fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα
AGENDA

Week agenda: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να απολαμβάνει τον Σεπτέμβριο με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές στα θερινά σινεμά μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα.

Let's take a look together!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Περιοδική έκθεση «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα» στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

812173.jpg

Στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, παρουσιάζεται η Περιοδική έκθεση «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα». Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, από πλοία παλαιότερων εποχών, για τα οποία υπάρχουν επαρκή πρωτότυπα υλικά για την αναπαράστασή τους (σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα υπό κλίμακα, κλπ.) τόσο ως προς την μορφή όσο και ως προς την κατασκευή τους. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική. Έχουμε την ευκαιρία μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι να σχεδιάσουμε και να "σκαρώσουμε" το δικό τους καράβι.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων. VIRTUAL HISTORIC SAILING SHIPS (VHSS)", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, στο πλαίσιο της δράση "Ανοικτή Καινοτομία στον πολιτισμό", στο οποίο συμμετέχουν το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η μελετητική-κατασκευαστική εταιρία TETRAGON Α.Ε.

Info: Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Βασιλίσσης Όλγας 68, Φιλίππου Νίκογλου 1. Καθημερινά από τις 08:30 έως τις 16:00. Διάρκεια: έως 29 Δεκεμβρίου 2023.

Κινηματογραφική προβολή Μυστήριο στη Βενετία - A Haunting in Venice»

812158.jpg

Μεταφερόμαστε στην απόκοσμη, μεταπολεμική Βενετία την Παραμονή των Αποκριών και αποτελεί την επιστροφή του διάσημου Ηρακλή Πουαρό που καλείται να λύσει ένα τρομακτικό μυστήριο. Συνταξιούχος πλέον και αυτοεξόριστος στην πιο λαμπερή πόλη του κόσμου, ο Πουαρό παρευρίσκεται απρόθυμα σε μια συνεδρίαση σε ένα παρακμιακό, στοιχειωμένο παλάτι. Όταν ένας από τους καλεσμένους δολοφονείται, ο ντετέκτιβ βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν απαίσιο κόσμο σκιών και μυστικών. Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh. Σενάριο: Michael Green, Agatha Christie. Πρωταγωνιστούν: Kenneth Branagh, Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird κ.α

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ημέρες και ώρες προβολής.

Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών "Stereoma", MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών 
marta-zapparoli-credit-udo-siegfriedt-sdfaj.jpg

Προτάσεις διαφορετικής ακουστικής εμπειρίας και οι σχετικές επιδράσεις τους στα εικαστικά πρόκειται να κατακλύσουν το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, με αφορμή το Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών με γενικό τίτλο "Stereoma". Το Φεστιβάλ διερευνά τις νέες ιδέες σύγχρονων πειραματικών προσεγγίσεων του ήχου και επιδιώκει την εξοικείωση σε θέματα της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης και εμπειρίας. Συγκεντρώνει έργα και συνθέσεις καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων που εξερευνούν και αναδεικνύουν τις πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές και ποιητικές πτυχές της ακουστικής εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τον ήχο ως καλλιτεχνική πρακτική, δημιουργώντας νέες μουσικές δομές και ήχους που δεν έχουν ακουστεί και εμπειρίες που δεν έχουν βιωθεί. Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, ιστορικός της Τέχνης, επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.

Το «Stereoma» διαρθρώνεται από μια έκθεση (13.09-15.10), σειρά συναυλιών (21-24.09) και σειρά ζωντανών δράσεων (5, 13, 14.10).

Στην έκθεση φιλοξενούνται ηχητικές εγκαταστάσεις και διαδραστικά συστήματα που εξερευνούν και επαναπροσδιορίζουν την πολύπλευρη φύση και εφαρμογή του ήχου, αλλά και τη σχέση της μουσικής με την τεχνολογία και την επιστήμη, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες πλοηγήσεις, ανακαλύψεις και αλληλεπιδράσεις, της ακουστικής πρακτικής και έκφρασης. Τα έργα επιδεικνύουν τη συγχώνευση μηχανικών και οργανικών στοιχείων συστήνοντας περαιτέρω συμβιωτικές σχέσεις, ενώ η πολυπλοκότητα της αισθητικής του ήχου μας δίνει απροσδόκητα παραδείγματα για την αντίληψη και κατανόησή μας σε θέματα που εφάπτονται της ακουστικής διαδικασίας και της σχέσης της με την τέχνη. Επιπλέον, οι δημιουργοί αναζητούν τις δυνατότητες του ήχου να παρεμβαίνει σε σύγχρονα πολιτικά ζητήματα προσφέροντας νέες προοπτικές ως μέσο πολιτικής δράσης και αλλαγής.

