fbpixel

Search icon
Search
Καρπούζι: Γνωρίζετε πώς αλλιώς μπορεί να αξιοποιηθεί η φλούδα του;
TASTE

Καρπούζι: Γνωρίζετε πώς αλλιώς μπορεί να αξιοποιηθεί η φλούδα του;

Από τη διατροφή μέχρι τη skincare ρουτίνα μας


Αποτελεί το signature φρούτο του καλοκαιριού, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη βαθιά ενυδάτωση του οργανισμού μας, αλλά και στη δροσερή γευστική μας απόλαυση. Το καρπούζι έχει την τιμητική του και μας συντροφεύει με τις fresh αρωματικές του νότες και τους φετινούς θερινούς μήνες. Είναι αλήθεια ότι παρόλο που το γευόμαστε με ευχαρίστηση, πολλές είναι οι φορές, στις οποίες ξεχνάμε να αξιοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο τη φλούδα του. Έχει αποδειχθεί ότι δεν χρειάζεται να πετάξουμε το συγκεκριμένο μέλος του και μπορούμε να κινηθούμε με βιώσιμες κινήσεις προς όφελος και του περιβάλλοντος, αλλά και δικό μας. 

Ας δούμε μαζί ποιες είναι οι χρήσεις της φλούδας του, ώστε να δημιουργήσουμε νέους κανόνες από τη διατροφή μέχρι τη skincare ρουτίνα μας...

Special aromas with curry

shutterstock-1665733621.jpg

Το λευκό σαρκώδες μέρος της φλούδας του καρπουζιού αποτελεί εξαιρετική προσθήκη σε πιάτα, με πρωταγωνιστές το κάρυ και τα λαχανικά. Τα βήματα είναι πολύ απλά και εύκολα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πράσινο εξωτερικό μέρος από τη φλούδα, κόψτε σε κύβους το σαρκώδες μέρος και προσθέστε το στη συνταγή του κάρυ σας.

Traditional "slatko lubenice" dish 

shutterstock-2232216825.jpg

Αποτελεί μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή, βασισμένη στη σέρβικη κουλτούρα. Γνωστή ως "slatko lubenice", η κονσέρβα από φλούδα καρπουζιού είναι γεμάτη από ολόκληρα κομμάτια φρούτων, καθιστώντας την ένα μοναδικό επάλειμμα. Η κλασική συνταγή απαιτεί δύο κιλά φλούδας καρπουζιού σε κύβους, τέσσερα κιλά ζάχαρη, δύο φασόλια βανίλιας, δύο λεμόνια σε φέτες και τέσσερα εύκολα βήματα. Πρώτον, βράζουμε τις φλούδες καρπουζιού μέχρι να γίνουν al dente και, στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε. Στη συνέχεια, βράζουμε τη ζάχαρη σε νερό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσει σιροπιαστή υφή. Προσθέτουμε τις βρασμένες φλούδες, τις βανίλιες και τα λεμόνια στο σιροπιαστό μείγμα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες. Αποθηκεύουμε τα γλυκά μας σε αποστειρωμένα βάζα και το απολαμβάνουμε για εβδομάδες. 

Stir fried

beef-watermelon-stir-fry-mr-x.jpg
Image source: MyRecipe

Όταν κόβεται η φλούδα του καρπουζιού είναι σαν λαχανικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να την τηγανίσουμε μαζί με λαχανικά, όπως μπρόκολο και  καρότα. Αυτή η συνταγή για το Stir Fry με φλούδα καρπουζιού θα σας δείξει πώς να ανεβάσετε τη θερμοκρασία της φλούδας, αναβαθμίζοντας αυτόματα τις αρωματικές νότες ενός πιάτου, όπως είναι τα noodles.

The perfect skincare routine

shutterstock-1750408607.jpg

Φυσικά δεν γίνεται να κάνουμε αναφορά στο πιο ζουμερό και γεμάτο βιταμίνες φρούτο του καλοκαιριού, χωρίς να αναφερθούμε στη σημαντική του συμβολή στην ενυδάτωση και θρέψη της επιδερμίδας μας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινή πρωινή ρουτίνα αυτοφροντίδας μας. Κόβουμε τη φλούδα του καρπουζιού σε κομμάτια και, στη συνέχεια, τα τοποθετούμε στο μπλέντερ για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, το ρίχνουμε σε μια παγοθήκη και τα διατηρούμε μέσα στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Είναι έτοιμο για ελαφρύ μασάζ στην επιδερμίδα μας, το οποίο μπορούμε να το τοποθετήσουμε ειδικά πάνω στα σημεία, στα οποία χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, όπως είναι η περιοχή κάτω από τα μάτια.