fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα
AGENDA

Week agenda: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Ελπίζουμε να συνεχίζετε την ξεκούραση του τριημέρου και να διασκεδάζετε με την έναρξη του καλοκαιριού! Για όλους όσοι έχετε παραμείνει στην πόλη, έχετε την ευκαιρία να χαρίσετε στους εαυτούς σας ιδιαίτερες στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πιο ανέμελη εποχή με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές στα θερινά σινεμά μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα.

Let's take a look together!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Thessaloniki Design Week στη ΔΕΘ

thessaloniki-design-week-logo-yvXms.jpg

Γαστρονομία και design γίνονται «ένα», προσκαλώντας μας σε μια μοναδική ιεροτελεστία. Και όλα αυτά χάρη στο πρώτο και μοναδικό Design Week στην Ελλάδα, το οποίο επιστρέφει στις αρχές του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη με κεντρική του θεματική τις ποικίλες εκφάνσεις της μεταξύ τους συνάντησης. Από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου η πόλη δεν γεμίζει μόνο με δράσεις, εκδηλώσεις και γεγονότα, διαγωνισμούς και εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις και διαδρομές, εργαστήρια και Β2Β συναντήσεις, αλλά και με εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και αρώματα! Αρκεί να πούμε το "ναι" και να συμμετέχουμε σε αυτή τη γιορτή της φαντασίας, τη συμμετοχικότητας, της πολυφωνίας και της εξωστρέφειας.

Info: ΔΕΘ, Εγνατίας 154. Έναρξη: Δευτέρα 6 Ιουνίου. Διάρκεια: έως Κυριακή 11 Ιουνίου.

Παράσταση ''Άλκηστη'' του Ευριπίδη στο Θέατρο Σοφούλη

dsc-0046jpg.webp

Ο Άδμητος, βασιλιάς των Φερών, έχει καταδικαστεί από τους Θεούς να πεθάνει, γιατί δεν θυσίασε στην Άρτεμι στο γάμο του με την Άλκηστη. Ο Απόλλων όμως, του αφήνει μια προοπτική. Μπορεί να ζήσει, αν ένας στενός του συγγενής δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Οι γονείς του αρνούνται, όμως όταν ο Άδμητος ζητά τη θυσία από τη γυναίκα του, εκείνη δέχεται και χάνει τη ζωή της. Οι άνθρωποι της πόλης θα έρθουν για τις τελετές της ταφής. Θα μιλήσει κανείς για αδικία; Τα πράγματα παίρνουν απροσδόκητη τροπή, όταν ο Ηρακλής αποφασίζει να παίξει το δικό του παιχνίδι και να φέρει την Άλκηστη από τον κάτω κόσμο, πίσω στο σπίτι του Αδμήτου. Μετάφραση: Γεώργιος Τσοκόπουλος. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαυρόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Μυρσίνη Καρματζόγλου. Γιάννης Μαυρόπουλος, Ιωάννης Καμπούρης, κ.ά. Μουσικοί επί σκηνής (ως μέλη του χορού): Κωνσταντίνος Καλαμάκης (βιολί), Βασιλική Μπεκιάρη (βιόλα), Δημήτρης Σταύρου (καβάλ). 

Info:
Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά. Δευτέρα 5 & Τρίτη 6 Ιουνίου (τελευταία παράσταση) στις 21:15. 

Κινηματογραφική προβολή "Αγάπη και Μίσος" ( Brother and Sister)

789282-fiuS5.jpg

Δυο αδέρφια γύρω στα 50. Η Αlice είναι ηθοποιός, ο Louis  δάσκαλος και ποιητής. Εκείνη μισεί τον αδερφό της για περισσότερα από είκοσι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο δεν έχουν ιδωθεί. Αλλά μετά από ένα σοβαρό ατύχημα των γονιών τους, αδερφός και αδερφή θα αναγκαστούν να ξανασυναντηθούν. Σκηνοθεσία: Arnaud Desplechin. Σενάριο: Arnaud Desplechin, Julie Peyr. Πρωταγωνιστούν: Marion Cotillard, Melvil Poupaud, Golshifteh Farahani, Patrick Timsit, Benjamin Siksou, Joël Cudennec. 

