fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Η Θεσσαλονίκη μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε
AGENDA

Week agenda: Η Θεσσαλονίκη μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε

Κάθε ημέρα στην πόλη μας υποδέχεται με άκρως ψυχαγωγικές στιγμές


Η νέα εβδομάδα ξεκινάει και μας προσκαλεί σε μια νέα ενδιαφέρουσα εμπειρία στην πόλη. Πλήθος από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ενδιαφέροντα events μας περιμένουν για να τα ανακαλύψουμε. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικά από τα πιο γοητευτικά δρώμενα που πρωταγωνιστούν στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και σας τα προτείνουμε για να περάσετε υπέροχα κάθε ημέρα.

Let's take a look together! 

ΔΕΥΤΕΡΑ

Συναυλία Βραβευθέντων Φοιτητών/τριών Μουσικού Διαγωνισμού Ερμηνείας

depositphotos-54959753-ljpg.webp
H Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ταξιδεύει το κοινό μουσικά με ένα πρόγραμμα που διανθίζεται από μεγάλους συνθέτες, αλλά και νέα ταλέντα που βραβεύθηκαν στον ετήσιο Διαγωνισμό Ερμηνείας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης "Ηλία Κουσκουβέλη", ο οποίος από την χρονιά αυτή πήρε το όνομα του αξέχαστου τέως Πρύτανη, Κοσμήτορα, Προέδρου του Τμήματος ΔΕΣ και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλία Κουσκουβέλη.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Δευτέρα στις 20:30. 

"Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι" της Δήμητρας Παπαδοπούλου

752278.jpg
Τι κοινό θα μπορούσε να συνδέει έναν "Νεοέλληνα" με τον κορυφαίο μυθιστοριογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση. Ο ήρωας της παράστασης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ως "επιτυχημένου" μέλους της κοινωνίας μας. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του ενώ απαραίτητο αξεσουάρ-επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας... η Εύα, μια αιθέρια ύπαρξη. Όλα αυτά προ κρίσης. Ερμηνεία: Παύλος Λουτσίδης.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Δευτέρα στις 21:30.  (Τρίτη & Τετάρτη στις 21:30) Τελευταία παράσταση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023. 

Βαβυλώνα - Babylon

babylon-pic-e1671483941469-4q6aT.jpg
Μια ιστορία υπέρμετρης φιλοδοξίας και εξωφρενικής υπερβολής, η ταινία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση πολλαπλών χαρακτήρων στη διάρκεια μιας περιόδου αχαλίνωτης παρακμής και ακολασίας στις απαρχές του Hollywood. Με την υπογραφή του σπουδαίου Damien Chazelle, το Babylon είναι ένα πρωτότυπο «έπος» που διαδραματίζεται στο Los Angeles της δεκαετίας του 1920. Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, κ.ά.

Info: Ιnfo: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αίθουσες, ημερομηνίες και ώρες προβολής, μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.


ΤΡΙΤΗ

Γιάννης Αηδόνης ατομική έκθεση στη Myró Gallery

754209-3TGyb.jpg
Με τη δύναμη της προοπτικής, μέσα από σύνθετα σχήματα, o Γιάννης Αηδόνης γεωμετρίζει τη ζωγραφική του επιφάνεια αναλύοντας εις βάθος το αστικό τοπίο. Χρωματικά ισορροπεί ανάμεσα στη ρεαλιστική απεικόνιση και στην ελεύθερη απόδοση.Παρουσιάζει σημεία της πόλης που δείχνουν γεμάτα ζωή και ένταση αφαιρώντας την ανθρώπινη παρουσία. Σύνθετα τοπία της καθημερινότητάς μας, που σφύζουν από ανθρώπους, αλλά χωρίς ανθρώπινη επαφή. Ο ίδιος είναι ιατρός (απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, διδάκτωρ Πανεπιστημίου στην Ωτορινολαρυγγολογία) και αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του επιλέγει τη ζωγραφική ως εικαστικό μέσο. Τα καθημερινά του βιώματα καθώς και τα πολλά ταξίδια τον οδηγούν στην απεικόνιση του σύγχρονου αστικού τοπίου που αποτελεί τον ιστό μέσα στον οποίο εργάζεται και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Info:
Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 21:00 & Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2023.

