fbpixel

Search icon
Search
Week Agenda: Ό,τι νέο θα απολαύσουμε αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Week Agenda: Ό,τι νέο θα απολαύσουμε αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


O Οκτώβριος είναι εδώ και η Θεσσαλονίκη έχει υποδεχθεί για τα καλά τη φθινοπωρινή σεζόν. Προτάσεις για όλα τα γούστα και για κάθε ώρα της ημέρας γεμίζουν την εβδομάδα μας με ενδιαφέροντα δρώμενα, που αξίζουν την προσοχή μας.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

«Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» του Βασίλη Κατσικονούρη στο Θέατρο Αυλαία

a9173f50d3444999b690fbdaa2bd07c3.webp

Ένας μονόλογος - κλαυσίγελος μιας γυναίκας στο μεταίχμιο μεταξύ σκληρότητας και τρυφερότητας, σοφίας και τρέλας, κωμικότητας και τραγικότητας. Μιλάει στον εύζωνα γιό της που φυλάει σκοπιά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Απέναντι της αυτός, θέλει δε θέλει θα την ακούσει, παλιά όταν του μιλούσε η μάνα του έφευγε, τώρα είναι ανυπεράσπιστος μπροστά της. Ανυπεράσπιστη κι αυτή, μόνο μία ομπρέλα έχει να κρύβεται από κάτω της σαν σε καταφύγιο από την πραγματικότητα. Κι όταν η πραγματικότητα δεν της ταιριάζει η ομπρέλα της τη σώζει πάλι όπως τον ακροβάτη που σχοινοβατεί. Για να συνεχίζει να ισορροπεί ξανά πάνω στο μεταίχμιο της. Στην οδυνηρή κόψη του «Πάλι καλά», ένα σχοινί πάνω στο οποίο μετεωριζόμαστε όλοι μας και κάθε μέρα. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σταύρου. Ερμηνεύει η Μαριάννα Τουμασάτου.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Δευτέρα στις 19:00, Τρίτη στις 21:00.

59 Δημήτρια: Ρεσιτάλ Σύγχρονης Ιαπωνικής Μουσικής

gerake-natalia-antoniades-paulos-1.jpg

Η μουσική και η αισθητική των Tōru Takemitsu και Yūji Takahashi μέσα από τα έργα τους για φλάουτο και πιάνο. Η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Παύλος Αντωνιάδης προσεγγίζουν το έργο δύο πρωτοπόρων συνθετών της μεταπολεμικής Ιαπωνίας παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που διερευνά διαστάσεις της δημιουργίας τους και επιχειρεί μια ιχνογράφηση της σχέσης τους. Ο Tōru Takemitsu αφομοίωσε τη φιλοσοφία της Ανατολής και της Δύσης, αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις (σιωπή-ήχος, φως-μισοσκόταδο, παράδοση-καινοτομία) και τις δυνάμεις της φύσης ως δομικά στοιχεία του έργου του. Η διαμόρφωση ενός άκρως προσωπικού, αλλά με οικουμενική απεύθυνση, μουσικού ιδιώματος αποτέλεσε υπαρξιακό ζήτημα για τον Takemitsu. Οι μουσικές αναζητήσεις του πιανίστα και συνθέτη Yūji Takahashi παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ευρύτητα, περιλαμβάνοντας την ηλεκτρονική και τη στοχαστική μουσική, το πολιτικό τραγούδι, αλλά και την αξιοποίηση των πολυμέσων. Ο Yūji Takahashi παραμένει ένας άοκνος πειραματιστής και πολιτικός ακτιβιστής. Υπήρξε συνεργάτης του Tōru Takemitsu και ερμηνευτής έργων του.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 20:30.