Info: 

Έκθεση χαρακτικής της Νίκης Βαρελίδου & του Ευάγγελου Τάσιου στη Gallerie Mikrou

787737-4sQXr.jpg


Η Gallerie Mirkou παρουσιάζει για πρώτη φορά την έκθεση χαρακτικής δύο νέων καλλιτεχνών, της Νίκης Βαρελίδου και του Ευάγγελου Τάσιου. Η έκθεση πραγματεύεται από την μια τις χαμένες πόλεις και τους ανθρώπους μέσα σε αυτές που ψάχνουν να χωρέσουν σε οικεία περιβάλλοντα και από την άλλη τον αγροτικό τρόπο ζωής και την πάλη των ανθρώπων στην ύπαιθρο.

Info: Gallerie Mirkou, Αρριανού 11. Ώρες & Ημέρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 19:00 - 23:00. Διάρκεια: έως 7 Ιουνίου.

ΤΡΙΤΗ

Έκθεση των Γιώργου Μιχαλόπουλου και Κωνσταντίνου Τσακίρη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

791164.jpg

Δύο εικαστικοί καλλιτέχνες, ο Γιώργος Μιχαλόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τσακίρης ενώνουν τις δυνάμεις τους, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινούς προβληματισμούς και πειραματισμούς. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Θάλεια Στεφανίδου: "Οι συνθέσεις του Γιώργου Μιχαλόπουλου, “κατασκευές” προς την κατεύθυνση της ποίησης του αντι-κειμένου, ως οθόνης προβολής, λειτουργούν ως ζωγραφικοί συνειρμοί. Η εικαστική του κατάθεση αναδεικνύει τη δυνατότητα σύνθεσης με αποσπάσματα από διαφορετικά υλικά, συνήθως βιομηχανικά στη λογική των Ready-mades, καθώς και τρόπους οργάνωσης από ποικίλα εικαστικά είδη. Ο Μιχαλόπουλος δημιουργεί συναρμογές παρόμοιες με αφηγηματικές χειροποίητες τεχνικές, που παρέχουν διάχυση και απόκρυψη πληροφορίας ταυτόχρονα. Σημεία και σύμβολα γεννούν μια νέα οπτική κουλτούρα, όπου οι γόνιμες ανταλλαγές και οι αλληλεπιδράσεις πλάθουν νοηματικά απο-τυπώματα διαχρονικών γλωσσικών κωδίκων.
Οι πειραματισμοί του Κωνσταντίνου Τσακίρη εδράζονται εν πολλοίς στους προβληματισμούς αναφορικά στα υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει οι καλλιτέχνες της arte povera και οι επίγονοί της, προκειμένου να δηλωθεί εμφατικά η άμεση επαφή με φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, το χώμα, η πέτρα κτλ, καθώς και η ανάγκη να διατυπωθούν συμβολικές αξίες πολύ πέραν της ιστορικής συγκυρίας . Η αναγωγή της φόρμας κυρίως στα βασικά γεωμετρικά σχήματα, τον κύκλο, το τρίγωνο και το τετράγωνο, καθώς και οι έντονες χρωματικές επεμβάσεις συμβάλλουν αποφασιστικά στην αισθητηριακή εμπειρία που μπορεί να μοιρασθεί ο καλλιτέχνης με τον θεατή".

Info: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, | Τσιμισκή 52. Εγκαίνια: Τρίτη 6 Ιουνίου από τις 18.00 έως τις 21.30. ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00. Διάρκεια: έως 29 Ιουνίου. 

Κινηματογραφική προβολή "Στα Άκρα - On the Fringe"

onthefringe-1024x577-lMCRh.jpg

Μια ταινία για την οικογένεια, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Μια αντίστροφη μέτρηση για τρεις διαπλεκόμενους χαρακτήρες που προσπαθούν να μην καταρρεύσουν και να περάσουν 24 ζωτικές ώρες που θα αλλάξουν τη ζωή τους. Ποια είναι η επίδραση του οικονομικού στρες στις προσωπικές σχέσεις και πώς η φιλία και η αλληλεγγύη μπορούν να μας βοηθήσουν στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής; Ένας συναρπαστικός αγώνας ενάντια στο χρόνο, στο περιθώριο μιας μεγάλης πόλης. Σκηνοθεσία: Juan Diego Botto. Σενάριο: Juan Diego Botto, Olga Rodriguez. Πρωταγωνιστούν: Adelfa Calvo, Luis Tosar, Penélope Cruz.