"Έντα Γκάμπλερ" του Henrik Ibsen στο Θέατρο Τ

747790.jpg
Συνομιλώντας με το σήμερα, η παράσταση εστιάζει στην ανεκπλήρωτη επιθυμία της πιο αινιγματικής ηρωίδας της παγκόσμιας δραματουργίας να αυτοπροσδιοριστεί μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Κόρη του Στρατηγού Γκάμπλερ, η Έντα είναι μια γυναίκα με δυναμική ανατροφή και προσωπικότητα. Έχοντας χάσει τον έρωτα της ζωής της και τον έρωτα για τη ζωή, όταν ο πατέρας της πεθαίνει, επιλέγει να κάνει έναν συμβατικό γάμο για να επιβιώσει.

Γρήγορα και οδυνηρά, η επιλογή της αυτή την οδηγεί στο τέλμα μιας ασήμαντης ζωής, την οποία περιφρονεί αλλά είναι ανίκανη να αλλάξει. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η Έντα Γκάμπλερ αποφασίζει να "αποχωρήσει" από τον ανδροκρατούμενο και καθωσπρέπει κόσμο, επαναστατώντας ενάντια στον ασφυκτικό κλοιό του γάμου και της οικογένειας που περιορίζει τη γυναικεία ελευθερία. Παίζουν: Σοφία Βούλγαρη, Αλέξανδρος Νικολαΐδης,Χριστίνα Δαγκάκη, κ.ά. 

Info: Θέατρο T, Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 16. Τρίτη στις 21:30. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2023. 

Άλις, Αγάπη μου - Alice, Darling

0f20700b41776aaec6e2c59b4e993b61-qHUhT.jpg

Μία γυναίκα φτάνει στα όρια της εξαιτίας της ψυχολογικής βίας που της ασκεί ο σύντροφός της Simon. Κατά την διάρκεια κάποιων διακοπών με δύο πολύ στενές της φίλες, η Alice επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της και κερδίζει την χαμένη της αυτοεκτίμηση. Σταδιακά αρχίζει και σπάει όλους εκείνους τους δεσμούς που την κρατούν συναισθηματικά εξαρτημένη. Όμως το συντριπτικό εκδικητικό μένος εκείνου αναπόφευκτα όταν απελευθερωθεί θα δοκιμάσει την αντοχές, το κουράγιο αλλά και τις βαθιά ριζωμένες φιλίες της. Πρωταγωνιστούν: Anna Kendrick, Kaniehtiio Horn, Charlie Carrick, Wunmi Mosaku, κ.ά.

Info: Odeon πλατεία, αίθουσα 7. Τρίτη στις 19:50 και 22:00. 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Έκθεση "Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων" στη Θεσσαλονίκη

to-vraxioli-tis-fotias1.webp
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Γκαίτε, η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση "Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός". Στην έκθεση παρουσιάζονται σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ελληνιστής Torsten Israel.

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 19:00. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 20:00.

Προβολή ντοκιμαντέρ "Άκουσα το θεό να κλαίει"

