fbpixel

Search icon
Search
Toronto Film Festival 2023: Οι 2 ελληνικές παραγωγές που θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα
ARTS & CULTURE

Toronto Film Festival 2023: Οι 2 ελληνικές παραγωγές που θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα

Με την υπογραφή των Αλεξάντερ Πέιν και Χρήστου Νίκου


60 κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 70 χώρες από κάθε άκρη του κόσμου πρόκειται να παρουσιαστούν στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το οποίο επιστρέφει για 48η σειρά. 37 παγκόσμιες πρεμιέρες, 7 διεθνείς πρεμιέρες, 12 πρεμιέρες Βόρειας Αμερικής και 4 Καναδικές πρεμιέρες αναμένεται να μονοπωλήσουν το παγκόσμιο σινεφίλ - και όχι μόνο- ενδιαφέρον από τις 7 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Cameron Bailey, Διευθύνων Σύμβουλος του καλλιτεχνικού θεσμού: «Τα φετινά Galas & Special Presentations επιδεικνύουν το ταλέντο, το όραμα και την αφήγηση. Από διηγήσεις που προκαλούν σκέψη έως εντυπωσιακά γραφικά και ιστορίες τόσο εξωπραγματικές που πρέπει να είναι αληθινές, κάθε έργο ενσωματώνει η δύναμη του κινηματογράφου να εμπνέει, να προκαλεί και να συγκινεί το κοινό. Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια αξέχαστη γιορτή ταινιών και ένα αξέχαστο και γεμάτο αστέρια φεστιβάλ, που θα προβάλλει τα καλύτερα του παγκόσμιου κινηματογράφου για τους λάτρεις του κινηματογράφου τον Σεπτέμβριο». 

Η πρόκληση των απεργιών

107239738-1683815631299-img-0494.jpg
Photo by Gili Malinsky

Είναι αλήθεια ότι οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν αναγνωρίσει ότι η απεργία του αμερικανικού συνδικάτου ηθοποιών "SAG-AFTRA" μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα, ο οποίος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της φετινής υλοποίησης του καλλιτεχνικού θεσμού, καθώς εμποδίζει τους ηθοποιούς να συμμετέχουν σε διαφημιστικές εμφανίσεις για να υποστηρίξουν τις ταινίες τους. Ωστόσο, ο κανόνας δεν θα απαγορεύει απαραίτητα σε όλους τους Αμερικανούς ηθοποιούς να παρευρεθούν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, καθώς το φιλμ "Seven Veils" του Atom Egoyan ήταν μια καναδική παραγωγή που γυρίστηκε βάσει συμβάσεων ACTRA και όχι SAG-AFTRA, η πρωταγωνίστρια Amanda Seyfried παραμένει σε θέση να παρευρεθεί στην πρεμιέρα, αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν θα παρευρεθεί. Το φεστιβάλ ανέφερε ότι συνολικά, το 70 τοις εκατό του προγραμματισμένου προγράμματος του για το 2023 προέρχεται από ανεξάρτητους ή/και διεθνείς παραγωγούς και δεν θα επηρεαστεί από την απεργία.

Οι 2 ελληνικές συμμετοχές 

f10fidkauaa665u-1024x512.jpg
Η συμμετοχή της χώρας μας στο διαγωνιστικό part μας κάνει υπερήφανους. Δύο πολλά υποσχόμενες παραγωγές πρόκειται να κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα, οι ταινίες "Holdovers" και "Fingernails".

Το φιλμ "Holdovers" με τη σκηνοθετική υπογραφή του ελληνικής καταγωγής, Αλεξάντερ Πέιν, πρόκειται για μια αμερικανική κομεντί, σε σενάριο του David Hemingson. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Paul Giamatti, Da'Vine Joy Randolph και Dominic Sessa. Η πλοκή του αφορά στην ιστορία ενός αντιπαθητικού δασκάλου, του Paul Hunham, ο οποίος κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του 1970 παραμένει στο σχολείο για να επιβλέπει μαθητές που δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι. Μετά από λίγες μέρες, απομένει μόνο ένας φοιτητής -- ένας προβληματικός 15χρονος ονόματι Angus,  Μαζί με τον Paul και την αρχιμαγείρισσα Mary (Randolph) σχηματίζουν μια απίθανη χριστουγεννιάτικη οικογένεια. 

Το φιλμ "Fingernails" του Έλληνα σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου πρόκειται για μια αμερικανική ρομαντική ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία παρακολουθεί τη ζωή της Anna. Η ίδια υποψιάζεται όλο και περισσότερο ότι η σχέση της με τον επί χρόνια σύντροφό της μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα η πραγματική. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τα πράγματα, ξεκινά κρυφά μια νέα αποστολή δουλεύοντας σε ένα μυστηριώδες ινστιτούτο σχεδιασμένο να υποκινεί και να δοκιμάσει την παρουσία της ρομαντικής αγάπης σε ολοένα και πιο απελπισμένα ζευγάρια. Πρωταγωνιστούν: Jeremy Allen White, Annie Murphy, Riz Ahmed, κ.ά.

Stay tuned! 

Info: Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Κεντρική φωτογραφία: Φιλμ "Fingernails"