Info: Βακούρα, αίθουσα 2, Μιχαήλ Ιωάννου 8, Τρίτη 6 Ιουνίου στις 21:00. Σινέ Αθήναιον, αίθουσα 1, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35, Τρίτη 30 Μαΐου στις 20:30.

Συναυλία των Δημήτρη Μπάση και αδερφών Τσαχουρίδη στο θέατρο Δάσους

maintsaxouridides2.jpg


Μια μοναδική μουσική σύμπραξη παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι τα αδέλφια της καρδιάς μας, ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ανταμώνοντας μουσικά με τον μοναδικό Δημήτρη Μπάση. Στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Δάσους Θεσσαλονίκης 2023, οργανώνουν μια πολλά υποσχόμενη συναυλία. Μας προσκαλούν να γίνουμε συνοδοιπόροι τους σε μουσικές δίχως σύνορα και να γνωρίσουμε ακόμη πιο βαθιά τις κεντρικές εμπνεύσεις τους. 

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Τρίτη 6 Ιουνίου στις 21:00. 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Σταύρος Ξαρχάκος στη Μονή Λαζαριστών

xarhakos-bauAa.jpg

Το μεγάλο οδοιπορικό Από τον Πόντο ως την Κρήτη - Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση, συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη, μυώντας μας στον μαγικό και γεμάτο πολιτισμικά ερεθίσματα κόσμο του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου. Ο πλούτος της ελληνικής παράδοσης, έτσι όπως ο ίδιος τον κατανοεί και τον μεταφέρει στις μελωδίες, τις οποίες συνθέτει, θα μας μεταφέρει σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη μουσική στάση την Τετάρτη 7 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών. Στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι, είναι ερμηνευτές – εκπρόσωποι της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 21:00.

"Καλοκαίρι στο Μέγαρο" 

shutterstock-762215410.jpg


Ο αγαπημένος θεσμός "Καλοκαίρι στο Μέγαρο", που κρατά συντροφιά στους θεατές τους θερινούς μήνες, επιστρέφει δυναμικά τον Ιούνιο, υποσχόμενος να προσφέρει στο κοινό καλλιτεχνικές συγκινήσεις μέσα από έναν μεγάλο αριθμό παραγωγών υψηλού επιπέδου. Το ετήσιο ραντεβού ξεκινά στις 7 Ιουνίου και φέρνει ανατροπές και υπερβάσεις, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στις καλοκαιρινές νύχτες. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εξελίσσεται σε σημείο συνάντησης όλων των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης, προσφέροντας πολύτιμες πολιτιστικές "ανάσες δροσιάς". 

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση χορού 149, ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης. Ώρα έναρξης: 21.00

Παράσταση ''Be Arielle F'' του Simon Senn στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 

787140.jpg

Ο εντοπισμός της νέας γυναίκας, η οποία διακρίνεται για το ψηφιακό της κορμί αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη από τη Γενεύη, Simon Senn. Ο ίδιος ασχολείται κυρίως με τη δημιουργία βίντεο και με τις οπτικές τέχνες εν γένει, δείχνει ότι ο εικονικός και ο πραγματικός κόσμος δεν είναι πάντα σε αντίθεση, αποκαλύπτοντας τις απρόσμενες διασυνδέσεις μεταξύ τεχνολογίας, αναπαράστασης, φύλου και νομοθεσίας. Επί σκηνής μας μεταφέρει τους προβληματισμούς του, ενώ την ίδια στιγμή φοράει τρισδιάστατα γυαλιά και εξερευνά ακόμη περισσότερα στοιχεία και μέρη του ψηφιακού αυτού σώματος. Και έτσι ξεκινά τη συζήτηση μαζί του.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 2. Τετάρτη 7 & Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 21:00. * Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στα Γαλλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους. Τελείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους 2023.