provoli-dokimanter-islahane.jpg
Στο πλαίσιο του Κύκλου "Το Εργαστήριο Culture-Borders-Gender/LAB στην πόλη" προβάλλεται και συζητάται με τη δημιουργό Ελπίδα Σκούφαλου η ταινία "Άκουσα το θεό να κλαίει". Η ταινία μας ταξιδεύει σε Ελλάδα, Συρία και Αλβανία. Εστιάζει σε τελετουργίες πίστης, πένθους και θρήνου έτσι όπως επιτελούνται από ένα κόσμο μειονοτήτων, τόσο κοντά και τόσο μακριά μας. Κοινότητες περιθωρίου από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο που μας υπενθυμίζουν για τη λυτρωτική και θεραπευτική σημασία της ενσώματης τελετουργίας. Κόσμοι που μιλούν στο Θεό με το σώμα και εμφορούνται διαθετικά στην κοινωνική πράξη από τα πάθη τους. Κόσμοι όπου η πίστη για τη ζωή τους κατευθύνει να τιμούν τελετουργικά τους νεκρούς. Κόσμοι που μιλούν για ξεχασμένες οικειότητες μετα- ανθρώπινης συμπερίληψης, σε αρμονία με τη φύση και με τα άλλα πλάσματα.


Info: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Ελένης Ζωγράφου 2. Τετάρτη στις 18:00. 

«Η αυλή των θαυμάτων - το μιούζικαλ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

742019-uVZKR.jpg

Η μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μετά και τις sold out παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη, για λίγες παραστάσεις. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο πολιτιστικός οργανισμός Λυκόφως παρουσιάζει ένα σπουδαίο θεατρικό εγχείρημα, από τις 19 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023. "Η Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει. Πρωταγωνιστούν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κατερίνα Παπουτσάκη, κ.ά.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Τετάρτη στις 19:00. Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 19 Ιανουαρίου 2023 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023.

ΠΕΜΠΤΗ

6o Φεστιβάλ Κωμωδίας

w20-164953comedyfestival20230401.png

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου διοργανώνει το 6o ''Comedy Festival'' Φεστιβάλ Κωμωδίας. Στο "Comedy Festival" φιλοξενούνται και φέτος 5 κωμωδίες από τις καλύτερες θεατρικές ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστεί το  έργο "Άντε" των Αφροδίτης Ιωάννου και Ιωάννας Κατσαρού από την Θεατρική Ομάδα "Διθύραμβος εξ αμάξης" του Θεατρικού Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Νομού Θεσσαλονίκης.

Info: Πολυλειτουργικό κέντρο "Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης", Παρατσικόγλου & Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, Ελευθέριο Κορδελιό. Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου στις 20:00. 

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2023. 

Η Χώρα του Θεού - Godland

godland-2022-1.jpg
Στο τέλος του 19ου αιώνα, ένας νεαρός Δανός ιερέας ταξιδεύει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ισλανδίας με στόχο να χτίσει μια εκκλησία και να φωτογραφίσει τους κατοίκους. Ωστόσο, όσο προχωράει μέσα στο αφιλόξενο τοπίο, τόσο απομακρύνεται από τον σκοπό του, την αποστολή του και την ηθική. Πρωταγωνιστούν: Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurdsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Lohmann, κ.ά. 

Info: Σύντομα θα ανακοινωθούν οι πληροφορίες για τα σημεία, τις ημερομηνίες και τις ώρες προβολής. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ο Γιάννης Χαρούλης στο Block 33

1000-im.jpg
Ο Γιάννης Χαρούλης και οι μουσικοί του, ετοιμάζονται για τέσσερις μοναδικές εμφανίσεις στο BLOCK 33. Οn the road again για τη Θεσσαλονίκη, πάντα μαζί με τη μοναδικά δεμένη μπάντα του, ο καλλιτέχνης έρχεται για τέσσερις βραδιές με ένα πρόγραμμα που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση, το ροκ και την έμπνευση της στιγμής. Θα υποδεχτεί το κοινό της πόλης και όλους τους φίλους της μουσικής του με όσα τραγούδια αγαπούν ήδη αλλά και με αυτά από τον νέο του δίσκο "ΚΟΛΙΜΠΡΙ". Ένα άλμπουμ γεμάτο με σκέψεις και συναισθήματα.

Info: Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33. Παρασκευή στις 22:30 & Σάββατο στις 22:30. Διάρκεια: έως 4 Φεβρουαρίου 2023. 

"Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

755986.jpg

H νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ "Ερωτόκριτος", μια σύγχρονη ανάγνωση του γνωστού έργου, με την Αργυρώ Χιώτη να υπογράφει τη σύλληψη- σκηνοθεσία της παράστασης και τον Ευθύμη Θέου την δραματουργική επεξεργασία - διασκευή, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Tο κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης. Ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο που οδηγεί τους δύο νέους σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα από τις οποίες εντέλει θα μεταμορφωθούν. Παίζουν: Θεοδώρα Λούκας, Γιάννης Χαρίσης, κ.ά. Μουσικοί: Ναταλία Γιαννάκη (πιάνο), Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο)

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Ἀμύνης 2. Παρασκευή στις 21:00. ( Σάββατο στις 18:00 & 21:00 και Κυριακή στις 19:00) 

Έκθεση Φώτιου Μπάλα - Γιώργου Πανταζή στη γκαλερί Νικόλαου Λόλα

756037-ybtlj.jpg
Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί στην παρατήρηση πως η χρήση της εικόνας έχει κατακλύσει πλέον όλες τις στιγμές της ζωής μας. O καταιγισμός εικόνων, ήχων, πληροφοριών και παράλληλα η άμεση επικοινωνία διαφορετικών πολυπολιτισμικών κοινωνιών διαμορφώνει τον σύγχρονο άνθρωπο. Τον άνθρωπο που καλείται να εκφραστεί σε ένα μαζικοποιημένο μοντέλο ζωής. Έτσι οι δύο καλλιτέχνες έρχονται να αναζητήσουν με έναν αλληλεπιδραστικό και συνεργατικό τρόπο πτυχές της σύγχρονης ζωής που λειτουργούν ως άγκυρες σε έναν καινούριο χαοτικό κόσμο. Ο χώρος γεμίζει από υφές, χρώματα, παιχνίδια και μοτίβα που μας καλούν να σταθούμε με ηρεμία και να ανακαλύψουμε τον όμορφο κόσμο μέσα μας.

Info: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52. Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 20:00 & Σάββατο από τις 12:00 έως τις 15:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου 2023.

ΣΑΒΒΑΤΟ

"Περιοδεύων Θίασος"

754069-f3Vcf.jpg

Σμύρνη, Σεπτέμβρης του 1922. Ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Έχοντας μόλις γλιτώσει από τις φλόγες στην προκυμαία, τρεις θεατρίνοι, πάνω σε ένα κατάστρωμα κρατούν συντροφιά στο πλήθος μέχρι να φτάσει απέναντι. Η ταχυδακτυλουργός Νινέτ ειδικεύεται στις εξαφανίσεις πλήθους και στις γενοκτονίες. Ο Γελωτοποιός ζωντανεύει τον Κωνσταντίνο, ένα πίθηκο με το όνομα του Βασιλιά που χορεύει μπαλέτο και τραγουδά άριες. Ο νοσταλγικός Ακροβάτης θυμάται την εταίρα μάνα του και τον Τούρκο πατέρα του. Φιγούρες ενός κοσμοπολιτισμού που δεν υπάρχει πια, ήρωες της εποχής που αγωνίστηκαν για το αβέβαιο αύριο της ενσωμάτωσης. Σχοινοβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή όπου τα όρια του τραγικού και του κωμικού διαπλέκονται, ο Γελωτοποιός, η Νινέτ και ο Ακροβάτης σκέφτονται δυνατά, παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν, αναζητούν απαντήσεις για τη ζωή, το θάνατο, όπως μόνο τα ρεμάλια οι θεατρίνοι μπορούν. Παίζουν: Γιάννης Ασκάρογλου, Γεράσιμος Γεννατάς, Μάρια Φλωράτου. Μουσικοί επί σκηνής: Γεράσιμος Γεννατάς (κλαρινέτο), Μάρια Φλωράτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Ασκάρογλου (κρουστά).