Τρίτη

Έκθεση: ΚΥΡΙΑΚΗ-Ζωγραφική-ευ-τοπία

3-1.jpg

Η ζωγραφική της Κυριακής (Χαραλαμπίδου) είναι μια αλληγορική αναζήτηση που μαγνητίζει τον θεατή, αφήνοντας ανεξίτηλα αποτυπώματα στην ψυχή του. Μέσα από έργα που συνδυάζουν ρεαλισμό και παραμύθι, η Κυριακή εξερευνά τις πιο βαθιές αμφιβολίες και ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η εικαστική της γλώσσα διακρίνεται για την μοναδική χρήση του σχεδίου, του χρώματος και του φωτός, δημιουργώντας ατμόσφαιρες που προκαλούν στοχασμό και φαντασία. Κεντρικό στοιχείο είναι το κοριτσάκι που πρωταγωνιστεί σε κάθε έργο, ενσωματώνοντας την αθωότητα και την αγνότητα της παιδικής ψυχής. Στη νέα της ενότητα, η Κυριακή χρησιμοποιεί σύμβολα όπως το κόκκινο νήμα, τα ρολόγια και τα σύννεφα, τα οποία αναδεικνύουν τη σχετικότητα του χρόνου, την ελευθερία και τις εσωτερικές αγωνίες. Με μια υποβλητική διάθεση, τα έργα της Κυριακής προσκαλούν όλους να βιώσουν την μαγεία και την ποιητικότητα της ζωγραφικής της σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναζήτησης.

Info: METAMORFOSIS αίθουσα τέχνης (Χρυσοστόμου Σμύρνης 11), εγκαίνια την Τρίτη στις 19:00.

Ταινία "We Live in Time"

we-live-in-time.webp

Η Almut (Florence Pugh) και ο Tobias (Andrew Garfield) έρχονται κοντά μετά από μια αναπάντεχη συνάντηση που αλλάζει τη ζωή τους. Μέσα από στιγμιότυπα της κοινής τους ζωής — ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, χτίζουν ένα σπίτι, γίνονται οικογένεια — αποκαλύπτεται μια δύσκολη αλήθεια που ταράζει τα θεμέλιά τους. Καθώς ξεκινούν ένα μονοπάτι που αμφισβητεί τα όρια του χρόνου, μαθαίνουν να αγαπούν κάθε στιγμή της ασυνήθιστης διαδρομής που έχει πάρει η ιστορία του έρωτά τους. Μια ιστορία που εκτείνεται σε μια δεκαετιά, βαθιά συγκινητική όσο και ρομαντική. 

Info: Cineplexx One Salonica - Αιθ. 4 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Τρίτη στις 20:15 και στις 22:30.


Τετάρτη

«Ο Ηλίθιος» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ξανά στο Θέατρο Αυλαία

842107.jpg

Ένας Ηλίθιος σημερινός, αληθινός, που ζει ανάμεσά μας κι ασκείται καθημερινά να εκφράζεται με ορθό λόγο και ν' αγαπάει άνευ όρων. Και μπορείς να τον καλέσεις κι εσύ. Να βοηθήσει σε κάποιο πρόβλημα, να συμφιλιώσει μια σχέση, να λύσετε έναν κόμπο, να στοχαστείτε, να ασκηθείτε στην ευτυχία μαζί. Στα αστεία, στα σοβαρά, στα δύσκολα, στα ωραία. Στην ασκητική του πώς να γίνουμε Ηλίθιοι του Ντοστογιέφσκι. Όλοι οι άνθρωποι, όλα τα πλάσματα, όλες οι ψυχές. Αφού αυτό είναι το νόημα. Ή ό,τι θες εσύ. Κι ο Ηλίθιος αυτός ζει κι αναπνέει κανονικά, μήνες τώρα, σαν από πάντα, 24/7. Στην πρώτη καθ' ολοκληρίαν εφαρμογή της μεθόδου του Θεάτρου της Πραγματικότητας, όπως εξελίσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια, φιλοσοφικά, δραματουργικά, ερμηνευτικά.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Τετάρτη στις 21:00.


Πέμπτη

Αγώνας Δρόμου 1000μ. - Unified Run

shutterstock-2455316723.jpg

Στο πλαίσιο της απονομής από το Ίδρυμα Θεοφανώ, του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» 2024 στον Πρόεδρο των Special Olympics Internstional, Dr. Timothy Shriver, θα διεξαχθεί Μεικτός Αγώνας Δρόμου 1.000μ. - Unified Run. Η διαδρομή θα είναι κυκλική και οριοθετημένη, με αφετηρία το Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Στον Αγώνα Δρόμου θα συμμετέχουν πάνω από 500 αθλητές από τα προπονητικά προγράμματα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, προπονητές, μέλη οικογενειών των αθλητών μας, μαθητές των Σχολείων Ενταξιακού Αθλητισμού, καθώς και συνεργάτες και φίλοι των Special Olympics. Κοντά στους αθλητές των Special Olympics θα βρίσκεται η Ιατρική Μονάδα Lions, όπου με εξειδικευμένους οφθαλμίατρους θα προσφέρουν δωρεάν εξέταση στους αθλητές που θα συμμετέχουν στον Αγώνα. Ο Αγώνας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Ιδρύματος Λεσχών Lions (Lions Clubs International Foundation) και με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εθελοντική υποστήριξη θα παρέχουν οι Εθελοντές Σαμαρείτες από Ερυθρό Σταυρό Βορείου Ελλάδος καθώς και εθελοντές των Special Olympics Hellas.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