2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης "Thess Clean -Thess Green" στη ΔΕΘ

790695.jpg

Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος το Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο Thess Clean - Thess Green. Στόχος του Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας είναι να εξοικειώσει τους πολίτες με τις πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας, βάζοντας στην καθημερινότητά τους τη φιλοσοφία του τριπτύχου "μείωση απορριμμάτων – επανάχρηση - ανακύκλωση υλικών". Φέτος διοργανώνεται παράλληλα με την 1η Διεθνή Έκθεση για την Κυκλική Οικονομία "Forward Green (FG-Expo)", η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - HELEXPO από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2023.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδηλώσεις, δράσεις και εκθέσεις που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ενώ τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:
• τέσσερις ημερίδες, ανοιχτές στο κοινό, με θεματολογία σχετική με τον ρόλο και τους άξονες προτεραιότητας των Ο.Τ.Α. στην Κυκλική Οικονομία και στην Ανακύκλωση και τη συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του αστικού περιβάλλοντος
• δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά
παρουσίαση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων
• λούνα παρκ Ανακύκλωσης
• θεατρικές παραστάσεις
• μαθητικός διαγωνισμός

Το Σάββατο 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διπλή εθελοντική δράση καθαριότητας, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει η προσπάθεια για την επίτευξη παγκόσμιου ρεκόρ κατασκευής από πλαστικά καπάκια και το closing party του Φεστιβάλ.

Info: ΔΕΘ, Εγνατίας 154. Έναρξη: Τετάρτη 7 Ιουνίου από τις 09:00 - 20:00. Καθημερινά τις ίδιες ώρες μέχρι το Σάββατο 10 Ιουνίου από τις 08:00 - 13:00. Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Ιουνίου 17.30-18.00 από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. *Η είσοδος στο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Thess Clean - Thess Green είναι δωρεάν και θα διατίθεται ελεύθερο πάρκινγκ για τους επισκέπτες. Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και υποστηρίζεται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΕΜΠΤΗ 

Τάνια Τσανακλίδου - Φώτης Σιώτας Live στη Μονή Λαζαριστών

tsanaklidou-siotas-768x478.jpg

Η Τάνια Τσανακλίδου και ο Φώτης Σιώτας μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στην Αθήνα έρχονται τη Πέμπτη 8 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών. Με τίτλο "Πουλάκια είναι και λαλούν" οι δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες συναντώνται ξανά επί σκηνής σε ένα πρόγραμμα που έφτιαξαν με κέφι και αγάπη.

Μαζί οι δυο τους υπόσχονται ένα εξωστρεφές πρόγραμμα, με χρώμα, διάθεση αφύπνισης και εμβληματικά τραγούδια που αγαπάμε αλλά δεν λέγονται συχνά και δεν τα περιμένουμε. Τραγούδια του Μούτση, του Σιδηρόπουλου και του Πουλικάκου, του Κηλαηδόνη, του Πανούση και του Λογό, του Μαχαιρίτσα και του Μπουλά, αλλά και του Σαββόπουλου, του Σπανού, του Κραουνάκη, του Μιχάλη Δέλτα, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Νικόλα Άσιμου ανάμεσα σε άλλα. Δίπλα στα δικά τους τραγούδια που μπλέκονται ωραία και κάνουν την αφήγηση συναρπαστική. Απροσδόκητες αλλαγές, διάθεση αυτοσαρκασμού, σατυρικό σχολιασμό της κατάστασης που βιώνουμε όλοι και όλες και μια αίσθηση χαρμολύπης, όπως συμβαίνει στο τσίρκο.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 21:30.