Έκθεση / 13 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου: Θωμάς Βαλιανάτος, Margherita Brillada, Karl Grϋmpe και rene p.g., Jasmine Guffond, Δήμητρα Κουστερίδου, Εύα Ματσίγκου, Λουκάς Μεσσηνέζης, Μαριάνθη Παπαλεξανδρή – Αλεξανδρή & Pe Lang

Το συναυλιακό μέρος περιλαμβάνει καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που η μουσική τους υπερβαίνει την συμβατική αντίληψη του ήχου. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό, το θόρυβο, τη σύζευξη της μουσικής με τις μηχανές, αναζητά το αναπάντεχο και το απρόβλεπτο, εστιάζει στις μικρές διακυμάνσεις του ήχου, υμνεί το νευρωτικό μινιμαλισμό και τους σκοτεινούς βιομηχανικούς ήχους, ενώ παράλληλα εξερευνά την παραμόρφωση, την ασυμμετρία και την αταξία του ήχου. Τα υπερβατικά φαινόμενα της φύσης, οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις του διαστήματος και τα έμψυχα και άψυχα στοιχεία που καταλαμβάνουν τον περιβάλλοντα χώρο, αποτελούν τη δεξαμενή μέσα στην οποία οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες βυθίζονται προτρέποντας μας σε μια απελευθερωτική και μετασχηματιστική εμπειρία ακρόασης.

Συναυλίες* / 21-24 Σεπτεμβρίου, στις 21:00

asabe (Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου)

RETE (Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου)

Bethnal Greener + Δήμητρα Κουστερίδου (Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου)

CONSTANTINE SKOURLIS w/Kostas Tzekos (Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου)

Marta Zapparoli (Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου)

acte vide (Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου)

Valerio Tricoli (Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου)

Info: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Έκθεση / 13 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου Θωμάς Βαλιανάτος, Margherita Brillada, Karl Grϋmpe και rene p.g., Jasmine Guffond, Δήμητρα Κουστερίδου, Εύα Ματσίγκου, Λουκάς Μεσσηνέζης, Μαριάνθη Παπαλεξανδρή – Αλεξανδρή & Pe Lang, σ.π.Α.Μ*Διάρκεια από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

ΤΡΙΤΗ 

Εκδήλωση «Νέα Παραλία - Νέα Πασαρέλα 9» με φετινή θεματική «ΜονoΧΡΩΜΙΕΣ» στον Κήπο των Γλυπτών

exi0132.jpg

Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας στο πλαίσιο των δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, διοργανώνουν για 9η συνεχή χρονιά στη Νέα Παραλία την καθιερωμένη δράση για την ανακύκλωση με τίτλο «Νέα Παραλία - Νέα Πασαρέλα». Άλλο ένα εντυπωσιακό event μόδας μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά, την αγαπημένη σε όλους Νέα Παραλία-Νέα Πασαρέλα, ανεβάζοντας τον πήχη της δημιουργικότητας και της φαντασίας με το φετινό θέμα «ΜονoΧΡΩΜΙΕΣ»: Προσκεκλημένοι και φέτος οι fashionistas και οι δημιουργοί να ανοίξουν την παλέτα της φαντασίας τους και να παίξουν μ΄ ένα χρώμα σε κάθε ένδυμα και φυσικά τις αποχρώσεις του.

