fbpixel

Search icon
Search
Watermelon diet: Βοηθάει στην απώλεια βάρους και εν τέλει, είναι healthy;
HEALTH

Watermelon diet: Βοηθάει στην απώλεια βάρους και εν τέλει, είναι healthy;

Ανακαλύψτε αν αξίζει να ακολουθήσετε αυτό το detox trend


Όταν βρίσκεστε σε ένα ταξίδι απώλειας βάρους, είναι κατανοητό να θέλετε να τρώτε υγιεινά τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας. Αν θέλετε γρήγορα αποτελέσματα, τάσεις όπως η δίαιτα με καρπούζι μπορεί να ακούγονται ιδιαίτερα ελκυστικές. Το καρπούζι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως πιθανώς την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και της ανοσίας σας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τι περιλαμβάνει η τάση-δίαιτα; Λειτουργεί για την απώλεια βάρους; Και το πιο σημαντικό, είναι ασφαλής;

Τι ακριβώς είναι η δίαιτα του καρπουζιού;

Η δίαιτα του καρπουζιού είναι ένα φαινόμενο που φάνηκε να αποκτά δημοτικότητα το 2022 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η προέλευση της δίαιτας είναι κάπως άγνωστη και φαίνεται ότι δεν υπάρχει επίσημο "σχέδιο" για να ακολουθήσετε.

Ωστόσο, συχνά πλαισιώνεται ως μια δίαιτα αποτοξίνωσης κατά την οποία οι χρήστες τρώνε μόνο καρπούζι για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Η διάρκεια ποικίλλει - μερικοί TikTokers τρώνε καρπούζι συνεχόμενα για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν ακολουθήσει τη ρουτίνα για 30 ή περισσότερες ημέρες.

Με βάση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τη δίαιτα με καρπούζι. Ένας χρήστης του TikTok ανακάτεψε καρπούζι με λεμόνι και φρέσκο δυόσμο και κατανάλωσε έξι μπουκάλια την ημέρα για επτά ημέρες. Ένας άλλος χρήστης έπινε καρπούζι ως χυμό για τρεις ημέρες πριν επιστρέψει στην κανονική του διατροφή και δήλωσε ότι έχασε 12 κιλά στην πορεία.

Ο κόσμος έλκεται από την αποτοξινωτική δράση της δίαιτας με καρπούζι, ωστόσο, η ιδέα ότι καθαρίζει το σύστημά σας, ας πούμε, δεν είναι απαραίτητα ακριβής. Η ιδέα είναι να καθαρίσετε τις τοξίνες και να ξεκινήσετε την απώλεια βάρους χωρίς να αισθάνεστε πολύ πεινασμένοι, [αλλά] δεν χρειάζεται να καταναλώσετε ένα είδος τροφής για να αποτοξινώσετε το σώμα. Το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να αποβάλλει τις τοξίνες από μόνο του - αυτό κάνουν για εσάς τα νεφρά και το συκώτι σας κάθε μέρα με φυσικό τρόπο. 

shutterstock-1914006430.jpg

Οφέλη της δίαιτας του καρπουζιού

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτοξίνωση με καρπούζι. Τούτου λεχθέντος, το ίδιο το καρπούζι είναι μια θρεπτική τροφή γεμάτη βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει την όραση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine -μαζί με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β6, οι οποίες έχουν παρόμοια οφέλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το καρπούζι περιέχει επίσης λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με μείωση των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με το USDA.

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες που αποτελείται περίπου κατά 90 τοις εκατό από νερό, οπότε αν προσπαθείτε να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να επιτύχετε έλλειμμα θερμίδων, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σνακ για την απώλεια βάρους. Η καθημερινή κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, και η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος λόγω του χαμηλού νατρίου, των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Κίνδυνοι της δίαιτας καρπούζι

Παρά τα οφέλη της, η δίαιτα της μόδας με τα φρούτα μπορεί να έχει βλαβερές παρενέργειες. Η δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη και ναυτία. Η κατανάλωση τόνων φρούτων μπορεί επίσης να επιβαρύνει το γαστρεντερικό σας σύστημα.

Να έχετε στο νου σας επίσης πως η δίαιτα με καρπούζι δεν είναι κατάλληλη εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή εάν έχετε κάποια κατάσταση υγείας, διατροφική διαταραχή ή ιστορικό διαταραγμένης διατροφής. Δεν συνιστάται επίσης αν γυμνάζεστε πολύ, καθώς το καρπούζι δεν περιέχει αρκετά καύσιμα για τη δραστηριότητα και την αποκατάσταση. 

shutterstock-428953654.jpg

Λειτουργεί η watermelon diet για την απώλεια βάρους;

Τελικά, πρόκειται για μια ακραία δίαιτα που οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε. Το detox με καρπούζι επικεντρώνεται σε μια "γρήγορη λύση" αντί να εισάγει βιώσιμες υγιεινές συνήθειες για να ξεκινήσει η απώλεια βάρους, κάτι που από μόνο του είναι προβληματικό.

Τρώγοντας μόνο καρπούζι (το οποίο, και πάλι, είναι κυρίως νερό), πιθανότατα θα δείτε αλλαγές στο βάρος σας μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση και δεν αποτελεί μια βιώσιμη πρακτική απώλειας βάρους. Θα χάσετε [πιθανότατα] βάρος νερού, αλλά μόλις αρχίσετε να τρώτε άλλα τρόφιμα, όλο το βάρος σας θα επανέλθει. 

Το συμπέρασμα; Το καρπούζι μπορεί να λειτουργήσει προσωρινά, αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο πράγμα που καταναλώνετε για την απώλεια βάρους. Εστιάζοντας μόνο σε ένα στοιχείο, αποκλείετε ζωτικές πρωτεΐνες και υγιή λίπη, τα οποία είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.