Ατομικές εκθέσεις των Θάνου Κόσυβα, Αναστάσιου Λεόνογλου και Σπύρου Μαυρούλια στη Myró Gallery

789835.jpg


Η Myró Gallery φιλοξενεί στους χώρους της τρεις ατομικές εκθέσεις: Α.) Την ατομική έκθεση του Θάνου Κόσυβα "Η επιθυμία της μνήμης", στo Project Room. Το project αποτελείται από μία σειρά φωτογραφιών, οι οποίες επιχειρούν να εξερευνήσουν τα όρια μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, της μνήμης και της λήθης. Επιμέλεια: Μαριάνα Ρωσσιάδου. Β.) Την ατομική έκθεση του γλύπτη -εικαστικού Αναστάσιου Λεόνογλου "Their fate... our fate?", στo Show Room, η οποία φέρνει σε πρώτο πλάνο τα συναισθήματα που βιώνει ένας άνθρωπος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη βία και την εξαναγκαστική απομάκρυνση από τα πάτρια εδάφη. Γ.) Την ατομική έκθεση του Σπύρου Μαυρούλια "Ασυμμετρίες", στo Main Hall, όπου μέσα από τη γεωμετρία και συμμετρία, οι οποίες κυριαρχούν στο έργο αυτό και προσκαλούν το κοινό να προβληματιστεί και να το ερευνήσει σύμφωνα με τη δική του οπτική. 

Info: Myró Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 19:00. Ώρες & ημέρες λειτουργίας; Τρίτη & Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 18:00. Πέμπτη & Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 21:00. Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. Διάρκεια: έως 17 Ιουνίου. 

Έκθεση «Αειφορία- Αναγέννηση- Αγώνας- Ανακύκλωση- Φοίνιξ & Αγών» στο Βυζαντινό Μουσείο

unnamed.jpg

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα ««Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αυτό το σκεπτικό και σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εστιάζοντας στη συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Αειφορίας και Ποιότητας ζωής με την έκθεση «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ» στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» από τις 8 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου 2023. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία.
Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο οποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:
1. «ΦΟΙΝΙΞ». Νομίσματα, Μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό.
2. «ΑΓΩΝ». Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Info: Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2. Εγκαίνια έκθεσης Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 19:00. Διάρκεια έκθεσης: έως 17 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

Project Ship of tolerance & έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ship-of-tolerance-2-orhhm-lxHS5.jpg

Ένα τεράστιο, ξύλινο πλοίο κατασκευάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι έτοιμο να… «σαλπάρει», έχοντας για πανιά του τις ζωγραφιές και τις φωνές παιδιών, με στόχο την προώθηση της ανεκτικότητας και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Το διεθνές project με τίτλο «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και την γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, στο λιμάνι της πόλης, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό.

To project φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Μποΐτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων» 

1-FlbMd.jpg
Ταυτόχρονα, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται η δεκαοκτάχρονη ιστορία του «The Ship of Tolerance», με τα πανιά από τους προηγούμενους συμμετέχοντες στο project, βίντεο εμπνευσμένα από το έργο και φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την εγκατάσταση του πλοίου σε άλλους σταθμούς. Η έκθεση στον χώρο με τίτλο «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων» θα περιλαμβάνει έργα μαθητών από τον διεθνή διαγωνισμό παιδικής τέχνης The Golden Easel, που λαμβάνει χώρα εδώ και είκοσι χρόνια υπό τις οδηγίες των Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, με στόχο την ενθάρρυνση των μικρών μαθητών να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, σε μια ειδική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την Emilia Kabakov.

Info:
Project Ship of tolerance, Προβλήτα Α’/λιμάνι. Με ελεύθερη πρόσβαση & Έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων», MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών/Αποθήκη Β1, λιμάνι. Διάρκεια από: 17 Μαΐου - 22 Ιουνίου 2023 .

Παράσταση ''6 στη σκηνή'' στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

783971.jpg


Ο Ηλίας Φουντούλης, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος, ο Αλέξανδρος Χαριζάνης,ο Θάνος Αυγερινός, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης και οι 6 στη Σκηνή στη Μονή Λαζαριαστών στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, για μια Stand up Comedy, πιο cool και από καλοκαιρινή συναυλία!!