Info: Κήπος των Γλυπτών, Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου. Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

Συναυλία του Πάνου Μουζουράκη στο Φράγμα Θέρμης

805312.jpg

Ο Πάνος Μουζουράκης, ένας από τους πιο πολυδιάστατους καλλιτέχνες και performer της γενιάς του, έχει ετοιμάσει για το κοινό ένα πολλά υποσχόμενο live. Από την εμφάνισή του δε θα λείψουν αγαπημένες επιτυχίες του από την προσωπική του δισκογραφία όπως τα «Μπερδεμένος», «Αυτή Είναι Η Ζωή», «Φίλα Με Ακόμα», «Έπαθα Αγάπη», καθώς και αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών αλλά και πολλές ανατρεπτικές μουσικές εκπλήξεις. 

Info: Φράγμα Θέρμης. Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

Κινηματογραφική προβολή «Γάμος Αλά Ελληνικά 3 - My Big Fat Greek Wedding 3»

812147.jpg

Απολαύστε τα μέλη της αξιαγάπητης οικογένειας Πορτοκάλος, που έρχονται στην Ελλάδα για να συναντήσουν συγγενείς, σε ένα διασκεδαστικό, αλλά και νοσταλγικό ταξίδι γεμάτο αγάπη, αναποδιές και ανατροπές! Ώπα! Σκηνοθεσία: Nia Vardalos.Σενάριο: Nia Vardalos. Πρωταγωνιστούν: Nia Vardalos, John Corbett, Louis Mandylor.

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ημέρες και ώρες προβολής.

Περιοδική έκθεση «Ιβάνωφ : Θύελλα και Τόλμη» στο Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

813320.jpg

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την εκτέλεση του Γεωργίου Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς Ναζί, το Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα εγκαινιάζει την έκθεση σημαντικού ιστορικού αρχειακού υλικού με τίτλο «Ιβάνωφ : Θύελλα και Τόλμη». Η έκθεση παρουσιάζει ένα μοναδικό φωτογραφικό αρχείο με στιγμιότυπα κολυμβητικών αγώνων και αγώνων πόλο του Γ.Σ. Ηρακλή καθώς και της οικογενειακής καθημερινής ζωής του ήρωα στη Θεσσαλονίκη από το 1933.

Info:
 Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Γρ. Λαμπράκη 4, Θεσσαλονίκη. Ημέρες & ώρες επίσκεψης: Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 19:00. Διάρκεια: έως τις 5 Οκτωβρίου. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 

Συναυλία ''Acoustic'' του Manu Chao στη Μονή Λαζαριστών

806677.jpg

Ο χαρισματικός επιδραστικός καλλιτέχνης, ακτιβιστής Manu Chao μαζί με τον Lucky Salvadori – Guitar/Bass Drum Pedal/Voice και τον Miguel Rumbao Serrano – Percussions/Voice έρχονται στην Ελλάδα. Το ειδικό ακουστικό πρόγραμμα που επέλεξε ο Manu για την Ευρωπαϊκή και όχι μόνο περιοδεία του 2023, χαρακτηρίζεται από επιλογή μικρών χώρων για μια πιο φιλική επαφή με τους θεατές. Ο έντονα κοινωνικά ευαισθητοποιημένος στίχος του σε ποικίλες γλώσσες υπόσχεται να μας παρασύρει και αυτή τη φορά στον γοητευτικό μουσικό του κόσμο. 

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 21:30. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00. 

Reworks Festival 2023

unnamed-15jpg.webp

Κάθε χρόνο το reworks μεταμορφώνει την Θεσσαλονίκη σε σημείο συνάντησης φίλων της σύγχρονης μουσικής από όλη την χώρα και το εξωτερικό. 5 ημέρες γεμάτες μουσική από άκρη σε άκρη, διαμορφώνουν έναν περίπατο στην Θεσσαλονίκη, προβάλλοντας την ίδια την πόλη, μέσα από την εμπειρία του reworks και με την χαρακτηριστική μουσική ταυτότητα και εορταστικό του κλίμα. DJs, live performances από headliners από όλο τον κόσμο, αλλά και η παρουσίαση της ανερχόμενης ελληνικής αλλά και της σκηνής της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται σε εμβληματικά και αγαπημένα σημεία της πόλης.

Το reworks 2023 θα περιλαμβάνει ένα αγαπημένο σχήμα στην Ελλάδα τους ARTBAT οι οποίοι θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ. Ο headliner Maceo Plex, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη έπειτα από 5 χρόνια με τον χαρακτηριστικό του ήχο όπως και οι GusGus οι οποίοι θα μας χορέψουν στο live show τους. Οι Mind Against, Mathame, με την μελωδική τους κατεύθυνση, έρχονται τον Σεπτέμβριο Θεσσαλονίκη! Οι Ben Klock, Ellen Allien, Daria Kolosova, Daniel Avery, MARRØN, θα ταρακουνήσουν για τα καλά το reworks με τα δυναμικά τους σετ . Ακόμη περισσότερες διεθνείς συμμετοχές θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Info: Κεντρικές περιοχές της πόλης. Έναρξη: Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 17:00. Καθημερινά με την ίδια ώρα έναρξης έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του θεσμού. 

Παράσταση «Απόφοιτος Λυκείου» με τον Θωμά Ζάμπρα στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης

zampras.jpg

Αφού βαρέθηκε μέχρι και αυτός την παλιά του παράσταση, Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με νέα παράσταση (μετά από 2 χρόνια) και 100% νέο υλικό. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την περηφάνια του που ανήκει σε μια από τις πιο παρεξηγημένες μειονότητες: Απόφοιτος Λυκείου. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Σύντομα κοντά σας. Ερχόμαστε στον χώρο σας. Μόνο σοβαρές προτάσεις.

Info: Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, Ελευθερίου Βενιζέλου 125. Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Ομαδική έκθεση στην Artforum Gallery

813849.jpg

Η Artforum Gallery εγκαινιάζει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου μια πολλά υποσχόμενη ομαδική έκθεση με έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι Michalis Michaeledes, Μιχάλη Μανουσάκη, Δημήτρη Μυταρά, Petros (Papavasiliou), Θανάση Τότσικα, Chryssa, κ. είναι μερικά από τα ονόματα των artists, οι οποίοι μας προσκαλούν στους δημιουργικούς τους κόσμους και στις προσωπικές τους ταυτότητες. 

Info: Artforum Gallery, Τσιμισκή 113. Έναρξη: Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Τρίτη έως Παρασκευή από τις 16:00 έως τις 20:00 & Σάββατο από τις 11:00 έως τις 14:00. 

ΠΕΜΠΤΗ

Παράσταση «Εκείνος και Εκείνος» στο Θέατρο Κήπου

791932.jpg

Μια ιστορία εκτυλίσσεται ανάμεσα σε δύο άντρες στο έργο «Εκείνος και Εκείνος». Δύο προσωπικότητες με ίδια πιστεύω και αξίες ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ελευθερία. Ο Σόλων και ο Λουκάς απέχουν συνειδητά από οτιδήποτε συμβατικό και προϊόν μιας κοινωνικής κατασκευής. Κεντρική φράση στην κοινή φιλοσοφία ζωής τους είναι ότι έχουμε ανάγκη από ερωτήσεις και όχι απαντήσεις. Σύμφωνα με τα λόγια τους, μόνο έτσι θα αποκτήσουμε τη γνώση που αναζητάμε και να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος, μακριά από φόβους και προκαταλήψεις. Τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η στάση; Κείμενο: Κώστας Μουρσελάς. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Ρήγας. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Κουρτέσης, Μαρία Καμακάρη.

Info: Θέατρο Κήπου, Τσιμισκή 153. Πρεμιέρα: Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Παράσταση «Απόλυτη Μαγεία» στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών - 2ος Χρόνος

