fbpixel

Search icon
Search
80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το φετινό του πρόγραμμα
ARTS & CULTURE

80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το φετινό του πρόγραμμα

Το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου σε παγκόσμια πρεμιέρα


Η πιο εντυπωσιακή γιορτή του σινεμά επιστρέφει για 80ή χρονιά το φθινόπωρο στο Palazzo del Cinema di Venezia, την διαχρονική έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στο νησί Lido. Η La Biennale di Venezia, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πολιτιστικά ιδρύματα στον κόσμο, θα παρουσιάσει και φέτος με τη βοήθεια του Ιταλού κριτικού Τέχνης και καλλιτεχνικού της διευθυντή, Alberto Barbera, τα νέα καλλιτεχνικά αριστουργήματα της μεγάλης οθόνης σε κοινό και παραγωγούς, συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση όλων των μορφών του διεθνούς κινηματογράφου.Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση και η προβολή του διεθνούς κινηματογράφου σε όλες του τις μορφές ως τέχνη, διασκέδαση και ως βιομηχανία, σε πνεύμα ελευθερίας και διαλόγου. Διοργανώνονται επίσης αναδρομικές εκδηλώσεις και αφιερώματα σε μεγάλες προσωπικότητες ως συμβολή στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του κινηματογράφου.

Το φετινό poster υπό τη σχεδιαστική επιμέλεια του Lorenzo Mattotti

2023-sito-newsletter-7.jpg


Ο Ιταλός εικονογράφος και καλλιτέχνης Lorenzo Mattotti είναι, για έκτη συνεχή χρονιά, ο εμπνευστής και δημιουργός της επίσημης αφίσας του κινηματογραφικού θεσμού. Η εικόνα που επιλέχθηκε για την αφίσα φέτος, όπως ο ίδιο έχει περιγράψει: «Είναι εμπνευσμένη από την παράδοση των ταινιών στο δρόμο και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να εκφράσει συναισθήματα ελευθερίας, περιπέτειας, ανακάλυψης νέων περιοχών. Έπαιξα με τα γραφικά για να αναπαραστήσω νέους κόσμους που μπορούν να εξερευνηθούν μέσω του κινηματογράφου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέλλον για το σινεμά που κοιτάζει μπροστά και βαδίζει σε νέα μονοπάτια. Επιπλέον, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας γιορτάζει φέτος την 80ή του διοργάνωση και θέλαμε να το τιμήσουμε με τον αριθμό που εμφανίζεται στην πινακίδα ενός φανταστικού αυτοκινήτου. Φυσικά, πολλές είναι οι ταινίες που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εικόνα, όπως το Il sorpasso, το Easy Rider ή το Thelma and Louise. Μακάρι ο καθένας μας να βρει τη δική του ταινία στο δρόμο. Αυτή είναι η ευχή μας για τον Κινηματογράφο, ας πάει μακριά και γυρνά προς το μέλλον. Ένα μέλλον εξερεύνησης, σε αναζήτηση νέων συνόρων: ένας πολύχρωμος φωτεινός κινηματογράφος».

Ο Damien Shazel ως Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής 

02-h7laba4.jpg


Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 80ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Damien Shazel. Στη σχετική ανακοίνωσή του τον Μάιο, είχε αναφέρει, χαρακτηριστικά:  «Για δέκα ημέρες, κάθε χρόνο αυτή η πόλη της τέχνης του Τιντορέτο, του Τιτσιάνο και του Βερονέζε μεταμορφώνεται σε πόλη του σινεμά και αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την πρόκληση να προεδρεύσω της επιτροπής αυτή τη χρονιά», ανέφερε σε ανακοίνωση ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «La La Land». Ο 38χρονος  Shazel, η ταινία του οποίου «Babylon» (2022) έλαβε τρεις υποψηφιότητες στα περσινά Όσκαρ, είναι παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, το οποίο άνοιξε το 2016 με το "La La Land" και το 2018 με το "First Man".

Η ταινία έναρξης και τα πολυαναμενόμενα φιλμς που θα διαγωνιστούν 

comandante-edoardo-de-angelis.jpg
"Comandante" του Edoardo De Angelis

Η ταινίας έναρξης της φετινής διοργάνωσης θα είναι το πολεμικό φιλμ "Comandante" του Edoardo De Angelis, το οποίο μας μεταφέρει στην ιστορία του καπετάνιου Salvatore Todaro και στην προετοιμασία του πληρώματός του.Μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες, η οποία πρόκειται να διαγωνιστεί, είναι η "Maestro" σε σκηνοθεσία του Bradley Cooper και παραγωγή των Martin Scorsese, Steven Spielberg και Todd Phillips, καθώς και του Cooper, από σενάριο που έγραψε μαζί με τον Josh Singer. Βασίζεται στη ζωή του Leonard Bernstein, ο οποίος εργάστηκε ως μαέστρος, συνθέτης, πιανίστας, μουσικός εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ανθρωπιστής. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Cooper ως Bernstein, Carey Mulligan, Matt Bomer, Maya Hawke και Sarah Silverman. Το "Poor Things" σε σκηνοθεσία του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου και παραγωγή της Emma Stone, αναμένεται να κάνει επίσης παγκόσμια πρεμιέρα. φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter, μιας νεαρής γυναίκας που επανέρχεται στη ζωή από τον λαμπρό και ανορθόδοξο επιστήμονα Dr. Godwin Baxter. Υπό την προστασία του Baxter, η Bella είναι πρόθυμη να μάθει. Πεινασμένη για την κοσμικότητα που της λείπει, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn, έναν κομψό και ακομμάτιστο δικηγόρο, σε μια περιπέτεια σε όλες τις ηπείρους. Απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις της εποχής της, γίνεται ακλόνητη στον σκοπό της να υπερασπιστεί την ισότητα και την απελευθέρωση. Πρωταγωνιστούν: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael Christopher Abbott. 

Stay tuned!