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Κυριακή στις 20:00. 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Principal Club Theater

758421.jpg


Λίγους μήνες μετά τη μοναδική παρουσίαση του "ΑΝΙΜΕ", της τελευταίας σειράς τραγουδιών του στη μεγάλη συναυλία της Μονής Λαζαριστών, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη. Με το πλήρωμα των φίλων (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto) και με την συμμετοχή του παραγωγού της "Καλλιθέας" Χρήστου Λαϊνά, έρχονται από το παράλληλο σύμπαν της πραγματικότητας στον μυστικό κόσμο του Principal. Μια μουσική παράσταση βασισμένη σε όλη την τραγουδοποιία του Φοίβου Δεληβοριά από τα 16 του έως σήμερα, με ηλεκτρισμό και συγκίνηση, με τον αρχαίο θησαυρό στο σεντούκι και τον καθρέφτη σπασμένο διά παντός.

Info: Πολυχώρος Μύλος - Principal, Ανδρέου Γεωργίου 56. Σάββατο στις 22:00. Ώρα προσέλευσης: 21.00.

"Η Τριλογία του Παραθερισμού" του Κάρλο Γκολντόνι

753593.jpg

Μια κωμωδία χαρακτήρων και ταυτόχρονα μια κοινωνική κριτική απέναντι στις νοοτροπίες και τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, που παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο, μέσα από την ιδιαίτερη αισθητική και την εικαστική ματιά της bijoux de kant. Στη "Μανία του Παραθερισμού" ο Λεονάρντο και η αδελφή του η Βιττόρια, ετοιμάζονται για το Μοντενέρο. Ο παραθερισμός δεν αποτελεί γι’ αυτούς ευκαιρία ξεγνοιασιάς και ανάπαυλας αλλά δυνατότητα κοινωνικής και οικονομικής αυτοπροβολής, στους κύκλους που επιθυμούν να ανήκουν. Στις "Περιπέτειες του Παραθερισμού" ο έρωτας και τα πάθη ενισχύουν τη μανία των παραθεριστών και αυτοί παραδίνονται στη δίνη μιας μεταβατικής περιόδου, που τους αποκόπτει από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους. Στην "Επιστροφή από τον Παραθερισμό", τα πρόσωπα καλούνται να επιστρέψουν στη σκληρή πραγματικότητα. Πρωταγωνιστούν: Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Άννα Ευθυμίου, Σοφία Καλεμκερίδου, Δημήτρης Καρτόκης, κ.ά. 

Info: Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη. Σάββατο στις 17:00. 

"Comedy Club για παιδιά" στο Φαργκάνη Art

739093.jpg
O Γιώργος Χατζηπαύλου, ένας από τους κορυφαίους και πρωτοπόρους stand-up κωμικούς και ο δημιουργός αυτής της πρωτότυπης εμπειρίας για όλη την οικογένεια, σχολιάζει με χιούμορ όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα των παιδιών: αγαπημένους ήρωες, τη σχέση με τα κατοικίδια αλλά και τα ζώα γενικότερα, τα επαγγέλματα, το σχολείο, τις ξένες γλώσσες, τα παιδικά τραγούδια, τα παιχνίδια και τους φίλους, τις συμβουλές των γονιών και τις περίεργες συνήθειες των μεγάλων και φυσικά την καλύτερη γιορτή του κόσμου, τα Χριστούγεννα!

Info: Κινηματογράφος Φαργκάνη, Αγίου Παντελεήμονος 10. Σάββατο στις 18:00 & Κυριακή στις 11:30. 

Βιωματικό εργαστήριο: Μετέτρεψε το άγχος σε κινητήριο δύναμη!

foto.jpg
Ένα ενδιαφέρον ταξίδι αυτογνωσίας μας προσκαλεί μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο. Θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας και να ανακαλύψουμε τα δικά μας κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Η Χρυσή Χατζηθεοδώρου, σύμβουλος πνευματικής ανάπτυξης και θεραπείας, μέσα από τη δική της προσωπική διαδρομή, μας εγγυάται, πως ο καθένας από εμάς, κατέχει όλη τη γνώση και τη Σοφία, να δημιουργήσει τη ζωή που ονειρεύεται, χωρίς το περιοριστικό άγχος - και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Εκείνη είναι εδώ απλά, για να μας το υπενθυμίσει!»