786556.jpg

Η «Απόλυτη Μαγεία» αφηγείται την ιστορία μιας πόλης όπου τα πράγματα, οι εποχές, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τα φυτά εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος μέσα στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων. Τα τριαντάφυλλα εξαφανίζονται, το μπάσκετ και ο χειμώνας, τα αρώματα, τα βιβλία και το χιόνι εξαφανίζονται αφήνοντας πίσω τους ένα παράλογο κενό. Οι κάτοικοι της πόλης καταφεύγουν σε παράξενες, μυστικιστικές τελετές προκειμένου να αποχαιρετήσουν όλα αυτά που χάνονται. Ιδιότροπα πνεύματα προσκαλούνται και γεμίζουν τον χώρο σε μια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε έναν κόσμο που καθημερινά φαίνεται να αδειάζει από νόημα. Η «Απόλυτη Μαγεία» είναι μια παράσταση-τελετή που κινείται πάνω σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο μεταφυσικό θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία. Οι θεατές γίνονται θεατές μιας τελετής και το Φουαγιέ της ΕΜΣ γεμίζει με πνεύματα που δεν έχουν σκοπό να σωπάσουν. Δραματουργία- Κείμενο: Αγγελική Παπούλια. Σκηνοθεσία- Κείμενο: Χρήστος Πασσαλής. Πρωταγωνιστούν: Λουκία Βασιλείου, Γιάννης Γκρέζιος, Νατάσσα Δαλιάκα, Άννα Ευθυμίου, κ.ά.

Info: Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Πρεμιέρα: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ώρες και ημέρες παράστασης: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου. 

Ομαδική εικαστική έκθεση «Urban Eye: Μια εξερεύνηση της Αστικής Ματιάς» στη Myro Gallery

813727.jpg

Στην εποχή μας, η πόλη αναδύεται ως μια παρανοϊκή δίνη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ένας ιστός γεμάτος αντιφάσεις και παραδοξότητες. Είναι ο τόπος όπου η τεχνολογία συγκρούεται με την παράδοση, οι ανθρώπινες σχέσεις διαμορφώνονται με την ανωμαλία του αστικού ρυθμού, και η αισθητική ομορφιά ανατρέπει τα στερεότυπα της καθημερινότητας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Urban Eye: Μια εξερεύνηση της Αστικής Ματιάς» στη Myro Gallery, προσκαλούμαστε να ρίξουμε μια ματιά μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών σε αυτήν την πολυποίκιλη αστική πραγματικότητα. Κάθε καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται την πόλη με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Με χρήση διαφορετικών τεχνικών και υλικών, καταγράφουν τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις που κατοικούν στον αστικό ιστό. Ορισμένοι εστιάζουν στην αγωνία και τα προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη πόλη, ενώ άλλοι αποτυπώνουν την ομορφιά που κρύβεται σε κάθε γωνιά της. Το αποτέλεσμα είναι μια εκθεσιακή συλλογή που διαπραγματεύεται την πόλη ως ένα ζωντανό ον, μια αντίφαση που αναμένεται και αξίζει να εξερευνηθεί.

Info: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Εγκαίνια: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19:00. Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 21:00. Τετάρτη & Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Συναυλία «Μεγάλες Ώρες» ου συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Θέατρο Δάσους 

808449.jpg

Η συναυλία «Μεγάλες Ώρες» του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη μετά την μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία και το sold out που σημείωσε στο Ηρώδειο, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους, με ερμηνευτές τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μπάση, τον Απόστολο Μόσιο και την Ελεάννα Βαρελά. Συμπράττει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Σούλη. Αφηγητής ο ηθοποιός Σπύρος Μαβίδης σε κείμενα του Αλέξανδρου Φωτεινού. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την τριλογία του συνθέτη, «Στης Σιωπής τον Τόπο», «Μεγάλες Ώρες» και «Κεχαριτωμένη». Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης καταθέτει συνθετικά την γνώση του μέσα από τον μουσικό του κόσμο και καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να εναρμονίσει την Βυζαντινή με την Δυτική μουσική.

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Παράσταση ''Big in Japan'' της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη - 2ος Χρόνος στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

782112.jpg

Το έργο "Big in Japan", εμπνευσμένο από ακραία κοινωνικά φαινόμενα που συναντάμε στην σύγχρονη Ιαπωνία, μιλάει για το χάος και την απελπισία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σήμερα. Μέσα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητες ιλίγγου, που τα όνειρα χάνονται στο όνομα του κέρδους, που λατρεύονται σαν θεοί οι έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος αναρωτιέται: «Αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;». Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. Πρωταγωνιστούν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουέλα Καμπίτση, Αγλαΐα Κατσίκη, κ.ά. 

Info: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παράστασης: Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 + 18:00 (Διπλή το Σάββατο). Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου. 

