Όσοι είναι λάτρεις του, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα ακολουθήσει. Είτε για πρωινό, αγαπημένο πλέον brunch, σνακ ή βραδινό, το αυγό δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ. Πολλές φορές μας φέρνει μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια και άλλες ανακαλύπτουμε πόσα σπουδαία, νόστιμα πιάτα με σύγχρονη ματιά μπορεί να μας προσφέρει. Οι διατροφολόγοι συχνά το χαρακτηρίζουν ως «φυσική υπερτροφή» και του αποδίδουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή δίαιτά μας. Άλλωστε αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής αξίας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία! Ένα πραγματικό θαύμα της μεσογειακής ζωής. Εάν αποτελείτε οπαδό του, τότε οι παρακάτω συνταγές με αυτό θα σας ενθουσιάσουν!
Καλή όρεξη!
Ομελέτα φούρνου
Υλικά
- 6 φέτες ψωμί τοστ
- 6 αυγά μεγάλα
- 2 φλ. γάλα (ή 1½ φλ. γάλα και 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
- 2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
- 1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
- 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγος μαϊντανό
- Λίγο βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό. Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4΄. Προσθέτουμε το ψωμί του τοστ σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το ψωμί του τοστ και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει. Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες ή μία νύχτα. Το ψωμί του τοστ θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C. Βάζουμε τα ντοματίνια στη στράτα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της. Η στράτα αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10′. Η αφράτη ομελέτα φούρνου, όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ. Η στράτα σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα. Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Healthy αυγά φλωρεντίν με σπαγγέτι
Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. άνηθο
- 2 κ.σ. δυόσμο
- 1 σκ. σκόρδο αλάτι πιπέρι
- 500 γρ. σπανάκι baby
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος light, ή τυρί κρέμα light ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 400 γρ. σπαγγέτι, high protein
- 50 γρ. ξίδι
- 4 αυγά
Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- παρμεζάνα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι το σπανάκι και σοτάρουμε 6-7 λεπτά να πέσει ο όγκος από το σπανάκι. Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε αλάτι, τα σπαγγέτι και βράζουμε για 7 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι την κρέμα γάλακτος, τα σπαγγέτι, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσει. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε λίγο ξίδι, σπάμε μέσα το αβγό και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αβγά. Σερβίρουμε τα σπαγγέτι με τα ποσέ αβγά, ελαιόλαδο, πιπέρι και παρμεζάνα.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Αυγά με χόρτα
Υλικά
- 2 χοντρές φέτες ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι
- 4 βιολογικά αυγά
- 400γρ βλίτα, σταμναγκάθι ή άλλα χόρτα αναλόγως την εποχή
- 200γρ πρόβειο γιαούρτι
- 80γρ βαρελίσια φέτα
- Ελαιόλαδο
- Χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι & ρίγανη
- 1-2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό
Εκτέλεση
Συνταγή: Madame Ginger