«Ρωμαίος και Αννέτα» του Ζαν Ανούιγ στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών - 2ος Χρόνος

pp0872j0002v01.jpg

Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και Αννέτα» του σπουδαίου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ θα θυμίσει στους θεατές τον ρομαντισμό, και τη θυσία που χρειάζεται να γίνει για έναν μεγάλο έρωτα. Ο ποιητικός λόγος του κειμένου, ο ρομαντισμός αλλά και ο ρεαλισμός αναδεικνύονται μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών. Η Άννα Φόνσου βάζει τη σκηνοθετική της σφραγίδα στο αγαπημένο έργο του Αλέξη Σολομού, τη μετάφραση του οποίου είχε κάνει ο ίδιος, για αυτό και η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Είναι η πρώτη φορά που το ΚΘΒΕ ανεβάζει έργο του σπουδαίου Γάλλου δραματουργού. Ένα έργο εξαιρετικής μαεστρίας, που με σαρκαστική διάθεση αναμετριέται με την απόγνωση και την απελπισία των χαρακτήρων του. Ο έρωτας είναι διαχρονικός, το μίσος, η ζήλεια. Και τελικά αυτό που μένει είναι η αγάπη! Παίζουν: Έφη Δρόσου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου κ.ά.

Info: Μονή Λαζαριστών - Μικρή Σκηνή (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

59α Δημήτρια: "Flow" από τον Αλέξανδρο Μιχαήλ

897005.jpg

Μετά από τη viral δράση «24 ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά | Θεσσαλονίκη» που παρουσίασε το 2023 στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης, περπατώντας στον δημόσιο χώρο «σαν σκιά» και σφυγμομετρώντας με το σώμα του την κοινωνική αλληλεπίδραση με το ανοίκειο, ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Μιχαήλ συστήνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη long duration performance Flow, μια σωματική εξερεύνηση της διαλεκτικής έντασης του μέσα και του έξω, του ιδιωτικού και του δημόσιου.

Info: Κεντρικές περιοχές Θεσσαλονίκης, Παρασκευή και Σάββατο 16:00 - 19:00, Κυριακή 15:00 - 18:00.

«Μάθε με να φεύγω» του Άκη Δήμου στο Θέατρο Αυλαία

mathe-me-bijoux-de-kant-4-scaled-1-650x433.jpg

Η Αγνή, ιδιοκτήτρια ενός παλιού ξενοδοχείου χτισμένου κοντά στα ερείπια ενός αρχαίου παλατιού. Ο αδερφός της Ίων, συγκάτοικος, σύμμαχος και αντίπαλός της. Ένας μυστηριώδης ανώνυμος Άντρας, που επιστρέφει χρόνια μετά από μια θυελλώδη ερωτική νύχτα που πέρασε εκεί. Ένα παραλίγο ειδύλλιο, ένας ανεξιχνίαστος φόνος κι ένας βίαιος, εντελώς παράλογος χωρισμός. Ένα ιδιότυπο διακειμενικό παιχνίδι με την επιστροφή του ομηρικού Οδυσσέα στην Πηνελόπη του. Σουρεαλιστικοί απόηχοι και πεζότατα ρεαλιστικά στοιχεία, αγοραίοι διάλογοι και λυρικές υποτροπές, παράφορα βλέμματα και τυφλά χάδια. Βροχή, αλυχτίσματα αδέσποτων σκυλιών, πυροβολισμοί, το τραγούδι «Έλα γι’ απόψε» του Χρήστου Χαιρόπουλου, μια βιτρίνα με ενθύμια λησμονημένων ερωτικών συνευρέσεων, μια στοίβα παλιές ηχογραφήσεις της Όπερας, η ανάμνηση της Έντας Γκάμπλερ, ένα ράφι φθαρμένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί... Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Παίζουν: Στέλιος Δημόπουλος, Θανάσης Δήμου, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.