Παράσταση «170 τετραγωνικά (Moonwalk)» του Γιωργή Τσουρή στο Radio City

800391.jpg

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. Μια απογευματινή επίσκεψη - βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής, σε ένα "ρινγκ" 170 τετραγωνικών μέτρων. Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης.Π Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής.

Info: Radio City, Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Παρασκευοπούλου 9. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ώρες & ημέρες παράστασης: Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 + 18:00 (διπλή το Σάββατο). Κυριακή στις 19:00. 

Γιώτα Νέγκα Live στη Μονή Λαζαριστών

8e3f1a2258c2f2130e84605b44a015b8-xl.jpg

Η Γιώτα Νέγκα, η καταξιωμένη σύγχρονη λαϊκή ερμηνεύτρια, έρχεται στη Μονή Λαζαριστών την Παρασκευή 16 Ιουνίου σε μια παράσταση-κατάθεση ψυχής, μέσα από τραγούδια τόσο της προσωπικής της δισκογραφίας (Καλαντζόπουλος, Καραμουρατίδης, Μωραΐτης κ.ά.) όσο και κορυφαίων ερμηνευτών και δημιουργών.

Η τραγουδίστρια συναντιέται με τους θρύλους του λαϊκού μας τραγουδιού και, μέσα από τις υψηλής αισθητικής ερμηνείες της, στήνει με μεράκι μια βραδιά γεμάτη νοσταλγία αλλά και αληθινό κέφι. Το εύρος της φωνής της, ο ηλεκτρισμός που δημιουργεί στον χώρο σε συνδυασμό με το χαμόγελο, την ευθύτητα και την αβίαστη ερμηνεία της θα μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά σε ένα πρόγραμμα με αξεπέραστα λαϊκά, αλλά και έντεχνα τραγ

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Bayanihan National Folk Dance Company Philippines στο Μέγαρο Μουσικής

809845.jpg

Το Εθνικό Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών των Φιλιππίνων Bayanihan πήρε το όνομά του από μια αρχαία παράδοση της χώρας που ονομάζεται "bayanihan", δηλαδή συνεργασία για το κοινό καλό. Ιδρύθηκε από τη Δρ. Helena Benitez το 1956 και έκανε το διεθνές ντεμπούτο του στη Διεθνή Έκθεση των Βρυξελλών το 1958. Υποστηριζόμενο από έρευνες και πρωτότυπη χορογραφία, το συγκρότημα Bayanihan έχει κερδίσει πολλαπλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: η πρώτη μη αμερικανική χορευτική ομάδα που εμφανίστηκε στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, η πρώτη φιλιππινέζικη ομάδα που κατάφερε να εμφανιστεί στο Broadway, η πρώτη ομάδα που πραγματοποίησε εκτενή περιοδεία στη Νότια Αμερική, η πρώτη φιλιππινέζικη πολιτιστική ομάδα που εμφανίστηκε στη Ρωσία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η μοναδική χορευτική ομάδα που έχει αποσπάσει το υψηλού κύρους βραβείο Ramon Magsaysay για Διεθνή Κατανόηση.

Info: Μέγαρο Μουσικής, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Παράσταση «Ντερμπεντέρισσα» με την Κατερίνα Βρανά στο θέατρο Αριστοτέλειον

katerina-vrana.jpg

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν αρκετά επεισοδιακά για την Κατερίνα. Τα τελευταία δύο ήταν επεισοδιακά για όλο τον κόσμο. Μετά από ένα σχεδόν θανατικό, μία αναπηρία, μία πανδημία, δύο καραντίνες και τρεις επιτυχημένες παραστάσεις, η αγαπημένη stand up κωμικός έρχεται με ολοκαίνουριο, σπαρταριστό υλικό μέσα από το οποίο αναρωτιέται πού βρίσκεται και πού βρισκόμαστε σήμερα. Με την χαρακτηριστική της ματιά, η Κατερίνα Βρανά εξετάζει πώς αισθάνεται η ίδια ως γυναίκα και ως κωμικός με τα στερεότυπα και τις έμφυλες προκαταλήψεις, πώς και αν η αναπηρία έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα της, τη θηλυκότητά της, τη σεξουαλικότητα και το χιούμορ της, ενώ μιλά για όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες χαρές που μπορούν να σου φτιάξουν την ημέρα.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2. Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

