fbpixel

Search icon
Search
Βλέπετε περίεργα όνειρα; Αυτοί είναι οι πιθανοί λόγοι
HEALTH

Βλέπετε περίεργα όνειρα; Αυτοί είναι οι πιθανοί λόγοι

Ανακαλύψτε τις φυσιολογικές αιτίες πίσω από τα πιο περίεργα όνειρά σας!


Έχετε ποτέ ξυπνήσει από ένα ιδιαίτερα ζωντανό όνειρο, αναρωτώμενοι γιατί ακριβώς όλες αυτές οι λαμπρές, παράλογες και συγκεχυμένες εικόνες δημιουργήθηκαν από το υποσυνείδητό σας; Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικές φορές ο εγκέφαλός λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, δημιουργώντας  όνειρα που σας αφήνουν τόσο ανήσυχους και τα θυμάστε για ώρες ή μέρες μετά; Σύμφωνα με ειδικούς, αν και μπορεί να είναι δυσάρεστα, τα περίεργα όνειρα είναι φυσιολογικά και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν διάφορα συναισθηματικά ζητήματα που συμβαίνουν στην κανονική ζωή τους.

Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη του ύπνου τα τελευταία χρόνια, και οι έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα όνειρα αποτελούν το θεραπευτικό συστατικό -το ενεργό συστατικό, ας πούμε- του ύπνου, αλλά σχετικά λίγα είναι γνωστά με βεβαιότητα για τον πραγματικό σκοπό των ονείρων μας. Οι θεωρίες για αυτά είναι δημοφιλείς εδώ και πάνω από εκατό χρόνια, και πολλές έχουν δοκιμαστεί με επιστημονικές έρευνες, αλλά μέχρι σήμερα καμία δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή.

Ποιοι παράγοντες μπορούν, τελικά να προκαλέσουν περίεργα όνειρα; 

1. Μη επαρκής ή χαμηλής ποιότητας ύπνος

Σίγουρα, το να μείνετε ξύπνιοι μια επιπλέον ώρα για να κάνετε scroll στα social media ή να συμμετάσχετε σε μια ομαδική συνομιλία φαίνεται καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή, αλλά έχει συνέπειες. Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου είναι ο ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος για τα περίεργα όνειρα. Μετά από στέρηση ύπνου, υπάρχει μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ζωντανά ή παράξενα όνειρα. 

shutterstock-243456985.jpg

2. Ορμονική διαταραχή

Οι γυναικείες ορμόνες αλλάζουν συνεχώς, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου και της εγκυμοσύνης και αυτό επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Οι ορμονικές αλλαγές, καθώς και το αυξημένο άγχος που παρατηρείται συχνά πριν από τη γέννηση ενός μωρού, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ιδιαιτέρως περίεργα όνειρα.

3. Κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ

Σύμφωνα με έρευνες το ότι το αλκοόλ οδηγεί σε έναν καλύτερο πιο βαθύ ύπνο είναι απλά ένας μύθος. Αντιθέτως, η κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει τον ύπνο REM, κατά τη διάρκεια του οποίου λαμβάνουν χώρα περισσότερα από τα όνειρά μας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κόβουν το αλκοόλ ή απέχουν από αυτά ανά διαστήματα είναι πιθανό να παρατηρήσουν σημαντική βελτίωση στον ύπνο REM.

shutterstock-1427337875.jpg

Πώς να απωθήσετε τα περίεργα όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου σας;

Δύο πολύ σημαντικά tips που θα σταματήσουν αυτά τα αρνητικά όνειρα αρχίζουν από το να αναθεωρείστε τις συνήθειες σας. Μειώστε το screen time σας στο σπίτι και βεβαιωθείτε πως περπατάτε και εξασκήστε αρκετά. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξτε τις ετικέτες των φαρμάκων σας και να δείτε αν τα έντονα όνειρα σας είναι αποτέλεσμα πιθανής παρενέργειας. Φυσικά, αν τα ενοχλητικά όνειρα/εφιάλτες είναι κάτι που σας βασανίζει χρόνια και έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητά σας μέσα στην ημέρα, η επαγγελματική βοήθεια, σίγουρα θα βοηθούσε

Βελτιώστε, λοιπόν, την ποιότητα της ζωής σας αρχίζοντας από τον ύπνο και θα κατανοήσετε από μόνοι σας τη σημαντικότητα του!