fbpixel

Search icon
Search
Τροφές που αδυνατίζουν: Ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία σας;
MAGAZINE

Τροφές που αδυνατίζουν: Ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία σας;

Οι πικρές γεύσεις μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία μας και να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα


Αν και οι πικρές τροφές δεν ανήκουν στις πρώτες επιλογές για πολλούς από εμάς, αφού σπάνια ανήκουν στη γευστική μας παλέτα, τα οφέλη τους για την υγεία μας, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα σημαντικά και δεν πρέπει να παραγνωριστούν. Οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε βέβαια τις γλυκές ή τις αλμυρές γεύσεις, όμως η παρουσία των πικρών τροφίμων στη διατροφή μας μπορεί να έχει διάφορα θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην πέψη και της απώλειας βάρους. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, πιο αναλυτικά τα βασικά οφέλη τους στον οργανισμό μας, ώστε να ενσωματώσουμε περισσότερες τέτοιες τροφές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο για έναν υγιή τρόπο ζωής.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν καταναλώνουμε πικρές τροφές;

1. Βοηθούν στην πέψη

Τα τρόφιμα με πικρή γεύση, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ταραξάκο, η ρόκα, το ραντίτσιο, το αντίδι, το κατσαρό λάχανο και τα βότανα, δεν είναι μόνο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά επίσης ενεργοποιούν την πέψη. Η γεύση τους ερεθίζει τους γευστικούς μας κάλυκες, προκαλώντας την παραγωγή ενζύμων και τη ροή της χολής, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη χώνεψη των τροφίμων και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους. Επιπλέον, περιέχουν φυτοχημικά που είναι ευεργετικά για το συκώτι και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C και Κ και μέταλλα, αλλά και σε φυτικές ίνες. Εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, δοκιμάστε να φάτε κάτι που έχει πικρή γεύση πριν από το γεύμα σας και θα δείτε ότι θα σας βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η καλύτερη επιλογή είναι μια πράσινη σαλάτα, συνδυασμένη με κάποια από τις πικρές τροφές που προαναφέραμε.

shutterstock-2066024093.jpg

2. Προάγουν την απώλεια βάρους

Η πικρή γεύση των τροφίμων και των ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτό γίνεται γιατί έχει άμεση επίδραση στον τρόπο με τον οποίο τρώμε, μιας και καταπίνουμε πιο αργά. Με λίγα λόγια, λοιπόν, αυξάνει τον χρόνο μάσησης και κατάποσης, προσφέροντας μια ψευδαίσθηση κορεσμού. Δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο με αυτό που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε γλυκά και αλμυρά τρόφιμα, τα οποία, καθώς «κατεβαίνουν» εύκολα, αφού είναι ευχάριστα για τις αισθήσεις μας, μας «ανοίγουν» ακόμα περισσότερο την όρεξη. Η παράταση του χρόνου κατά τον οποίο μασάμε και καταπίνουμε τις τροφές λειτουργεί σαν ένας πραγματικός ρυθμιστής της όρεξης, με αποτέλεσμα το βάρος μας να μπορεί να κρατηθεί σε σωστά επίπεδα.

Ποια πικρά τρόφιμα και ροφήματα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας;

1. Κακάο: Εκτός του ότι κάνει πολύ καλό στο έντερο, είναι πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως μαγνησίου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και σιδήρου.

shutterstock-263523512.jpg


2.
Χαμομήλι: Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

3. Σταυρανθή λαχανικά: Όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το kale, τα ραπανάκια και η ρόκα, που βοηθούν τα ηπατικά ένζυμα να επεξεργάζονται αποτελεσματικότερα τις τοξίνες.

4. Κράνμπερι: Μπορεί να είναι ξινά, αλλά εκτός από τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες, είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά.

shutterstock-2107606178.jpg


Και τελικά, το μυστικό είναι ότι η πικρή γεύση μειώνει σημαντικά τη διάθεση για ζάχαρη, πράγμα το οποίο επιτρέπει τη ρύθμιση των βουλιμικών παρορμήσεων.

bimg-20210306-wa00003.jpg


Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια δια ζώσης σεμιναρίων αυτοβελτίωσης και διατροφής (πληροφ. 6944144117) και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024