IL VOLO Live στο Θέατρο Γης

800542.jpg

Οι Ιταλοί τενόροι IL VOLO επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιάσουν μία συναυλία στο Θέατρο Γης στις 23 Σεπτεμβρίου. Το εξαιρετικό φωνητικό τους ταλέντο τόσο ατομικά όσο και ως τρίο, τους έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οι πρώτοι Ιταλοί καλλιτέχνες στην ιστορία, που υπέγραψαν συμβόλαιο με μια μεγάλη αμερικανική δισκογραφική εταιρεία, την Geffen Records, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να μονοπωλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, χάρη στον ενδιαφέροντα μουσικό τους κόσμο. 

Info: Θέατρο Γης, Νταμάρι Τριανδρίας. Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 20:00. 

Παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών (Αναβολή)

765223.jpg

Ο Οιδίποδας, βασιλιάς της Θήβας, αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου ο οποίος, σύμφωνα με τον χρησμό, είναι υπεύθυνος για τον φοβερό λοιμό που έχει πλήξει την πόλη του. Στην πορεία, ανακαλύπτει πως όχι μόνο είναι ο ίδιος ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και ο δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται. Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία - φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος. Πρωταγωνιστούν: Μάνια Παπαδημητρίου, Θανάσης Σαράντος, Χριστόδουλος Στυλιανού, κ.ά. 

Info: Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

ΚΥΡΙΑΚΗ 

Κώστας Μακεδόνας και Salonique Brass Band live στη Μονή Λαζαριστών

makedonas1.jpg

Στη Μονή Λαζαριστών θα λάβει χώρα μια μοναδική συναυλία του Κώστα Μακεδόνα με την σύμπραξη του εκρηκτικού γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη Salonique Brass Band. Βασικά μέλη του τελευταίου είναι ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Σταυρίδης και η ερμηνεύτρια Μαίρη Δούτση. Χαρακτηριστικά της βραδιάς θα είναι τα χάλκινα, τα κρουστά, το ακορντεόν και το κέφι. Όλα τα έσοδα θα ενισχύσουν τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

"Thessaloniki Wine Selfie" στο λιμάνι

812326.jpg

Το Thessaloniki Wine Selfie επιστρέφει με ένα πρωτότυπο ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του ελληνικού κρασιού! Δύο φανταστικά απογεύματα μας περιμένουν, στην Αποθήκη Γ' της Θεσσαλονίκης, για να δοκιμάσουμε τα πιο υπέροχα κρασιά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Κυριακή 24 & Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 05:00 το απόγευμα μέχρι τις 10:00 το βράδυ θα είναι στη διάθεση μας η τεράστια δυναμική των πιο σημαντικών ελληνικών και διεθνών ποικιλιών, καθώς και όλες οι καινούργιες τάσεις και εκφράσεις του σύγχρονου κρασιού παγκοσμίως.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Γ΄. Κυριακή 24 & Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 22:00. 

1ο Φεστιβάλ Steam από το ΝΟΗΣΙΣ

813864.jpg

Ελάτε να γνωρίσετε τις ομάδες και τους φορείς της πόλης που δραστηριοποιούνται στο ευρύ πεδίο STEAM (Science (Επιστήμη), Technology (Τεχνολογία), Engineering (Μηχανική), Art (Τέχνη), Mathematics (Μαθηματικά) και μαζί με τα παιδιά σας επιλέξτε την εξωσχολική δραστηριότητα που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά τους. Το NOESIS STEAM LAND 23 προσφέρει την ευκαιρία να συμμετέχετε στη μεγάλη αυτή εκδήλωση και να γνωρίσετε τον πυρήνα της STEAM εκπαίδευσης της πόλης, μέσα από παρουσιάσεις και workshops.

Info: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ, 6 χλμ Θεσσαλονίκης - Θέρμης. Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από τις 11:00 έως τις 19:00. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του κέντρου. 

Enjoy every day!

Κεντρική φωτογραφία: Παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή