fbpixel

Search icon
Search
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Οι εκδηλώσεις που πρωταγωνιστούν μέχρι τον Μάρτιο
CITY VIBES

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Οι εκδηλώσεις που πρωταγωνιστούν μέχρι τον Μάρτιο

Οι δημιουργικές επιλογές που εμπλουτίζουν το πολιτιστικό πρόγραμμα της πόλης


Η Θεσσαλονίκη διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη αισθητική της ταυτότητα, χαρίζοντάς μας κάθε εποχή του χρόνου άκρως ενδιαφέρουσες δημιουργικές στιγμές. Το Μέγαρο Μουσικής έχει προετοιμάσει και για αυτή τη χρονιά ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων, απευθυνόμενο σε κάθε ηλικία. Πρωτοποριακές εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που υπόσχονται να «ξυπνήσουν» και να συνεπάρουν τις αισθήσεις, μας περιμένουν με την πιο φιλική διάθεση. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα creative events που θα πρωταγωνιστήσουν μέχρι τον Μάρτιο. 

Let's take a look together! 

MUST-VISIT EXHIBITIONS

Γιώργος Ζογγολόπουλος έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής «Τα έργα ηχούν σαν μουσική»

zoghgholopoylos-600x622.jpg

Από τις 19 Δεκεμβρίου, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του γνωστού καλλιτέχνη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Φουαγιέ), 25ης Μαρτίου και Παραλία. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο από τις 17.00 έως τις 20.00, Κυριακή από τις 12.00 έως τις 20.00. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. 

Έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων»

renato-mordo.webp

Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων", η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023 στο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτο Γκαίτε. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, M2. Στην έκθεση παρουσιάζονται σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις προσωπικές συνέπειες για τον ίδιο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ελληνιστής Torsten Israel.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Φουαγιέ), 25ης Μαρτίου και Παραλία. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 25 Ιανουαρίου 2023 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023.

THEATRE

"The Phantom of the Opera" του Andrew LIoyd Webber

732989.jpg

Μετά από 49 sold out παραστάσεις, που σημείωσαν ρεκόρ εισιτηρίων στην ιστορία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Christmas Theater στην Αθήνα, το μιούζικαλ - υπερθέαμα του Andrew Lloyd Webber επιστρέφει. Το ρομαντικό και επιβλητικό έργο με τα διάσημα κλασσικά τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή, το άρωμα σασπένς και μυστηρίου και την τρυφερή ιστορία αγάπης μεταξύ της Κristin και του μυστηριώδους "Φαντάσματος της Όπερας των Παρισίων" ανεβαίνει στη σκηνή του Christmas Theater και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την υπογραφή κορυφαίων διεθνών συντελεστών.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 26 Μαρτίου 2023. 

«Η αυλή των θαυμάτων - το μιούζικαλ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

742019.jpg

Η μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μετά και τις sold out παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη, για λίγες παραστάσεις. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο πολιτιστικός οργανισμός Λυκόφως παρουσιάζει ένα σπουδαίο θεατρικό εγχείρημα, από τις 19 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023.

Η Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει. Η υψηλή ηθογραφία των χαρακτήρων του έργου και των παθών τους βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή μας, η οποία αρχίζει από το αλλοπρόσαλλο κλίμα μας, τη "στρατηγική" γεωγραφική μας θέση, τη φτώχεια του τόπου μας και τελειώνει στην ιδιωτική μας οικονομία. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν – και η πιο συχνή λαχτάρα μας είναι να στεριώσουμε κάπου, να σιγουρέψουμε ότι από εδώ και πέρα "όλα θα πάνε καλά".

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 19 Ιανουαρίου 2023 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023.

Χοροθεατρική παράσταση «Το Τελευταίο Βαγόνι» 

kentriki-foto-antighrafo-O0xqm.jpg
Η τέχνη οφείλει να διασώζει ζωντανή τη μνήμη. Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας εδράζεται και η ιδέα που συνέλαβε η χορογράφος Τριάδα Αρμουτίδου, για να δώσει μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο σάρκα και οστά σ’ ένα θέμα γνωστό σε πολλούς αλλά και ταμπού για κάποιους, την ιστορική πορεία του εβραϊκού λαού. Έχοντας στενούς δεσμούς η ίδια με την Πολωνία, όπου σπούδασε μπαλέτο και χορογραφία αλλά και την Ελλάδα, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά θα ενώσει για άλλη μια φορά ένα πλήθος συντελεστών με κοινό σκοπό έναν, να μην ξεχάσει κανείς την ιστορία.

Η χοροθεατρική παράσταση θεσμός «Το Τελευταίο Βαγόνι», αφορά πραγματικά ιστορικά γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν στην Θεσσαλονίκη και θα μας ταξιδέψει για πέμπτη χρονιά, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παράστασης είναι η βιωματική προσέγγιση των γεγονότων αφενός από τους συντελεστές που είναι πάνω από 300 παιδιά-χορευτές (από σχολές χορού της περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης) και αφετέρου από τους θεατές που θα δουν να ζωντανεύουν κομμάτια της ιστορίας, πολλά από τα οποία έχουν μείνει κρυμμένα εδώ και δεκαετίες. Παίζουν: Ναταλία Ζωγράφου, Ξανθή Καπάρου, κ.ά. 


Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 20:00.

Οδύσσεια της Κάρμεν Ρουγγέρη 

image00010-scaled.webp

Η Κάρμεν Ρουγγέρη έρχεται ξανά στη Θεσσαλονίκη για 3 μοναδικές πρωινές παραστάσεις για σχολεία! Μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να ζήσουν μια ξεχωριστή σχολική εκδρομή! Μια σπουδαία παραγωγή με κυρίαρχο σκηνικό ένα μεγάλο καράβι με υπέροχα πανιά, που θα μας περιμένει πάνω στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης! Με 300 και πλέον κοστούμια. Με 25 ηθοποιούς και τραγουδιστές. Μια υπερπαραγωγή που θα μας μαγέψει και θα μας πάρει μαζί της για να ζήσουμε κι εμείς το συναρπαστικό ταξίδι του Οδυσσέα μέχρι την Ιθάκη.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1), 25ης Μαρτίου και Παραλία. Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, Τετάρτη 1 & Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 10:00.

MUSIC CONCERTS

Ο Γιάννης Πάριος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ghiannis-parios.jpg
Ο καταξιωμένος ερωτικός τραγουδιστής και συνθέτης, Γιάννης Πάριος, θα χαρίσει στο κοινό δυο αξέχαστες βραδιές με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Με την ιδιαίτερη χροιά της φωνή του και τις μοναδικές ερμηνείες του έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος ανεξίτηλα στη συνείδηση του κοινού τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει. Πάντα με μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, κατάφερε να έχει μια συγκινητική απήχηση στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 21:00. Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 20:00. 

Ψαραντώνης

psarantwnhs.jpg
Χαρακτηριστική μορφή της Κρήτης και "Πρώτος λυράρης της Ελλάδας", ο Ψαραντώνης, είναι ο μεγαλύτερος ανανεωτής της παράδοσής μας. Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του θα μας ταξιδέψει με την μουσική που του έμαθαν οι Θεοί και θα μας κάνει "να νιώσουμε τον παλμό, αυτό που είναι η Μουσική."

Την έμπνευση του την αντλεί από τη φύση, τον ήχο του αέρα, τα βουνά, τη θάλασσα, το κελάηδισμα των πουλιών, τους ανθρώπους, αλλά και από την ίδια την παράδοση, γιατί για εκείνον η παράδοση είναι οτιδήποτε κουβαλούμε από τον τόπο μας και οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό τόσο στους προγόνους μας όσο και στους επόμενους από εμάς. "Η παράδοση κρατάει για πάντα. Χωρίς ρίζα, δεν υπάρχει ούτε φύλλο ούτε καρπός. Η παράδοση είναι η τέχνη του λαού, η πίστη του. Χρειάζεται να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας οι νεότεροι, όλα τα παιδιά μας" λέει ο ίδιος. Σ’ αυτή τη μεγάλη συναυλία, ο ιδιαίτερος καλεσμένος του Ψαραντώνη θα είναι ο Σωκράτης Σινόπουλος, που ανήκει στους κορυφαίους δεξιοτέχνες της πολίτικης λύρας με την οποία έχει ταυτιστεί το όνομά του, διότι σ’ αυτόν οφείλεται κατά κύριο λόγο η αναβίωση αυτού του οργάνου. Με τη φήμη του να ξεπερνά τα σύνορα, με πολλές συναυλίες και συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες, θα συνυπάρξει για πρώτη φορά με τον μεγάλο θρύλο της κρητικής λύρας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου στις 21:00. 

Domenico Nordio & Orazio Sciortino

1-domenico-nordio-sciortino-orazio.jpg
Ο σπουδαίος Ιταλός βιολονίστας, Domenico Nordio, ενώνει τις δυνάμεις του με τον δημοφιλή πιανίστα και συνθέτη, Orazio Sciortino και προετοιμάζουν μαζί ένα εκλεπτυσμένο μουσικό πρόγραμμα. Με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, μας περιμένουν σε μια πολλά υποσχόμενη συναυλία μουσικής δωματίου. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 20:30. 

DANCE

H Λίμνη των Κύκνων από το Εθνικό Θέατρο της Βαρσοβίας

limni-kyknon10.jpg

Το Εθνικό Θέατρο της Βαρσοβίας, το πιο ιστορικό Θέατρο της Πολωνίας και ένα από τα ιστορικότερα της Ευρώπης έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μας γνωρίσει με τον καλύτερο τρόπο με το μαγικό κόσμο του μπαλέτου της Βαρσοβίας. Με έτος ίδρυσης το 1833 το σπουδαίο Θέατρο της Βαρσοβίας έχει δημιουργήσει μια θριαμβευτική παράδοση με εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κλασικών έργων πολλών συνθετών και χορογράφων. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με διεθνείς προσωπικότητες αποτελώντας σημείο αναφοράς στον κόσμο του μπαλέτου και της όπερας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 19:00. 

Οι Χορευτές του Βορρά - Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας

xoreftes-tou-vorra-megaro-m-730x410.webp
Οι Χορευτές του Βορρά παρουσιάζουν ένα σύμπαν εμπνευσμένο από το Σαιξπηρικό αριστούργημα Όνειρο θερινής Νύχτας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023. Ερωτικά τρίγωνα, αντιμαχόμενα βασίλεια, μαγικές παρεμβάσεις, πάθη, ξόρκια, ξωτικά και ανεκπλήρωτοι πόθοι συνθέτουν μία ονειρική νύχτα μαγείας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2), Μαρτίου και Παραλία, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:30. 

Κλείστε τις θέσεις σας έγκαιρα για να απολαύσετε κάθε ένα από τα υπέροχα δημιουργήματα! 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην επίσημη σελίδα του Μεγάρου.