτό να συμβεί αυτό και προφανώς, είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να τα καταφέρουν. Δεν είναι μόνο το Ιράν, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Είναι εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, ισχυρές και μη. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος, που μερικές φορές αρνούμαστε πεισματικά να αναγνωρίσουμε, όμως, η ίδια η ζωή μας αναγκάζει. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά είναι σίγουρο πως κάτι πηγαίνει πολύ λάθος κι αντί να προοδεύουμε ατομικά και συνολικά, κάνουμε πολλά βήματα προς τα πίσω...