Info: Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 21:00. Ώρα προσέλευσης: 20:00

Κινηματογραφικό κοντσέρτο ''Orlando Trip'' των Fox on Ice στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 

787148.jpg

Το Orlando Trip είναι ένα κινηματογραφικό κοντσέρτο που αναφέρεται στον μύθο του Ορλάντο: εστιάζει στο ταξίδι ενός νέου που διορίζεται πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διασχίζει δύο φορές τη Μεσόγειο και τελικά επιστρέφει ως γυναίκα. Η αφήγηση της ιστορίας αποτυπώνεται μέσα από δώδεκα τραγούδια, βασισμένα σε στίχους της Anna Luca Poloni, με αφηγηματικά διαλείμματα. Το κοντσέρτο βασίζεται στον Μαινόμενο Ορλάνδο του Αριόστο και στον Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ και συνοδεύεται από σκηνικά στοιχεία και βίντεο κλιπ. Μια θαλασσινή ιστορία. Ένας θρίαμβος του ασυνείδητου και του φαινομένου της ρευστότητας.

Το Orlando Trip ερμηνεύεται από τους Fox On Ice και συνοδεύεται από τον πολιτισμικό ερευνητή Wolfgang Müller-Funk (Παν/μιο της Βιέννης) και τη σκηνοθέτιδα Anna Maria Krassnigg (Παν/μιο Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης).

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 21:00.

Μίλτος Πασχαλίδης live στο θέατρο Δάσους 

644b96df65b0f30efe263f954f64279a-l.jpg

Με αποσκευές τα τραγούδια 28 χρόνων δισκογραφίας αλλά κυρίως με τον ενθουσιασμό για ένα Καλοκαίρι αυθόρμητο και δυναμικό, ο Μίλτος Πασχαλίδης έρχεται για μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στη Θεσσαλονίκη. Ευαίσθητος, επικοινωνιακός, εκρηκτικός και αυθόρμητος και κυρίως χαρισματικός τραγουδοποιός με 28 χρόνια πορείας, μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 14 πετυχημένους δίσκους και πολλές σημαντικές συνεργασίες.

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 21:30. 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Φοίβος Δεληβοριάς στη Μονή Λαζαριστών

foivos-b6eGC.jpg

Μετά από τη συναρπαστική παρουσίαση του «ΑΝΙΜΕ», της τελευταίας σειράς τραγουδιών του, σε μία σειρά sold out παραστάσεων κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, ο Φοίβος Δεληβοριάς μεταφέρει αυτό το καλοκαίρι τη νέα του παράσταση σε επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Με την «φωτεινή δέσμη» Νεφέλη Φασούλη, το γενναίο πλήρωμα των φίλων (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto) και με την εκλεκτή συμμετοχή του παραγωγού της «Καλλιθέας» Χρήστου Λαϊνά, έρχονται από το παράλληλο σύμπαν της πραγματικότητας στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών για να βρουν ό,τι δεν φαίνεται, ό,τι ήταν πάντα δίπλα μας, ό,τι δε σταμάτησε ποτέ.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Σάββατο 10 Ιουνίου στις 21.00.

Τριλογία συναυλιών ''Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ'' στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

shutterstock-542674963.jpg


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με μία τριλογία συναυλιών, με αναφορές στις διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής και της καριέρας του. Η πρώτη συναυλία της σειράς αφορά το νεαρό ακόμη δημιουργό, που ολοκλήρωσε το πρώτο του κοντσέρτο για πιάνο αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την τάξη πιάνου και πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του στην τάξη σύνθεσης του Ωδείου της Μόσχας. Το περιώνυμο βραβείο Γκλίνκα που κέρδισε το 1904 αποτέλεσε την αφορμή για να εκτοξευτεί η καριέρα του, ενώ υπήρξε μεγάλος θαυμαστής, αλλά και μαθητής του Τσαϊκόφσκι, ο πρόωρος θάνατος του οποίου τον έριξε σε κατάθλιψη. Η εκρηκτική εισαγωγή από την πλέον γνωστή όπερα του πρώτου και το συγκλονιστικό κύκνειο άσμα του δεύτερου συμπληρώνουν ιδανικά το παθιασμένο πρώτο κοντσέρτο για πιάνο, ενός από τους σπουδαιότερους πιανίστες που γνώρισε ο κόσμος μας. Πιάνο: Simon Trpčeski. Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης. 