Info: Spiralab, Τανταλίδου 6, Σάββατο στις 18:00 & 21:00. 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος

sinaulia-olokautoma.jpg
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης της "Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος", που διοργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αποτελείται από: Τζβι Αβνί (1927): Prayer ("Tefillah") για έγχορδα, Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990): Nocturne ("Halil"), για ορχήστρα δωματίου και σόλο φλάουτο, Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνία αρ.3 σε φα μείζονα, έργο 90. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Κυριακή στις 19:00. 

"Το photoshop στα χρόνια του Φρεντ Μπουασονά"

self-picture-via-mirror-frederic-boissonnas-1900.jpg
Τα μυστικά της γυάλινης φωτογραφικής πλάκας, ένα πρώιμο μέσο φωτογραφικής αποτύπωσης από το οποίο προέκυψαν τα έργα του γνωστού Ελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες στα τρία, ωριαία εργαστήρια με τίτλο "Το photoshop στα χρόνια του Φρεντ Μπουασονά". Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τον τρόπο που οι φωτογράφοι του τέλους του 19ου αι. επενέβαιναν δημιουργικά στα αρνητικά των φωτογραφιών τους, καθώς και στις φωτογραφικές τους εκτυπώσεις, πρακτική ανάλογη με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνική της επεξεργασίας εικόνων (π.χ photoshop). Θα έχουν επίσης την δυνατότητα να επέμβουν ζωγραφικά σε εκτυπωμένες εικόνες φωτογραφιών που εκτίθενται στην τρέχουσα έκθεση του μουσείου "Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια" ή σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα οικογενειακά τους άλμπουμ που θα έχουν αποστείλει ψηφιακά κατόπιν πρότερης συνεννόησης με το Εργαστήριο Συντήρησης του μουσείου. Σχεδιασμός & υλοποίηση εργαστηρίου: Ανέτα Τσούκα, συντηρήτρια χαρτιού και φωτογραφίας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες.


Info: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α' , Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια των 10 ατόμων το καθένα, διάρκειας 60’, τις ώρες 11:30-12:30, 12:30-13:30, 13:30-14:30, με τη δυνατότητα επιλογής.

20 Χρόνια Pantheon - 20 Χρόνια Strong Feelings

pantheon3.jpg

Το αγαπημένο στέκι της πόλης έχει γενέθλια και όλοι θα γιορτάσουμε μαζί του τα είκοσι χρόνια της επιτυχημένης του διαδρομής. Το Pantheon bar ετοιμάζει ένα ένα non-stop party για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι πως είναι να δημιουργείς #StrongFeelings αλλά και να τα ζεις. Από τις 23 έως τις 29 Ιανουαρίου, κάθε μέρα θα είναι γιορτή με Dj sets και θεματικά events όπως η παρουσίαση της νέας cocktail list με 12 θεϊκά signature cocktails. Tην Κυριακή 29 Ιανουαρίου, η γιορτή θα μεταφερθεί στο Block 33 για να χωρέσει όλη την αγάπη των πιστών θαμώνων, αγαπημένων φίλων και συνεργατών, διατηρώντας το κλίμα των θρυλικών πάρτυ του Pantheon με live performances, εκπλήξεις και πολύ χορό. Οι μοναδικές μελωδίες, που θα μας συνοδεύσουν θα έχουν την υπογραφή του John Sivris, των "My Excuse Live",  ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, έχοντας τη φήμη του καλύτερου αγγλόφωνου LIVE performance στην Ελλάδα, αλλά και του μουσικού διδύμου - φωτιά", "Μπίγαλη + Πωλίνα" που θα μας μεταφέρουν στις αγαπημένες εποχές των '80s και '90s.

Info: Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33. Κυριακή από τις 18:00. 

Enjoy the week!