Info: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Εγνατίας και Λεωφ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Σάββατο 10 Ιουνίου στις 21:00.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Γιάννης Αγγελάκας - 100°C - Υπόγεια Ρεύματα Live στο θέατρο Κήπου

index.jpg

Οι εμφανίσεις του Γιάννη Αγγελάκα με τους 100°C, μοιάζουν περισσότερο με γιορτή παρά με συναυλία. Όλοι τους ανατρεπτικοί και κυρίως ανήσυχοι, παρασύρουν τ κοινό σε ένα ταξίδι που ξεκινά από τις "Τρύπες" και έχει τελευταία στάση τον δίσκο "Έχω κέφια" που κυκλοφόρησαν το 2022. Την Κυριακή 11 Ιουνίου μας περιμένουν για να ταξιδέψουμε μαζί σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια, όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν καλύτερα. 

Info: Θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ. Κυριακή 11 Ιουνίου στις 20:00. 

Kids Fun Festival στο Hyatt Regency Thessaloniki

kids-fun-festival.jpg


Την Κυριακή 11 Ιουνίου έρχεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ για το παιδί και την οικογένεια, το Kids Fun Festival, που θα πραγματοποιηθεί υπέρ των σκοπών του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο. Σκοπός του Kids Fun Festival είναι μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία να περάσουμε ουσιαστικά μηνύματα για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη διατροφή και το περιβάλλον!

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη εκδήλωση αφού οι καταπράσινοι κήποι του ξενοδοχείου Hyatt Regency Thessaloniki θα μετατραπoύν σε ένα μαγικό "παιχνιδότοπο". Μέσα από τις βιωματικές δράσεις μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν ένα ολοήμερο ταξίδι διασκέδασης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν παιδιά έως 15 χρονών με τους γονείς τους από πλήθος εκπαιδευτών ιδρυμάτων, φορέων, οργανισμών και συλλόγων.

Μεταξύ των 100+ δράσεων θα υπάρχουν 5μ τοίχος αναρρίχησης, 200 τμ nerf paint ball arena και φουσκωτά shooting gallery με gel blasters, escape room, ποδοσφαιρικές μονομαχίες από τους ΜΠΑΜ FC με τους μοναδικούς Youtubers, τον "Karpouzis" Χάρη Μηλιώνη και τον "Madney" Χάρη Τάσσο, εκπαιδευτική ρομποτική-stem, θεατρικά και μουσικοχορευτικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια art & craft, Quiz Game και κυνήγι θησαυρού από ειδικούς διασκεδαστές και παιδαγωγούς, μαγειρική από επώνυμους σεφ για παιδιά, ακαδημίες τένις, πινγκ-πονγκ από την Ομοσπονδία, ακροβατικά από ζογκλέρ, και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπου θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ενημερώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται παιδικός διαγωνισμός μαγειρικής με την Ελένη Ψυχούλη και διαδραστική παρουσίαση παραμυθιού του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη, "Τυρίνος, Ο κλέφτης φόβων". Ο συγγραφέας και δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί, θα πραγματοποιήσει μια καθηλωτική ομιλία προς τους γονείς για τα αυτο-κίνητρα, τους στόχους, την ανταμοιβή και την οριοθέτηση των παιδιών.

Επιπλέον, στο φεστιβάλ θα παραβρεθούν εξειδικευμένοι ψυχοπαιδαγωγοί και διατροφολόγοι όπου οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί τους πάνω σε θέματα που αφορούν την ψυχολογία και υγιεινή διατροφή των παιδιών. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τις δράσεις του Abba House Thessaloniki, για τα παιδιά.

Το μεσημέρι της Κυριακής, o Plus Radio 102.6 με την Νο 1 απίθανη ομάδα του, θα μεταφέρει τον παλμό του Φεστιβάλ στους ακροατές του ζωντανά από τους υπέροχους κήπου του ξενοδοχείου Hyatt Regency Thessaloniki!

Info: Hyatt Rehency Thessaloniki, 13o χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Περαίας. Κυριακή 11 Ιουνίου από τις 11:00 έως τις 19:00. *Το Kids Fun festival πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Enjoy the new week!

Κεντρική φωτογραφία: Κινηματογραφικό κοντσέρτο ''Orlando Trip'' των Fox on Ice στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών